Perspectivele ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) sunt in scadere, iar tara risca sa dea inapoi din fata angajamentelor de a mentine deficitul bugetar la un nivel scazut si de a implementa reforme structurale.
Acuzat de coruptie si in perspectiva alegerilor din 2016, premierul Victor Ponta ar putea sa nu aiba puterea sa tina sub control cheltuielile sau sa aplice masuri precum reorganizarea companiilor de stat cu pierderi, in cadrul unui nou acord cu Fondul, comenteaza Reuters.
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI
FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii angajati publici cu 25%, subliniind in aceasta saptamana ca Romania ar trebui sa protejeze progresele economice recente.
In consecinta, Romania ar putea sa nu mai aiba un acord cu FMI pentru prima oara din 2009, cand FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au salvat-o de criza ...citeste mai departe despre "Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 15:21
Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala nu vor fi niciodata de acord cu reducerea TVA, anuntata ca intentie pentru anul viitor, dar astfel de decizii revin exclusiv in atributia Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.
"Ei nu o sa fie niciodata de acord. Pana la urma, deciziile importante de politica economica si fiscala le ia Guvernul si statul respectiv. Ei vin doar sa vada daca, in urma acestor masuri, Romania isi respecta tintele de deficit si respecta disciplina la nivel european. Politicile economice le facem noi, nu le fac dansii. Dansii doar propun anumite lucruri, dar decizia ne apartine noua, ca noi raspundem in fata oamenilor", a spus Ponta, intrebat de presa, la finalul negocierilor cu cele trei institutii, daca a discutat cu expertii straini despre reducerea TVA si care a fost punctul de vedere al acestora, potrivit Mediafax.
Premierul Ponta a anunat recent ca obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, sa fie redusa taxa pe valoarea adaugata (TVA) la toate produsele, fiind posibila reducerea generala a TVA cu pana la trei puncte procentuale. mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 15:42
Premierul Victor Ponta a reafirmat sambata ca Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % in negocierile cu delegatia FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala.
El a sustinut ca "FMI se descarca pe elevul din ultima banca".
"Ei intotdeauna daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se face la elevul din ultima banca, pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 si asa si 1,4 cum a fost semnat de domnul Basescu in 2011, dupa parerea mea a fost o mare greseala. Dar a fost, e semnat, nu avem cum sa-l schimbam. (...)
Dar ceea ce este cel mai important este ca a fost o discutie foarte importanta in campania electorala, in special pe social media - vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau sa spun foarte clar, in buget, chiar si cu 1,4, nu se mareste absolut nicio taxa si niciun impozit. Si, de asemenea, a doua discutie, au fost pomeni electorale, ...citeste mai departe despre "Ponta: FMI se descarca pe elevul din ultima banca" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 08:49
Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica mai mare decat cea prognozata, a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta.
"Am incheiat acest an (2013-n.r.) - acum lucrurile sunt foarte clare - cu un deficit de 2,5% din PIB, ceea ce la nivel european suntem destul de putine tari sub 3%. Avem de asemenea cresterea economica mai mare decat cea prognozata. Asta inseamna ca, daca pornesti de la inceput, cum am pornit noi, ca avem 1,6, si in final ai 2,7, inseamna ca si deficitul e din ceva mai mare, produsul intern brut e mai mare", a spus Ponta la Romania TV.
Deficitul bugetar a crescut in luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei in luna anterioara la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub tinta de 2,5% convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International.
Dupa primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Executia bugetara s-a incheiat cu excedent in luna octombrie.
Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se reflecte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, dupa ce initial tinta a fost fixata precaut la 1,6%. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 10:46
Romania va tine sub control cheltuielile publice, in ciuda alegerilor care urmeaza, si va continua sa vanda active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat publicatiei americane "Wall Street Journal", pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la directia politicii tarii.
Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permitand tarii sa iasa din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice raman ridicate intre principalii lideri politici ai tarii, iar FMI a avertizat luna aceasta fata de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.
Premierul Victor Ponta a promis mentinerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta si anul viitor si pastrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa.
'Prioritatea mea absoluta este mentinerea acestor date pozitive cat timp se pastreaza randamentele pentru obligatiunile guvernamentale romanesti la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. Totusi, consolidarea fiscala nu va fi atat de drastica incat sa descurajeze investitiile publice", a afirmat Victor Ponta.
Chiar daca anul trecut a fost afectat de disputele politice si criticile internationale privind incercarea de demitere a presedintelui, Romania a reusit sa-si indeplineasca obiectivele fiscale, reducand deficitul la 2,9% din PIB in 2012, de la 5,6% din PIB in 2011, a... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 11:38
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o emisiune televizata, ca Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar "pe sistem european" de la 2,9% la 2,4%.
