Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Guvernele Romaniei si Chinei analizeaza realizarea unei linii feroviare de mare viteza pe ruta Bucuresti-Iasi-Chisinau care vine sa inlocuiasca initiativa privind unui astfel de proiect pe traseul Bucuresti-Constanta.
"Proiectul de a avea o linie de cale ferata, pentru ca nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferata care permite aceasta viteza, este un proiect la care Guvernul Chinei tine foarte mult, potrivit Agerpres.
L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut in vizita de la Bucuresti nu doar pentru Romania, ci pentru toate tarile din Europa Centrala si de Est. Si acum domnul Rus a intrat in discutii mai avansate pentru ca nu se poate face acest proiect pilot pe linia Bucuresti-Constanta, acolo este coridor european si Comisia Europeana se opune unui nou proiect.
Insa cu ce am propus noi si urmeaza sa avem si studiile de fezabilitate ar fi o linie care sa lege Bucuresti-Iasi si mai departe spre Chisinau. Sigur, costurile sunt destul de mari, insa ca un prim proiect pilot pentru Centrul si Estul Europei mi-as dori ca Romania sa fie prima care sa aiba o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltata in China s-a dovedit in ultimii ani ca fiind extrem de performanta si extreme de sigura", a declarat premierul roman la Beijing, dupa vizita efectuata marti la Tianjin.
In privinta pretului unei linii de mare viteza, respectiv pentru limita maxima de viteza de 350 de km/h, Ponta a spus ca pretul mediu este 20... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 13:55
Guvernul intentioneaza sa sustina marea industrie prin masuri legislative care ar putea duce la scaderea preturilor energiei si gazelor, a declarat sambata, la Galati, premierul Victor Ponta.
"Pretul energiei a scazut deja, dar trebuie si poate sa scada in continuare, in special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu pana la 85% a certificatelor verzi si reducerea taxei de cogenerare. Sunt alte mijloace prin care putem sa reducem in continuare pretul energiei electrice. In privinta pretului la gaz avem o strategie comuna prin care relatia intre cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz, sigur si importurile, sa pastreze preturile la gaze in asa fel incat marii producatori sa ramana intr-o marja de competitivitate", a spus Victor Ponta, dupa o vizita de lucru la combinatul ArcelorMittal.
In context, premierul a precizat ca trebuie colaborat cu forurile europene astfel incat liberalizarea pretului la gaze sa se faca in cadrul unei piete care functioneaza, ,,altfel se risca aparitia unui monopol si disparitia contextului in care poate functiona o piata libera'.
Victor Ponta a facut precizari si in legatura cu anunturile repetate ale administratiei ArcelorMittal potrivit careia lipsa de sustenabilitate ar putea duce la relocarea operatiunilor din Romania si chiar la inchiderea combinatului.
"Nu au spus ca inchid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cat timp sunt competitivi si au o perspectiva pe termen mediu si... mai mult
Duminica, 11 Mai 2014, ora 10:05
Romania va deveni, in urmatorii 5-10 ani, independenta din punct de vedere energetic, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, la Constanta.
"In cursul acestui an sper ca putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem sa si exportam si intr-o perioada de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lunga, dar pentru o companie importanta si un domeniu economic este o perioada foarte scurta, Romania va fi independenta din punct de vedere energetic. (...) Pe 22 mai va fi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie, pentru ca toata Europa are o problema de competitivitate si are o problema de dependenta energetica. (...) Romania este privilegiata fata de alte tari, se pare ca in luna iunie o sa avem vestea buna privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, Romania este intr-o pozitie privilegiata de care trebuie sa stie sa profite in anii care urmeaza", a afirmat Ponta.
Acesta a spus ca este important ca zona Marii Negre, prin investitiile facute in special de OMV Petrom, dar si de alte companii mondiale de renume, sa devina rezervorul energetic de care Romania are foarte mare nevoie.
