O echipa de cercetatori din Australia a obtinut viteza de Internet record de 44,2 Tbps (terabiti pe secunda), care permite descarcarea unui pachet de date echivalent cu 1.000 de filme HD intr-o secunda.
Echipa, formata din cercetatori de la Universitatea Monash, Universitatea Swinburne si Universitatea RMIT, a folosit un cip care contine contine zeci de lasere infrarosu, dispozitiv ce a fost introdus intr-o infrastructura de comunicatii existenta din Melbourne pentru a transfera datele, noteaza The Independent.
Singapore detine in momentul de fata cea mai mare viteza de Internet comerciala din lume, cu o medie de 197,3 Mbps. In Australia, viteza medie de download este de 43,4 Mbps.
"Exista un fel de cursa globala in acest moment pentru a aduce aceasta tehnologie intr-o faza comerciala. Cred ca vom vedea dispozitive ca al nostru in laboratoarele de cercetare in doi, trei ani si utilizarea comerciala in aproximativ cinci ani", spune Bill Corcoran de la Universitatea Monash.
Studiul cercetatorilor australieni a fost publicat in jurnalul Nature Communications.
Infrastructura de Internet a fost greu incercata in ultimele luni din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii petrecand mai mult timp ca niciodata online, motiv penru care Uniunea Europeana le-a cerut furnizorilor de servicii de streaming sa scada calitatea pentru a face fata cresterii traficului.
Cercetatorii australieni sustin ca implementarea unui dispozitiv ca cel dezvoltat de ei ar ameliora aceasta... mai mult
Duminica, 24 Mai 2020, ora 07:45
Guvernul de coalitie condus de premierul Mark Rutte intentioneaza sa reduca limita de viteza in timpul zilei pe autostrazile din Olanda, ca raspuns la o hotarare a unui tribunal privind poluarea cu azot, care a oprit proiectele de constructii si a generat proteste in randul fermierilor si al constructorilor, transmite Bloomberg.
Potrivit planului analizat, viteza maxima va fi redusa la 100 de kilometri pe ora in timpul zilei, a informat Guvernul olandez, care incearca de asemenea sa ii incurajeze pe fermieri sa creasca mai putini porci, tot in ideea de a reduce emisiile de azot. Soferii vor putea in continuare sa ruleze pe unele drumuri cu viteze mai mari intre orele 7 p.m. si 6 a.m.
In luna mai, cel mai important tribunal administrativ din Olanda a invalidat modul in care autorizatiile pentru proiectele de constructii din apropiere de zonele naturale tineau seama de depozitele de azot, apreciind ca acest sistem incalca normele europene. In replica, atat fermierii, cat si angajatii din constructii au organizat proteste pe strazile din Haga pentru a cere parlamentarilor masuri care sa ii protejeze de decizia tribunalului.
Agricultura este cel mai mare contributor la emisiile de azot in Olanda, iar fermierii sunt ingrijorati de impactul masurilor guvernului asupra modului lor de viata.
Guvernul olandez a decis sa extinda un program de subventii destinat stimularii fermierilor sa inceteze sa mai creasca porci, majorand bugetul alocat pentru acest program cu 60 de... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 15:07
Furnizorii de servicii de comunicatii sunt obligati sa includa in contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului la internet, prin mentionarea Netograf, se arata intr-un ghid specific elaborat si publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, transmis luni AGERPRES, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a preciza in contracte valorile urmatorilor indicatori tehnici de calitate: in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe - viteza minima de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal, viteza maxima de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial); in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile - viteza maxima estimata de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor.
De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calitatii serviciului oferit, informatiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa le includa in contracte, trebuie sa fie insotite de mai multe detalii, printre care si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului de acces la internet.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 11:50
Politia Romana a anuntat, vineri, ca 17% dintre accidentele rutiere grave, produse in primele cinci luni ale anului, au avut ca principala cauza viteza. Accidentele s-au soldat cu decesul a 118 persoane.
Pentru combaterea vitezei, politistii din intreaga tara fac o ampla actiune in urmatoarele trei zile.
