Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.
"Domnul Nita, in baza deciziei Curtii Constitutionale - care si-a schimbat opinia, dar asta e, de aia e Curte Constitutionala - va rog ca, impreuna cu Ministerul Justitiei, sa veniti cu memorandumul privind Rompetrol. Eu vreau sa salvam locurile de munca de la Rompetrol, sa salvam unul din principalii contributori la bugetul public si vreau sa salvam imaginea Romaniei, ca ne respectam investitorii, nu ii gonim din motive pur politice si populiste. Deci, veniti, adoptam in Guvern, cum a zis Curtea Constitutionala, si mergem mai departe in acest sens", i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern, in fata presei.
In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala (CC), a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia".
Ponta, acuzat ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers"
La finele anului trecut, vicepresedintele grupului... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 15:18
Banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si bugetele locale, fara sa mai fie varsati integral in bugetul de stat, conform sistemului aplicat pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplica in multe tari europene: acum, toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala, pentru ca autoritatea locala si oamenii din zona spun 'Eu ce castig ?'. Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala", a spus Ponta la postul B1 TV.
El a precizat ca aceasta prevedere va fi inclusa in noua lege a redeventelor, care trebuie aprobata anul viitor.
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizand ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:45
Premierul Victor Ponta a declarat, ca Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol, care ar urma sa fie discutat de Guvern, prevede vanzarea unor actiuni ale statului cu 200 de milioane de dolari, el aratand ca pretul nu a fost o prioritate, ci continuarea investitiilor in tara noastra.
"Este vorba de un proiect de lege, pentru ca il trimitem la Parlament. Practic vindem o parte din actiunile statului cu 200 de milioane de dolari", a explicat Ponta, intr-o declaratie facuta in sedinta de Guvern de la Palatul Parlamentului.
Premierul sustine ca actiunile vor fi vandute la un pret peste cotatia bursiera si mai mult decat atat, KazMunaiGaz, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de 1 miliard de dolari in perioada urmatoare.
"Ceea ce m-a interesat pe mine - pretul este bun pentru ca este peste pretul actiunilor la bursa - dar mai putin m-a interesat pretul, mai mult m-a interesat sa ramana Romania pentru Kazahstan o tara importanta, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, sa se continue investitiile in rafinaria de la Petromidia si sa se puna in aplicare acel fond de un miliard de dolari de investitii', a spus Ponta.
Romania nu trebuie sa plateasca daune Rompetrol
Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:05
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca discutiile privind solutionarea diferendului cu Rompetrol au avansat foarte mult si ca, dincolo de suma pentru pachetul de actiuni rascumparat, care va alimenta bugetul, Rompetrol trebuie sa aiba aproape un miliard de dolari pentru investitii.
"Am avansat foarte mult si maine (marti - n.r.) vom avea o discutie pe tema solutionarii diferendului privind Rompetrol. Acolo Guvernul si statul roman pot sa incaseze o suma importanta pentru o parte din pachetul de actiuni si mai ales dincolo de suma pe care o incasam si care, sigur, intra la buget, cel mai important este solicitarea noastra catre cei de la Rompetrol de a avea un volum important - aproape un miliard de dolari - de investitii in perioada urmatoare. Pana la urma, repet, banii intra la buget, se cheltuie, insa investitiile sunt partea cea mai importanta", a spus Ponta, dupa sedinta USL.
Grupul Rompetrol a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un memorandum cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare.
Potrivit unor surse apropiate discutiilor, statul ar putea vinde actiunile pe care le detine la Rompetrol Rafinare prin licitatie, companiei care ar oferi cel mai bun pret, iar Rompetrol vrea sa rascumpere intr-o prima etapa 25% din titluri, care la cotatia bursiera actuala valoreaza aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro).... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:59