Cifra de afaceri pe care o va inregistra piata vinului din Romania in acest an va ajunge la aproximativ 1,7 miliarde de lei, in scadere cu 5,5% fata de rezultatul raportat in 2019, reiese dintr-o analiza realizata de KeysFin.
La nivelul anului 2019, piata locala a vinului a insumat aproximativ 1,8 miliarde lei, in scadere cu 11,4% comparativ cu anul anterior.
"Este de mentionat insa ca rezultatul net al pietei vinului din ultimii ani a fost sever afectat de rezultatele financiare ale Murfatlar SA, al carei faliment a fost declarat in 2018, insa, bineinteles, cresterea din 2019 s-a datorat si eficientizarii business-urilor celorlalti mari jucatori din piata. In ceea ce priveste scaderea cifrei de afaceri din piata vinurilor locale, aceasta a fost cauzata in principal de conditiile meteo nefavorabile. Cu toate acestea, tara noastra ramane pe locul 13 in topul celor mai mari producatori de vin din lume si pe locul 6 in Europa", sustin specialistii KeysFin.
Potrivit analizei de specialitate, in 2019, in Romania existau 576 de companii care se ocupau de productia de vinuri si/sau cultivarea de struguri (CAEN 1102 - productia de vin din struguri si CAEN 0121 - cultivarea strugurilor), cu 5% mai putine fata de anul 2018, insa in crestere cu 36% fata de 2009.
Anul trecut, cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de companiile medii, cu 69% din total. Totodata, companiile medii au angajat 53% din forta de munca a acestei piete, acestea fiind urmate de... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2020, ora 16:11
Exporturile de vin ale Republicii Moldova, atat ca volum cat si ca valoare, au atins in 2019 cel mai ridicat nivel de dupa 2014, potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informeaza MOLDPRES.
Astfel, in 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane litri de vin, in crestere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) fata de 2018. Din volumul total, vinurile linistite detin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) si distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.
Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldovenesti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decat in anul 2018. Vinurile linistite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele si vinurile fortificate cate 3%.
In ceea ce priveste vinurile imbuteliate, Romania a continuat sa fie si in 2018 o piata strategica fiind in fruntea clasamentului tarilor care importa vinuri din Republica Moldovei, atat dupa volumul exporturilor, cat si in functie de veniturile generate. Anul trecut, Romania a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin imbuteliat, ceea ce reprezinta o cota de 13,8% din exporturile totale de vin imbuteliat ale Republicii Moldova. Urmeaza, in ordine, Polonia, Federatia Rusa, China si Cehia.
Exporturile de vin in vrac ale Republicii Moldova au inregistrat si ele o crestere semnificativa in anul 2019 si au ajuns la 108 milioane de... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 16:21
CRAMA CEPTURA isi completeaza sortimentele de vinuri de origine controlata Dealul Mare cu o noua gama de vinuri de exceptie - DOMINUM CERVI - un vin premiat cu medalia de aur.
Cupaj de calitate, destinat pasionatilor de vin si tocmai bun de pus pe masa de Sarbatori, Dominum Cervi se prezinta in trei sortimente: alb, rosu si rose. Vinul a fost premiat la Gala Premiilor de Excelenta Vinul.ro & GastroArt.ro cu MAREA MEDALIE DE AUR.
"Gama Dominum Cervi este rodul unui efort cumulat in care atentia, ambitia si cunostintele echipei noastre de oenologi (Sergiu Vantu, oenolog si Federico Giotto, consultant) s-au completat foarte bine cu integrarea unor noi echipamente de productie de ultima generatie, parte a unor investitii majore in retehnologizare. Dominum Cervi este destinat celor care apreciaza un vin de calitate superioara, premium, la un pret rezonabil. Cele trei sortimente rasfata cu fiecare strop iubitorii de vin si au fost gandite sa complimenteze cu succes ocaziile speciale de consum" a declarat Marcel Grajdieru (CEO Crama Ceptura).
"Suntem convinsi ca noua gama Dominum Cervi va fi foarte bine primita de clientii nostri, calitatea acestor vinuri fiind deja apreciata la nivelul industriei, in cadrul unei competitii de prestigiu", a adaugat Marcel Grajdieru.
Vinul alb sec care a obtinut aprecierea unanima a juriului la Gala Premiilor de Excelenta Vinul.ro & GastroArt.ro cu cupajul de Chardonnay & Feteasca Regala imbina doua soiuri nobile, perfect armonizate... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 13:36
Sute de oameni au fost mobilizati, joi, in zona viticola de pe Valea Tarnavelor, langa Tauni, la ultimul cules din acest an, pentru a aduna, de pe zece hectare, struguri special pastrati pentru producerea vinului de gheata.
