Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica mai mare decat cea prognozata, a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta.
"Am incheiat acest an (2013-n.r.) - acum lucrurile sunt foarte clare - cu un deficit de 2,5% din PIB, ceea ce la nivel european suntem destul de putine tari sub 3%. Avem de asemenea cresterea economica mai mare decat cea prognozata. Asta inseamna ca, daca pornesti de la inceput, cum am pornit noi, ca avem 1,6, si in final ai 2,7, inseamna ca si deficitul e din ceva mai mare, produsul intern brut e mai mare", a spus Ponta la Romania TV.
Deficitul bugetar a crescut in luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei in luna anterioara la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub tinta de 2,5% convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International.
Dupa primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Executia bugetara s-a incheiat cu excedent in luna octombrie.
Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se reflecte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, dupa ce initial tinta a fost fixata precaut la 1,6%. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 10:46
Romania va tine sub control cheltuielile publice, in ciuda alegerilor care urmeaza, si va continua sa vanda active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat publicatiei americane "Wall Street Journal", pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la directia politicii tarii.
Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permitand tarii sa iasa din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice raman ridicate intre principalii lideri politici ai tarii, iar FMI a avertizat luna aceasta fata de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.
Premierul Victor Ponta a promis mentinerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta si anul viitor si pastrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa.
'Prioritatea mea absoluta este mentinerea acestor date pozitive cat timp se pastreaza randamentele pentru obligatiunile guvernamentale romanesti la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. Totusi, consolidarea fiscala nu va fi atat de drastica incat sa descurajeze investitiile publice", a afirmat Victor Ponta.
Chiar daca anul trecut a fost afectat de disputele politice si criticile internationale privind incercarea de demitere a presedintelui, Romania a reusit sa-si indeplineasca obiectivele fiscale, reducand deficitul la 2,9% din PIB in 2012, de la 5,6% din PIB in 2011, a... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 11:38
Echilibrul bugetar al Romaniei ramane fragil, spune premierul Victor Ponta, care a facut o scurta sinteza a situatiei economice a statului roman, in sedinta de Guvern de miercuri.
Ponta a precizat ca Romania se incadreaza in cresterea economica luata in considerare la constructia bugetului, agreata cu partenerii internationali. De asemenea, premierul a amintit si de cresterea cu 8% a exporturilor.
"Ne incadram dupa primele luni si in cresterea economica luata in considerare la constructia bugetului, agreata cu partenerii nosri internationali.
Acea crestere de 27% in termeni reali este cea mai mare din regiune, fiind de invidat pentru cei din zona euro. Avem o situatie buna, dar nu atat de buna incat sa stam linistiti. Acest echilibru pozitiv este extrem de fragil", a spus Ponta.
Referitor la situatia de la Mechel, Ponta a promis ca angajatii isi vor primi salariile integral, pana la sfarsitul lunii aprilie. La randul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a confirmat ca plata drepturilor salariale va fi facuta.
"Administratorii judiciari sunt cei care platesc platile, avem o garantie. In legatura cu Oltchim, am incheiat o intelegere. 793 de milioane de euro este datoria acumulata de Oltchim, iar situatia este agravata de faptul ca toate activele sunt ipotecate. Le-am comunicat deja salariatilor ca salariile vor fi platite integral, pana la sfarsitul lunii aprilie", a spus Vosganian. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 14:13
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in fata plenului reunit, ca sustine neconditionat cota unica de impozitare de 16%, in ciuda faptului ca este social democrat si ca, teoretic, agreaza o impozitare diferentiata.
"Nu ascund ca, fiind social democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL se reliefeaza in acest buget. Imi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri sa compenseze ceea ce din punctul de vedere al unui social democrat este mai putin binevenit", a declarat Victor Ponta.
"Mentinem cota unica. Vrem sa gasim alte resurse bugetare".
Care sunt cifrele bugetului pentru 2013
Premierul a tinut parlamentarilor un discurs in care a subliniat importanta revenirii salariilor in zona bugetara, a indexarii pensiilor cu 4%. Oficialul a mai spus ca bugetul pentru 2013 este unul care va fi favorabil investitiilor.
"Veti regasi in bugetul actual o suma superioara pentru investitii, cu alta filosofie, cu accentul nu catre finantarile de la bugetul de stat, care s-au dovedit clientelare, de interes politic, care nu au produs nimic pentru societate. Ne vom orienta catre acele proiecte finantate din programe europene si din fonduri rambursabile", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a amintit parlamentarilor ca proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"Este primul an dupa 2007 cand Romania... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:09
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat, luni, ca proiectul de buget al Romaniei pentru anul 2013 va fi prezentat joi, dupa ce va fi primit si completarile ministrilor Liviu Voinea si Daniel Chitoiu.
