Promovarea si intrarea vinurilor romanesti pe pietele internationale de specialitate trebuie sa fie exclusiv pe segmentul de varf, Premium, iar daca producatorii vor accepta preturi in neconcordanta cu calitatea oferita, consumatorii de elita din strainatate ii vor ocoli.
Asta va afecta nu doar propria afacere ci chiar renumele vinului romanesc, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Eu sper sa iesim mai mult pe pietele internationale cu vinurile de foarte buna calitate, in primul rand cu soiuri romanesti, precum Feteasca Neagra sau Feteasca Regala, iar abia apoi sa ne comparam cu francezii la Pinot Noir sau Merlot (...).
Un profesor universitar din Belgia, de agricultura, spunea ca vinurile romanesti au o calitate cu totul deosebita, dar ca pentru promovare ar trebui aratat ca sunt exceptionale insa este vorba despre altfel de vinuri decat cele frantuzesti, italienesti sau spaniole. (...) E foarte important ca producatorii care au vinuri foarte bune sa nu alerge cu orice pret dupa piete si sa-si aleaga strategia de pret adecvata", a spus Achim Irimescu.
In acest context, reprezentantul MADR s-a referit la vinurile bulgaresti care au abordat piete straine cu preturi scazute, sperand sa le cucereasca, dar au esuat din cauza ca au fost percepute de consumatori ca nefiind de calitate.
"Am la indemana doua exemple in care vinurile bulgaresti de calitate au ales sa intre in Belgia si Japonia pe segmentul de... mai mult
Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 16:21
Piata vinurilor premium din Romania este una atractiva pentru companiile de profil din tara dar si pentru importatori. Bulgarii de la Katarzyna Estate si-au anuntat intentia de a intra pe piata locala si spera sa ajunga, in anii urmatori, la vanzari de cateva milioane de euro. Ei vor intra in competitie cu gamele premium ale unor companii romanesti consacrate pe piata precum Cotnari, Murfatlar sau Jidvei.
Bulgarii estimeaza ca, in primii ani, pana cand romanii se vor obisnui cu produsele lor, vor vinde 10.000 de sticle pe an, iar apoi sa ajunga la 50.000 de sticle pe an.
"Vrem sa incepem cu putin. Tinta noastra nu este cantitatea, ci calitatea. Ceea ce ne dorim este ca oamenii sa vada ca vinurile bulgaresti sunt competitive din punct de vedere al raportului calitate - pret. Vom incepe incet, cu putin, pana cand oamenii vor realiza ca vinul bulgaresc si, in special cel de la Katarzyna Estate, are o calitate ridicata. Pentru inceput putem vorbi de 10.000 de sticle anual", a declarat Stefan Angelov pentru Agerpres.
Piata vinurilor premium, "la moda" pentru companiile de profil
Piata pe care intra cei de la Katazyna Estate, a vinurilor premium, este una aglomerata, fiind "atacata" atat de companiile mici si mijlocii din Romania, dar si de marii juctori din piata care si-au creat, de cele mai multe ori divizii separate.
Catalin Paduraru, somelier si CEO International Wine Contest Bucharest
"Cei de la Jidvei au facut o gama superpremium, cei de la Cotnari... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 07:13
Bulgarii de la Katarzyna Estate intra pe piata piata romaneasca de vinuri cu produse premium si spera sa ajunga in anii urmatori la vanzari de cateva milioane de euro, a anuntat brand managerul companiei, Stefan Angelov.
"Vrem sa incepem cu putin. Tinta noastra nu este cantitatea, ci calitatea. Ceea ce ne dorim este ca oamenii sa vada ca vinurile bulgaresti sunt competitive din punct de vedere al raportului calitate - pret. Vom incepe incet, cu putin, pana cand oamenii vor realiza ca vinul bulgaresc si, in special cel de la Katarzyna Estate, are o calitate ridicata. Pentru inceput putem vorbi de 10.000 de sticle anual", a declarat Stefan Angelov pentru Agerpres.
