Anul viitor nu va creste nicio taxa si niciun impozit, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, premierul Victor Ponta.
"Deci vreau sa spun foarte clar si sa fac un apel la seriozitate desi, in ultimele zile, am vazut foarte multa ipocrizie si neseriozitate din partea celor trei candidati ai domnului Basescu - Elena Udrea, Klaus Iohannis si Monica Macovei: anul viitor nu schimbam nimic la niciun fel de taxa. Nu se schimba cota unica, nu se schimba TVA-ul decat in jos, daca reusim si cred ca reusim sa reducem TVA la 9 % pentru fructe, legume, produse bio si carne, nu se schimba nimic din ceea ce priveste filozofia fiscala. Tot ceea ce am adoptat pana acum este incadrat in veniturile pe care le avem in acest moment, citeaza Agerpres.
Daca incepem cu prostii si minciuni gen "tot TVA-ul il ducem la 19 %, scadem cota unica la 10 %" - prostii si minciuni pe care le-am vazut la dl. Iohannis, pentru ca dansul nu cunoaste si nu stie-acelea ar fi 6,5 miliarde de euro pe care, sigur, nimeni nu le poate acoperi de undeva. Dar asta este daca vine dansul la guvernare, ceea ce cu siguranta nu se va intampla, pentru ca nu il voi numi prim-ministru, cum nu l-am numit nici vicepremier cand si-a dorit acest lucru de curand, in februarie", a sustinut Victor Ponta.
El a dat asigurari ca, in cazul in care actuala coalitie va ramane la guvernare pana in 2016, nu va creste nicio taxa si niciun impozit pentru ca tot ceea ce Guvernul a adoptat se incadreaza in veniturile avute in acest... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:15
Premierul Victor Ponta a afirmat, sambata, la rafinaria Petrobrazi din judetul Prahova, referindu-se la reducerea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1%, ca Guvernul pe care il conduce "atat a putut sa faca", adaugand ca poate anul viitor va veni un guvern mai bun care o va reduce la 0,5%.
"Acum daca dau vestea ca taxa pe constructii speciale se reduce de la 1,5 la 1%, doamna Gheorghe (n.r. - Mariana Gheorghe, CEO Petrom Romania) imi va spune sa o reducem la 0,5%. Poate o sa vina la anul un guvern si mai bun decat al meu si o sa o reduca la 0,5%. Guvernul acesta atat a putut sa faca. Poate insa sa vina cu reducerea contributiilor la asigurari sociale", a spus Ponta, sambata, in discursul tinut cu ocazia celebrarii a 80 de ani de la infiintarea rafinariei Petrobrazi.
Guvernul reduce taxa pe stalp
Premierul a mai spus ca, in ultima perioada, Romania s-a apropiat mult de statul de tara independenta din punct de vedere energetic.
"Domeniul energiei e un domeniu in care ...citeste mai departe despre "Ponta, despre taxa pe stalp: Poate o sa vina un guvern si mai bun si o sa o reduca la 0,5%" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 16:10
Premierul Victor Ponta a anuntat joi, la Oradea, ca asa numita "taxa pe stalp" ar putea fi adaptata in Parlament, daca vor fi incasari la buget asa cum se preconizeaza, respectiv mult mai bune decat s-a estimat initial.
"Taxa a fost aprobata in urma cu opt luni de zile de un ministru de finante liberal si nu a fost criticata atunci. (...) Eu pot sa spun un singur lucru. Avem pe 25 mai, duminica, raportarile, avem impactul, care daca este asa cum eu cred, impactul bugetar, incasari mult mai mari la buget decat s-au preconizat initial, ne permite doua lucruri.
In primul si in primul rand sa reducem CAS - si cred ca pentru orice angajator (...) si pentru cei care vor sa creeze locuri de munca asta e o veste foarte buna, ca si scutirea de impozit a profitului reinvestit si, de asemenea, sa adaptam acolo unde impactul este semnificativ, in Parlament, prevederile acestei scutiri de taxa care nu mai functioneaza", a precizat premierul, dupa vizita la compania Celestica.
El a explicat ...citeste mai departe despre "Ponta: Taxa pe stalp ar putea fi adaptata, daca incasarile la buget vor permite" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 10:41
Premierul Victor Ponta a afirmat ca el este cel care i-a cerut ministrului de Finante diferite scenarii pentru cresterea incasarilor la buget, discutate in USL, deoarece este mai usor sa se ceara la TV scaderi de taxe si bani "mai ales cand ai campanie electorala si nicio responsabilitate".
Scenariile cerute ministrului de Finante pentru anul viitor au vizat reducerea TVA, scaderea CAS si alte masuri, dupa ce presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a informat ca gradul de colectare este in acest an mai mic decat cel previzionat, a adaugat Ponta.
Intrebat direct daca pentru anul viitor este luata in considerare cresterea cotei unice de impozitare, premierul a raspuns ca nu. Intrebat in continuare daca a discutat despre aceasta varianta, premierul a aratat ca vrea sa explice exact situatia.