"Avand in vedere ca si anul acesta s-au intrunit conditiile necesare obtinerii acestui vin special, pentru recoltarea celor 10 hectare de Traminer roz, pastrate pentru a fi culese dupa noptile geroase de la inceputul iernii, au fost mobilizati 420 de oameni. (...).
Este extrem de important ca intregul proces de recoltare sa se desfasoare cat se poate de rapid, intrucat una dintre cele mai importante conditii este ca strugurii sa ajunga inghetati la presa, fiind zdrobiti cat timp sunt inca inghetati, lasand un must siropos, extrem de concentrat si de dulce", se arata intr-un comunicat postat, joi seara, pe site-ul producatorului de vin din Alba, considerat unul din cei mai mari din tara.
Vinul de acest tip este unul competitiv pe piata internationala, cel produs din recolta lui 2018 fiind distins cu medalie de aur la o competitie organizata la Londra, unde a obtinut 96 de puncte.
"Eiswein Jidvei este un sortiment de vin desert care se obtine din struguri lasati sa inghete pe vita, fiind culesi iarna, doar in anii in care se intrunesc toate conditiile necesare recoltarii optime a acestora.
In primul rand, strugurii trebuie sa fie sanatosi, neatinsi de niciun fel de boala sau de putregaiul nobil - modul de producere a vinurilor desert din... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 08:34
Lansat luni in mod oficial cu o prima reuniune, noul observator al pietei vinului va permite acestui sector cheie al agriculturii europene sa beneficieze de analize pe termen scurt si de o mai mare transparenta cu privire la preturi, productie si schimburi comerciale, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Uniunea Europeana este cel mai mare producator mondial de vin, fiind responsabil pentru 65% din productie si 70% din exporturile mondiale. Noul observator va acoperi toate soiurile de vin - rosii, albe si rose - precum si vinurile protejate in cadrul schemelor: produs de origine protejat[ (PDO) si indicatie geografica protejata (PGI).
Un consiliu de administratie compus din experti ai pietei vinului se va reuni in mod regulat, conform unui model similar cu cel pentru celelalte observatorii care exista deja pentru sectoarele laptelui, carnii, cerealelor, zaharului, fructelor si legumelor. Ultimul este cel din sectorul fructelor si legumelor, infiintat pe 18 octombrie 2019.
Comisia Europeana a pus la punct aceste observatorii pentru a ajusta sectorul agricol din Europa sa faca fata mai eficient volatilitatii pietei si sa asigure mai multa transparenta. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 16:17
Europa nu este lipsita de vina cand vine vorba de tensiunile comerciale ce umbresc economia globala, a declarat marti cancelarul german Angela Merkel, care a facut referire la negocierile prelungite ale Brexitului ca sursa de incertitudine alaturi de razboiul comercial dintre SUA si China, relateaza Reuters.
Intr-o declaratie dupa o intalnire cu lideri ai institutiilor financiare multilaterale, Merkel a refuzat sa arunce vina pentru incetinirea economiei globale doar pe seama liniei dure adoptata de presedintele american Donald Trump in relatiile comerciale ale Washingtonului cu Beijingul.
"Nu avem de ce sa fim aroganti", a afirmat cancelarul german."Negociem de 3 ani o iesire ordonata a Marii Britanii si aceasta ne aduce o mare incertitudine cand luam in considerare faptul ca aceasta iesire ar trebui sa se intample pe 31 octombrie. Iar oamenii inca nu stiu cum vor functiona lanturile de aprovizionare".
Oficiali din intreaga Europa sunt din ce in ce mai ingrijorati de lipsa de progrese ale premierului Boris Johnson in convenirea unui noi intelegeri care sa reglementeze iesirea Marii Britanii din UE, dupa ce parlamentul de la Londra a respins de 3 ori acordul reglementat de predecesoarea sa Theresa May.
Aceasta este o sursa semnificativa de incertitudine de vreme ce Regatul Unit nu este o tara europeana mica, ci un mare jucator global", a adaugat Angela Merkel.
Inalti oficiali ai celor mai importante institutii financiare multilaterale au abordat in termeni... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:28
Sa produci vin in tarile nordice este o provocare in conditiile in care sezonul estival este unul scurt si, cu toate acestea, productia a inceput sa creasca, in urma schimbarilor climatice, transmite AFP.
Departe de viile nobile milenare din Europa continentala, Murre Sofrakis poseda doua hectare de vita nobila in provincia Scania din sudul Suediei si este unul din cei mai mari producatori de vin din aceasta tara scandinava. In 2001, atunci cand a inceput, a produs 100 de litri de vin proveniti de la 17 soiuri diferite de.
