Fostul premier Victor Ponta, liderul Pro Romania, sustine ca principalul obiectiv al partidului pe care il conduce este schimbarea guvernului Dancila pana la 1 ianuarie 2019.
El a declarat, luni seara, intr-o emisiune la Realitatea Tv, ca viitorul premier va fi sustinut atat de Pro Romania, cat si de PSD.
"La 1 ianuarie 2019, cand va prelua Romania presedintia Uniunii Europene, sa avem un guvern de oameni competenti, vorbitori de limbi straine, profesionisti. (...) Pana atunci, sa reusim sa convingem, in primul rand, oamenii din PSD, ca ei au majoritate, si ceilalti sa facem un guvern care, timp de sase luni, sa dea clasa Europei, sa zica 'ce prim-ministru am intalnit in Romania, ce ministru al Agriculturii, al Educatiei'", a afirmat Ponta.
Acesta a precizat ca nu crede ca este posibila o schimbare de majoritate parlamentara care sa functioneze si ca viitorul premier nu trebuie sa fie anti-PSD-ist.
Victor Ponta a mai afirmat ca Pro Romania nu va sustine un guvern condus de liderul PNL, Ludovic Orban.
Totodata, liderul Pro Romania a admis ca partidul sau ar putea nominaliza un candidat la alegerile prezidentiale din 2019 care sa aiba si sustinerea social-democratilor.
"Noi, pentru ca PSD nu este in stare sa propuna un candidat, vom propune noi un candidat care sa fie de centru-stanga, care sa fie sprijinit si de PSD, si de Romania, si de toti cei care sunt de centru-stanga", a mai adaugat Victor Ponta.
Citeste si: Ponta si-a lansat noul partid cu un... mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 21:23
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca bugetul pentru anul 2015 va fi prezentat odata cu noul guvern, in data de 21 decembrie, si ambele vor putea trece de votul Parlamentului pana la sfarsitul anului.
"Noi o sa avem buget anul acesta, pentru ca avand cinci saptamani intre momentul duminica, 16 noiembrie, si momentul preluarii mandatului de presedinte, noi pe 21 decembrie avem guvernul - prim-ministru, structura guvernului, avem bugetul si toate acestea le putem adopta pana la sfarsitul lunii", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Agerpres.
Intrebat daca bugetul nu ar fi trebuit prezentat pana la sfarsitul lunii octombrie, premierul a spus ca acest lucru nu poate fi facut inainte de vizita oficiala a delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Exista o singura lege: acordul dintre Romania si Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, a fost ratificat prin lege in Parlament. Iar acesta prevede ca orice buget, inclusiv rectificarile care se fac dupa primul semestru, trebuie sa fie convenite cu delegatia FMI si CE. Avem deja stabilita vizita, in 2 decembrie incepe vizita oficiala. Noi pana atunci avem pregatite toate datele economice si fiscal-bugetare. Daca am trimite bugetul fara sa avem incheiate discutiile cu CE si FMI, am incalcat legea prin care s-a ratificat acordul", a explicat Victor Ponta.
Seful Executivului a dat asigurari ca nu vor exista probleme in ceea ce priveste plata... mai mult
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 09:15
Anul 2013 se anunta a fi un an dificil pentru Guvernul Ponta, cel putin din punct de vedere economic.
Pe langa provocarile unui mandat in conditii de criza si austeritate, executivul trebuie sa indeplineasca o serie de promisiuni facute in campanie, cum ar fi absorbtia fondurilor europene pana la un nivel de 50%, privatizarea companiilor de stat sau redresarea financiara a companiei Hidroelectrica.
Absorbtia fondurilor europene de 50% in acest an pare o utopie, avand in vedere ca pana acum nu s-au absorbit nici macar 10% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Anul trecut, Romania a luat de la UE doar 1,867 milioane de euro, aproape jumatate din tinta de 20% anuntata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Acum, Eugen Teodorovici, cel care l-a inlocuit pe Orban, sustine ca pana la finalul acestui an va absorbi 50% din banii pusi la dispozitie de UE.
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013
O alta provocare cel putin la fel de dificila este scoaterea din insolventa a Hidroelectrica. Insusi premierul Ponta dadea asigurari, in luna noiembrie, ca iesirea din insolventa se afla in fata finala a procedurilor si ca "va iesi din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment, care au dus-o pe pierdere", declara Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:10
Noul Guvern, pe care il va conduce premierul Victor Ponta, va avea 22 de ministere si trei ministri delegati, fata de 16 ministere, cate sunt in prezent in actualul guvern.
Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00.