"Nu. Nu, vreau sa lamuresc, ca am vazut ca toata lumea isi da cu parerea pe la televizor. Eu am discutat in primul rand cu presedintele ANAF, un liberal in care am incredere, care mi-a spus ca anul acesta avem un grad de colectare mai mic decat cel previzionat, si am discutat cu ministrul de Finante, un alt liberal pe care-l apreciez, cum gandim anul viitor, pentru ca sa vorbesti pe la televizor ca vrei sa reduci taxe este cel mai simplu lucru cand nu ai nicio responsabilitate. Cand esti ministru de Finante, sef de ANAF, prim-ministru, trebuie sa si faci lucruri, nu doar sa le povestesti pe la televizor. Atunci, am cerut de la ministrul de Finante diverse... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 18:38
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a anuntat miercuri, inaintea sedintei de Guvern, ca va fi adoptata o ordonanta simpla privind taxele locale.
"Prin decizia autoritatii locale, taxele fie raman la nivelul din 2012, ori se maresc cu rata inflatiei pe ultimii trei ani", a declarat Victor Ponta.
Acesta a spus ca decizia maririi sau nu a taxelor locale va apartine consiliului local din fiecare localitate.
"Daca nu se maresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat", a spus Victor Ponta, referindu-se la faptul ca autoritatile locale nu vor primi bani in plus de la bugetul de stat.
"E, intr-adevar, autonomie locala. Daca le ajung banii din 2012, e foarte bine, daca nu, indexeaza cu rata inflatiei, este un lucru normal", a spus Victor Ponta.
Pana in prezent, autoritatile locale aveau obligatia sa actualizeze impozitele si taxele locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, adica 16,05%.
O serie de primari din mari orase ale Romaniei au anuntat deja ca nu vor majora taxele locale.
Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a anuntat, vineri, ca nu va fi majorat niciun impozit local in oras atat timp cat el va fi edil, spunand ca el este "un liberal autentic si, implicit, un adept al fiscalitatii reduse".
La mijlocul lunii decembrie si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se pronunta impotriva maririi taxelor locale. El a anuntat ca nu are niciun sens sa se mareasca taxele si impozitele in Bucuresti, pentru ca nu ar fi niciun beneficiu, dar decizia... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 13:42
Primarul Emil Boc a cerut, duminica, premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale, iar in asteptarea raspunsului la Cluj nu se achita taxe.
Emil Boc a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca sa nu se plateasca, in perioada 7-11 ianuarie, taxele si impozitele locale, asteptand o reglementare a situatiei.
"Cer premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale si cer Guvernului sa respecte promisiunile facute public pentru a nu induce in eroare populatia. Pana la reglementarea situatiei, in perioada 7 - 11 ianuarie Primaria Cluj-Napoca nu va incasa impozitele pe cladiri si terenuri, in conditiile in care in 3 si 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au platit taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut, si eu nu imi permit sa vad ca acestia sunt nevoiti sa mai stea o data la coada. Guvernul se balbaie si nu are curajul sa spuna clar daca aceste taxe si impozite nu trebuie majorate. E balbaiala, nestiinta, ipocrizie, nu stiu. Daca eram prim-ministru, ardeau televiziunile de cateva zile incoace", a spus Boc.
Acesta a adaugat ca, daca nu va aparea ordonanta solicitata, va convoca, la sfarsitul saptamanii, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor si impozitelor locale cu... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 16:06
Proiectul de hotarare care reglementeaza o majorare a fost scos de pe site-ul ministerului, dupa ce premierul a declarat ca nu stia nimic despre o astfel de masura. O majorare ar fi posibila doar in urma deciziei autoritatilor locale, sustine Victor Ponta.
"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti? El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta", a declarat joi premierul Victor Ponta.
Seful Guvernului a explicat ca nu este exclusa o majorare a taxelor si impozitelor, insa aceasta decizie apartine autoritatilor locale si nu este obligatorie.
"O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe", a adaugat Ponta.
Ponta: Primarii decid daca majoreaza impozitele din 2013
Potrivit informatiilor postate marti, 2 octombrie pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice, majoritatea impozitelor, taxelor locale si amenzilor ar fi trebuit sa creasca de la 1 ianuarie 2013 cu 16,05%, prin... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:00
Premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010 - 2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010 - 2012, conform unui proiect de hotarare al Ministerul Finantelor, fiind asteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.
Proiectul a fost prezentat miercuri in dezbatere publica, dupa ce a mai fost lansat in dezbatere si in primavara acestui an, in mandatul guvernului anterior.
"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta".
Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:44
Guvernul va trebui sa adopte un act normativ prin care sa fie restituita taxa auto incasata ilegal, eliberand astfel instantele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor, a declarat premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a discutat joi cu secretarii de stat din Ministerul Justitiei, pentru a gasi o solutie cu privire la procesele de restituire a taxei auto.
Victor Ponta este ministru interimar al Justitiei.
Victor Ponta, interimar la Justitie
In opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a indemna proprietarii de vehicule sa dea statul in judecata pentru a-si recupera taxa auto incasata ilegal a fost incorecta si imorala.
El a concluzionat ca singura solutie de rezolvare a situa?iei este adoptarea unui act normativ care sa recunoasca datoriile Guvernului.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgata la inceputul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.
Cum schimba taxa auto, aplicabila din 2013, regulile pietei auto second-hand mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 15:34