Ungaria s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 si fondului de recuperare post-coronavirus ale Uniunii Europene pentru ca ele ar fi fortat-o sa accepte migratia, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.
Ungaria, alaturi de Polonia, si-a exprimat luni vetoul atat fata de bugetul UE, cat si fata de planul de recuperare, spunand atunci ca a facut asta deoarece legea privind bugetul include o clauza care conditioneaza accesul la bani de respectarea statului de drept.
"Dupa acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol in conditionarea acordarii de fonduri catre statele membre de sprijinirea migratiei si in santajarea tarilor care se opun imigratiei cu sanctiuni bugetare", a transmis Orban intr-o declaratie publicata de agentia nationala de presa MTI.
Premierul ungar a mai spus ca Bruxellesul nu mai considera ca tarile care isi protejeaza granitele de migratie respecta statul de drept, conform declaratiei citate de MTI.
El a adaugat ca Ungaria a acceptat, in iulie, fondul de relansare si bugetul pe termen lung "deoarece suntem angajati fata de solidaritatea europeana si sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cat mai repede posibil".
Bugetul si fondul de relansare ale UE nu au clauze speciale privind migratia, precizeaza Reuters.
Orban este un oponent ferm al migratiei in masa, spunand ca aceasta dilueaza identitatea nationala si europeana. UE a initiat o procedura de sanctionare a... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 13:28
Premierul ungar Viktor Orban a refuzat joi sa deschida frontierele tarii sale cetatenilor statelor pe care Uniunea Europeana (UE) le-a prezentat drept "sigure" in privinta covid-19 saptamana aceasta, cu exceptia cetatenilor Serbiei, relateaza Reuters.
UE - ale carei frontiere externe au fost inchise in cadrul luptei impotriva pandemiei covid-19 - a autorizat incepand de miercuri calatorii de agrement si de afaceri din 14 tari.
Este vorba despre Alegria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia si Uruguay.
"Pentru moment, noi nu putem accede la cererea UE (...), pentru ca ar fi impotriva intereselor sanitare ale poporului ungar", declara Viktor Orban intr-o inregistrare video difuzata pe Facebook.
Insa, in privinta calatorilor care tranziteaza Ungaria, "culoarul umanitar" creat in toiul epidemiei noului coronavirus urmeaza sa fie redeschis, anunta Orban. ...citeste mai departe despre "Viktor Orban respinge lista UE a tarilor "sigure" in privinta covid-19. Cu o exceptie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:50
Guvernul ungar a anuntat joi lansarea unei noi consultari nationale a cetatenilor, pe tema indemnizatiilor legale acordate detinutilor si romilor, sever criticate in ultimele luni de premierul Viktor Orban, relateaza agentiile AFP si MTI.
"Este lipsit se sens ca statul sa plateasca anual miliarde de forinti condamnatilor" pentru conditiile din inchisori, a declarat la o conferinta de presa seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.
Guvernul ungar a anuntat in luna ianuarie suspendarea platii indemnizatiilor acordate detinutilor drept compensatie pentru conditiile inadecvate din inchisorile suprapopulate ale Ungariei.
Potrivit executivului condus de Viktor Orban, organizatii "finantate din strainatate si care se pretind a fi organizatii de aparare a drepturilor omului" au reusit sa creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare care pot fi castigate in serie prin verdicte ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instantelor ungare.
Pe de alta parte, incepand din luna septembrie Viktor Orban a respins plata unor despagubiri de circa 300.000 de euro obtinute in instanta de familii de romi care au reclamat segregarea scolara a circa 60 de copii romi.
Seful executivului ungar a apreciat ca este "profund incorect" ca familiile rome sa "obtina bani fara sa munceasca", potrivit AFP.
Potrivit MTI, Gergely Gulyas s-a intrebat in fata presei daca este normal ca "elevi care au absentat mai multe zile de la scoala sa... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 20:42
Partidul Fidesz aflat la guvernare in Ungaria ar putea parasi Partidul Popular European, dupa ce a primit semnale amestecate in legatura cu intentiile PPE dupa suspendarea formatiunii din grup, a declarat vineri premierul Viktor Orban.
PPE a suspendat Fidesz in martie din cauza ingrijorarii privind campaniile populiste anti-imigratie ale lui Orban si a erodarii statului de drept, a libertatii presei si a drepturilor minoritatilor sub conducerea sa. Fidesz nu a fost invitat la reuniunea PPE din aceasta saptamana din Croatia, potrivit Reuters.
