Sunt sapte milioane de romani care asteapta sa investeasca miliarde de euro in listarile companiilor de stat, asa ca argumentul "Nu ne vindem tara pe nimic" nu tine, pentru ca o putem cumpara chiar noi, a declarat Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Acesta se refera la participantii la fondurile private de pensii.
"Bursa e barometrul economiei. Faptul ca indicii bursieri sunt in apropierea maximelor, cred ca arata ca economia functioneaza si ca este pe o traiectorie de revenire. Cred ca suntem in anul revenirii catre normal, nu doar economic, dar si din celelalte perspective. Nivelul indicilor bursieri cuprinde atat conditiile curente, cat si asteptarile, in cazul de fata optimiste, ale investitorilor in legatura cu revenirea economica post-pandemica, dar si cu alte influente cum ar fi politicile monetare", a afirmat Popa.
Barometrul bursei masoara doar acele sectoare prezente listate la bursa.
"In acest context, argumentul "Nu ne vindem tara pe nimic", care a fost in spatiul public, nu tine, pentru ca o putem cumpara chiar noi, pentru ca avem o industrie dezvoltata de fonduri de pensii, o industrie dezvoltata de fonduri mutuale si un sector al investitorilor in crestere (...) Sunt sapte milioane de romani care asteapta sa investeasca miliarde de euro in aceste listari ale statului si ma refer aici la participantii la fondurile private de pensii. Sapte milioane de romani au miliarde disponibile pentru... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 13:50
Compania ceha de utilitati CEZ nu se grabeste sa vanda activele din Romania si isi continua proiectele de aici, intrucat considera ca piata romaneasca este una dintre cele mai stabile din regiune, a declarat, marti, Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, intr-o conferinta de presa.
"Pe data de 26 iunie, actionarii grupului au votat o noua strategie, care descrie principalele directii de dezvoltare in viitor si care include renuntarea la activele din Romania. Acum incepem sa lucram la partea pregatitoare a procesului de vanzare, insa este prea devreme sa apreciem ceva despre urmatorii pasi. Nu ne aflam sub presiunea timpului sa facem acest lucru pe termen scurt", a aratat Safar.
El considera ca activitatea CEZ in Romania este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesati.
"Suntem fericiti in Romania si credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Daca nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul in sine va fi unul standard si transparent si fiecare participant va avea oportunitatea de a face o oferta, apoi vom decide in functie de toate aceste elemente cand si cui vom vinde. Oricine din Romania sau din strainatate va avea posibilitatea de a face o oferta", a continuat seful CEZ Romania.
Safar a mai spus ca activitatea in companie isi urmeaza cursul normal.
"Pastram in continuare proiectele deja incepute si vom incepe derularea altora, mentinem investitiile si ramanem un partener important pentru mediul in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 14:41
Roman Abramovic a scos la vanzare clubul britanic Chelsea Londra.
Miliardarul rus solicita 3,3 miliarde de euro in schimbul formatiei pe care o detine din 2003, anunta Bloomberg.
Potrivit sursei citate, Roman Abramovic a refuzat recent o oferta de 2,5 miliarde de euro.
"Desi propunerea respinsa ar fi insemnat un adevarat record de vanzare pentru un club sportiv, Abramovic prefera sa astepte si, de la inceputul anului, este sfatuit de Raine Group LLC, o companie din New York care il va ajuta sa isi administreze tranzactia", noteaza Bloomberg.
Sub patronatul lui Roman Abramovic, Chelsea a castigat cinci titluri in Premier League, cinci FA Cup si doua League Cup pe plan intern, in timp ce pe plan international s-a impus o data in Europa League si o data in Champions League.
I.G. ...citeste mai departe despre "Roman Abramovic vinde Chelsea: Suma uriasa ceruta in schimbul echipei britanice" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 16:03
Grecia a demarat miercuri o procedura de licitatie internationala pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni la compania de rafinare Hellenic Petroleum, in conformitate cu acordul convenit cu creditorii internationali.
Agentia de privatizare din Grecia (HRDAF) a precizat ca va vinde un pachet de 50,1% din actiunile Hellenic Petroleum, iar partile interesate (care trebuie sa aiba o experienta de cel putin trei ani in industria de petrol si gaze) trebuie sa isi exprime interesul pana la data de 18 mai.
Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a HRDAF, procedura de licitatie se va desfasura in doua faze: una de preselectie si una de depunere a ofertelor angajante. HRDAF a precizat ca tranzactia va fi doar in numerar, transmite Reuters.
Hellenic Petroleum este cea mai mare companie de rafinare petroliera din Grecia si a treia din Europa cu o valoare de piata de 2,6 miliarde euro.
La inceputul acestei luni, actionarii principali - HRADF si Paneuropean Oil and Industrial Holding (Latsis Group) - au cazut de acord sa vanda un pachet de cel putin 50,1% din actiunile Hellenic Petroleum.
Pachetul de actiuni pe care fiecare dintre cei doi actionari principali il va vinde va fi decis la o data ulterioara, atunci cand investitorii de pe lista scurta vor fi invitati sa depuna oferte angajante.
Paneuropean Oil and Industrial Holding detine 45,5% din actiunile Hellenic Petroleum, iar statul grec detine o participatie de 35,5%.
Grecia a strans... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:22
Grupul francez Lagardere a anuntat miercuri ca a intrat in negocieri exclusiv cu grupul de presa Czech Media Invest pentru a-i vinde pachetul sau de reviste din Franta, printre care se numara si faimoasa revista 'Elle'.
Acest anunt vine la o zi dupa ce Lagardere a informat ca negociaza, tot cu Czech Media Invest, vanzarea posturilor sale de radio din Europa de Est (Romania, Cehia, Polonia si Slovacia) pentru suma de 73 de milioane de euro, informeaza Reuters.
Grupul francez a precizat miercuri ca publicatiile pe care intentioneaza sa le vanda catre Czech Media Invest sunt: Elle, Version Femina, Art & Decoration, Tele 7 Jours, precum si suplimentele France Dimanche, Ici Paris si Public. Valoarea tranzactiei, care ar urma sa se finalizeze in saptamanile urmatoare, nu a fost comunicata.
Dupa incheierea acestor doua vanzari, grupul Lagardere va mai detine in sectorul media doar postul de radio Europe 1, revista Paris Match si cotidianul Le Journal du Dimanche.
Grupul Lagardere a intrat in Romania in anul 1996, prin achizitionarea Radio Total Timisoara, redenumit ulterior Radio 21 Timisoara. In anul 1998, grupul a relansat reteaua de Radio 21, iar in 1999 a obtinut licenta pentru prima retea nationala de radio comercial, Europa FM, care a inceput sa emita in anul 2000. In anul 2007, Lagardere a achizitionat reteaua de radio Deea, o parte din licente fiind folosite pentru lansarea, in aprilie 2008, a retelei Vibe FM. mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 10:53
Grupul austriac Schweighofer a anuntat, luni, ca vinde subsidiara Cascade Empire, care detine peste 14.000 de hectare de paduri, si divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, catre compania suedeza GreenGold Group.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
"Padurile detinute de Cascade Empire insumeaza 14.283 hectare, localizate in regiunile Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzau, Neamt si Suceava", se arata in comunicat.
Cascade Empire achizitionase padurile respective intre anii 2003-2011 si are in prezent 19 angajati, incluzand personalul diviziei de management forestier, iar intreaga echipa va fi preluata de noul proprietar, potrivit companiei.
Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piata romaneasca in 2003, iar in prezent opereaza in Romania trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajati.
Compania a fost acuzata in trecut de unele ONG-uri ca ar achizitiona lemn taiat ilegal din padurile Romaniei.
Proteste pentru salvarea padurii - Mii de oameni au iesit in strada: Asteptam la DNA fabrica de cherestea!EIA: Jumatate din taierile de paduri din Romania sunt ilegale. Schweighofer, principalul beneficiarParchetul General, sesizat de Ministerul Mediului in cazul defrisarilor - Holzindustrie Schweighofer, implicataReteaua Schweighofer: cine a taiat si cat a castigat - ancheta Rise Project
In iulie 2017, retailerul de materiale de constructii si amenajari interioare... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 13:49
Ca sa ii permita sa cumpere Ilva, cel mai mare combinat siderurgic din Europa, Comisia Europeana i-a cerut grupului ArcelorMittal sa scoata la vanzare mai multe unitati de productie.
Desi numele acestora n-a fost inca dezvaluit oficial, n-ar fi exclus ca printre ele sa se afle si combinatul de la Galati, potrivit unor informatii aparute in presa de la Bruxelles.
