Premierul Victor Ponta a fost chemat, marti, la raport in fata Parlamentului, pentru a prezenta situatia economica a Romaniei. El a identificat trei provocari pe care le-ar putea infrunta tara noastra in urmatoarea perioada.
Prima dintre ele ar fi populismul, o "arma" folosita de Opozitie "impotriva unei economii performante", sustine seful Guvernului.
De asemenea, un alt pericol ar fi instabilitatea politica, insa Ponta e increzator ca parlamentarii si Executivul isi vor duce la bun sfarsit mandatele, pentru ca tara noastra sa aiba parte de stabilitate si predictibilitate.
Ultima provocare, dar nu cea din urma, ar fi legata de tensiunile regionale. "Lucrand impreuna (...) vom putea sa le prevenim sau sa pregatim Romania sa reziste la orice fel de efecte negative ale unei eventuale crize regionale", a explicat premierul, in fata Parlamentului.
Victor Ponta: Suntem intr-un moment de crestere cum n-a mai fost din 2008
Starea Romaniei
Premierul Victor Ponta a sustinut, ...citeste mai departe despre "Ponta: Exista trei provocari la adresa Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 17:23
Romania este intr-un moment de crestere cum n-a mai fost din 2008 si depinde de noi daca mergem mai departe sau nu, a declarat, luni seara, premierul Victor Ponta.
"Maine merg in Parlament pentru a prezenta starea economiei - suntem intr-un moment de crestere economica pe care Romania nu l-a mai avut din 2008. O spun dl Isarescu si analistii internationali, este o crestere sanatoasa, sustenabila", a declarat prim-ministrul intr-o emisiune la Romania Tv.
Depinde de noi daca vom merge mai departe sau daca stricam, a adaugat Victor Ponta. Ce ar putea sa strice avantul economic? "Populismul, instabilitatea interna sau instabilitatea regionala", a enumerat posibilele pericole seful Guvernului, adaugand ca trebuie sa fim pregatiti pentru orice posibile speculatii financiare.
Care au fost... citeste mai departe despre "Victor Ponta: Suntem intr-un moment de crestere cum n-a mai fost din 2008" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2015, ora 21:47
Grupul parlamentar al PNL a solicitat ca prim-ministrul Victor Ponta sa vina in plenul Camerei Deputatilor in vederea unei dezbateri privind evaluarea anuala a starii economiei, care se face de catre Comisia Europeana, a anuntat, luni, liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban.
"Grupul parlamentar PNL a solicitat prezenta primului ministru Victor Ponta la Camera Deputatilor in vederea unei dezbateri privind evaluarea anuala a starii economiei, care se face de catre Comisia Europeana", a precizat Orban.
El a spus ca scopul acestei dezbateri este ca, plecand de la concluziile Comisiei Europene, sa se atraga ...citeste mai departe despre "PNL solicita ca premierul sa vina in plenul Camerei sa prezinte evaluarea starii economiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 18:57
Primul-ministru Victor Ponta va efectua luni si marti o vizita oficiala in Germania, la invitatia cancelarului german Angela Merkel, pe agenda discutiilor figurand relatiile bilaterale, teme europene si regionale, precum si politica interna romaneasca.
Vizita sefului guvernului roman la Berlin va incepe printr-o intalnire cu copresedintele Consiliului de conducere al Deutsche Bank, Jurgen Fitschen, dupa care va participa la conferinta "Cooperarea economica romano-germana: Noi perspective".
Ulterior, Victor Ponta va lua parte la conferinta Fundatiei Friedrich Ebert, cu tema "Contributia Romaniei la o Europa Sociala si Democrata".
Luni seara, premierul roman va fi primit de Angela Merkel cu onoruri militare la sediul Cancelariei federale. Dupa intrevedere, cei doi oficiali vor sustine o declaratie comuna de presa.
Marti, Ponta se va deplasa la Stuttgart, capitala landului german Baden-Wurttemberg. El va merge la sediul Daimler, unde se va intalni cu Andreas Renschler, membru al board-ului concernului. De asemenea, premierul va vizita fabrica Daimler si se va intalni cu muncitorii romani de la fabrica Cugir, aflati la cursuri de perfectionare.
