Licitatia de Craciun Artmark de la Palatul Cesianu-Racovita dezvaluie in acest an o multime de surprize dedicate colectionarilor si iubitorilor de vinuri.
Marti, 10 decembrie 2019, la ora 11:00, 5000 de sticle de vinuri de colectie vor alcatui prima licitatie profesionista de vinuri din Romania.
Vinuri rare, adunate in loturi ce depasesc 250 de sticle, au pretul de pornire de 10-30% din pretul pietei de vinuri romanesti si internationale.
Cu preturi mai mici decat in magazin, vinurile provin din renumitele regiuni viticole ale Frantei, Spaniei, Italiei, Africii, Australiei si chiar Americii, dar nu lipsesc nici cele din traditionalele zone romanesti.
O colectie de vinuri create de legendarul vinificator si poet Baron Phillipe de Rothschild, obtinut in regiunea Bordeaux, isi gaseste locul in licitatie cu pretul de pornire de doar 50 de euro.
Etichetele vinului Mouton Cadet, unul dintre cele mai bine vandute vinuri din lume, au fost realizate de pictori celebri - Dali, Picasso sau Braque, prieteni ai celui mai de succes producator de vinuri din lume, interesat de toate formele de arta - Phillipe de Rothschild.
Valoarea si cantitatea loturilor, provenienta - din pivnitele private ale marilor colectionari, preturile de pornire mai mici decat in magazine, precum si potentialul de invechire al multor vinuri importante din licitatie, sunt aspecte ce fac din Licitatia de Vinuri o ocazie ideala pentru sarbatori de poveste, dar si un nou canal de aprovizionare cu... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:28
Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole anunta o noua editie a Concursului International de Vinuri Bucuresti (IWCB), care se va desfasura in perioada 26-29 mai la Focsani, judetul Vrancea.
Odata cu editia din 2016, IWCB devine primul concurs din lume sub egida Organizatiei Internationale a Viei si Vinului care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile inscrise.
In anul 2015, 27 de tari producatoare de vin au participat la IWCB, probele producatorilor internationali reprezentand 56% din totalul inscrierilor.
In anul 2016, organizatorii IWCB sunt optimisti, asteptand in concurs un numar de peste 1.400 de probe, in crestere cu 55% fata de anul precedent.
"Vinul este o resursa imensa. Economica si identitara. Sa il privim din aceasta perspectiva", afirma Catalin Paduraru, CEO IWCB.
"IWCB este, fara indoiala, un castig important pentru intreaga comunitate a celor care lucreaza cu vinul, dar si pentru publicul larg. Mai mult, datorita ratei anuale de crestere de aproximativ 40%, avem incredere ca IWCB poate ajunge una din cele mai importante competitii de profil din lume, atragand, astfel, atentia asupra tarii noastre", completeaza Catalin Paduraru.
Incepand cu acest an, IWCB devine concurs itinerant, deplasandu-se la fiecare editie intr-o alta zona viticola, iar anul acesta se va desfasura la Focsani, in mijlocul celui mai mare bazin viticol romanesc - Vrancea, oferind astfel posibilitatea juratilor si jurnalistilor straini sa cunoasca... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:07
Soiuri autohtone precum Cramposie, Sarba, Busuioaca, Rara Neagra sau Tamaioasa Romaneasca vor fi analizate pentru prima data si notate intr-o carte ce va cuprinde toate specialitatile oenologice din Romania.
"The Wine Book of Romania" se va lansa in martie 2016 in versiune bilingva (romano-engleza) si va reprezenta un instrument complex de cunoastere si clasificare a vinurilor de top din Romania si Moldova.
Acest volum va ajunge catre institutele culturale, ambasadele Romaniei, precum si la cele mai importante targuri si festivaluri internationale.
Initiatoarea acestui proiect, Marinela Vasilica Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuti si premiati specialisti in domeniul vinurilor si un veritabil ambasador al vinurilor romanesti peste hotare.
Anul trecut, ea a lansat cartea bilingva "50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene", volum care a primit, in 2015, locul al doilea la competitia mondiala Gourmand Drinks Awards si mentiune speciala din partea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).
Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy si a participat, in calitate de jurat si de presedinte de juriu, la mai multe concursuri nationale si internationale de vinuri.
Cum se scrie "The Wine Book of Romania"
Un juriu de opt experti internationali va evalua, in premiera, vinurile romanesti pentru realizarea primei editii a Cartii Vinurilor din Romania si Republica Moldova (The Wine Book of Romania).
