Premierul Victor Ponta a declarat ca, pentru a spori incasarile bugetare, ar fi necesara declansarea unei "cruciade" impotriva insolventelor si toleranta zero la evaziunea fiscala.
"Haideti sa incepem cu o mica cruciada, sa avem toleranta zero la insolventa. (...) Pe cifre, 40 de miliarde de lei avem de incasat la buget de la firme aflate in insolventa.
Eu nu zic ca nu cred ca cineva recupereaza 100 % debitele din insolventa. (...) dar hai sa recuperam 25%. 10 miliarde de lei in plus venituri anul acesta pentru ca vorbim de evaziune fiscala legala in care un judecator, un administrator special, vine si ne ajuta sa nu platim taxe", a declarat, joi, premierul la dezbaterea prilejuita de lansarea "Pactului pentru fiscalitate", eveniment derulat sub egida Academiei ...citeste mai departe despre "Ponta: Sa incepem o cruciada impotriva insolventelor. Toleranta zero la evaziunea fiscala" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 20:10
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca pe primul semestru al acestui an s-au incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte - pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a spus Ponta intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 08:45
Dupa ce autoritatile au lucrat mai bine de noua luni la un nou Cod al Insolventei, situatia companiilor aflate in procedura de reorganizare este "complet in ceata". Nu se stie ce este neconstitutional: intreaga lege sau doar articolele contestate?
Avocatii specializati in insolvente au opinii diferite cu privire la situatia juridica a noului cod. Daca unii sunt de parere ca doar cele doua articole contestate de Avocatul Poporului incalca principiile legii, altii considera ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.
"Intregul Cod al Insolventei este neconstitutional, nu numai articolele respective. Acum trebuie sa intre in dezbateri la Parlament ca si Codul Rutier", a declarat pentru Business24, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.
De cealalta parte, avocatul Raluca Nastase este de parere ca doar articolele semnalate trebuie modificate, intrucat doar ele au fost gasite ca fiind neconstitutionale.
"Articolul 81 va fi modificat corespunzator, in asa fel incat notiunile stabilite de art. 81 sa corespunda cu celelalte prevederi legale in vigoare, respectiv cu legea audiovizualului si cu regulamentul de functionare al CNA-ului, in asa fel incat sa existe o armonizare", completeaza Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.
Aceasta este de parere ca nu trebuie sa se intample ca intr-un act normativ sa avem o prevedere pe care autoritatile puse sa o aplice, sa nu aiba o modalitate de aplicare.... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 20:19
Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe.
Prezent, miercuri, la Fabrica Coca-Cola din Ploiesti, la inaugurarea unei noi linii de productie, premierul Victor Ponta a afirmat, intr-o declaratie data presei, ca apreciaza companiile "serioase" cum este Coca-Cola, care platesc taxe la bugetul de stat, compensand astfel evaziunea fiscala pe care o fac alte firme.
In acest context, premierul a acuzat Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen.
"Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe", a spus Ponta.
Intrebat despre legea insolventei, el a afirmat ca actuala lege a insolventei "incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe".
Ponta a adaugat ca actuala lege a insolvenetei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneaasca.
El a mai spus ca, anual, compania Coca-Cola plateste, in Romania, taxe si impozite in cuantum de... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:21
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul sedintei USL, ca exista vesti proaste din punct de vedere al colectarii impozitului pe profit dupa primul trimestru, nivelul fiind mai mic decat anul trecut, explicatia tinand de faptul ca societatile comerciale intra in insolventa.
"Vestile proastre sunt cele legate de o scadere importanta a veniturilor privind impozitul pe profit, si aici - fara sa tin cursuri economice - sunt doua explicatii: pe de o parte sunt companii multe care intra in insolventa pentru ca neavand asigurat un flux de creditare pur si simplu nu reusesc sa faca fata cu obligatiile pe care le au atat fata de bugetul de stat, cat si fata de alti furnizori, iar a doua categorie - si acolo trebuie sa acceleram de fapt modificarea legii insolventei - se refera la cei care intra cu rea-credinta in insolventa in asa fel incat nu mai platesc niciun fel de taxa, nu mai platesc niciun fel de impozit, nimic din ceea ce platesc celelalte companii care traiesc in mod normal pe piata economica si merg mai departe, isi tin activitatea, fara sa plateasca nicio taxa", a sustinut Ponta.
Premierul a precizat ca vor trebui instituite sanctiuni in cazul societatilor comerciale 'direct cu faliment, pe cei care intra in mod fraudulos in insolventa sau doar pentru a nu plati taxe si impozite".
El a mentionat ca aceasta va fi preocuparea Guvernului pentru trimestrul al doilea, in perspectiva acordului cu FMI.
"La sfarsitul acestui trimestru al doilea trebuie sa... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 08:35
Comisia Europeana a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim (OLT), deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intentie de cumparare, astfel ca singura solutie este restructurarea cu disponibilizari, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat, la Antena 3, ca statul incearca sa atraga finantare de la banci si traderi pentru activele functionale ale Oltchim.