PPE a precizat ca va trimite o comisie speciala pentru a analiza situatia din Ungaria si pentru a decide daca va mentine Fidesz in randurile sale, un proces in legatura cu care noul lider al popularilor europeni, Donald Tusk, se asteapta sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Intr-un interviu acord vineri postului national de radio din Ungaria, Orban a spus ca Fidesz isi va mentine suspendarea din PPE. "Asteptam PPE sa isi clarifice viziunile si planurile si apoi vom lua si noi o decizie", a afirmat el.
Intr-un discurs sustinut la congresul PPE de la Zagreb, Tusk nu l-a numit pe Orban, dar a spus ca PPE este hotarat sa combata populismul manipulator si stirile false.
"Trebuie sa oprim aceste lucruri", a spus Tusk, care isi incheie mandatul de presedinte al Consiliului European. "Intr-o lupta politica, adevarul si decenta nu pot fi complet neputincioase impotriva stirilor false, manipularii si urii", a adaugat... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 16:06
Guvernul de la Budapesta ridica noi semne de ingrijorare, dupa ce a initiat o serie de masuri legislative prin care si-ar spori controlul asupra instantelor si scolilor independente.
O propunere inaintata Parlamentului in aceasta saptamana prevede consolidarea Curtii Constitutionale, unde majoritatea judecatorilor au fost deja alesi de partidul de guvernamant transmite Reuters.
De cand a preluat puterea in urma cu aproape un deceniu, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban si-a inasprit controlul asupra mass-media si instantelor, intrand deseori in conflict cu Uniunea Europeana.
La inceputul acestei luni, guvernul a renuntat la planul de a crea tribunale administrative separate.
Dar a promis ca va adopta o lege pentru accelerarea proceselor administrative in care sunt implicate institutii guvernamentale, iar ministrul Justitiei, Judit Varga, a inaintat in aceasta saptamana un proiect de 200 de pagini.
Legea le-ar permite institutiilor de stat sa atace la Curtea Constitutionala deciziile instantelor inferioare daca cred ca sentintele le incalca drepturile lor constitutionale sau le restrictioneaza autoritatea.
Amnesty International a atras atentia ca proiectul de lege ar consolida controlul Curtii Constitutionale asupra instantelor inferioare.
Comitetul Helsinki din Ungaria a transmis la randul sau ca propunerea ar permite guvernului sa canalizeze cazurile sensibile din punct de vedere politic spre Curtea Constitutionale, care a luat deseori decizii... mai mult
Sambata, 16 Noiembrie 2019, ora 10:45
Polonezii au dat un vot pe care sociologii il numesc cinic, pentru acel partid ce ofera mai multe beneficii economice si sociale, indiferent de incalcarile drepturilor omului si de subrezirea institutiilor statului de drept. Strategia asta nu a functionat insa la Budapesta, unde coruptia din regimul lui Viktor Orban se simte in deteriorarea sistemelor de sanatate si educatie.
La Bucuresti e inca criza guvernamentala, un nou guvern se face greu si zgomotul de fond a acoperit doua evenimente importante din vecinatate: victoria, dar nu zdrobitoare, cum au titrat la inceput institutiile media, a Partidului Lege si Justitie in Polonia si infrangerea partidului lui Viktor Orban la Budapesta, unde au fost alegeri locale.
Sunt cele doua de citit in context?
L-am rugat pe politologul Oktawian Milewski, specializat in Europa Centrala si de Est, sa ne explice rezultatele alegerilor din Polonia si Ungaria (alegeri locale).
Oktawian Milewski, ce s-a intamplat la alegerile din Polonia? Titlurile din presa internationala vorbesc despre o victorie zdrobitoare a PiS asupra Opozitiei. E un termen prea tare?
Pe masura ce numararea buletinelor a continuat, titlurile din presa s-au mai potolit. Pana ieri seara a devenit clar ca alegerile parlamentare din Polonia s-au incheiat cu o remiza.