Victor Ponta: Miercuri, la 12.00, avem forma finala a noului Guvern
Structura viitorului Cabinet si nominalizarile pe portofolii negociate pana acum, conform unor surse din USL, arata astfel:
Vicepremieri
- Gabriel Oprea - fara portofoliu (coordoneaza Apararea si Internele)
- Liviu Dragnea - portofoliul Administratiei si Dezvoltarii Regionale
- Daniel Chitoiu - portofoliul Finantelor
Alianta de Centru-Stanga (PSD si UNPR) va avea 11 ministere
- Buget - Liviu Voinea
- Aparare - Mircea Dusa
- Externe - Titus Corlatean
- Energie - Iulian Iancu
- Comunicatii - Dan Nica
- Administratie si Dezvoltare Regionala - Liviu Dragnea
- Industrie si Comert
- Fonduri Europene - Eugen Teodorovici
- Educatie - Ecaterina Andronescu
- Mediu - Rovana Plumb
- Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructura (in SGG) - Dan Sova
Alianta de Centru-Dreapta (PNL si PC) va avea 11 ministere
- Finante - Daniel Chitoiu
- Sanatate - Eugen Nicolaescu
- Cultura
- Agricultura - Daniel Constantin
- Transporturi - Relu Fenechiu
- Interne - Radu Stroe
- Munca - Mariana Campeanu
- Paduri si Ape
- IMM - Maria Grapini
- Turism si Mediu de Afaceri
- Justitie - Mona Pivniceru... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 09:43
Forma finala a noului Guvern va fi prezentata miercuri, la ora 12.00, noua structura urmand sa includa mai multe ministere decat in prezent, cu ministerele Economiei si Finantelor impartite in mai multe institutii si un ministru-coordonator pentru proiecte de infrastructura,a anuntat premierul Ponta
El a precizat, la RTV, ca acest ministru-coordonator va fi responsabil pentru proiectele de infrastructura de importanta nationala strategica si va lucra in cadrul Secretariatului General al Guvernului, in subordinea directa a prim-ministrului, pentru a asigura legatura directa intre institutii si ministerele avizatoare, fara sa existe un minister propriu-zis in acest sens.
Ulterior, la Realitatea TV, premierul a afirmat ca este posibil ca acest post de ministru-coordonator sa fie ocupat de Dan Sova, actual ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Premierul a asigurat din nou ca noua configuratie a Guvernului nu va presupune cresterea numarului de personal si de buget in structurile centrale. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:28
Victor Ponta, noul premier desemnat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, luni, ca va anunta ministrii noului cabinet pana joi, la pranz si ca sambata va avea loc prima sedinta de Guvern.
"Miercuri seara se pot alege structurile noului Parlament, joi la pranz sunt pregatit cu structura Guvernului si pot fi audiati ministii", a declarat Victor Ponta.
El a spus ca vineri dimineata Parlamentul va putea vota componenta noului guvern, astfel incat "sambata avem prima sedinta de guvern".
Victor Ponta a confirmat, inca o data, ca USL este in discutii cu UDMR pentru cooptarea in noul Guvern.
"Voi avea discutii cu toate fortele politice din Romania si cu cei care nu sunt reprezentati in Parlament", a afirma Victor Ponta.
Luni dimineata, presedintele Romaniei a semnat decretul pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, nominalizat fiind Victor. mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 14:22
Premierul Victor Ponta a declarat ca vrea ca in viitorul Guvern ministrii sa aiba corespondent direct in Comisia Europeana.
Victor Ponta a spus ca inca nu a discutat viitoarea structura guvernamentala, pentru care urmeaza sa se consulte cu partenerii din cadrul USL.
Viitorul Guvern va avea 22 posturi de ministri, incluzand ministrii-delegati, structura urmand sa fie astfel organizata incat cei mai multi ministri sa aiba un corespondent direct in portofoliile din Comisia Europeana (CE), a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta.
"Garantez ca, in orice structura voi veni cu mai multi sau mai putini ministri, nu va creste nici macar cu un singur om structura aparatului central", a spus Ponta la RTV.
El a precizat ca este pregatit ca, in jurul datei de 21 decembrie, sa prezinte programul de guvernare, structura si membrii viitorului Cabinet, pentru a cere votul de investitura din partea Parlamentului. mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 08:36
Premierul Victor Ponta a anuntat ca intentioneaza sa propuna in viitorul Guvern un post de ministru care sa se ocupe doar de marile proiecte nationale de infrastructura, precum autostrazile, un nou pod peste Dunare sau constructia unui nou stadion.
"Eu vreau in viitorul Guvern sa am un ministru, nu consilier sau ministru-delegat, care sa aiba in sarcina doar marile proiecte nationale: autostrada, un alt pod peste Dunare, nu stiu, un nou stadion cum este Arena Nationala. Numai proiectele mari", a spus Ponta la Realitatea TV.
El a adaugat ca atributiile legate de autostrazi vor reveni acestui ministru, iar cele legate de drumuri regionale, judetene si nationale sa fie acoperite in interiorul regiunilor de dezvoltare. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 08:30
Ponta a afirmat, dupa o intalnire a delegatiei USL cu reprezentantii Fondului, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca Guvernul a dus tara "cu zaharelul" inaintea incheierii acordului de tip preventiv, atunci cand a afirmat ca nu va utiliza suma pusa la dispozitie. De asemenea, co-presedintele USL sustine ca este o certitudine faptul ca guvernul va trage prima transa si din noul acord cu FMI, scrie Mediafax."In afara celor 20 miliarde din imprumutul anterior, folositi deja de Guvernul Boc, am fost dusi ca de fiecare data cu zaharelul, ca ni s-a spus prima data ca nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi ca e doar o plasa de siguranta si pana la urma am luat toata plasa, si acum ni s-a spus ca este un acord de tip precautionary si ca nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit si 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI.
Cu tot cu dobanzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte putini la romani si foarte multi la clientii politici ai PDL", a spus el.
Intrebat de unde are aceasta informatie, Ponta a raspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie sa traga imediat prima transa din acest acord. Asa se discuta, pe baza folosirii acestor fonduri se construieste (la Guvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta si la 3% anul viitor".
Romania a iesit din recesiune si va mentine ritmul reformelor, deoarece nu este inca momentul de a sarbatori cu sampanie, provocarea Guvernului fiind sa nu faca "niciun pas inainte", sa deruleze o politica... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 17:37