"A fost nevoie de ceva timp pentru a gasi soiul bun. Trebuie sa inveti sa cultivi vita de vie si aici nu avem o traditie", spune Murre Sofrakis. In prezent, acesta produce 20.000 de sticle de vin pe an, aproape o treime din productia nationala de vin a Suediei, dar care la nivel mondial inseamna o picatura intr-un ocean in conditiile in care in Suedia sunt 100 de hectare de vita de vie comparativ cu 750.000 in Franta.
Sectorul vitivinicol suedez nu se compara cu cel din regiunea Bordelais (Franta) sau Napa Valley (SUA). Potrivit Federatiei exploatatiilor agricole suedeze, cifra de afaceri medie a unei exploatatii in 2016 era de 600.000 de coroane (56.000 de euro).
Murre Sofrakis, de exemplu, poate conta pe cei aproximativ o suta de prieteni ai vinului, care in timpul liber vin sa il ajute in mod benevol. La sfarsitul acestei veri, cativa pensionari taiau via cu foarfecele de gradina pentru a permite o mai buna expunere a strugurilor inaintea... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:15
Peste 11.000 de vizitatori si aproximativ 44.000 de pahare de vin consumate - acesta este bilantul celei de-a doua editii a Festivalului Vinului Moldovei, care a avut loc la Snagov in weekend-ul 14-15 septembrie.
La acest eveniment dedicat Republicii Moldova au participat, prin intermediul Oficiului National al Viei si Vinului, 32 de crame, care au prezentat publicului din Romania peste 200 de etichete de vin, majoritatea dintre acestea fiind premiate la marile competitii internationale de profil.
Este vorba de Asconi, Agrici, Atu Winery, Bardar, Barza Alba, Basavin, Bostavan, Castel Mimi, Chateau Vartely, Cricova, Carlevana Winery, Doina Vin, Fautor, Gitana Winery, Imperial Vin, Kazayak Vin, Maurt, Milestii Mici, Asociatia Micilor Producatori, Carpe Diem, Purcari, Radacini Wines, Salcuta, Suvorov Vin, Timbrus, Vinaria Hincesti, Vinuri de Comrat, Vinaria din Vale, Vinia Traian, Chateau Cristi, Vinaria Dac, Tomai Vinex, Equinox etc.
Participantii la eveniment au avut posibilitatea de a savura preparate traditionale moldovenesti, dar si reinterpretate, gatite in cadrul unor sesiuni de live cooking sustinute de Chef Constantin Turculet si Chef Catalin Constantin.
De asemenea, vizitatorii s-au putut relaxa pe malul lacului din Snagov, iar cei mici s-au distrat in voie in zonele create special pentru ei.
In fiecare seara, pe scena de la Lagoo-Snagov au urcat artisti de renume: Irina Rimes, The Motans, Robin and the Backstabbers, Alex Calancea & Lupii, Timpuri... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 11:12
Pe 14 si 15 septembrie, vinul, muzica si cultura moldoveneasca se reintalnesc in spatiul natural oferit de Lagoo-Snagov, la cea de-a doua editie a Festivalului Vinului Moldovei, organizat de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV), care reuneste toate cramele din Republica Moldova sub brandul de tara Vinul Moldovei. O legenda vie.
La fel ca si anul trecut, si la aceasta editie, vizitatorii se vor bucura de peste 150 de sortimente de vinuri de la 25 crame de renume precum Cricova, Purcari, Fautor, Timbrus, Chateau Vartely, Maurt, Gitana Winery, Vinurile Ialoveni, Asconi, Vinaria din Vale, Alianta Vin, Suvorov & Kazayak Vin, Radacini Wines, Vinaria Hincesti, Carpe Diem, Barza Alba, Doina Vin, Vinaria Bostavan, Vinaria Bardar, Milestii Mici, Est Euro Vitis, Carlevana Winery, Basavin Winery si Vinia Traian.
In cele doua zile de festival, vizitatorii vor degusta vinurile de la cramele prezente si vor lua parte la concerte sustinute de artisti si trupe din Republica Moldova si din Romania.
De asemenea, participantii vor putea sa se delecteze cu preparate culinare moldovenesti, sa participe la diferite lansari de carte si la activitati special concepute pentru intreaga familie.
Festivalul Vinului Moldovei este, de asemenea, si un eveniment educativ, evidentiind caracteristicile culturii si traditiile tarii vecine, care vor fi reliefate prin ateliere diverse pentru toate categoriile de varsta.
Reprezentantii ONVV spun ca acesta nu este un eveniment singular pe... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 09:48