Discutiile cu FMI vor incepe in data de 15 ianuarie, iar Parlamentul va fi convocat pentru a vota bugetul pentru 2013 in data de 21 ianuarie.
Situatia economica a Romaniei "nu e catastrofala, dar nici foarte fericita", a declarat vineri Victor Ponta.
Potrivit premierului, bugetul va fi prezentat joi in fata mass-media, pentru ca societatea romaneasca sa stie "situatia reala in care ne aflam in acest moment".
"Vreau sa fie cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici", a declarat Victor Ponta. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:02
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o emisiune televizata, ca Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar "pe sistem european" de la 2,9% la 2,4%.
"Trebuie sa reducem in continuare deficitul bugetar, am fost la 2,9% pe sistemul european si trebuie sa il reducem la 2,4%, eu vorbesc de ESA (n.r. - metodologia UE care ia in calcul si obligatiile de plata). La FMI este de la 2,2% la 1,7%, cel putin cu o jumatate de punct procentual. Important pentru noi este ca anul acesta am iesit pentru prima data din procedura de deficit excedentar. Nu mai suntem peste 3% din acel PIB. Daca doar taiem, pana la urma sunt vreo 5 miliarde pe care trebuie sa ii taiem ca sa putem sa ne incadram cu totul. Daca doar taiem, asta inseamna ca, de fapt, o sa avem o scadere a PIB si a cresterii economice. Daca reusim, si eu zic ca o sa reusim, si anume 2,5 miliarde le taiem din diverse zone si 2,5 miliarde incercam sa le aducem sa ai venituri suplimentare. Deja cresterea salariului minim genereaza un venit suplimentar", a afirmat Ponta.
Premierul considera ca cele 2,5 miliarde euro pot fi aduse din "servicii".
Romania va continua acordurile cu partenerii externi - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala - si va respecta prevederile acestora, se arata in Programul de guvernare 2013 - 2016.
Pe fondul unui ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016, Guvernul va mentine deficitul bugetar pe sistem ESA (metodologia UE care ia in calcul... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 12:02
Guvernul condus de Victor Ponta discuta vineri bugetul pe anul in curs, bazat pe o crestere economica de 2% si pe un un deficit bugetar de 1,7% din PIB, fata de 2,2% din PIB anul anterior.
Prezentarea bugetului reprezinta primul pas al Executivului, inaintea negocierii lui cu delegatia FMI, care ajunge in Romania saptamana viitoare.
"Vreau sa fie cel mai transparent mod si cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici si sa reflecte viziunea pe care o avem si perspectiva pe urmatorii patru ani. Pentru prima data o sa vreau sa avem in buget, reglementat, publicat, estimarile noastre si modul in care gandim finantarea, in special a proiectelor de infrastructura, pe urmatorii patru ani", a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta.
Primul ministru s-a aratat optimist si a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni vom avea bugetul dezbatut si aprobat. Mai ales ca delegatia FMI trebuie sa ajunga in tara in perioada 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Bugetarii incarca factura... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:05
Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la RTV, ca la discutiile cu FIM privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, crestere care sa fie aplicata imediat dupa aprobarea proiectului de buget.
Prigramul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 cresterea salariului minim la 1.000 de lei.
O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului cu Romania, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:41
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca pentru bugetul pe anul 2013 este luata in calcul o crestere economica in jur de 2% din PIB, el aratand ca deficitul bugetar trebuie sa scada in continuare pana la 1,8% - 1,7% din PIB.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta.
Premierul a spus, miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca anul 2013 va fi unul foarte greu, dar mai bun decat 2012, in conditiile in care exista stabilitate politica, datele arata ca nu va mai fi seceta iar zona de investitii incepe sa se revigoreze.
Victor Ponta a spus ca in acest moment se lucreaza la integrarea programelor de guvernare ale ministrilor propusi astfel incat, joi la pranz, programul de guvernare in ansamblu sa poata fi trimis la Parlament, impreuna cu lista de ministri.
Premierul a afirmat ca, potrivit datelor existente, in 2013 nu va mai fi o seceta atat de puternica, iar zona de investitii incepe sa isi revina.
"Din toate datele, nu o sa mai avem acea seceta ingrozitoare care ne-a redus veniturile din agricultura enorm de mult. Partea investitionala a inceput sa isi revina in 2012, eu stiu foarte multe companii care mi-au spus ca ne vedem dupa alegeri... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 08:32