"Ideea de a avea independenta energetica si de a avea in anii care urmeaza chiar capacitatea de a deveni acel mare producator regional, pentru Romania nu este un vis, nu este o simpla propaganda, este o realitate, si din partea guvernului (...) va exista tot sprijinul (...) in asa fel incat intr-o perioada de timp care poate parea lunga... mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 17:15
Romania, din punct de vedere economic, este stabila, are un trend pozitiv, o fiscalitatea bugetara si o credibilitatea buna la imprumuturi, a afirmat luni premierul Victor Ponta, presedintele PSD, la finalul sedintei Biroului Permanent National.
"Noi (n.r. actualul guvern) platim acum dobanzi la toate creditele mult mai mici decat platea Boc. Deci, eu ii platesc dobanzile lui Boc si cel care va veni dupa mine va plati mult mai putin, datorita acestui guvern. (...). Sincer, mi se pare ridicol sa ma compar cu Guvernul Boc. Romania in acest moment este stabila, are un trend pozitiv, este intr-un context extrem de dificil, pentru ca si in regiune si mai ales in restul UE lucrurile merg pe negativ. Nu pot sa zic ca merg rau, merg pe negativ.
Avem un mare potential fata de celelalte tari din zona: energia, agricultura de unde avem vesti foarte bune si eforturile facute anul trecut si la inceputul acestui an de a plati toate subventiile, de a demara proiectele de infrastructura din agricultura, plus ajutorul lui Dumnezeu cu ploaia ne incredinteaza ca in acest an, dupa acea scadere cumplita de anul trecut din agricultura, anul acesta lucrurile vor arata bine. Deci, avem sanse bune", a explicat Ponta.
Intrebat despre masurile de austeritatea din anul 2010 luate de Guvernul Boc, premierul a spus ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor a fost o masura "nedreapta, inechitabila si gresita" iar cresterea TVA-ului la 24% nu a dus la incasari mai mari.
"Eu in continuare... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 14:58
Guvernul va mentine programul de sprijin al investitiilor in energia regenerabila, dar subventiile pe care statul roman le mai acorda, in conditiile in care multe state europene nu mai acorda astfel de ajutoare, trebuie rediscutate, a declarat premierul Victor Ponta.
"Este vorba de modul in care statul subventioneaza investitiile in energia regenerabila. Acolo vreau sa pastram un program de sprijin al investitiilor in energia regenerabila, insa subventiile pe care statul roman le mai acorda - multe state europene nu o mai fac - trebuie rediscutate, pentru ca acelea sunt cele care duc la scumpiri la energie", a spus Ponta la RTV.
Numarul de certificate verzi pentru energia produsa in centrale fotovoltaice va fi cu siguranta redus in 2014, dar o decizie pripita a Guvernului ar lasa impresia de "neseriozitate", a declarat, miercuri, Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de reglementare din ANRE.
Guvernul sprijina productia de energie regenerabila prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativa primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.
Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste certificate de la producatori. Costul achizitiei acestor certificate se reflecta in facturile finale la consumatori, astfel ca pretul electricitatii a crescut si continua sa creasca. Pe de alta parte, costul tehnologiilor pentru... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 08:29
Romanii isi doresc cu precadere energie ieftina, nu neaparat curata si trebuie convinsi ca pe termen mediu si lung aceasta din urma este mai avantajoasa, a declarat joi, la Viena, premierul Victor Ponta, la o conferinta pe tema energiei regenerabile.
"Am venit aici cu doua obiective importante: primul este sa-mi promovez tara, binecuvantata prin pozitia sa regionala si resursele naturale pe care le detine. Dar am venit aici si ca sa invat si sa aflu raspunsurile la unele intrebari pe care cred ca ni le punem cu totii. Trebuie sa le spunem oamenilor care este costul acestui viitor curat si trebuie sa-i convingem pe oameni", a afirmat Victor Ponta.
Premierul si-a sustinut discursul imediat dupa actorul Schwarzenegger, cunoscut in special pentru rolul din "Terminator", care afirmase ca nu s-a gandit niciodata ca cea mai mare "batalie" a sa va fi pentru "un viitor verde", pentru protectia mediului.
