Toata lumea spune ca Romania nu recicleaza suficient, dar de fapt problema este ca tara nu colecteaza suficient, atrag atentia cei de la Coalitia pentru Economie Circulara.
Ei subliniaza ca, pana la reciclare, autoritatile din Romania ar trebui sa faca o colectare eficienta, daca vrem sa respectam standardele internationale.
"Ca sa raspund la intrebarea cine e de vina pentru gradul mic de reciclare din Romania, o sa spun cum se spune la Iasi: 'Toti suntem di vina'. Problema responsabilitatii, care s-a aruncat undeva unde nu se mai controleaza. Nu avem puncte de masurare, nu stim ce masuram, nu stim de raportam, pana la urma nu stim ce facem. In Romania, masuram reciclarea pe camp, adica pe unde strange cineva (...) Lucrurile trebuie puse la punct. Este probabil pentru prima oara cand Ministerul Mediului poate sa ia niste decizii pe baza unui studiu, Pana acum, deciziile s-au luat pe emotie... Coalitia noastra ar vrea sa faca un studiu cu mediul academic din Romania despre ce s-a intamplat din momentul in care a aparut aceasta OUG 74, anul trecut. Sa vedem care sunt efectele si cum a evoluat colectarea la noi in tara. Problema reciclarii este colectarea, nu reciclarea. Toata lumea spune ca Romania nu recicleaza suficient. Nu, Romania nu colecteaza suficient", a atras atentia Constantin Damov, presedintele Green Group si seful Asociatiei Coalitia pentru Economie Circulara (CERC).
In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are de indeplinit, pana in... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 12:10
Casa de licitatii Artmark va organiza la Palatul Cesianu-Racovita prima licitatie de vinuri din anul 2020, joi, 30 ianuarie 2020 de la ora 20:00. Aceasta propune pasionatilor vinuri cu personalitate, create pentru oameni care au schimbat istoria lumii, vinuri ce au depasit centenarul sau vinuri recomandate de preturi imbatabil de mici.
Mai exact, un restaurant bucurestean isi scoate la licitatie cele mai valoroase vinuri din pivnita proprie, printre care se numara si un vin de 101 ani vechime, dar si unul dedicat lui Winston Churchill.
Un vin creat pentru Churchill
Pol Roger, casa de sampanie a Familiei Regale a Marii Britanii, a creat un vin spumant elitist pentru Winston Churchil, atunci cand a acces la functia de prim-ministru al Regatului Unit.
Fiind amator al acestui titlu, Churchill isi comanda cantitati imense dintr-un lot relativ restrans, vinul fiind produs numai in ani cu struguri exceptionali si avand un stil robust si matur.
In onoarea lui Churchill, casa de vinuri Pol Roger a dedicat o eticheta si un cuvee care poarta numele marelui strateg englez si astazi, iar editia speciala, vintage, se gaseste in licitatie la pretul de pornire de 150 de euro.
Cel mai ravnit vin din lume, de la 900 de euro
Chateau Petrus, Pomerol, face parte din topul celor mai scumpe si ravnite vinuri din lume si poate fi tranzactionat pe piata cu preturi de pana la 5.000 de euro.
In schimb, in licitatia de vinuri, impresionantul Chateau Petrus, Pomerol, are un... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 13:35
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus vineri, la Nucet (in judetul Dambovita) ca - desi nu e multumit de activitatea ANAF - nu se gandeste inca sa o dea afara pe sefa institutiei, Mihaela Triculescu, instalata in functie la inceputul lui 2019.
La propunerea lui Teodorovici, Viorica Dancila l-a demis in 2018 pe Ionut Misa de la conducerea ANAF tocmai pentru ca institutia ar fi colectat prea putini bani. Intrebat vineri de jurnalisti daca sub conducerea actualei sefe, Mihaela Triculescu, ANAF functioneaza mai bine, ministrul de Finante a declarat ca nu este, inca, multumit. Cu toate acestea, nici nu va propune, momentan, ca Triculescu sa fie schimbata.
"Sarcina pe care orice sef al ANAF (o are - n.red.) este de a colecta, de a restructura, de a reforma sistemul.
Vis a vis de partea de colectare, categoric putea sa fie mai buna. Nu pot sa ma declar multumit, nu am sa spun altfel decat este situatia reala.
Fiecare dintre noi stam pana vom fi schimbati. Are obligatia ca pana la final de prim semestru, cand facem prima rectificare, sa ramana in planul de colectare impus de ministrul de Finante.
