Virgil Popescu, Ministrul Energiei, afirmă că România nu are probleme cu depozitele de gaze naturale. "Am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spaţiul public... infirm categoric aşa ceva. (...) astăzi avem capacităţile de stocare la 70% din capacitatea maximă", arată el.
"În România, piaţa energiei este robustă, şi la energie, şi la gaze; am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spaţiul public... infirm categoric aşa ceva. Am văzut că nu există stocuri... eu nu ştiu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu există stocuri, în condiţiile în care în România, în momentul de faţă, astăzi avem capacităţile de stocare la 70% din capacitatea maximă", a precizat Virgil Popescu, miercuri, la briefingul de după şedinţa de Guvern.
El a adăugat că la fel era şi anul trecut.
Potrivit ministrului, "când am avut capacitate maximă, am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ, după iarnă, iar depozitarea presupune nişte costuri, costuri de introducere şi costuri de extragere din gaz, asta înseamnă un cost în plus la preţul gazului".
"Deci trebuie să fii foarte atent când faci nivelul de stocaj în aşa fel încât să nu rămâi cu foarte mult gaz în urma perioadei de iarnă, care este mai scump decât gazul care va fi pe perioada de vară. M-am uitat pe Bursa de la Viena, astăzi, e... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 19:21
13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh, vor primi compensații la facturile de energie, a afirmat, miercuri, 15 septembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, după şedinţa de Guvern.
"Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze", a precizat el.
Ministrul a arătat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.
"Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români", a mai spus Popescu. ...citeste mai departe despre "Facturile la electricitate, compensate pentru 13 milioane de români. Care sunt condițiile de acordare a subvenției VIDEO" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 16:55
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că susţine programul de investiţii "Anghel Saligny", "mai ales că asta înseamnă bani pentru modernizarea comunităţilor locale".
"Prim ministrul Florin Cîţu şi-a asumat şi îşi asumă în continuare procesul de modernizare al României. Am încredere că partenerii de la USR PLUS nu fac opoziţie la putere fiind", arată el.
"Dorinţa de a face şi a lăsa ceva în urmă înseamnă asumare, dialog, viziune şi bună credinţă. Nimic serios nu se poate realiza fără aceste ingrediente. Susţin programul de investiţii Anghel Saligny mai ales că asta înseamnă bani pentru modernizarea comunităţilor locale. Ni s-au cerut soluţii, am spus că le oferim. Da, am spus asta tot Guvernul de coaliţie. Oare unii au uitat?", a scris Virgil Popescu pe Facebook, miercuri seară.
El a adăugat că are încredere că partenerii din Coaliţie vor da dovadă de responsabilitate faţă de români.
"Criza politică nu îşi are rostul acum, când trebuie să punem umărul să arătăm că soluţiile sunt cele care aduc plus valoare vieţii de zi cu zi a românilor. Prim ministrul Florin Cîţu şi-a asumat şi îşi asumă în continuare procesul de modernizare al României. Am încredere că partenerii de la USR PLUS nu fac opoziţie la putere fiind", a conchis el. ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei susține programul de investiţii "Anghel Saligny": ”Sper că partenerii de la USR PLUS nu fac... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2021, ora 07:27
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca s-au constatat, in piata de energie, situatii in care firme furnizoare de electricitate au incheiat contracte cu clienti fara a avea la randul lor contracte de achizitie a energiei electrice si sunt cazuri in care aceste firme nu-si mai pot onora contractele, pe care au inceput sa le rezilieze. El arata ca preturile la electricitate nu ar trebui sa creasca, anuntand ca sustine "masuri dure", inclusiv pe cea de ridicare a licentei, pentru acei operatori care au incheiat contracte cu clientii, iar acum nu respecta prevederile din acestea.
"S-au intamplat si fenomene foarte ciudate - si o sa spun mereu acest lucru si sa vedem ce se intampla, pentru ca nu e normal sa fie asa - sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au incheiat contracte, dar in spate nu au avut achizitie de energie electrica si acuma se gandesc ca nu mai pot sa onoreze contractele. Clientii raman in serviciul universal, dar practica pe care o fac acestia nu e normala. Am niste nume, dar nu as vrea sa dau nume pentru ca nu e normal sa le fac publice in momentul de fata. Eu sper sa fie o investigatie si sa oprim acest fenomen", a declarat Virgil Popescu, miercuri seara, la Digi 24.