"Trebuie sa reducem in continuare deficitul bugetar, am fost la 2,9% pe sistemul european si trebuie sa il reducem la 2,4%, eu vorbesc de ESA (n.r. - metodologia UE care ia in calcul si obligatiile de plata). La FMI este de la 2,2% la 1,7%, cel putin cu o jumatate de punct procentual. Important pentru noi este ca anul acesta am iesit pentru prima data din procedura de deficit excedentar. Nu mai suntem peste 3% din acel PIB. Daca doar taiem, pana la urma sunt vreo 5 miliarde pe care trebuie sa ii taiem ca sa putem sa ne incadram cu totul. Daca doar taiem, asta inseamna ca, de fapt, o sa avem o scadere a PIB si a cresterii economice. Daca reusim, si eu zic ca o sa reusim, si anume 2,5 miliarde le taiem din diverse zone si 2,5 miliarde incercam sa le aducem sa ai venituri suplimentare. Deja cresterea salariului minim genereaza un venit suplimentar", a afirmat Ponta.
Premierul considera ca cele 2,5 miliarde euro pot fi aduse din "servicii".
Romania va continua acordurile cu partenerii externi - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala - si va respecta prevederile acestora, se arata in Programul de guvernare 2013 - 2016.
Pe fondul unui ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016, Guvernul va mentine deficitul bugetar pe sistem ESA (metodologia UE care ia in calcul... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 12:02
Premierul Victor Ponta se afla la sediul Bancii Nationale a Romaniei, pentru o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu.
Ponta a ajuns la sediul bancii centrale in jurul orei 12.20, fiind intampinat de guvernator.
Discutia are loc in contextul vizitei delegatiei FMI in Romania, schimbarii mai multor ministri din Guvernul Ponta si dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, asupra caruia urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala.
Totodata, intalnirea are loc dupa declaratiile de luni ale guvernatorului BNR.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca BNR spera ca dialogul sa fie cel care sa domine viata politica in perioada urmatoare, iar politicienii sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii.
Mugur Isarescu: Politicienii trebuie sa discute si sa gaseasca solutii
"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: 'Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?' (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta.
Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:50
Premierul desemnat, Victor Ponta, a spus luni ca marirea salariilor bugetare reprezinta o "prioritate" a Guvernului USL si ca "sunt premise" pentru revenirea salariilor bugetarilor de dinainte de taierile din 2010.
"Avem evident, cateva prioritati politice absolute ale noului Guvern care se pot angaja in parametrii deja negociati pentru anul 2012. Nu sunt surprize extraordinare. Restul masurilor economice pe care USL s-a angajat sa le produca vor face obiectului proiectului de buget pe 2013, pe care il vom prezenta in luna septembrie", a declarat Ponta. Intrebat despre revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Ponta a declarat ca este posibil acest lucru.
"In primul rand, din cifrele existente in acest moment, sunt premise, intr-adevar, dar asta presupune o schimbare a tintei de deficit. Creaza probleme de deficit dar reprezinta pentru noi o prioritate. Cam tot ce reprezinta pentru noi o prioritate se va intampla pana in noiembrie", a declarat Ponta, care a precizat ca si cresterea pensiilor este o prioritate. "Daca va referiti la acea contributie incasata ilegal, de 5.5%, atunci da, este o prioritate.".
Intrebat daca FMI a acceptat schimbarea tintei de deficit pentru cresterea salariilor bugetare, premierul desemnat a declarat ca FMI va anunta asta dupa semnarea scrisorii de intentie. "Azi, FMI nu a acceptat nimic, pentru ca nu am cerut nimic, doar am discutat probleme concrete referitoare la scrisoare de intentie. Ceea ce accepta FMI va pot spune la... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 10:00
Ponta a afirmat, dupa o intalnire a delegatiei USL cu reprezentantii Fondului, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca Guvernul a dus tara "cu zaharelul" inaintea incheierii acordului de tip preventiv, atunci cand a afirmat ca nu va utiliza suma pusa la dispozitie. De asemenea, co-presedintele USL sustine ca este o certitudine faptul ca guvernul va trage prima transa si din noul acord cu FMI, scrie Mediafax."In afara celor 20 miliarde din imprumutul anterior, folositi deja de Guvernul Boc, am fost dusi ca de fiecare data cu zaharelul, ca ni s-a spus prima data ca nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi ca e doar o plasa de siguranta si pana la urma am luat toata plasa, si acum ni s-a spus ca este un acord de tip precautionary si ca nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit si 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI.
Cu tot cu dobanzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte putini la romani si foarte multi la clientii politici ai PDL", a spus el.
Intrebat de unde are aceasta informatie, Ponta a raspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie sa traga imediat prima transa din acest acord. Asa se discuta, pe baza folosirii acestor fonduri se construieste (la Guvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta si la 3% anul viitor".
Romania a iesit din recesiune si va mentine ritmul reformelor, deoarece nu este inca momentul de a sarbatori cu sampanie, provocarea Guvernului fiind sa nu faca "niciun pas inainte", sa deruleze o politica... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 17:37