Guvernul de la Budapesta ridica noi semne de ingrijorare, dupa ce a initiat o serie de masuri legislative prin care si-ar spori controlul asupra instantelor si scolilor independente.
O propunere inaintata Parlamentului in aceasta saptamana prevede consolidarea Curtii Constitutionale, unde majoritatea judecatorilor au fost deja alesi de partidul de guvernamant transmite Reuters.
De cand a preluat puterea in urma cu aproape un deceniu, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban si-a inasprit controlul asupra mass-media si instantelor, intrand deseori in conflict cu Uniunea Europeana.
La inceputul acestei luni, guvernul a renuntat la planul de a crea tribunale administrative separate.
Dar a promis ca va adopta o lege pentru accelerarea proceselor administrative in care sunt implicate institutii guvernamentale, iar ministrul Justitiei, Judit Varga, a inaintat in aceasta saptamana un proiect de 200 de pagini.
Legea le-ar permite institutiilor de stat sa atace la Curtea Constitutionala deciziile instantelor inferioare daca cred ca sentintele le incalca drepturile lor constitutionale sau le restrictioneaza autoritatea.
Amnesty International a atras atentia ca proiectul de lege ar consolida controlul Curtii Constitutionale asupra instantelor inferioare.
Comitetul Helsinki din Ungaria a transmis la randul sau ca propunerea ar permite guvernului sa canalizeze cazurile sensibile din punct de vedere politic spre Curtea Constitutionale, care a luat deseori decizii... mai mult
Sambata, 16 Noiembrie 2019, ora 10:45
Polonezii au dat un vot pe care sociologii il numesc cinic, pentru acel partid ce ofera mai multe beneficii economice si sociale, indiferent de incalcarile drepturilor omului si de subrezirea institutiilor statului de drept. Strategia asta nu a functionat insa la Budapesta, unde coruptia din regimul lui Viktor Orban se simte in deteriorarea sistemelor de sanatate si educatie.
La Bucuresti e inca criza guvernamentala, un nou guvern se face greu si zgomotul de fond a acoperit doua evenimente importante din vecinatate: victoria, dar nu zdrobitoare, cum au titrat la inceput institutiile media, a Partidului Lege si Justitie in Polonia si infrangerea partidului lui Viktor Orban la Budapesta, unde au fost alegeri locale.
Sunt cele doua de citit in context?
L-am rugat pe politologul Oktawian Milewski, specializat in Europa Centrala si de Est, sa ne explice rezultatele alegerilor din Polonia si Ungaria (alegeri locale).
Oktawian Milewski, ce s-a intamplat la alegerile din Polonia? Titlurile din presa internationala vorbesc despre o victorie zdrobitoare a PiS asupra Opozitiei. E un termen prea tare?
Pe masura ce numararea buletinelor a continuat, titlurile din presa s-au mai potolit. Pana ieri seara a devenit clar ca alegerile parlamentare din Polonia s-au incheiat cu o remiza.
Partidul Lege si Justitie (PLJ) a castigat Sejmul (camera inferioara), unde detine 235 de mandate, exact acelasi numar de mandate ca in 2015, suficient la limita pentru a forma urmatorul... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 08:48
Aproximativ 10.000 de persoane participa, sambata, la un nou protest la Budapesta, ei manifestand impotriva controlului guvernului asupra presei, care l-ar fi ajutat pe premierul Viktor Orban sa castige alegerile din 8 aprilie.
Inainte de protest, organizatorii au postat pe Facebook un mesaj in care mentioneaza ca presa de stat a devenit "masina de propaganda" a lui Orban, relateaza Reuters.
"Scopul nostru principal este sa demontam controlul pe care il are Fidesz asupra presei. Insa si partidele de opozitie au o datorie, pentru ca si ele sunt responsabile pentru situatia in care ne aflam. Impreuna cu acestea trebuie sa luptam pentru o noua lege electorala, corecta, si pentru a fi anchetate cazurile de coruptie", au mentionat organizatorii protestului.
Protestatarii saau strans in fata parlamentului, fluturand drapelul national si pe cel al Uniunii Europene.
La Budapesta au avut loc proteste si in urma cu o saptamana, cand au iesit in strada mii de manifestanti.
