Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Fondul de rezerva al Rusiei este aproape secatuit, dupa trei ani de criza, deficitul bugetar inregistrat de Moscova urmand sa inghita si ultimul dolar din acesta in cursul anului viitor, a explicat ministrul adjunct de Finante de la Moscova, Alexei Lavrov.
"Din ce stiu, fondul de rezerva va fi epuizat in cursul anului viitor", a explicat oficialul, adaugand ca o solutie de finantare a deficitului bugetar este apelarea la sumele din Fondul national de bunastare, relateaza agentia TASS.
O alta problema care afecteaza resursele financiare de care dispune Moscova este amanarea privatizarii gigantului din industria petrochimica Bashneft, dar adjunctul ministrului de Finante crede ca aceasta gaura ar putea fi acoperita prin impruturi de pe piata interna.
Pe 13 octombrie, data la care oficialii din Ministerul de Finante vor depune proiectul de buget pe perioada 2017-2019, rusii vor afla mai clar care este situatia rezervei valutare de care mai dispune Moscova.
In acest moment, oficialii din minister lucreaza pe o ciorna de buget calculat la un pret mediu de 40 de dolari/baril, exporturile de petrol avand in continuare un rol covarsitor in constituirea resurselor financiare ale Rusiei.
In urma cu o luna, fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului rus a incasat a treia lovitura dura din acest an, reducandu-si valoarea cu 18,4 procente, ca urmare a unei rectificari de buget operate de Moscova. Valoarea acestuia este in prezent de 32,22 miliarde de dolari.
In... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 18:11
Dintre tarile europene, Finlanda imparte cea mai lunga frontiera cu Rusia, iar aceasta vecinatate nu face decat sa sporeasca temerile nordicilor in legatura cu evolutia tensiunilor dintre Moscova si Occident.
Nu este numai o problema de securitate, ci si una economica, dupa cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la carma unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Finlanda, Ilmarinen, relateaza Bloomberg.
Farul rusesc
Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitica din regiune, stralucirea intermintenta data de fiecare episod de contre politice dintre Moscova si statele din spatiul euroatlantic prevestind turbulente majore in economia mondiala, crede Ritakallio.
"Problema cea mai mare este cea a relatiei existente intre tarile UE si NATO, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Nu este o situatie care sa avantajeze pe cineva", a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administreaza active de peste 36 miliarde de euro.
Mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova pe o perioada de doi ani a slabit economia rusa, dar si-a pus amprenta si asupra evolutiei economice din zona euro, impunand un status-quo periculos pentru moment.
Confruntarea dintre Occident si Rusia si valul de atentate declansate de gruparile teroriste din Orientul Mijlociu au afectat increderea investitorilor din regiune, explica Ritakallio.
Piata imobiliara bate pasul pe loc, turismul in Europa este amenintat, "iar aceste lucruri... mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 12:32
Tarile occidentale ar putea relaxa regimul sanctiunilor economice aplicate Rusiei incepand cu primavara anului viitor, este de parere fostul ministru rus de Finante Alexei Kudrin, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Fostul oficial din Executivul de la Moscova a declarat pentru agentia TASS ca lipsa de finantare externa va duce in cele din urma la o relaxare a masurilor punitive impuse Rusiei dupa declansarea crizei din Ucraina.
Din acest punct de vedere, Sberbank, VTB si Rosneft sunt cele mai afectate companii din Rusia, toate cele trei firme fiind incluse pe lista privatizarilor pe care guvernul de la Moscova vrea sa le efectueze in acest an.
"Sunt mult mai optimist acum, in ceea ce priveste relaxarea sanctiunilor economice. Nu cred ca vor fi retrase intru totul, dar unele masuri de relaxare ar putea fi adoptate in viitorul apropiat", a explicat fost sef al Finantelor din Rusia.
Kudrin a declarat ca in cursul intalnirilor avute in cadrul Forumului Economic Mondial, mai multi lideri politici occidentali si executivi din cadrul companiilor multinationale si-au exprimat speranta ca nivelul sanctiunilor aplicate Rusiei va fi redus in curand. mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:06
1Companiile din Rusia incep sa boicoteze Turcia, ca urmare a tensiunilor ivite intre cele doua state dupa ce fortele turce au doborat un avion de razboi rusesc care ar fi violat spatiul aerian controlat de Ankara.
Operatori turistici importanti din Moscova, precum Pegas Touristik, Natalie Tours, Biblio Globus si Tez Tour, au anuntat ca nu mai ofera vacante in tara de la sud de Marea Neagra.
Potrivit Russia Today, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita in Istanbul si a recomandat populatiei sa evite aceasta tara in viitorul apropiat, ca urmare a incidentului aviatic.
Boicotul ar putea reprezenta o lovitura serioasa pentru turismul Turciei, care reprezinta una dintre cele mai importante destinatii de vacanta pentru rusi.
Mai mult de 3 milioane de rusi si-au petrecut concediul in acest stat, anul trecut, iar peste un milion au mers acolo in prima jumatate din 2015.
Activitatile din turism reprezinta 11% din produsul intern brut al Turciei, adica 170 de ...citeste mai departe despre "Rusia isi incordeaza muschii: Companiile din tara lui Putin incep sa boicoteze Turcia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 07:41
Vizita ministrului Economiei din Germania, Sigmar Gabriel, la Moscova transmite semnalul ca Berlinul este pe cale sa isi regandeasca pozitia fata de Rusia.
Oficial, vizita demnitarului german a fost prilejuita de invitatia de a discuta cu Vladimir Putin aspecte legate de schimburile comerciale dintre cele doua tari, dar analistii Stratfor vad in acest eveniment o tatonare a terenului facuta de nemti in vederea unei impacari cu Rusia.
