Dupa cea mai buna recolta de struguri din ultimul deceniu, producatorii germani de vin nu gasesc suficiente sticle iar perioadele de asteptare au crescut pana la trei luni, a declarat joi Ernst Buescher de la Institutul German al Vinului, transmit Bloomberg.
In mod normal furnizorii de vin recurg la importuri in perioadele in care exista o criza de productie insa in prezent acest lucru este mai dificil dupa productiile mari de vin din Italia, Spania si Franta, primii trei producatori mondiali. In intreaga Europa, viticultorii sustin ca recoltele au crescut cu aproape 20% anul trecut.
Problema a fost exacerbata si de o crestere a cererii pentru recipiente de sticla venita din partea producatorilor de bauturi racoritoare. In mod normal, comenzile lor sunt mai mari si mai uniforme, astfel ca din punct de vedere al costurilor este mai eficient ca producatorii de sticle sa prefere aceste comenzi decat cele venite din partea producatorilor de vin care fac comenzi pentru sticle de diferite forme si culori.
Insa constrangerile de productie nu afecteaza doar industria vinului. Companiile din intreaga Germanie se chinuie sa mentina ritmul productiei pe fondul lipsei de muncitori si al carnetelor de comenzi inca pline.
In luna octombrie a anului trecut, Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV) a anuntat ca productia mondiala de vin si-a revenit semnificativ in 2018, in cazul Romaniei fiind vorba de o crestere de 21%, pana la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 16:40
Franta a stabilit anul trecut un nou record in materie de exporturi de vin si alcool, cu o cifra de afaceri de 13,2 miliarde euro, in pofida unei scaderi globale a volumelor si a reculului inregistrat de anumite piete sensibile precum China, informeaza AFP.
Pe fondul incertitudinilor cu privire la Brexit, a riscurilor cu privire la posibilitatea introducerii de taxe pentru vinurile importate in SUA si a negocierilor dificile cu privire la certificatele sanitare in China, "anul 2018 a fost un an plin de incertitudini politice pentru exportatori", a explicat Antoine Leccia, presedintele Federatiei exportatorilor francezi de vinuri si bauturi spirtoase (FEVS).
In volum, exporturile franceze de vinuri si bauturi spirtoase au scazut cu 2,7% anul trecut, vinurile non-efervescente inregistrand o scadere de aproape 10%, in principal din cauza unei recolte slabe de struguri in 2017, ca urmare a unor probleme climatice. Insa in termeni de valoare, exporturile franceze au continuat sa creasca cu 2,4% comparativ cu 2017, gratie coniacului.
Federatia exportatorilor francezi de vinuri si bauturi spirtoase (FEVS) a salutat ceea ce a numit "cel de al patrulea an consecutiv" de crestere a cifrei de afaceri globale, care a depasit pentru prima data in istorie pragul de 13 miliarde euro.
Principalele cinci piete raman SUA (3,2 miliarde euro, +4,6%), Marea Britanie (1,3 miliarde euro, -0,6%), China (un miliard de euro, -14,4%), Singapore (901 milioane euro, +8,3%) si Germania (878... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 10:26
O cantitate de aproximativ 10 milioane de litri de vin rose spaniol a fost vanduta ca vin frantuzesc, au denuntat, luni, autoritatile franceze care se ocupa de combaterea fraudelor.
"Acest caz de frantuzism al vinurilor spaniole afecteaza peste 70.000 de hectolitri de vin", echivalentul a 10 milioane de sticle de rose, a explicat, pentru cotidianul Parisien, care a dezvaluit in premiera aceste informatii, Alexandre Chevallier, responsabil de la Directia Generala pentru Concurenta, Consumatori si Eliminarea Fraudelor (DGCCRF), informeaza AFP.
In 2016, DGCCRF a demarat o ancheta, pe care a continuat-o si in 2017, cu privire la cazurile de frantuzism al vinurilor spaniole. Dintre cele 179 de societati controlate in 2016 si 564 in 2017, la aproximativ 22% dintre cazuri au fost descoperite neconformitati in materie de etichetare a vinurilor, astfel ca rose-ul spaniol era prezentat ca fiind unul francez.
Anchetatorii au descoperit cazuri in care simbolul florii de crin, o cocarda franceza, mentiunile 'Produs in Franta' sau 'Imbuteliat in Franta' erau puse pe partea din fata a sticlei, in timp ce mentiunea 'Vin din Spania' sau 'Vin din comunitatea europeana' figurau pe partea din spate a sticlei intr-o maniera dificil de citit.
In medie, rose-ul spaniol vandut in vrac este de doua ori mai ieftin decat echivalentul francez, care se poate vinde cu 0,75 pana la 0,90 euro /litrul, fata de 0,34 euro/litrul in cazul celui spaniol. mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 14:07
Vrei o experienta culinara noua pentru masa de Paste? Poate fi suficient un vin bine ales. Somelierul Catalin Paduraru recomanda cititorilor Business24, vinurile din tari ortodoxe, precum Serbia, Grecia, Cipru sau Georgia.
Expertul in vinuri alese ne invata cum sa alegem un vin de calitate, care sunt cele mai potrivite vinuri pentru meniul mesei de Paste, dar vorbeste si despre preferintele personale in materie de vinuri, intr-un interviu acordat Business24:
"Cele mai potrivite sunt vinurile bune!", isi incepe specialistul, zambind, "lectia". Albe, rose si rosii, cu precadere seci, dar si dulci pentru desert, puncteaza acesta.