Viktor Orban a inceput al treilea mandat de prim-ministru dupa victoria in alegerile din 8 aprilie. Mesajul sau ferm anti-imigranti i-a adus partidului sau, Fidesz, o majoritate puternica in parlament, castigand doua treimi din locuri. ...citeste mai departe despre "Noi proteste la Budapesta: Peste 10.000 de persoane scandeaza impotriva lui Viktor Orban" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 21:02
Ministrul luxemburghez de Externe: UE trebuie sa actioneze asupra "tumorii valorilor" din Ungaria
Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat luni ca Uniunea Europeana trebuie sa actioneze asupra "tumorii valorilor" din Ungaria, dupa succesul premierului ungar Viktor Orban in cadrul alegerilor parlamentare de duminica.
"Dupa aceste alegeri din Ungaria, Germania, Franta si toate statele membre care nu sunt indiferente trebuie sa se implice, rapid si fara ambiguitate, in baza tratatului european, si sa neutralizeze aceasta tumoare a valorilor. UE a fost creata astfel incat dezastrele din prima jumatate a secolului 20 sa nu se repete, iar pacea actuala a fost garantata doar prin unitatea valorilor noastre", a spus Asselborn, pentru Die Welt, citat de Luxembourg Times.
Seful diplomatiei din Luxemburg si-a exprimat ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca alte tari din Europa Centrala si de Est - sau chiar una dintre tarile fondatoare ale UE - "sa adere, in viitor, la descompunerea valorilor si la atitudinea alarmista".
Jean Asselborn a solicitat deja suspendarea Ungariei din Uniunea Europeana pentru incalcarea valorilor fundamentale democratice si tratarea refugiatilor ca pe niste "animale".
"Orban si compania nu reprezinta o referinta pentru Uniunea Europeana a copiilor nostri", a mai spus Asselborn.
Citeste si: Luxemburgul cere activarea Articolului 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei. Budapesta reactioneaza agresiv: Ii canta in struna... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 23:01
Comisia Europeana a cerut Ungariei sa contribuie la apararea valorilor Uniunii Europene, dupa victoria electorala a coalitiei nationalist-conservatoare condusa de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban, la scrutinul legislativ de duminica, informeaza luni dpa.
"UE este o uniune de democratie si valori", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, adaugand ca executivul european si presedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred ca apararea acestor valori este "o datorie comuna a tuturor statelor membre, fara nicio exceptie".
Juncker ii va scrie lui Orban in cursul zilei de luni pentru a-l felicita pentru "victoria clara" a partidului sau si urmeaza sa-l sune marti pentru a discuta "chestiuni de interes comun", a mai spus Schinas.
Extremistii Europei il felicita pe Orban pentru victorie, iar un important ministru din Germania li se alatura
Parlamentar european, despre victoria lui Orban: Ungaria si Europa merita mai mult ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana cere Ungariei sa apere democratia si statul de drept, inainte de a se grabi cu felicitarile pentru Orban" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 15:46
Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt comenteaza rezultatul alegerilor legislative din Ungaria, condamnand faptul ca discursul urii la care recurge premierul ungar Viktor Orban este acceptat si legitimat de PPE, el sustinand ca este cea mai intunecata epoca pe care a cunoscut-o vreodata Europa.
"O campanie in care evreii bogati au fost acuzati de toate problemele din lume a mai functionat si alta data, conducand la cea mai intunecata epoca pe care a cunoscut-o vreodata Europa. De aceea este atat de ingrijorator faptul ca discursul urii practicat de Orban este acceptat si, in consecinta, legitimat de familia sa politica, PPE. Ungaria si Europa merita mai mult", a scris Verhofstadt pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentarul se declara insa increzator ca exista si o alternativa.
"Am fost la reuniunea de final de campanie a Momentum, o petrecere pentru tinerii care doresc ca Ungaria sa joace un rol constructiv in Europa. Exista speranta pentru Ungaria!", incheie Verhofstadt.
Premierul Viktor Orban, care se pregateste pentru un nou mandat de prim-ministru al Ungariei, s-a adresat alegatorilor, duminica seara, dupa anuntarea rezultatelor partiale care arata ca partidul sau, Fidesz, a obtinut 49,5% din voturi, si a multumit pentru increderea acordata si celor care s-au rugat pentru partidul sau.
Fidesz, partidul premierului nationalist de dreapta Viktor Orban, a obtinut 49,5% din voturi in alegerile legislative desfasurate duminica in Ungaria, arata primele... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 13:06
In alegerile de duminica din Ungaria nu vor exista surprize. Viktor Orban (foto) va castiga cel de-al patrulea mandat de prim-ministru, al treilea consecutiv.
Partidul sau FIDESZ e cotat in sondajele de opinie cu o intentie de vot intre 49 si 51%. Exista posibilitatea ca formatiunea de dreapta sa poata sustine singura executivul in situatia in care obtine majoritatea locurilor din parlamentul maghiar.
