Victor Ponta si Plamen Oresarski, prim-ministrul Bulgariei, au negociat luni la Bucuresti despre modalitatile de construire a unui nou pod peste Dunare intre cele doua tari, la Calarasi-Silistra, scrie marti cotidianul sofiot Standart.
Desi cei doi premieri nu au facut declaratii de presa dupa intalnirea lor, surse guvernamentale au dezvaluit ca s-a discutat despre constructia unui pod nou. Acesta urmeaza sa fie realizat printr-un parteneriat public-privat si, potrivit unor informatii neoficiale, o companie din Romania si-a exprimat interesul fata de proiect.
In decembrie urmeaza sa fie repornita si linia de feribot intre Calarasi si Silistra care nu functioneaza de ani de zile. Linia va fi cedata unui concesionar bulgaresc, a confirmat pentru Standart parlamentarul bulgar Anton Kutev.
Oresarski si Ponta au stabilit ca sedinta comuna a celor doua guverne sa aiba loc in februarie 2014 in Bulgaria. La eveniment va fi invitat si premierul sarb, Ivica Dacic. Cei trei prim-ministri vor discuta proiectele importante pentru regiune.
Postul de radio Darik informeaza ca la intalnirea cu Ponta, Oresarski a cerut ca Romania sa inceapa cat mai repede procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la noul reactor care urmeaza sa fie amplasat la centrala nucleara de la Kozlodui. Bulgaria negociaza cu un investitor american construirea unei noi unitati la singura centrala nucleara a tarii, ampasata pe malul Dunarii, la granita cu Romania. Printre subiectele... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 10:49
Podul dintre localitatile Calafat-Vidin, care va lega Romania de Bulgaria, va fi deschis in primavara anului viitor, dupa ce vor fi clarificate si detaliile legate de compania care va administra aceasta constructie, a anuntat premierul bulgar, Boiko Borisov.
Premierul Victor Ponta si cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, au traversat, miercuri, podul Calafat-Vidin, la eveniment fiind prezent si Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala, proiectul fiind finantat din fonduri ISPA.
La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Ponta a declarat ca Romania a finalizat lucrarile la podul Calafat-Vidin desi Bulgaria sustine contrariul pentru a justifica intarzierea executarii lucrarilor care ii revin, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca "este la moda sa dai vina pe altcineva".
Lucrarile partii romane finalizate in proportie de 95%
Guvernul de la Bucuresti sustine ca, in acest moment, lucrarile proiectului apartinand partii romane sunt finalizate in proportie de 95%, din luna septembrie 2011. Aceeasi sursa arata ca termenul initial de finalizare al lucrarilor a fost decembrie 2010, insa "ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgara pentru pod", diferit fata de studiul de fezabilitate elaborat initial de proiectantul partii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul partii romane.
Astfel, termenul de finalizare acceptat si de Comisia Europeana a fost septembrie 2011 pentru partea romana, iar pentru... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:45
Premierul bulgar Boiko Borisov si omologul sau roman Victor Ponta vor traversa podul Calafat-Vidin miercurea viitoare (24 octombrie).
Boiko Borisov, care se afla la Bucuresti pentru congresul Partidului Popular European, a declarat in fata ziaristilor bulgari care il insotesc ca a avut o intalnire cu premierul roman Victor Ponta si impreuna au stabilit ca saptamana viitoare sa treaca pe pod.
Borisov a mai adaugat ca si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, si-a confirmat prezenta in timpul inspectiei podului dintre Calafat si Vidin.
Boiko Borisov si Victor Ponta au stabilit ca sediul companiei care va administra podul Calafat-Vidin va fi la Sofia.
Saptamana trecuta, ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski a declarat ca ultimul segment al constructiei podului Calafat-Vidin va fi instalat in cateva zile.
Dupa instalarea ultimului segment, urmeaza lucrari de finalizare, a caror efectuare depinde de conditiile meteorologice, a precizat Moskovski.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.
Costul constructiei, care pana in anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro pana la finalizarea proiectului.
In acest moment, intre Romania si Bulgaria exista un singur... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:42