Ministrul a precizat ca aceste companii au inceput sa rezilieze contractele atat pe cele incheiate cu clientii casnici, cat si pe cele incheiate cu cei industriali.
"Exista piata serviciului universal si nimeni nu ramane fara energie, dar te insala, te pacaleste, este o... mai mult
Joi, 20 Mai 2021, ora 07:33
Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu multumeste pe toata lumea si, desi ministrii isi doresc cat mai multi bani de la buget, nu se poate pentru ca trebuie sa ne incadram in deficit, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Cand ai avut un deficit bugetar anul trecut de 9 si ceva la suta si te angajezi ca il reduci si trebuie sa il reduci si sa il duci undeva la 7% este clar ca nu e nici un buget de austeritate, dar nu este nici un buget care sa multumeasca pe toata lumea. Trebuie sa ne incadram in aceste deficite bugetare, in acest 7 si un pic la suta.
Evident ca toti ministrii isi doresc pentru ministerul pe care il conduc cat mai multi bani de la buget. Nu se poate acest lucru pentru toata lumea. Este clar ca trebuie sa ajustam din cheltuieli, din cheltuielile structurale ale ministerelor si companiile care sunt ineficiente trebuie restructurate", a explicat ministrul la Digi 24.
Referitor la companiile din subordinea ministerului, Virgil Popescu a mentionat ca CE Oltenia este intr-un proces de restructurare inceput de anul trecut, aprobat de Guvern, si se deruleaza negocieri cu Comisia Europeana pentru ajutorul de restructurare.
CE Hunedoara "este in procedura pe Ordonanta 60", in reorganizare, iar deciziile le ia administratorul judiciar. ME este in discutii cu acesta pentru divizarea companiei in doua entitati: una, termocentrala de la Mintia, sa se duca la administratia locala si cealalta, termocentrala de la Paroseni,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 14:00
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a discutat LIVE, la "Dialogurile Ziare.com", despre situatia contractelor la electricitate si ce pot face romanii in situatia liberalizarii pietei.
Puteti urmari inregistrarea interviului pe Ziare.com cat, pe pagina de Facebook a publicatiei. si pe canalul de YouTube.
Virgil Popescu: "Se stia inca din decembrie ca este o problema cu calatoriile esentiale in Mexic"
UPDATE. Ce spune ministrul despre romanii din Mexic. Se pare ca exista o avertizare inca din decembrie in aceasta tara.
"Se stia ca este o problema in legatura cu calatoriile neesentiale in Mexic. Este ciudat ca agentiile de turism au continuat sa vanda bilete desi se stia despre aceasta problema.
Nu este normal. O agentie de turism nu trebuie sa trimita turistii acolo.
Ar trebui facuta si o verificare care agentiile de turism in acest sens pentru ca se stie exact cine si ce a vandut.
Partea aceasta a Ministerului Turismului trebuie sa fie mai vizibila.
Dupa ceea ce s-a intamplat in Mexic, eu cred ca este o lovitura data Turismului.
II multumesc ministrului de Externe pentru ca a intervenit. Cred ca s-a intervenit mai repede decat a fost anuntat.
Din partea MT nu am vazut nicio reactie", a spus Virgil Popescu.
Despre faptul ca doar anumite companii participa la targuri internationate, ministrul a precizat ca va face demersuri pentru ajutarea companiilor romanesti cu punerea la dispozitie a unor pavilioane mai bine amplasate.
"Trebuie sa... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2021, ora 11:56
Ministrul Energiei, Virgil Popescu le-a cerut ANRE si ANPC sa intervina in cazul furnizorilor de energie care emit facturi cu consumuri estimate foarte mari. Ministrul sustine ca metoda reprezinta "o forma de escrocherie". "Practic, iau niste bani in avans pentru un consum care nu exista, se folosesc de bani oamenilor", sustine ministrul.