El a mai aratat ca romanii vor sa beneficieze de energie ieftina si ca multi se tem ca, odata cu identificarea surselor de energie alternativa, risca sa-si piarda locurile de munca.
"Multi oameni din tara mea - desigur, cei defavorizati - vor cu precadere energie mai ieftina, nu neaparat mai curata si este datoria noastra sa-i convingem pe oameni ca energia curata pe termen mediu si lung este si cea mai ieftina, nu doar din punct de vedere financiar, ci si din perspectiva tuturor costurilor, cum ar fi cel pentru mediu, pentru ca tara mea este foarte bogata in noi surse... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:20
Contextul economic in care se afla Romania este favorabil in momentul de fata, cu un potential pe care il putem valorifica, datorita pozitiei geo-strategice a tarii noastre, a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul Bucharest Forum.
"Exista un punct de plecare pozitiv: pozitia geo-strategica, de 'drum al matasii', la granita de est a UE. Asia cva ramane rezervorul de energie al Europei, transformrile economcie si politice au loc mai rapid si cu o magnitudine mult mai mare", a declarat premierul.
Ponta mai considera ca Romania trebuie sa stabileasca daca are potential in domeniile energiei, agriculturii si industriei, pentru a-si canaliza resursele.
"Dupa exercitiul electoral, Romania are nevoie de ce n-a avut pana acum: de o viziune de dezvoltare economica si sociala, cel putin pentru urmatorii patru ani. Cu toate acestea, imi place sa insist pe orizontul 2019. Pentru ca atunci, Romania va detine presedintia Uniunii Europene".
Victor Ponta va prezenta, joi, programul de guvernare al USL, in cadrul Bucharest Forum. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:32
Premierul Victor Ponta a declarati, marti, in cadrul conferintei Energypedia, ca investitorii privati din domeniul energiei sunt reticenti sa investeasca in Romania din cauza legislatiei rigide, dar Guvernul isi manifesta "disponibilitatea totala de a discuta cu industria".
"E foarte important sa fim parteneri in acest efort. Nu am nicio timiditate in a modifica ceea ce trebuie modificat, daca va ajuta in eforturile pe care le faceti", a declarat Victor Ponta adresandu-se investitorilor in domeniul energiei.
Premierul a spus ca "zona energiei" este una in care Romania poate cu adevarat sa progreseze.
Orice proiect care indeplineste conditiile de competitie si transparenta si care asigura cele mai inalte standarde de mediu va primi sprijinul Guvernului Romaniei, a declarat Victor Ponta.
"Din punctul de vedere al Guvernului exista disponibilitatea totala de a discuta cu industria, cu cei care investiti in energie", a mai spus Victor Ponta.
Grupul CEZ a organizat marti conferinta Energypedia, care a gazduit invitati reprezentativi din cele mai importante sectoare ale pietei energetice, distributie, vanzari, productie de energie conventionala si energie regenerabila. mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 11:10
Premierul Victor Ponta a discutat, marti, la Palatul Victoria, peste o ora, cu conducerile companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom, subiectele de discutie vizand si explorarile de gaze ale celor doua companii in Marea Neagra sau privatizarea Oltchim, au declarat surse oficiale.
Intalnirea cu reprezentantii Exxon Mobil si OMV-Petrom nu a fost anuntata pe agenda publica a premierului Ponta, iar Guvernul nu a dorit sa dea detalii despre discutii.
In 22 februarie, OMV-Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
Zacamantul a fost descoperit in urma forarii putului Domino-1 de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adancime in largul tarmului romanesc, cu o adancile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat in Blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime de aproximativ 930 de metri.
Ministerul Economiei negociaza totodata cu OMV Petrom, prin OPSPI, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea.
Guvernul a prelungit recent cu patru zile, pentru 18 septembrie, data licitatiei pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim.
Data licitatiei de privatizare a Oltchim, modificata din nou
Conform unui anunt al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 15:21