Perspectivele ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) sunt in scadere, iar tara risca sa dea inapoi din fata angajamentelor de a mentine deficitul bugetar la un nivel scazut si de a implementa reforme structurale.
Acuzat de coruptie si in perspectiva alegerilor din 2016, premierul Victor Ponta ar putea sa nu aiba puterea sa tina sub control cheltuielile sau sa aplice masuri precum reorganizarea companiilor de stat cu pierderi, in cadrul unui nou acord cu Fondul, comenteaza Reuters.
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI
FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii angajati publici cu 25%, subliniind in aceasta saptamana ca Romania ar trebui sa protejeze progresele economice recente.
In consecinta, Romania ar putea sa nu mai aiba un acord cu FMI pentru prima oara din 2009, cand FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au salvat-o de criza ...citeste mai departe despre "Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 15:21
Premierul Victor Ponta i-a criticat, luni seara, pe membrii delegatiei FMI, spunand ca, prin conditiile pe care vor sa le impuna, ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania.
"Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca! FMI, CE si Banca Mondiala au solicitat restructurari masive si radicale, dar care nu pot salva industria producatoare de energie pe carbune si locurile de munca.
Suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu le vom accepta pe cele care pe termen mediu si lung pot afecta siguranta sistemului energetic si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni", a scris pe Facebook Victor Ponta.
Negocieri esuate
Comentariile premierului vin in contextul in care reprezentantii Guvernului si delegatia FMI nu au ajuns la un acord in urma negocierilor intense de saptamana trecuta, pentru ca membrii Executivului nu au acceptat conditiile impuse de institutiile internationale.
Negocierile cu FMI, incheiate fara ...citeste mai departe despre "Ponta critica FMI: Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 22:25
Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala nu vor fi niciodata de acord cu reducerea TVA, anuntata ca intentie pentru anul viitor, dar astfel de decizii revin exclusiv in atributia Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.
"Ei nu o sa fie niciodata de acord. Pana la urma, deciziile importante de politica economica si fiscala le ia Guvernul si statul respectiv. Ei vin doar sa vada daca, in urma acestor masuri, Romania isi respecta tintele de deficit si respecta disciplina la nivel european. Politicile economice le facem noi, nu le fac dansii. Dansii doar propun anumite lucruri, dar decizia ne apartine noua, ca noi raspundem in fata oamenilor", a spus Ponta, intrebat de presa, la finalul negocierilor cu cele trei institutii, daca a discutat cu expertii straini despre reducerea TVA si care a fost punctul de vedere al acestora, potrivit Mediafax.
Premierul Ponta a anunat recent ca obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, sa fie redusa taxa pe valoarea adaugata (TVA) la toate produsele, fiind posibila reducerea generala a TVA cu pana la trei puncte procentuale. mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 15:42
Premierul Victor Ponta doreste ca Guvernul sa incheie cu bine acordul actual cu Fondul Monetar International (FMI), astfel incat sa poate hotari la toamna daca Romania va avea un nou acord si in ce forma.
"Acum trebuie sa facem o analiza a reformelor structurale, in special aplicarea managementului privat, acea Ordonanta 109/2011. Deci...starea actuala si dorinta pe care o avem de a incheia cu bine acest acord in asa fel incat in toamna sa putem sa decidem daca mai facem un nou acord si in ce forma facem acel acord", a explicat seful Executivului, dupa ce a fost intrebat ce va discuta cu delegatia FMI, care vine la Bucuresti saptamana viitoare, arata Mediafax.
Valcov: Un nou acord cu FMI nu este o prioritate
Victor Ponta a precizat ca delegatia FMI este asteptata in tara noastra pe 27 ianuarie si ca de aceasta data va avea o misiune "ceva mai lunga".
"Ce era, in ceea ce ma priveste - partea de adoptare a bugetului in ...citeste mai departe despre "Romania, nou acord cu FMI? Ce spune Victor Ponta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:05
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, "au dat si dau batalii cu FMI" pentru a mentine cota unica.
Liderul liberal a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca pledeaza pentru "cauza acestui guvern, pentru cauza acestui premier, intelegand toate dificultatile prin care trece".
Antonescu a evocat "bataliile" date de premier cu FMI pentru a mentine cota unica.
"Pai ca sa ramana cota unica - daca s-ar fi modificat cota unica era un scandal monstruos si pe buna dreptate - si premierul si ministrul de Finante au dat si dau batalii cu FMI-ul, care vine si spune: 'ce vorbiti, domn'e, hai sa ne uitam in toata Europa, impozitele sunt mult mai mari, de ce aveti voi, voi si Bulgaria, atat de mici?'. Si trebuie sa le explici ca altele sunt conditiile, ca pentru noi este cat de cat o sansa ca sa putem atrage niste investitori, ca sa putem lasa propriii nostri investitori cati mai sunt, nu mai zic mici si mijlocii, ca mari nu mai avem, sau nu avem, sa respire", a precizat Crin Antonescu.