Partidul Lege si Justitie (PLJ) a castigat Sejmul (camera inferioara), unde detine 235 de mandate, exact acelasi numar de mandate ca in 2015, suficient la limita pentru a forma urmatorul... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 08:48
Numele lui Miklos Horthy, regent al Ungariei intre 1920 si 1944, niciodata rege, dar nici lider fascist in adevaratul sens al cuvantului, provoaca reactii negative in Romania, unde istoria a retinut abuzurile armatei ungare in Transilvania. Dar iata ca astazi, tezele revizioniste post-Trianon ale lui Horthy sunt revalorizate de regimul lui Viktor Orban, chiar daca nu fatis, iar Transilvania este si ea intrumentalizata politic.
Nu exista o continuitate directa intre Viktor Orban si Miklos Horthy, dar figura acestuia din urma este speculata si revalorizata la Budapesta, mai ales in contextul in care Ungaria se pregateste sa comemoreze 100 de ani de la Trianon, marea trauma nationala.
Cum reuseste insa Viktor Orban sa intretina acest sentiment al victimizarii, cum il numeste Catherine Horel, istoric francez, autorul unei biografii complexe a lui Horthy, aparuta recent in limba romana, la Editura Humanitas?
Pe de o parte, e vorba despre ideologia revizionismului si despre simbolurile pe care Orban le-a repus in joc. Pe de alta parte, e vorba si despre criza modelului clasic liberal, care se vede puternic in cazul tarilor din asa-numitul grup de la Visegrad, dar care nu a crutat nici Vestul Europei.
Catherine Horel, propuneti o biografie, prima biografie, a liderului ungar Miklos Horthy, pe care istoria comuna il asaza in galeria liderilor fascisti ai secolului trecut - langa Hitler si Mussolini, asadar - cu tot ceea ce decurge de aici. As vrea sa incepem insa de la... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 18:09
Premierul ungar Viktor Orban a fost reales duminica presedinte al Fidesz, informeaza MTI.
La al 28-lea congres al partidului de guvernamant din Ungaria, au fost reconfirmati in functii vicepresedintii Katalin Novak, Gabor Kubatov si Szilard Nemeth, iar Lajos Kosa a fost ales in conducere in locul lui Gergely Gulyas, seful cancelariei prim-ministrului.
Congresul Fidesz de la Budapesta are loc cu doua saptamani inaintea alegerilor locale programate in Ungaria pe 13 octombrie.
Duminica, intr-un discurs in fata colegilor de partid, Orban a afirmat ca Ungaria va ramane in Uniunea Europeana, care trebuie insa sa ajunga la un compromis intre est si vest.
Liderul Fidesz a sustinut ca tara sa "nu mai este singura in arena, ci parte a unei coloane de polonezi, cehi si slovaci", iar dupa alegerile parlamentare anticipate, acestora li s-ar putea alatura si austriecii. ...citeste mai departe despre "Viktor Orban a fost reales la conducerea Fidesz" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 20:33
Modul in care au fost distribuite posturile de varf din Comisia Europeana reflecta pozitia consolidata a Grupului de la Visegrad (V4), a afirmat joi la Praga premierul ungar Viktor Orban, dupa un summit intre V4 si statele din Balcanii de vest, transmite MTI.
Doi dintre vicepresedintii noii Comisii au fost nominalizati de tari membre ale V4 (Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si Polonia), a remarcat premierul ungar, adaugand ca Laszlo Trocsanyi, comisarul desemnat din partea Ungariei, are "frumoasa si marea" misiune de a gestiona extinderea Uniunii Europene.
Viktor Orban a asigurat ca Laszlo Trocsanyi "intelege" aspectele complicate ale extinderii si si-a exprimat increderea ca fostul ministrul ungar al justitiei va primi sustinerea Parlamentului European.
Premierul ungar a mai mentionat ca, daca Uniunea Europeana ar fi integrat mai devreme Macedonia de Nord, Muntenegrul si Serbia, "multe milioane de migranti ilegali nu s-ar afla astazi in Europa occidentala".
La randul sau, premierul ceh Andrej Babis a subliniat in cadrul conferintei de presa din finalul summitului ca "securitatea Balcanilor de vest este si securitatea Europei" si ca extinderea UE catre Balcanii occidentali reprezinta cea mai puternica garantie pentru securitatea si prosperitatea regiunii.
Seful executivului polonez Mateusz Morawiecki a atras atentia in ce-l priveste asupra sanselor pe care le reprezinta pentru V4 aderarea la UE a tarilor din Balcanii de vest, evocand oportunitatile de... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 21:00