Ministerul Sanatatii din Franta a anuntat joi ca a fost detectat un prim caz de contaminare cu varianta virusului SARS-CoV-2 identificata in Africa de Sud, relateaza AFP.
Cazul a fost confirmat miercuri la un barbat care s-a intors dintr-un sejur in Africa de Sud si care locuieste in regiunea estica Haut-Rhin, aproape de granita cu Elvetia.
Acesta ar fi dezvoltat simptome de COVID-19 la revenirea din Africa de Sud si s-a testat in Elvetia, testul relevand prezenta variantei denumite "501.V2", identificata in tara africana in octombrie si care este responsabila de o mare majoritate a noilor cazuri de acolo.
Barbatul respectiv, care este vindecat in prezent, s-a izolat la domiciliu imediat dupa aparitia simptomelor si nu a fost identificat niciun alt contact cu risc, a asigurat ministerul francez.
La 25 decembrie, autoritatile franceze au identificat un prim caz de contaminare cu varianta nou identificata in Marea Britanie, aminteste AFP.
Amandoua aceste noi variante ale noului coronavirus ar putea fi mai contagioase, dar nu mai periculoase in sine, mentioneaza France Presse.
Citeste si:
Franta a efectuat peste trei milioane de teste pentru COVID-19 in saptamana Craciunului ...citeste mai departe despre "Autoritatile din Franta au depistat un prim caz de contaminare cu noua varianta sud-africana a virusului SARS-CoV-2" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 20:32
Un nou virus le permite hackerilor sa comita fraude bancare prin intermediul telefoanelor mobile. Descoperirea a fost facuta de expertii Kaspersky. Acestia au stabilit ca troianul bancar poate captura date, manipula continutul telefonului si oferi control complet de la distanta.
Cercetatorii Kaspersky au descoperit un nou troian bancar. Numit Ghimob, acesta poate dezactiva optiunea de dezinstalare manuala, captura date, manipula continutul ecranului si oferi hackerilor control complet, de la distanta.
Potrivit expertilor, dezvoltatorii acestui troian mobil tipic, de acces la distanta (RAT), sunt foarte concentrati asupra utilizatorilor din Brazilia, dar au planuri mari de extindere pe tot globul.
Troianul bancar Ghimob atrage victimele sa instaleze fisierul rau intentionat printr-un e-mail care sugereaza ca persoana care il primeste are un fel de datorie. E-mailul include, de asemenea, un link pe care victima il acceseaza pentru a putea afla mai multe informatii, noteaza Descopera.ro.
Odata ce RAT-ul este instalat, malware-ul trimite un mesaj despre infectia reusita catre serverul sau. Mesajul include modelul de telefon, daca are sau nu activata blocarea ecranului si o lista a tuturor aplicatiilor instalate pe care malware-ul le poate afecta. In total, Ghimob poate spiona 153 de aplicatii mobile, in principal de la banci, companii fintech, criptomonede si schimburi.
Practic, Ghimob este un spion in buzunarul victimei. Dezvoltatorii pot accesa de la distanta... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 05:20
Serviciul Roman de Informatii (SRI) informeaza, marti, ca in luna aprilie a fost identificata o campanie de atacuri cibernetice a unei grupari de criminalitate cibernetica care utilizeaza troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizeaza preponderent clientii organizatiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
Conform SRI, intr-o masura mai redusa, Qbot a vizat si clienti ai organizatiilor din domeniul tehnologic, comercial si al telecomunicatiilor.
In Romania, campania a vizat clientii unor platforme care utilizeaza servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare si serviciilor de e-mail si date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament.
Atasamentul este un fisier de tip zip, care contine un document MS Word ce ruleaza un macro prin care se descarca troianul si se realizeaza infectarea dispozitivului. Odata instalat, Qbot verifica existenta unui antivirus, isi asigura persistenta in sistem si utilizeaza certificate de securitate valide pentru a evita detectia.
Ulterior, troianul extrage credentiale de acces si date financiare de pe dispozitivul infectat.
De asemenea, Qbot are capabilitati prin care pot fi infectate si alte dispozitive... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:15
Serviciul Roman de Informatii (SRI) avertizeaza ca exista un atac informatic care instaleaza un virus in contextul accesarii informatiilor despre coronavirus. Virusul preia accesul la aplicatiile de Internet banking si circula sub forma unor mesaje de tipul "Detalii secrete despre COVID-19".