Pe 26 si... mai mult
Sambata, 22 August 2015, ora 00:00
Mihaela Tyrel de Poix duce mai departe "imperiul" lasat de sotul sau, Guy Tyrel de Poix, un conte francez din Corsica, extrem de pasionat de vinuri, care a deschis in Romania, in urma cu 20 de ani, prima crama de dupa Revolutie.
Femeia de afaceri a fost intotdeauna preocupata de educarea consumatorilor. La un moment dat, a avut ideea de a coopta niste "ambasadori" care sa raspandeasca valorile sale, prin pasiunea lor. Asa a luat nastere prima societate exclusivista dedicata vinurilor, "Clubul Vinului", in 2005, explica Mihaela Tyrel de Poix.
Ulterior a infiintat si primul club privat de vinuri, "Clubul Cavalerilor", in 2009. "Viziunea mea pentru acest club s-a nascut inainte de aparitia Facebook, ca un loc de intalnire si de discutii pentru 'curiosi' si 'amatori'", explica de Poix.
Despre cum arata domeniul Societatii Euro Romana de Vinuri de Exceptie la 20 de ani dupa ce contele Guy Tyrel de Poix a descoperit potentialul viticol al tarii noastre, cum a evoluat cultura vinului in Romania, dar si despre francezul care a creat o afacere viabila in Romania vorbeste Mihaela Tyrel de Poix, CEO si proprietar SERVE, intr-un interviu acordat Business24.
Care este povestea Societatii Euro Romana de Vinuri de Exceptie?
SERVE a aparut din doua motive: descrierea deosebit de incitanta facuta Romaniei viticole de Hugh Johnson in Atlasul Mondial al Vinurilor editat in 1975 - "nu dispunem de multe date despre Romania, dar in mod cert este tara cu cel mai mare potential... mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 00:00
Vanzarile de vin cresc in perioada sarbatorilor pascale, in medie, cu 30-40%, comparativ cu o luna normala, producatorii mici inregistrand, insa, si cresteri de 100% in aceste zile, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
"Piata vinului din Romania a scazut de la 500 de milioane de euro, la numai 300 de milioane de euro, iar vinurile premium detin doar 5-7% din totalul pietei. In general, in aceasta perioada a sarbatorilor pascale se inregistreaza o crestere a vanzarilor de vin, si in special de vin rosu, in medie, cu 30-40% comparativ cu o luna normala, insa micii producatori ating si o dublare a vanzarilor pe acest segment. Din pacate, la raft se remarca o invazie de vin ieftin, sub 3 lei, in timp ce vinurile imbuteliate au cota foarte mica, de sub 5%", a spus Ovidiu Gheorghe.
Desi seful PNVV a precizat ca vanzarile totale de vin din aceasta perioada sunt imposibil de exprimat in cifre, producatorii afirma ca romanii consuma circa 600.000 hectolitri de vin, dintr-o productie anuala de 4,5 milioane hectolitri.
Romania aduce si din import cantitati mari de vin, respectiv din Spania si Italia, si chiar din Macedonia. "Din pacate au crescut importurile de vin, dar mai mult pe categoria de vinuri ieftine aduse din Spania si Italia si chiar din Macedonia, tara care a avut un contingent de liber schimb", a subliniat seful PNVV.
Potrivit datelor PNVV, consumul pe locuitor a scazut de la 27 de litri anual,... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 18:02
Piata vinurilor de import din Romania este estimata la aproximativ 10 milioane de euro. In restaurantele din Romania se vand anual peste 20.000 de sticle de vin care costa peste 100 de euro bucata.
"La valoarea de peste 100 de euro bucata, peste 90% din vinurile care se vand in restaurante sunt din import. Anual, se vand in restaurantele din Romania peste 20.000 de sticle de vin care costa mai mult de 100 de euro bucata", a declarat Bogdan Ciocoveanu, business director al Lerida International, cel mai mare importator de vinuri de pe piata locala.
Majoritatea vinurilor mai scumpe de 100 de euro se vand in restaurantele de lux independente sau in restaurantele hotelurilor de patru si cinci stele. Mai mult de jumatate din vinurile scumpe se consuma in restaurantele din Bucuresti.
"Cei care le consuma sunt in general turisti straini, care se cazeaza in hotelurile de patru si cinci stele. Principalele tari din care provin vinurile sunt Franta, Italia, SUA si Chile. Cele mai scumpe sunt vinurile frantuzesti", a afirmat seful importatorului de vinuri.
Majoritatea celor care consuma vinuri de peste 100 de euro le prefera pe cele rosii si seci. Ele au in general intre trei si zece ani vechime.