Pe langa cele 21 de procente din PIB pe care ANAF trebuie sa le colecteze, obligatia ANAF este de 30%, sa vina masuri mai eficiente de colectare.
Oficial, cand am facut bugetul era 28%, dar obligatia era sa vina cu masuri mai eficiente pentru a creste la 30%. Stiu ca nu este simplu, dar Romania are nevoie de bani pentru a face si mai multe, pentru ca nevoile... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 14:29
O sticla de vin Romanee-Conti, produsa in 1945, a fost adjudecata cu suma record de 558.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Sotheby's, sambata, la New York, in cadrul careia doua loturi au doborat precedentul record in acest domeniu, informeaza AFP.
Pretul final, care include taxe si comisioane, a depasit de 17 ori limita superioara a intervalului de estimare prevazut de specialistii casei Sotheby's, care era de 32.000 de dolari.
Acea sticla, cu eticheta patata, a fost una dintre cele 600 de exemplare produse in 1945, cu putin timp inainte ca administratorii domeniului Romanee-Conti sa isi distruga culturile de vita-de-vie si, apoi, de a-si replanta terenurile.
Romanee-Conti este adeseori considerat drept cel mai bun vin din Burgundia, fiind, probabil, cel mai prestigios sortiment de vin rosu din lume.
Domeniul este situat pe o parcela mai mica de doua hectare si produce in prezent intre 5.000 si 6.000 de sticle pe an.
El face parte din Cote de Nuits, o regiune deluroasa situata la nord de departamentul Cote-d'Or.
Recordul categoriei pentru o sticla de vin cu volum standard era de 233.000 de dolari pentru un vin Chateau Lafite Rothschild din 1869, adjudecat la o licitatie organizata in Hong Kong in 2010.
Trei exemplare din aceeasi recolta au fost adjudecate, in aceeasi zi, cu acelasi pret.
In clasamentul general, care include toate categoriile, precedentul record mondial data din 2007 pentru un jeroboam (recipient de 3 litri) de... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 21:58
Finantele estimeaza ca in primul trimestru s-au strans la buget mai mult cu doua miliarde lei fata de primele trei luni ale anului trecut, ceea ce inseamna un usor excedent.
"La doua luni executia bugetara este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce inseamna 397 milioane lei plus fata de 0,1% din PIB in 2016. Suntem in echilibru, suntem pe excedent si aceasta tendinta se va pastra, asa cum arata datele operative pe martie, si pe intreg trimestrul I din 2017. Va fi un usor excedent.
De regula, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul ca noua ni se indica un excedent in trimestrul unu este un semn bun, ca suntem in linie cu proiectiile noastre. De regula, trimestrele unu si doi aduc cam 40% din veniturile anuale si 60% se colecteaza in trimestrele trei si patru si, in principal, trimestrul trei este trimestru de varf in colectarea bugetara. Asa cum arata datele operative, trimestrul unu inseamna o colectare undeva intre 22% si 23% din veniturile proiectate anual", a explicat Viorel Stefan, ministrul Finantelor, invitat duminica seara la Antena3.
Conform datelor prezentate de acesta, incasarile la buget in primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, fata de 49,79 miliarde lei in perioada ianuarie-martie 2016.
"Graficul compara volumul de colectare pe care il realizeaza ANAF. La aceste cifre, daca adaugam ce se colecteaza la administratia locala, ceea ce inseamna rezultatul institutiilor autofinantate, bani de la Uniunea... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:48
Esti pregatit sa-ti primesti oaspetii la masa de Revelion? Poate ca n-ai cumparat inca cel mai bun vin pe care sa-l imparti cu invitatii tai, iar daca vrei sa-i lasi pe toti cu gura cascata poti pune pe masa o sticla care costa cat o limuzina de lux.
Podgoria Penfolds din Australia este pregatita sa lanseze o serie limitata la numai cinci sticle vin Imperial Grange, fiecare costand cate 185.000 de dolari.
Vinul, un shiraz Imperial Grange din 2012, vine intr-un recipient de 6 litri, indeajuns de mare pentru a fi servit cu mare cinste intr-un moment festiv, iar pachetul este completat de un decantor din cristal Saint Louis prelucrat manual.
Foto: Wine-searcher
Decantorul Saint Louis este creat dupa toate regulile artizanilor de acum 500 de ani, fiind si decorat cu 1.800 de diamante taiate si asamblate manual.
In plus, shirazul Australian Imperial Grange este un vin care se maturizeaza lent, investitia ta intr-o astfel de comoara bahica putand fi pastrata cu usurinta vreme de 50 de ani, moment in care va valora cu siguranta mult mai mult. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 00:00
1Cum sa bei un pahar de vin fara ca restul continutului din sticla sa nu se oxideze? Ei bine, cu extractorul anti-oxidant de vin, problema este ca si rezolvata.