"In contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2 a fost identificata o campanie de distribuire de malware care vizeaza furtul de credentiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor", se arata intr-un comunicat al Serviciului Roman de Informatii.
SRI mai arata ca mesajul este redactat in limba romana, iar utilizatorii sunt invitati sa acceseze un link cu "detalii secrete" despre coronavirus.
"Din punct de vedere tehnic, actiunea ilicita are la baza distribuirea unui mesaj tip text care contine o versiune noua a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat in limba romana si invita utilizatorii sa acceseze un link pentru descarcarea de informatii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizata in continutul mesajului este 'Detalii secrete! (COVID-19)'.
Link-ul initiaza descarcarea unui fisier denumit File.apk care infecteaza cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse intre 4.0 si 10. Functionalitatile Cerberus Android Banker impiedica atat detectarea acestuia de catre serviciul Play Protect specific Android, cat si dezinstalarea ulterioara a aplicatiei de catre utilizator", transmite institutia.... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 10:28
Pandemia de coronavirus va duce anul acesta la recesiune in Uniunea Europeana, a estimat luni Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, avertizand ca economia blocului comunitar risca o contractare de 2,5%, transmite Reuters.
Epidemia a afectat lanturile globale de aprovizionare si a determinat numeroase state sa-si inchida frontierele si sa introduca masuri drastice de izolare.
"Evident, ne asteptam la o recesiune in timpul acestui an. Suntem in razboi cu virusul. Un razboi economic", a declarat Breton la postul de radio BFM.
"Inainte de criza ne asteptam la o crestere de 1,4% in UE, acum estimam un impact negativ intre 2% si 2,5%", a adaugat oficialul.
Si Maarten Vervey, seful Departamentului economic al CE, a avertizat vineri ca Uniunea Europeana si zona euro vor fi foarte probabil in recesiune anul acesta, din cauza epidemiei.
"Este foarte probabil ca avansul economic al zonei euro si al UE ca intreg sa scada sub zero anul acesta si, in mod potential, chiar mult sub zero", a declarat Maarten Vervey la o conferinta de presa.
Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca isi mentine nemodificate previziunile privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in zona euro si Uniunea Europeana, chiar daca a tras un semnal de alarma fata de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale si epidemia de COVID-19, care ar putea afecta activitatea economica.
Conform previziunilor economice de iarna, cresterea economiei zonei euro ar fi trebuit sa... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 13:15
Cercetatorii chinezi au anuntat ca au izolat cu succes tulpina noului tip de coronavirus care a provocat zeci de decese in centrul Chinei. Reusita lor reprezinta o etapa cruciala in procedura de creare a unui vaccin, informeaza duminica DPA.
Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din China, a facut acest anunt duminica intr-o conferinta de presa.
Tot duminica, autoritatile din provincia Guangdong din sudul Chinei au emis un decret prin care i-au somat pe toti rezidentii sa poarte masti medicinale atunci cand ies din locuinte, in contextul eforturilor complexe depuse de oficialii chinezi pentru a preveni raspandirea virusului pe teritoriul tarii.
Aproape 2000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, iar 56 au murit in China, conform celui mai recent bilant, citat de Reuters.
Nou bilant al coronavirusului: Creste numarul mortilor si al persoanelor infectate. Primul deces in Shanghai. Xi Jinping spune ca "situatia este grava"
Citeste si:
Chinezii construiesc un al doilea spital pentru a lupta cu virusul ucigasHarta pe care poate fi urmarita raspandirea virusului ucigas din China ...citeste mai departe despre "Pas important pentru crearea unui vaccin: Cercetatorii chinezi anunta ca au izolat tulpina virusului ucigas" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 11:41
China a anuntat sambata extinderea cordonului sanitar impus pentru limitarea raspandirii noului coronavirus identificat initial in orasul Wuhan, masura ce are drept consecinta izolarea de restul lumii a 56 de milioane de persoane.
Cinci orase din provincia Hubei (centru) au fost adaugate celor 13 care erau deja vizate de aceasta dispozitie ce implica in special suspendarea transportului public spre si dinspre aceste aglomerari si inchiderea bretelelor de autostrada care le deservesc, relateaza AFP.