Acesta estimeaza ca anul viitor ar putea fi vandute pe piata romaneasca 50.000 de sticle de vin din trei categorii de pret, daca vanzarile merg bine.
"Pentru inceput, Hypermarketul Real este singurul nostru partener, dar vom acorda atentie si restaurantelor de top din Bucuresti si din orasele mai mari din Romania, precum si magazinelor specializate in vanzarea de vinuri", a spus Stefan Angelov.
Reprezentatul Katarzyna Estate a declarat ca in anii 50 - 60 Bulgaria a exportat foarte mult vin in Marea Britanie, Rusia si chiar in Romania, dar numai vin ieftin si, de aici, s-a creat imaginea ca in Bulgaria se produce numai vin ieftin, iar aceasta ar putea fi o dificultate in a patrunde pe alte piete. Din acest motiv, brand managerul companiei spune ca se doreste testarea pietei din Romania, compania mizand... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 10:33
Romania importat anul trecut circa 54.529 tone de vin obtinut din struguri proaspeti, o cantitate de aproape cinci ori mai mare decat cea exportata, care a totalizat numai 11.382 tone in 2011.
Valoarea importurilor de vin din tarile intra si extracomunitare a totalizat aproape 42 de milioane de euro, in 2012, fiind in scadere cu 16% fata de cele 50 de milioane de euro cheltuite in 2011 insa pentru o cantitate mult mai mare, respectiv de 90.769 tone de vin, conform balantei comerciale cu produse agroalimentare solicitate de AGERPRES Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Potrivit datelor statistice, incasarile din exporturile de vin au totalizat 15,92 milioane de euro, in 2012, cu 10 procente mai mult fata de suma obtinuta in acceasi perioada din 2011, de 14,42 milioane euro.
Vinurile din struguri proaspeti au fost exportate atat in tarile comunitare, cat si in cele extracomunitare si au totalizat 11.382 tone in 2012, in timp ce in perioada similara din 2011 exporturile au fost cu 907 tone mai mici, respectiv de 10.475 tone.
Tot in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2012, au mai fost importate 4.511 tone de vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, in valoare de 2,88 milioane euro, si au fost exportate din aceasta categorie doar 443 de tone, pentru care au fost incasata o suma de 632.235 euro.
Piata autohtona de vinuri este estimata la circa 500 de milioane de euro, cu un trend ascendent, mai putin pe piata vinurilor premium si... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 18:00
Comuna Aliman nu pare cu nimic deosebita fata de alte locuri din Dobrogea. Insa in aceste locuri sterpe si prafuite s-a nascut Alira, un vin care abia a implinit doi ani, dar care are planuri inraznete: sa ajunga pe mesele din toata lumea.
Povestea Alira a inceput in 2006, cand Marc Dworkin, oenolog cu o experienta bogata construita in Bordeaux, Franta, a luat la picior tinuturile dobrogene in cautarea locului ideal pentru cresterea vitei de vie.
A ales Aliman, tinand cont de asa-zisul "terroir" - complexul de conditii propice producerii vinului de calitate. Cel mai important argument a fost ca aici exista cantitatea cea mai mica de precipitatii din Dobrogea.
Inainte de a lua decizia finala, au fost trimise mostre de sol spre analiza in laboratoarele din Franta.
"Intr-un final, am hotarat sa plantam la Aliman soiuri de struguri pentru vin rosu: Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra", explica Ghenadie Bobeica, administratorul companiei Wine Ro, infiintata imediat dupa luarea acestei decizii.
Wine Ro apartine unui grup de investitori straini din Germania, Austria, Franta, Marea Britanie si Romania. Printre acestia, pe langa Mark Dworkin, se mai numara Contele Stephan von Neipperg, pasionat de vinuri si proprietar al catorva podgorii din Bordeaux, si Dr. Karl-Heinz Hauptmann, fost director al Merrill Lynch London.
Trei ani mai tarziu, au fost culesi primii ciorchini de struguri de pe cele 80 de hectare de vita de vie de la Aliman. Astfel... mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 00:00