"In primele 5 luni ale acestui an, viteza a generat 17% dintre accidentele rutiere grave inregistrate in tara noastra, ocupand locul trei in ierarhie, cu 470 accidente (cu 104 mai putine decat in perioada similara a anului trecut), soldate cu decesul a 118 persoane (cu 32 mai putine decat in perioada similara a anului trecut) si ranirea grava a altor 499 (cu 119 mai putine decat in perioada similara a anului trecut) ", a anuntat, vineri, Politia Romana.
Sursa citata a precizat ca, incepand de vineri, la nivelul intregii tari, Politia Romana deruleaza o actiune de prevenire a accidentelor rutiere.
Timp de trei zile, toate radarele vor fi scoase pe sosele si autostrazi, pentru depistarea celor care depasesc viteza legala.
Se vor folosi echipamentele video de supraveghere a traficului rutier si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospeciale si cinemometrele portabile model TruCAM.
Pe langa acestea, se vor utiliza si aparatele etilotest, etilometru si drugtest, pentru depistarea si sanctionarea celor aflati sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive. ...citeste mai departe despre "Politia scoate toate... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 12:23
Canicula a determinat autoritatile germane sa impuna miercuri restrictii de viteza chiar si pe acele sectiuni de autostrada pe care in mod normal nu exista limite de viteza, semn ca temperaturile extreme afecteaza cea mai mare economie a Europei, transmite Bloomberg.
Germania are 13.000 km de autostrazi si este singura tara din Europa ce nu are o limita superioara de viteza peste tot.
Autoritatile federale au decis sa reduca limita de viteza pana la 100 de kilometri pe ora pe unele sectiuni de autostrada, de teama ca temperaturile neobisnuit de mari ar putea provoca crapaturi la suprafata autostrazilor, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Agentiei pentru autostrazi.
Potrivit Administratiei nationale pentru meteorologie din Germania, miercuri temperaturile ar putea depasi valoarea record pentru luna iunie, de 38,2 grade Celsius, fiind posibil sa fie depasit chiar si recordul istoric de temperatura, 40,3 grade Celsius, inregistrat in luna iulie 2015.
Valul de caldura cu care se confrunta Germania in zilele acestea vine dupa o seceta sustinuta in 2018 care a oprit navigatia fluviala pe Rin, a afectat productia de electricitate, a generat incendii de padure si a obligat Germania sa importe cereale pentru prima data in ultimii 24 de ani.
Acesta este al doilea val de caldura care loveste Europa in acest an, dupa ce in luna februarie timp de mai multe zile temperaturile au trecut de 20 de grade Celsius, provocand incendii de vegetatie in nordul Angliei si... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 14:25
Jurnalistii spanioli au testat cea mai noua motorizare disponibila pe Dacia Duster.
Constructorul de la Mioveni a lansat recent o versiune de Duster cu motor pe benzina de 1,3 litri, capabil sa dezvolte 150 de cai putere.
Astfel, jurnalistii spanioli de la Auto Moto au testat cel mai puternic Duster disponibil si au incercat sa vada daca Dacia are si calitati sportive.
Ei au scos Dacia Duster pe o autostrada din Spania, unde au mers chiar si cu 200 km/h, insa impresiile nu au fost tocmai placute la aceasta viteza.
"Am transpirat la viteza mare. Din pacate, natura atragatoare a cutiei cu 6 viteze elimina practic orice pretentie sportiva, dar trebuie sa mentionam si un sentiment plutitor inconfortabil al directiei si ruliu la viteze mari. Autostrada este cel mai bun mediu de joaca al acestei masini, dar nu s-a ridicat la nivelul sedanurilor germane", a scris sursa citata.
Astfel, jurnalistii spanioli recomanda Dacia Duster doar celor care cauta o masina onesta, fara pretentii sportive, la un pret scazut.
"Pentru restul, Dacia Duster este mereu un camarad excelent recomandat oamenilor care nu vor sa plateasca sume exorbitante pentru o masina noua. Chiar daca interiorul de pe Duster nu este luxos, are o calitate a constructiei serioase si certificata in timp", a mai scris sursa citata.
Pe durata intregului test, Dacia Duster in versiunea 1,3 cu 150 CP a obtinut un consum real de 8,1 litri la suta.