Viktor Orban este un lider autoritar, antieuropean si cel mai important si charismatic aliat al lui Vladimir Putin in Uniunea Europeana. Si-a bazat campania electorala pe un discurs populist anti-imigratie.
"Mai mult decat oricand in cariera sa schimbatoare, Orban a surprins spiritul timpului european. Problema migratiei nu este decat un exemplu. Decizia sa de a construi garduri de sarma ghimpata si de a pune tunurile cu apa la frontierele tarii a schimbat dezbaterea europeana de la modul de adaptare a statelor din UE la fluxul de refugiati la modul de oprire a acestuia", scrie Politico.
Scandalurile de coruptie cu fonduri europene nu i-au fragilizat pozitia, iar controlul sau asupra mijloacelor mass-media a dat rezultate.
Peste 30 de procente dintre maghiarii cu drept de vot ar putea absenta de la urne, conform acelorasi sondaje realizate cu cateva zile inainte de ziua votului. Dar asta nu va umbri cu nimic victoria fara emotii a lui Viktor Orban.
Care este secretul succesului sau?
Liderul maghiar a fost, in anii '90, un militant anti comunist, atasat de... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 12:26
Victoria unui candidat independent sustinut de Opozitie in oraselul ungar Hodmezovasarhely, in defavoarea partidului de guvernare Fidesz, cu doar cateva saptamani inainte de alegerile parlamentare, ar putea clatina serios majoritatea de care dispune Viktor Orban in sondajele pre-electorale.
Partidul lui Viktor Orban a suferit un soc la alegerile locale, ridicand noi provocari pentru liderul de la Budapesta. Victoria de duminica a lui Peter Marki-Zay in circumscriptia cheie din Hodmezovasarhely il contrazice atunci cand spune ca Opozitia e lipsita de speranta, scrie The Guardian.
Marki-Zay, care a candidat ca independent, dar s-a bucurat de un larg sprijin al Opozitiei, a castigat 57,5% dintre voturi, fata de un procent de 41,5%, obtinut de candidatul Fidesz, Zoltan Hegedus, dupa numaratorare a 92% dintre voturi.
"Victoria de la Hodmezovasarhely a aratat ca vrem sa ne debarasam de baietii mari care hartuiesc intreaga clasa", a spus Marki-Zay, intr-o conferinta de presa in care unul dintre copii i-a stat alaturi, scrie Reuters.
Analistii vad batalia pentru Hodmezovasarhely, un orasel din sudul Ungariei, ca un model de urmat pentru scrutinul national.
Rezultatul a fost un soc pentru sustinatorii Fidesz, mai ales pentru ca Hodmezovasarhely este localitatea natala a aliatului lui Orban, Janos Lazar, care conduce cabinetul prim-ministrului.
La ultimul scrutin din 2014, Fidesz a castigat cu 61% dintre voturi.
Platforma de stiri Index.hu noteaza nu doar... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 09:24
Liderul partidului de centru-dreapta Fidesz, Viktor Orban, castigatorul alegerilor parlamentare din Ungaria, a anuntat ca viitorul guvern de la Budapesta va purta negocieri cu Fondul Monetar International si va elabora un plan de reducere a datoriilor statului, relateaza RRA, citat de RADOR si preluat de NewsIn.Liderul Fidesz, Viktor Orban, a dat asigurari ca vrea o relatie de parteneriat cu organismele internationale.
"Din punctul meu de vedere, nici FMI si nici institutiile financiare ale Uniunii Europene nu sunt sefii nostri si noi nu ne subordonam lor.
Eu consider ca fiecare tara este responsabila pentru propria politica economica si propria economie.
Daca luam in primire un ajutor, trebuie sa discutam cu cei care ofera banii.
Scopul acestor discutii nu este sa ascultam ce ni se dicteaza.
Treaba noastra este sa avem un proiect economic pentru care sa ii castigam ca parteneri pe cei care in ultimul timp si-au asumat finantarea Ungariei, deci noi aspiram la o cooperare in sistem de parteneriat", a declarat el.
Viktor Orban a mai spus ca ideal ar fi ca deficitul bugetar sa fie zero, dar problema este ca tara are datorii mari.
In campania electorala, Fidesz a respins obiectivul de deficit public fixat de socialisti pentru anul acesta (3,8% din PIB), calificandu-l drept o iluzie.
Formatiunea anuntase deja ca intentioneaza sa renegocieze acordul cu FMI, dar nu a oferit detalii privind posibile schimbari.
Pentru a asigura cresterea economica, Fidesz promoveaza scaderile de... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2010, ora 09:30