Presedintele PNL a reamintit ca formatiunea pe care o conduce nu accepta sub nicio forma cresterea cotei unice, iar premierul Victor Ponta este "solidar" cu acest punct de vedere. "Nimeni nu a venit sa spuna 'a incercat Ponta sa mareasca impozitele si noi, liberalii, ne-am opus si l-am strans de gat'. Nu, am spus-o foarte corect. E adevarat ca ei sunt, si premierul si ministrul Finantelor (...), in situatia de a rezolva... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:51
Premierul Victor Ponta va avea luni o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International. Aceasta este a doua intalnire a premierului cu reprezentantii FMI, dupa cea de martea trecuta.
Victor Ponta a anuntat recent ca a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care il are Romania cu inca doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.
"Eu am solicitat, in discutiile cu cei de la FMI, o prelungire cu doua luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adica se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil sa avem pana atunci avansate discutiile pentru o noua licitatie la Oltchim. Se incepe procedura pentru CFR Marfa, deci ceea ce tine de reforme structurale si eu am solicitat doua luni. Decizia apartine, sigur, celor de la FMI", a spus Ponta.
Potrivit premierului, dupa finalizarea actualului acord cu FMI, Romania va incepe negocierea pentru un altul de tip preventiv, insa tara noastra nu are nevoie sa imprumute bani de la Fond.
Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in data de 15 ianuarie cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania. In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti, reformele structurale si bugetul pentru 2013, au avut loc intalniri cu membri ai BNR, ai... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:30
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate in acordul cu FMI pe zona bugetara, el aratand ca pe zona de reforme structurale exista intarzieri si ca spera sa obtina o prelungire cu trei sau cinci luni a termenelor.
"Pe zona bugetara ne-am indeplinit obligatiile. Pe zona de reforme structurale sigur ca avem intarzieri si inclusiv s-ar putea - acordul expira in martie - dar inclusiv s-ar putea - si eu sper sa obtinem acest lucru - sa obtinem o prelungire a termenelor, inca trei luni sau inca cinci luni, pentru ca totusi 2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral si, sa zic asa, avem o justificare pentru faptul ca ceea ce trebuia sa facem pana in martie poate o sa facem pana in iunie sau cel mai tarziu pana in septembrie", a spus Ponta.
El a aratat ca aceasta prelungire de termene nu inseamna o negociere dura, ci o optiune a Romaniei de a spune ca mai are nevoie de timp pentru indeplinirea obligatiilor asumate.
"Altfel asta nu e o negociere dura, asta-i pana la urma o optiune a noastra de a spune: ?Domnule, mai avem nevoie timp pentru ca 2012 a fost un an special? si dorinta lor e de a avea un acord dus pana la capat. In rest, nu se pune problema sa incheiem un nou acord pana nu-l terminam pe acesta, e foarte normal si logic", a spus Ponta.
El a aratat ca obligatiile asumate pe zona de reforme structurale trebuie lamurite pe plan intern.
"Avem lucruri intarziate care tin de reformele... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:47
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca intentia sa este ca delegatia FMI, BM si CE, care se afla in aceste zile la Bucuresti, sa plece din Romania cu o noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri, aratand ca isi doreste ca Guvernul sa obtina votul in Parlament.
"Eu stiu bine ce imi doresc, imi doresc ca acest guvern sa obtina votul de incredere si sa gestioneze cat mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este ca delegatia FMI si BM se afla in Bucuresti in aceste zile si intentia mea si interesul Romaniei este ca aceasta delegatie sa plece din Romania cu noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri", a precizat Victor Ponta.
Intrebat daca USL are un "plan B" in cazul in care Guvernul USL nu va obtine votul Parlamentului, Ponta a precizat ca nu exista un plan B, ci un plan constitutional, aratand ca daca guverne consecutiv nu vor primi votul Parlamentului se ajunge la alegeri anticipate.
"Guvernul PDL a fost demis de Parlament, daca nici USL nu reuseste sa treaca de Parlament, solutia este cea prevazuta de Constitutie, si anume alegeri anticipate", a adaugat Ponta.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuala guvernare dupa alegerile parlamentare, sunt "perfect valabile" si acum.
El a adaugat ca Guvernul pentru care va cere votul de investitura al... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 16:50
Ponta a afirmat, dupa o intalnire a delegatiei USL cu reprezentantii Fondului, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca Guvernul a dus tara "cu zaharelul" inaintea incheierii acordului de tip preventiv, atunci cand a afirmat ca nu va utiliza suma pusa la dispozitie. De asemenea, co-presedintele USL sustine ca este o certitudine faptul ca guvernul va trage prima transa si din noul acord cu FMI, scrie Mediafax."In afara celor 20 miliarde din imprumutul anterior, folositi deja de Guvernul Boc, am fost dusi ca de fiecare data cu zaharelul, ca ni s-a spus prima data ca nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi ca e doar o plasa de siguranta si pana la urma am luat toata plasa, si acum ni s-a spus ca este un acord de tip precautionary si ca nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit si 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI.
Cu tot cu dobanzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte putini la romani si foarte multi la clientii politici ai PDL", a spus el.
Intrebat de unde are aceasta informatie, Ponta a raspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie sa traga imediat prima transa din acest acord. Asa se discuta, pe baza folosirii acestor fonduri se construieste (la Guvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta si la 3% anul viitor".
Romania a iesit din recesiune si va mentine ritmul reformelor, deoarece nu este inca momentul de a sarbatori cu sampanie, provocarea Guvernului fiind sa nu faca "niciun pas inainte", sa deruleze o politica... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 17:37