"Piata vinurilor scumpe este in crestere de la an la an. Chiar daca suntem in criza, oamenii care au avut bani au in continuare. Oamenii devin mai curiosi sa descopere lucruri noi", a mai spus Ciocoveanu.
Cele mai multe vinuri scumpe se vand in intervalul 100 de euro - 1.000... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 18:26
Romania a importat in primele opt luni din acest an 42.414 tone de vin obtinut din struguri proaspeti, o cantitate de sase ori mai mare fata de cea exportata, care a totalizat numai 6.989 tone in aceeasi perioada.
Valoarea importurilor de vin din tarile intra si extracomunitare a depasit 27,84 milioane de euro, in primele opt luni din 2012, in scadere cu aproape patru procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Incasarile din exporturile de vin au totalizat 9,582 milioane de euro, in perioada ianuarie-august 2012, cu aproape doua procente mai mult fata de acceasi perioada din 2011, de 9,399 milioane euro.
Vinurile din struguri proaspeti, inclusiv vinurile cu alcool, au fost exportate atat in tarile comunitare, cat si in cele extracomunitare si au totalizat 6.989 tone in primele opt luni din 2012, in timp ce in perioada similara din 2011 exporturile au fost cu 3,1 procente mai mari, respectiv de circa 7.218 tone.
Tot in perioada 1 ianuarie-31 august 2012, au mai fost importate 3.450 tone de vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, in valoare de 1,89 milioane euro, si au fost exportate din aceasta categorie doar 144,2 tone, pentru care au fost incasati 224.362 euro. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:33
Industria vinului constituie o oportunitate de afaceri pentru Romania, unde calitatea acestei bauturi a crescut foarte mult, spun specialistii. Tara noastra dispune de un context favorabil pentru a-si imbunatati prezenta pe acest segment, mai ales tinand cont de faptul ca Franta, cel mai mare producator de vinuri din lume, a anuntat un an extrem de nefavorabil in ceea ce priveste industria viticola.
Productia de vin a Frantei a atins in 2012 minimul ultimilor 40 de ani, dupa ce a scazut cu 20% fata de anul anterior, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si culturilor afectate de paraziti.
Productia de vin a Frantei va fi in acest an de 40,6 milioane hectolitri, cu peste zece milioane de hectolitri mai putin fata de 2011.
Exporturile de vin si sampanie ale Frantei au totalizat 7,17 miliarde euro in 2011, reprezentand 13% din exporturile de alimente si produse agricole ale tarii. In prima jumatate a acestui an, exporturile de vin au crescut cu 14%, la 3,57 miliarde euro.
Romania are oportunitati mari in industria vinului, insa lipseste organizarea
Romania a intrat in randul producatorilor de vinuri de foarte buna calitate, a spus, joi, Adrian Radulescu, seful Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, adaugand ca aceasta evolutie s-a datorat accesarii fondurilor europene. Prin intermediul acestor bani, producatorii de vin au inlocuit vechile plantatii viticole cu altele noi.
In plus, si romanii au inceput sa perceapa aceasta schimbare,... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:35
Productia de vinuri obtinuta anul trecut de producatorii locali a fost de 4,05 milioane de hectolitri, in crestere cu 23% fata de anul 2010, cand au fost produse 3,28 milioane de hectolitri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.
"Anul 2011 a fost favorabil din punct de vedere climatic pentru vita-de-vie, inregistrandu-se o productie de struguri pentru vin superioara din punct de vedere cantitativ si calitativ", explica reprezentantii ministerului de resort.
Romania a exportat anul trecut vin in valoare de 14,4 milioane euro, in crestere cu 12% comparativ cu 2010, cand s-a exportat vin in valoare de 12,8 milioane euro. Principalele tari de destinatie ale vinurilor romanesti au fost Germania, Marea Britanie, Cehia, China si Statele Unite ale Americii.
De asemenea, in 2011, valoarea importurilor de vin a crescut la aproximativ 50 milioane euro, mai mult decat dublu fata de anul anterior cand s-a importat vin in valoare de 20,7 milioane euro, in special din Spania, Italia, Bulgaria, Moldova si Germania.
Ministerului Agriculturii nu previzioneaza o crestere a suprafatei cultivate cu vita-de-vie in acest an.
"Obiectivul de baza il constituie aplicarea programului de restructurare/reconversie, pentru inlocuirea soiurilor hibride cu soiuri nobile pentru productia de vin, contribuind astfel la obtinerea de vinuri de calitate superioara, respectiv vinuri cu denumire de origine controlata si vinuri cu indicatie geografica", sustin reprezentantii... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 13:57