"Evident, roseurile si rosiile vor fi favorite! Carnea de miel sau stufatul au nevoie de vinuri cu personalitate. Dintre cele romanesti - Feteasca Neagra, Novac, Negru de Dragasani, iar dintre cele straine - Shiraz, Cabernet, Carmenere...", explica presedintele celei mai mari competitii internationale pentru vinuri, International Wine Contest (IWCB).
In cazul in care vrei sa incerci o experienta noua, acesta iti recomanta vinuri din tari ortodoxe ca Serbia, Grecia, Cipru, Georgia, Bulgaria, spre exemplu. "Eventual soiuri locale... Mavrud, Saperavi", spune acesta.
Pentru un invitat special, pe care dorim sa il impresionam, alegem un vin frantuzesc, unul romanesc sau de alta origine?
Daca e strain, poate un vin romanesc si, in oglinda, unul clasic din Franta... De impresionat, impresionam cu vinuri superpremium, indiferent de... mai mult
Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00
Monica Basu, proprietarul "La Belle Vie", vorbeste despre o afacere cu aer francez, nascuta din dragoste pentru cultura franceza. A renuntat la cariera in corporatie si a ales calea antreprenoriatului pentru a avea mai multa libertate si timp sa faca acele lucruri care conteaza pentru ea.
A ezitat, initial, intre un business de consultanta in resurse umane si o cafenea "altfel". A ales "La Belle Vie", cu o strategie simpla si boema: o cafenea in stil neoclasic frantuzesc ce include un butic de tip buy-back pentru haine si accesorii ce poarta numele unor designeri de talie internationala.
Investitia initiala de 60.000 de euro s-a transformat astfel intr-un business dedicat relaxarii, unde se intalneste cu "oameni frumosi", intr-un ambient frantuzesc dat de mobilierul din lemn masiv, candelabre neo-clasice, biblioteci si imagini vintage.
Despre afacerea, timp liber si investitii pentru bunastarea personala vorbeste Monica Basu, intr-un interviu acordat Business24
Spuneti-ne mai multe despre povestea "La Belle Vie". De ce ati ales o afacere cu tematica "a la francaise"?
Pentru ca iubesc Franta si pentru ca asociez frumosul cu tot ceea ce are aceasta tara: peisaje, mobilier, pictura, literatura, muzica, decoratiuni, cafenele, muzee, strazi, case, gradini.
Care este cel mai puternic argument care ii aduce inapoi de fiecare data pe clientii dumneavoastra?
Nu suntem de foarte mult timp pe piata, asa ca nu putem vorbi despre clienti vechi. Incercam sa ne... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 00:00
De sute de ani, Franta se bucura de reputatia de a fi cel mai mare producator de vinuri din lume, asta si datorita vinurilor de Bordeaux.
Vinul de Bordeaux, unul din vinurile clasice ale Frantei, este in special apreciat pentru paleta sa de parfum si savoare, fiind un vin cu un buchet bogat si generos.
Bordeaux, o regiune cu traditie
Exista doar cateva regiuni viticole ce au devenit simboluri la nivel mondial, iar Bordeaux se afla printre ele.
Cu o productie anuala de 700 de milioane de sticle de vin, regiunea Bordeaux, cunoscuta inca din antichitate pentru podgoriile sale este recunoscuta pentru vinurile sale de masa cat si pentru ca produce cele mai scumpe sticle de vin din lume.
Vinul produs in Bordeaux e in mare parte rosu, doar 20% din productie fiind reprezentata de vinurile albe sau de tip lichior.
Principalele soiuri de struguri pentru vinurile rosii de Bordeaux sunt Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, care confera vinului vigoare, tanin si o viata lunga, dar si Merlot.
Pentru vinurile albe se folosesc soiurile Sauvignon Blanc, Semillon si Muscadelle.
Cum se serveste un vin de Bordeaux
Vinul Bordeaux rosu merge excelent cu carnea de vita, miel si vitel la gratar dar si cu branzeturi frantuzesti, precum Camembert, Brie si Roquefort, in timp ce vinurile albe sunt perfecte ca aperitiv si se pot combina cu preparate din fructe de mare si carne de pui.
Vinurile dulci sunt servite de obicei la desert, iar cunoscatorii servesc Bordeaux... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 00:00
Au fost posetele, parfumurile, laptopurile, tigarile. Regi incontestabili ai contrafacerii, chinezii au adaugat expertizelor un nou produs: copia vinului frantuzesc. Procedeul e unul simplu, iar smecheria cvasi-descoperita de catre novicii consumatori.Incapabili sa diferentieze o sticla originala de una falsa, numerosi consumatori, increzatori, nu vor sti nimic despre asta, de la prima inghititura. Doar finii "connaisseurs" ar putea, in acest stadiu, sa descopere siretlicul, informeaza France 24. "O sticla de vin este usor de falsificat", explica Sheng Wen, un distribuitor din Shangai.
Falsificatorii cauta sticlele originale in pubelele restaurantelor. Reproduc apoi eticheta si pun in sticla un vin pe care-l vand la un pret foarte mic. Gratie reclamelor de tot felul, mai ales celei referitoare la sanatate, vinul a devenit o noua placere in China. Este la moda.
Toata lumea vrea sa fie vazuta band vin, pe motiv ca reprezinta simbolul elitelor si sfarsitul restrictiilor impuse cam de vreo 12 ani de comunism. Specialitatea numita Chateau Lafite Rothschild 1982, un vin de Bordeaux, este mai celebru in China decat in tara de origine.
Deci, unul din primele victime ale contrafacerii. "Sunt mai multe sticle de Chateau Lafite in China decat sticlele produse in Franta", afirma Romain Vandevoorde, importator din Beijing. Sau e mai degraba un "consum de imagine si nu de gust".
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 10:56