Daimler AG va investi peste 300 de milioane de euro in filiala sa din Romania, Star Transmission. Constructorul auto german a anuntat in aprilie ca intentioneaza sa construiasca o uzina in Romania unde sa produca cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz.
Victor Ponta va avea si o intrevedere cu... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 09:01
Programul de guvernare al noului guvern format de Victor Ponta, pentru perioada 2013-2016, prevede un potential de crestere economica de 3% pe an, mentinerea deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB pana in 2016 si mentinerea unei datorii publice sub 60% din PIB.
Iata principalele obiective ale guvernului Victor Ponta:
- Un ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016
- Mentinerea unui deficit bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB pana in 2016, respectand criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht
- Atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB in 2014 si mentinerea la acest nivel in 2015 si 2016
- Mentinerea ponderii datoriei publice totale in PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decat nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht
- Realizarea unei Strategii de management a datoriei publice dupa model polonez, transpusa prin lege, care sa includa masuri automate de ajustare in cazul depasirii
unor praguri ale datoriei
- Rata somajului sub 5%
- Taxa TVA va reveni la nivelul de 19%
- Va fi pastrat plafonul de 16% si va fi introdus, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit
- Cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%
- Reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 10:13
Esecul privatizarii Oltchim si datoriile de peste 700 de milioane de euro, care continua sa creasca, au determinat guvernul Ponta sa ia in considerare modalitatea de privatizare prin negociere directa cu un investitor strategic.
Preluarea combinatului Oltchim inseamna preluarea pachetului majoritar de 54,8%, detinut de catre statul roman, dar si a unor creante, de peste 700 de milioane de euro. La acestea se adauga presiunea ca Oltchim sa fie repornit, restructurat si eficientizat.
In acest context, negocierea directa cu un investitor strategic poate reprezenta o solutie, insa doar in cazul Oltchim, crede brokerul Mihai Chisu.
"In mod normal, negocierea directa pentru privatizare n-ar trebui sa se intample si cu alte companii de stat", a declarat Mihai Chisu, pentru Business24, adaugand faptul ca se refera la companiile pentru care statul nu doreste privatizarea majoritara, ci doar vanzarea a unui procent minoritar de actiuni.
"In cazul Oltchim, negocierea pentru privatizare directa ar fi o solutie, care ar rezolva punctual o problema. Altfel, privatizarile ar trebui sa se faca prin intermediul bursei, pentru ca aceasta intermediere presupune transparenta, deschidere catre publicul larg si ar genera si un business nou si noi piete de capital", afirma Mihai Chisu.
Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Statul nu baga in seama bursa - Interviu
Oficialul companiei crede ca guvernul Ponta va recurge la aceasta metoda de privatizare, prin negociere directa, si in... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:55
Premierul Romaniei a declarat, inainte sa inceapa efectiv sedinta de Guvern in care se discuta rectificarea bugetara pentru anul 2012, ca in perioada de toamna va directiona catre sectorul agricol toti banii disponibili, pentru a contracara efectele secetei din acest an.
"Am o preocupare speciala pentru ca in perioada de toamna, in plus fata de ceea ce decidem azi (n.r. in sedinta de Guvern), toate resursele pe care le vom avea sa le indreptam catre agricultura, sectorul cel mai lovit din acest an", a declarat Victor Ponta.
"Orice leu in plus pe care il obtinem la buget va merge spre agricultura, pentru a ajuta un sector fundamental al economiei si al vietii milioanelor de romani", a spus Victor Ponta.
Declaratiile premierului au fost facute in contextul in care Guvernul discuta rectificarea bugetului pentru 2012 si pentru care se prevede modificarea deficitului de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Modificarea are loc pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
Premierul Victor Ponta a declarat ca prin aceasta rectificare de buget vrea sa rezolve o serie de probleme importante, precum banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap, situatia arieratelor sau finantarea sanatatii.
"La rectificarea bugetara am lucrat un buget conceput gresit si nedrept anul trecut. Am preluat ceva din mers si trebuie sa aplicam doar corecturile absolut necesare", a spus Victor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 13:02