Contre europene
Vizita ministrului german s-a petrecut cu doar trei luni inaintea votului pe care liderii tarilor UE trebuie sa il exprime fata de mentinerea sau ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru implicarea in criza din Ucraina.
In ultimele luni, conflictul din estul Ucrainei s-a atenuat, neinregistrandu-se decat sporadice incalcari ale acordului de incetare a focului convenit in cadrul intalnirii de la Minsk din februarie.
O eventuala propunere a Germaniei de a ridica sanctiunile economice impuse Rusiei ar putea atrage totusi nervozitatea liderilor din tarile Europei centrale si de sud-est sau din statele baltice.
In acest context, Berlinul pare mai degraba sa tatoneze terenul decat sa discute fatis reluarea relatiilor cordiale cu Moscova.
In ciuda faptului ca tari precum Italia sau Franta s-ar bucura in cazul unei relaxari a relatiilor ruso-europene, statele din regiunea centrala si de sud-est a Europei nu agreeaza aceasta idee.
Cai de negocieri subtile intre Berlin si guvernele de la Varsovia,... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:40
5Viitorul economiei rusesti este pus in cumpana de evolutia pretului petrolului. Daca pana acum rusii au reusit sa acopere deficitul din rezervele constituite de stat in ultimii 6 ani, 2016 se anunta a fi ultimul an in care Moscova mai poate apela la aceste resurse financiare.
Intr-un interviu acordat agentiei TASS, ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a recunoscut ca Fondul de Rezerva al statului este aproape epuizat, dupa 2016 nemaiexistand nicio plasa de siguranta pentru economia tarii, raporteaza International Business Times.
Cu pusculita goala
"In 2015, volumul rezervelor noastre se va diminua cu aproximativ 2.600 miliarde de ruble (40,85 miliarde dolari), mai mult de jumatate.
Aceasta inseamna ca 2016 va fi ultimul an in care vom mai putea sa ne permitem cheltuirea rezervelor financiare in acest fel. Dupa aceea, nu vom mai dispune de resurse financiare", a explicat ministrul Siluanov.
Fondul de Rezerva al Rusiei a fost principala sursa din care guvernul de la Moscova acoperit deficitul bugetar al tarii cauzat de prabusirea preturilor petrolului si de aplicarea regimului de sanctiuni economice dictate de Occident.
La inceputul acestui an, Fondul de Rezerva al Rusiei reprezenta 6,7% din PIB-ul tarii, dar la sfarsitul anului 2016 specialistii se asteapta ca acesta sa mai conteze intr-o proportie de doar 1,3% din produsul intern brut.
Conform datelor prinse in bugetul pe anul viitor, oficialii rusi cred ca deficitul bugetar va fi de 34,9... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 12:47
Expertii Bancii Mondiale sunt de parere ca economia Rusiei isi revine mai repede decat se asteptau initial.
Conform estimarilor lor, anul 2015 va fi marcat de o contractie de 2,7%, dar, de anul viitor, economia rusa poate inregistra o crestere de 0,7 procente.
Lovita de prabusirea pietei petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia pare sa fi depasit perioada de criza. Prognoza anterioara indica o contractie de 3,8% in 2015 si 0,3% pentru anul urmator, transmite The Telegraph.
Circumstante favorabile
"Revizuirea prognozei se datoreaza stabilizarii pretului petrolului din ultimele doua luni care a sustinut cursul de schimb al rublei si a dus la o reducere a inflatiei", explica Brigit Hansl, economist-sef pentru Rusia al Bancii Mondiale.
In opinia sa, seria de circumstante favorabile ar trebui sa permita oficialilor din banca centrala a Rusiei sa opereze o serie de politici monetare cu impact rapid in economia tarii.
"Bancii centrale a Rusiei ii va fi mai usor sa impuna un ritm rapid in programul de relaxare monetara pentru acest an. Ca urmare a acestui fapt, costurile imprumuturilor se vor reduce, incurajand acordarea de credite firmelor si populatiei", mai spune Hansl.
Dupa o prabusire spectaculoasa inregistrata intre iunie 2014 si ianuarie 2015, pretul petrolului s-a stabilizat la valoarea de 60 dolari/baril.
Rubla ruseasca a suferit o depreciere masiva in ultimul trimestru al anului trecut, dar a inceput 2015 pe un trend... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 10:22
Pana in anul 2030, R. Moldova, Ucraina, Belarus si Georgia se vor alatura Uniunii Europene, in timp ce Rusia se va transforma in "satelitul respectat" al Chinei si principalul sau furnizor de energie, este de parere economistul rus Vladislav Inozemtev.
Scenariul acestuia vine ca un raspuns la cel al bancherul ucrainean Andrei Movchan, care sustine ca politica "feudal-nationalista" a presedintelui rus Vladimir Putin va mai dainui pana in anul 2018, iar economia rusa va stagna, in timp ce nivelul de trai va scadea treptat pana la nivelul din anul 2003, in urmatorii patru ani, scrie Bloomberg View.
In plus, Rusia se adanceste intr-o izolare internationala si mai adanca, iar Vladimir Putin se va da la o parte pentru un succesor din cercul sau de apropiati, pastrand totodata titlul de "lider national", iar perspectivele economice ale tarii nu sunt deloc imbucuratoare, mai scrie Movchan.
Putin vrea compromis pe tema asocierii Moldovei si Ucrainei la UE: Sa nu uitati de ...citeste mai departe despre "Previziuni din Rusia: Putin va fi presedinte pana la moarte, R.Moldova intra in UE pana atunci" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 17:00