"Am primit mai multe sesizari de la oameni. Vreau sa trag un semnal de alarma (...) Exista anumiti furnizori care au si distributie, care am vazut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punand consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare. Practic, iau niste bani in avans pentru un consum care nu exista, se folosesc de bani oamenilor", a declarat, miercuri seara, ministrul Virgil Popescu, potrivit www.b1.ro.
Ministrul cere ANRE si ANPC sa intervina
"Ii rog pe cei de la ANRE si pe cei de la ANPC sa se verifice aceste lucruri. Nu se poate sa se incarce facturile romanilor pe consumuri estimate care nu au nicio legatura cu consumurile facute in anii precedenti, care ar trebui sa aprecieze ce a consumat clientul intr-o perioada asemanatoare. Este o forma de escrocherie, exista amenzi pentru asa ceva. Mi se pare ca este o inselatorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practica", a mai declarat Virgil Popescu.
Liberalizarea pietei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat in 19 ianuarie 2021 ca ultimul ordin al ANRE referitor la liberalizarea de pe piata energiei va prelungi contractele clientilor cu sase... mai mult
Joi, 04 Februarie 2021, ora 07:10
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, promite ca autoritatile vor incepe "efectiv" construirea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda.
El sustine ca, dupa renuntarea la negocierile cu consortiul chinez China General Nuclear, Guvernul are "o strategie" in privinta dezvoltarii centralei.
Discutiile cu firma chineza au durat aproape sapte ani, dupa care, in urma cu o luna, s-au incheiat fara succes, transmite News.ro.
"Daca mai stateam mult intepeniti in negocierile cu compania chinezeasca riscam sa avem probleme din punctul de vedere al sistemului energetic national", a afirmat Popescu.
Popescu isi asuma ca decizia de a inchide discutiile interminabile cu chinezii i-a apartinut.
"Am spus-o de nenumarate ori: cred ca sapte ani de zile intepeniti intr-un proiect care nu a mers mai departe trebuie sa inceteze. De aceea am luat decizia de a mandata in AGA reprezentantul Ministerului sa voteze pentru finalizarea negocierilor cu compania chineza, consortiul chinezesc. Acest lucru s-a intamplat si de aceea Consiliul de Administratie este mandatat sa gaseasca o noua strategie si va asigur ca veti vedea ca avem aceasta strategie si in perioada imediat urmatoare veti vedea ca ne vom apuca efectiv, pana la urma, de pornirea constructiei reactoarelor 3 si 4", a afirmat ministrul Economiei, luni, in Parlament, la "Ora Guvernului", citat de news.ro.
Ministrul le-a transmis parlamentarilor ca, daca ar fi continuat negocierile cu consortiul din China care s-a aratat... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 11:38
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, sustine ca - din cauza lipsei investitiilor - tara noasta risca sa nu isi poata asigura necesarul de energie, intr-o iarna geroasa.
Prezent la o dezbatere organizata de publicatia specializata Focus Energetic, ministrul Virgil Popescu a vorbit despre problemele majore ale sistemului energetic romanesc, despre riscurile pe care acestea le produc, dar si despre solutii.
"Din informatiile pe care le am, avem inmagazinati aproape 3 miliarde de metri cubi (aproape un sfert din consumul anual al Romanaiei - n.red.). Rezervele de carbune sunt si ele la un nivel destul de bun.
Dar asta nu ne va ajuta prea mult in zielele de frig, in care se ating varfuri de consum.
Eu cred ca este bine ca s-a inmagazinat o cantitate mai mare de gaze. Problema este ca degeaba avem o cantitate atat de mare, daca nu avem si capacitatea de a-l extrage din depozite, cand avem nevoie de el. Degeaba il avem daca nu putem extrage zilnic mai mult de 28 de milioane de metri cubi (in scadere pana pe la 15 miliarde de metri cubi, in a doua parte a lunii februarie).
Exista posibilitatea ca, in primavara, sa ramana in depozite o cantitate mare de gaze (din cauza incapacitatii de a le extrage la timp, in conditiile in care, pe masura ce se golesc, depozitele sunt mai greu de exploatat - n.red.). Iar asta inseamna ca in acele cantitati ramase s-au imobilizat bani.
Cred ca avem nevoie de un program serios de investitii pentru... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 12:28