"Din pacate, raspunsul Comisiei Europene fata de ideea unui imprumut este negativ, Oltchim-ul, in viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat in perioada 2010-2011, cred, deci bani de la buget nu avem voie sa dam, iar singura solutie este o restructurare si finantare si de la banci, si de la traderii care cumpara productia in asa fel incat o mare parte, nu toti cei care lucreaza acum acolo, sa isi poata pastra locurile de munca. Sunt foarte dezamagit ca in aceste trei luni nici macar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca si-a asumat permanent faptul ca o restructurare nu va implica pastrarea tuturor locurilor de munca, ci pastrarea functionarii Oltchim.
La inceputul lunii martie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustinea, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, de la companii din domeniu, firme romanesti si traderi de produse si materii... mai mult
Sambata, 30 Martie 2013, ora 10:40
Anul 2013 se anunta a fi un an dificil pentru Guvernul Ponta, cel putin din punct de vedere economic.
Pe langa provocarile unui mandat in conditii de criza si austeritate, executivul trebuie sa indeplineasca o serie de promisiuni facute in campanie, cum ar fi absorbtia fondurilor europene pana la un nivel de 50%, privatizarea companiilor de stat sau redresarea financiara a companiei Hidroelectrica.
Absorbtia fondurilor europene de 50% in acest an pare o utopie, avand in vedere ca pana acum nu s-au absorbit nici macar 10% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
Anul trecut, Romania a luat de la UE doar 1,867 milioane de euro, aproape jumatate din tinta de 20% anuntata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Acum, Eugen Teodorovici, cel care l-a inlocuit pe Orban, sustine ca pana la finalul acestui an va absorbi 50% din banii pusi la dispozitie de UE.
Tinta ministrului Fondurilor Europene: Absorbtie de 50% pana la sfarsitul lui 2013
O alta provocare cel putin la fel de dificila este scoaterea din insolventa a Hidroelectrica. Insusi premierul Ponta dadea asigurari, in luna noiembrie, ca iesirea din insolventa se afla in fata finala a procedurilor si ca "va iesi din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment, care au dus-o pe pierdere", declara Ponta.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:10
Premierul Victor Ponta a afirmat, sambata, intr-o postare pe blogul personal, ca "oprirea furtului organizat politic de la Hidroelectrica" reprezinta cea mai mare realizare a guvernarii actuale.
"Este prematur sa fac un raport, il voi face inainte de alegerile din noiembrie, cand voi cere si votul oamenilor pentru a continua. (...) Prin decizia dificila de a accepta un administrator special, am realizat urmatoarele: am oprit contractele cu baietii destepti care au produs, doar din 2010 cand au fost prelungite de Videanu, peste un miliard de euro paguba, am oprit politizarea societatii si am pregatit pentru listarea la bursa la valoarea adevarata a acestei companii", noteaza Ponta.
El a precizat ca aceasta realizare ar putea intra intr-un raport intitulat "100 de zile de oprit marile jafuri produse de guvernele PDL".
De asemenea, premierul arata ca in acest raport s-ar putea regasi si "reteaua de crima organizata de la ANAF", afirmand ca in urma schimbarilor de acolo incasarile la buget au crescut cu 1,2 miliarde lei fata de primul trimestru.
"Deci simplu: 1,2 miliarde euro de la Hidroelectrica si 1,2 miliarde lei de la ANAF", a concluzionat premierul.
In plus, Ponta vorbeste despre prejudicii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la Ministerul Educatiei si alte institutii.
"Pot sa adaug usor circa 50 milioane euro prejudiciu la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate produse de activitatea ilegala de anul acesta a fostului presedinte Duta sau... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 16:11
"Din cei 648 de milioane de lei pe care Guvernul Ungureanu ii daduse alesilor locali, putem sa recuperam suma de 387 de milioane, peste 50% din banii irositi pe criterii electorale", a precizat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte.
Acesta a subliniat faptul ca banii obtinuti de la primariile PDL si UDMR vor fi redistribuiti catre recompensarea echipelor de gimnastica, dar si pentru suplimentarea bugetului la Ministerul Sanatatii si pentru acordarea unui ajutor de tratament in strainatate, in cazul actorului Serban Ionescu.
Iata toate declaratiile facute de premierul Victor Ponta:
- Am adoptat cele doua ordonante de urgenta - recuperarea unor reduceri salariale si restituirea CASS luat ilegal de la pensionari.
- Am adoptat hotararea de guvern privind dublarea primelor pentru membrii de gimnastica pentru rezultatele obtinute. Acoperirea sumelor vor veni din fondul de rezerva al Guvernului.
- Avem o estimare asupra sumelor recuperate de la autoritatile locale PDL si UDMR, carora fostul guvern le daduse pentru campania electorala. Din cei 648 de milioane de lei pe care Guvernul Ungureanu ii daduse alesilor locali, putem sa recuperam suma de 387 de milioane, peste 50% din banii irositi pe criterii electorale. Acesti bani vor fi folositi pentru lucrurile care merita recompensate - situatia unor rezultate exceptionale ale echipelor sportive si suplimentarea bugetului sanatatii pentru un ajutor de tratament in strainatate, pentru Serban Ionescu.
- Am... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 15:43