Armata chineza a desfasurat sambata medici in centrul epidemiei de pneumonie virala, al carei bilant a continuat sa creasca si care afecteaza si Europa, cu trei cazuri confirmate in Franta. Dintre acesti pacienti, cel putin doi au fost recent in China, potrivit autoritatilor sanitare franceze. Spitalizati la Paris si Bordeaux (sud-vest), pacientii se afla internati in conditii de izolare. Pe langa tarile asiatice deja afectate, in special Japonia si Thailanda, a fost raportat un al doilea caz in Statele Unite.
Primul caz de coronavirus din Wuhan a fost confirmat in al doilea cel mai mare oras din Australia, Melbourne. Pacientul este un cetatean chinez de circa 50 de ani care a calatorit in Wuhan inainte de a ajunge in Melbourne, pe 19 ianuarie, a precizat ministrul Sanatatii din statul Victoria, Jenny Mikakos, intr-o conferinta organizata sambata. Pacientul este in stare stabila si a fost izolat.
Ministrul Sanatatii din Japonia a anuntat sambata ca a fost confirmat... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 11:52
Nimeni nu mai are voie sa intre si sa iasa din orasul chinez Wuhan, unde a aparut prima data coronavirusul care a luat, pana acum, cel putin 25 de vieti. Traficul aerian si feroviar a fost suspendat, iar transportul public a fost, si el, inchis temporar. Aici locuiesc 11 milioane de oameni.
Alte doua orase au fost inchise: Huanggang si Ezhou. In total, in aceste trei orase locuiesc aproape 20 de milioane de oameni (cam cat toata populatia Romaniei), conform New York Times.
Panica domneste in Wuhan: rafturile supermarketurilor sunt goale, iar pietele locale au ramas si ele fara produse. Cetatenii izolati de restul lumii si-au facut cat de multe provizii au putut si s-au inchis in case.
Almost no supplies in supermarkets, this period it's really hard because the lunar new year and the #WuhanCoronavirus #wuhan #nCoV2019 pic.twitter.com/XsMghIUrVT- M. Alahdal (@dentistmaher) January 23, 2020
Inainte sa goleasca magazinele, cetatenii s-au imbulzit si chiar s-au batut ca sa apuce sa cumpere cat mai multe alimente si sa nu fie nevoiti sa iasa prea curand din case.
Locals in #Wuhan, #China fighting over food in the shops as Wuhan goes into lockdown today. pic.twitter.com/SnMhjKGNg6- Aurora Intel (@AuroraIntel) January 23, 2020
Oamenii au dat navala si in benzinarii, sa-si faca plinul la masini, speriati de zvonurile ca rezervele de combustibil s-au terminat.
Nici farmaciile nu au scapat: chinezii au epuizat toate stocurile de masti de protectie respiratorie,... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 14:22
Botezat Duqu de catre creatorii lui Stuxnet, acest virus informatic iese in evidenta prin faptul ca, in varianta cu nume de cod Duqu 2, a avut curajul sa intre pe "usa cibernetica" a celor de la Kaspersky cu scopul de a extrage informatii sensibile. Versiunea initiala, aparuta la finalul anului 2007 a utilizat platforma Tilded pentru a se infiltra in retelele vulnerabile.
Inceputurile lui Duqu
Platforma folosita pentru a implementa malware-ul Duqu, dar si Stuxnet, se numea Tilded si a fost creata undeva la finele anului 2007, dar sunt informatii care dau ca data de debut inceputul anului 2008. Tilded a suferit, insa, importante modificari in vara/toamna anului 2010, acestea fiind necesare pentru a evita detectia din partea solutiilor antivirus.
Conform datelor centralizate de catre expertii Kaspersky, in perioada 2007 - 2011 au fost semnalate mai multe actiuni care au implicat programe bazate pe platforma Tilded, iar Stuxnet si Duqu au fost doua dintre acestea. In fapt, platforma este un driver care incarca un modul principal, conceput ca o arhiva criptata. "In acelasi timp, exista un fisier separat de configurare pentru tot programul malware si un block criptat in registrul sistemului", sustin specialistii.
Nu mai devreme de sfarsitul anului 2011, autorii Duqu si Stuxnet au incercat sa elimine toate urmele activitatii lor si au sters toate serverele pe care le-au folosit din 2009 si chiar mai devreme. Procesul de curatare a avut loc pe 20 octombrie 2011.... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 10:56