In urma unor negocieri care dureaza deja de doi ani, pe 15 martie grupul ArcelorMittal a depus o oferta de cumparare a Ilva, otelaria italiana cu cea mai mare capacitate de productie din Europa. Valoarea tranzactiei ar urma sa se ridice la 1,8 miliarde de dolari.
Pentru a evita instalarea unui monopol pe piata europeana a otelului, Comisia Europeana a cerut Grupului ArcelorMittal sa scoata la vanzare mai multe unitati de productie pe care le are in portofoliu si pe care concurentii sa le poata cumpara. Grupul a trimis deja la Bruxelles, in cursul saptamanii trecute, o lista a combinatelor pe care este dispus sa le vanda in vederea preluarii otelariei Ilva.
Cum insa lista nu a fost, inca, agreata de CE, ArcelorMittal a refuzat sa o faca publica. In schimb, grupul a informat ca spera intr-o "incheiere rapida a acestei chestiuni".
"Am inaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de masuri de compensare despre care speram ca va satisface orice preocupare concurentiala legata de intentia noastra de a achizitiona combinatul Ilva. Intelegem ca acest pachet de masuri va face obiectul testelor de... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:06
Piraeus Bank trebuie sa reduca creditele neperformante cu 4 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an, in cadrul unui plan de resctructurare convenit cu Banca Centrala Europeana, care include si vanzarea activelor din regiunea balcanica, inclusiv din Romania.
"Obiectivul nostru principal este sa ne reducem expunerea la detinerile bancare elene non-core si la subsidiarele internationale din Serbia, Romania si Bulgaria. Daca facem acest lucru fara sa fie afectat capitalul atunci vom avea un efect pozitiv asupra bilantului contabil", a spus directorul general Christos Megalou intr-un interviu acordat la Atena, citat de Bloomberg.
Megalou a vorbit pentru prima oara despre vanzarea activelor din Balcani ale Piraues, inclusiv a celor din Romania, in luna iunie.
Piraeus Bank a primit finantare de 2,72 de miliarde de euro din partea guvernului grec, din noiembrie 2015, iar fondul elen de salvare a bancilor detine peste 25% din actiunile bancii.
"Exista o decizie a conducerii de a accelera aplicarea planului de restructurare pentru a returna cat mai curand posibil ajutorul de stat", a afirmat directorul general Christos Megalou intr-un interviu acordat la Atena.
Megalou a devenit director general al Piraeus in luna martie, venind de la Eurobank Ergasias, fiind al treilea CEO in mai putin de doi ani.
Ultimii doi directori generali au demisionat din cauza unor neintelegeri cu fondul Paulson, unul dintre actionarii principali ai bancii.
Actiunile Piraeus au... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 19:37
Mesaje precum "nu ne vindem tara" si "nu vrem sa listam companiile de stat" sunt o aberatie si sunt folosite ca scuza pentru a putea angaja neamurile la firmele de stat si de a nu avea un management eficient, a declarat sambata presedintele consiliului de administratie al MedLife, Mihai Marcu, la Forumul Investitorilor Individuali, organizat de Bursa de valori Bucuresti (BVB).
MedLife s-a listat in decembrie la Bursa de Valori Bucuresti, prin vanzarea a 8,84 milioane de titluri, si a strans din piata 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitorii privati, miscare care a reprezentat cel mai mare IPO a unei companii private la bursa bucuresteana.
Pachetul majoritat al companiei MedLife este detinut in continuare de familia Marcu.
"Aceasta aberatie, de genul 'nu ne vindem tara' si 'nu vrem sa listam companiile mari de stat', este doar o scuza de a putea angaja neamurile, de a nu avea guvernanta si de a nu face rost de fonduri", a afirmat Mihai Marcu, la evenimentul de sambata.
Omul de afaceri considera ca statul poate sa ramana actionar majoritar in urma listarilor, dar trebuie sa lase companiile sa fie conduse eficient.
"Hidroelectrica, Tarom, Aeroportul (Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, n.r.) si lista este lunga, au nevoie de acest lucru", a completat Marcu.
Presedintele MedLife incurajeaza investitorii sa-si indrepte atentia catre Romania, considerand ca tara este stabila si predictibila.
"Romania este o tara predictibila din punctul... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 14:49