In Romania, o Dacia Duster cu o astfel de echipare are... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 09:13
Un prototip al urmatoarei generatii de trenuri de mare viteza Shinkansen a fost testat joi in prezenta presei si a atins 320 de kilometri pe ora, viteza maxima pentru actualele modele Shinkansen.
Purtand numele de cod ALFA-X, trenul cu zece vagoane si un "nas" foarte lung, cu o forma aerodinamica, va deveni cel mai rapid tren de mare viteza din lume, capabil sa atinga 360 km/h atunci cand va intra in exploatare, in primavara anului 2031, a informat compania feroviara East Japan Railway.
Productia acestui prim exemplar de tren de mare viteza a fost finalizata luna aceasta la un cost de 10 miliarde yeni (80 milioane euro) . Testele au inceput saptamana trecuta, insa testul care s-a derulat joi intre Sendai si Morioka, doua orase din nordul Japoniei, a fost primul la care a avut acces si media, transmite AFP.
"Testul de astazi s-a derulat cu succes, fiind atinsa o viteza de 320 km/h. Vom continua sa testam trenul timp de aproximativ trei ani", a declarat un purtator de cuvant al East Japan Railway.
Comparativ, TGV-ul francez a atins in 1981, cand a fost lansat, o viteza de 260 km/h, iar in prezent are o viteza comerciala maxima de 320 km/h.
Intrarea in serviciu a modelului ALFA-X nu este prevazuta a avea loc inainte de 2031, cand liniile Shinkansen vor fi prelungite pana la Sapporo, capitala insulei Hokkaido.
Shinkansen, pionierul mondial in domeniul transportului feroviar ultra-rapid, a luat nastere in 1964, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo. In... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 15:47
Constructorul auto suedez Volvo Cars a anuntat luni ca va introduce o limita de viteza, de 180 kilometri pe ora, pentru toate noile sale vehicule incepand din 2020, pentru a-si indeplini promisiunea de a elimina decesele sau ranile grave in urma accidentelor.
In prezent, viteza maxima a automobilelor Volvo este de 212 de kilometri pe ora.
Directorul general de la Volvo, Hakan Samuelsson, a precizat ca desi compania a facut progrese cu strategia sa denumita "Vision 2020", care are drept obiectiv zero decese sau rani grave, este putin probabil sa isi atinga acest obiectiv fara masuri suplimentare destinate corectarii comportamentului soferului, transmite Reuters.
"Ne-am dat seama ca pentru a reduce diferenta, trebuie sa ne concentram mai mult pe factorii umani", a spus Samuelsson.
Pe langa limitarea vitezei, Volvo intentioneaza sa introduca o serie de tehnologii care utilizeaza camere video pentru a monitoriza starea de sanatate si gradul de atentie al soferului, in ideea de a impiedica persoanele care sunt distrase sau in stare de ebrietate sa conduca, alte doua cauze importante ale accidentelor, a spus Samuelsson.
Avand in vedere ca deseori cei care cumpara un automobil Volvo aleg marca suedeza pentru reputatia sa de siguranta, Samuelsson a recunoscut ca limitarea vitezei ar putea sa fie un factor descurajator pe unele piete, precum Germania, unde soferii pot calatori cu pana la 200 km/h pe unele autostrazi fara limita de viteza.
"Nu putem multumi pe... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 16:01
Volvo a hotarat sa limiteze viteza maxima a autovehiculelor sale incepand cu 2020.
180 de kilometri pe ora va fi viteza maxima cu care vor putea fi conduse vehiculele brandului suedez, detinut de chinezii de la Geely.
"Volvo Cars, in calitate de lider mondial in domeniul sigurantei, trimite un semnal puternic despre pericolele de depasire a vitezei si va limita viteza maxima pe toate autoturismele la 180 km/h din 2020", se arata intr-un comunicat al nordicilor.
Viziunea indrazneata a companiei urmareste ca nimeni sa nu fie ucis sau ranit serios intr-un autovehicul nou Volvo pana in anul 2020.
Citeste mai departe despre "Decizie istorica luata de Volvo: La cati km/h va fi limitata viteza maxima a masinilor" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 14:03