Site-ul Hammacher recomanda dispozitivul ca fiind cel mai sigur mod de a te bucura de savoarea vinului fara a fi nevoit sa consumi sau sa arunci restul continutului sticlei dupa ce ti-ai turnat un pahar.
Nu este niciun truc magic in spatele extractorului de vin, ci doar doza necesara de stiinta.
Dispozitivul introduce un ac prin dopul de pluta al sticlei si injecteaza in recipient gaz de argon care iti permite sa scoti cat vin doresti din sticla fara ca licoarea ramasa in interior sa oxideze in urma contactului cu aerul.
Extractorul de vin Hammacher se adapteaza diverselor dimensiuni pe care le poate avea gatul unei sticle, si vine dotat cu un arc puternic care permite acului de teflon sa treaca usor prin folia protectoare si dopul de pluta.
In pachetul de livrare, al carui pret este de doar 299,95 de dolari, se gasesc si doua cartuse cu gaz de argon pe care le poti folosi pentru a extrage aproape 1 litru de vin in deplina siguranta.
Poti comanda insa cate rezerve de gaz de argon doresti, pretul unui set de 2 cartuse fiind de doar 24,95 dolari. mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 00:00
Vinul vechi da savoare unei seri romantice sau unei petreceri cu prietenii apropiati, dar pentru a te bucura de buchetul fin al acestor licori trebuie sa ai la indemana un sistem performant de depozitare.
Business24 iti recomanda pivnita digitala Hammacher Schlemmer, un sistem complex de administrare a colectiei tale de vinuri capabil sa iti ofere o varietate de informatii despre bauturile tale preferate.
Sistemul eSommelier, preferat de marii colectionari de vinuri, este compus dintr-un computer cu ecran touchscreen de 17 inci, un program de coduri de bare si un scanner wireless.
Simpla adaugarea a unei noi sticle in colectie iti va permite sa o inregistrezi in memoria calculatorului, iar acesta iti va printa automat datele despre provenienta vinului, durata in care acesta se matureaza, temperatura la care trebuie pastrat etc.
Odata inregistrata fiecare sticla din colectia ta de vinuri vechi vei sti cu precizie locul in care ai depozitat-o si momentul in care te poti bucura pe deplin de aroma nobilei bauturi.
In momentul in care scoti o sticla din pivnita, o simpla scanare o va sterge din inventarul colectiei.
Pretul la care sistemul de management al colectiei de vinuri este livrat este de 4000 de dolari, iar acesta este insotit de o garantie pe viata a produsului.
Intregul sistem capata un aspect rustic, putand fi incastrat, la cerere, intr-o cutie de lemn de stejar cu finisaje elegante care vor da farmec beciului in care depozitezi vinurile de... mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 00:00
Cei mai multi servesc vinul simplu. Se bucura de gustul sau in compania preparatelor. Specialistii iti povestesc aroma sa, soiul din care provine, buchetul parfumat si iti pot face recomandari despre felurile care ii intregesc gustul. Un oenolog pasionat, cum este Aurelia Visinescu, iti poate spune povestea din spatele vinului si iti poate starni interesul pentru o degustare, datorita placerii pe care o are cand vorbeste despre acest subiect.
Vinul este partea intelectuala a unei mese, iar mancarea numai suportul ei material, spunea Alexandre Dumas, tatal. Aurelia Visinescu, o experta in vinuri considera ca:
"Intr-un pahar de vin poti sa citesti mai mult decat o poveste". Am stat de vorba cu experta in vinuri si am aflat ce inseamna un vin bun si de ce sticlele produse la Sahateni sunt apreciate pe plan international.
Vinurile sub amprenta oenologului Aurelia Visinescu se bucura de recunoastere internationala, reflectata in medalii si mentiuni la renumite concursuri mondiale.
Aurelia Visinescu, una dintre cele mai bune creatoare de vinuri din Romania a decis sa investeasca in Domeniile Sahateni, pentru a da curs unui vis si unei propuneri de afaceri. Munceste pana la 12 pe pe zi, este o experta in vinuri si una dintre cele mai apreciate profesioniste intr-un domeniu dominat de barbati.
La Sahateni se fac vinuri cu pasiune
"La Sahateni, ma bazez pe oameni care lucreaza de o viata in vie. Aici facem vin pentru cei ca noi, care isi fac meseria cu pricepere,... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 00:00