Fostul premier Victor Ponta considera ca directia economica din perioada 2012-2015 trebuie pastrata si continuata "cu intelepciune si profesionalism".
"Cred ca dupa atatea confirmari venite atat de la mediul de afaceri intern, cat si de la institutii si experti internationali este clar pentru toata lumea ca directia economica din perioada 2012-2015 este corecta si eficienta. Ea trebuie doar pastrata si continuata cu intelepciune si profesionalism!", a afirmat, sambata, fostul premier Victor Ponta intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
El a precizat ca isi doreste ca anul electoral 2016 "sa nu strice aceasta directie" pentru a se pastra "relaxarea fiscala, lipsa inflatiei, marirea exporturilor, dar si a investitiilor straine directe si cresterea veniturilor cetatenilor romani din ultimii ani".
Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, exista insa un risc
"Imi doresc foarte tare ca anul electoral 2016 sa nu strice aceasta directie (sa nu ne mai manipuleze ...citeste mai departe despre "Ponta cere sa fie continuata cu intelepciune si profesionalism directia economica data de el" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 18:06
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, in conferinta de presa de la Mamaia, ca Guvernul si-a propus o crestere economica de circa 3% in fiecare an, crestere care va fi una "sanatoasa, sustenabila" prin adoptarea noului Cod Fiscal.
"Ideea este urmatoarea, noi ne-am propus in fiecare an sa avem in jur de 3% crestere economica. Daca este mai mult, Doamne ajuta! Am auzit ca nu-i bine sa avem crestere economica mare. Hai sa fim seriosi, este foarte bine (...) 3,7% ne pune chiar inaintea unor tari cu care noi trebuie sa ne comparam. Cu Polonia de exemplu, cu Bulgaria, Ungaria. Nu ne comparam cu Germania sau Franta care au cu totul alte date economice", a spus premierul.
Acesta a mentionat ca prin adoptarea noului Cod Fiscal, tara noastra va avea o crestere economica "sanatoasa" si "sustenabila", ceea ce va duce la "recuperarea" decalajelor fata de tarile din Europa de Vest.
"Deci, daca noi mentinem cresterea de 3% in media anuala - si parerea mea este ca, ...citeste mai departe despre "Ambitiile lui Ponta la Guvern: Crestere economica de 3% in fiecare an" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 18:09
Romania este intr-un moment de crestere cum n-a mai fost din 2008 si depinde de noi daca mergem mai departe sau nu, a declarat, luni seara, premierul Victor Ponta.
"Maine merg in Parlament pentru a prezenta starea economiei - suntem intr-un moment de crestere economica pe care Romania nu l-a mai avut din 2008. O spun dl Isarescu si analistii internationali, este o crestere sanatoasa, sustenabila", a declarat prim-ministrul intr-o emisiune la Romania Tv.
Depinde de noi daca vom merge mai departe sau daca stricam, a adaugat Victor Ponta. Ce ar putea sa strice avantul economic? "Populismul, instabilitatea interna sau instabilitatea regionala", a enumerat posibilele pericole seful Guvernului, adaugand ca trebuie sa fim pregatiti pentru orice posibile speculatii financiare.
Care au fost... citeste mai departe despre "Victor Ponta: Suntem intr-un moment de crestere cum n-a mai fost din 2008" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2015, ora 21:47
Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri seara ca Institutul National de Statistica va da vineri publicitatii date pozitive despre evolutia economica a Romaniei in trimestrul trei, referitor la cresterea economica si iesirea din recesiune.
"Vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica", a sustinut premierul la B1 TV, in timpul confruntarii cu Klaus Iohannis, contracandidatul sau la alegerile prezidentiale de duminica.
Declaratia de miercuri a liderului PSD denota faptul ca Victor Ponta are informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.
Acest aspect a fost sesizat si de Ionut Popescu, fost ministru de Finante in 2005, in Guvernul Tariceanu I.
"Ca sa intelegeti cum stau lucrurile: ...citeste mai departe despre "Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 12:49
1Premierul Victor Ponta a declarat duminica, intr-o emisiune televizata, ca agricultura ramane si in acest an unul dintre motoarele de crestere economica pentru Romania, subliniind ca si in 2014, la fel ca in 2013, acest domeniu va fi pe plus.
"Agricultura ramane si in 2014 unul dintre motoarele de crestere economica pentru Romania, deci iesim pe plus cu agricultura cum am iesit si in 2013. Din punct de vedere politic, agricultura si energia au fost si vor ramane cele doua motoare de crestere constanta a Romaniei pentru ca avem un potential foarte mare. Am incercat si am oferit sprijinul pentru ca banii sa ajunga la timp pentru ca una este daca fermierii isi primesc banii in ianuarie cand ii da Uniunea Europeana si alta este daca ii primesc acum in octombrie de la bugetul de stat si noi ni-i recuperam in ianuarie.
Absolut toate politicile, si cele de la UE, dar si cele bugetare de crestere a sprijinului pentru diverse categorii si diverse situatii, inclusiv despagubirile pentru ...citeste mai departe despre "Ponta: Si in acest an iesim pe plus cu agricultura" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 13:50
La exact un an de la investirea in functie, guvernantii inca se "lupta" cu birocratia si cu "mostenirea" lasata de guvernul anterior, dar se declara multumiti de progresele facute, desi multe promisiuni nu au fost realizate.
Reintregirea salariilor bugetarilor, pana la nivelul din iunie 2010, cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale dar si regandirea sistemului de exploatare a resurselor au fost cateva dintre cele mai importante masuri economice promise de premierul Victor Ponta, in programul de guvernare.
In sedinta de Guvern de marti, premierul sustine ca anul care a trecut "a fost usor" si lasa de inteles ca de abia de acum incepe greul. "Sunt foarte hotarat sa atacam taote zonele in care trebuie facute schimbari si sa indeplinim ceea ce am propus in programul de guvernare, in asa fel incat Romania anului 2016 sa arate altfel decat pe 7 mai 2012". Mai mult, Ponta promite autostrazi si investitii in Energie.
Romania este una dintre putinele tari europene care au inregistrat o crestere economica in 2012, de doar 0,2%, iar statul roman a evitat reintrarea in recesiune.
O alta veste buna este ca limita de deficit de 3%, asumata la nivel european, a fost respectata. Deficitul bugetar inregistrat in primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decat valoarea prognozata de 4,3 miliarde de lei.
De asemenea, intr-o analiza preluata de Agerpres se arata ca, "pentru prima data in istoria postdecembrista,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 13:30
Programul de guvernare al noului guvern format de Victor Ponta, pentru perioada 2013-2016, prevede un potential de crestere economica de 3% pe an, mentinerea deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB pana in 2016 si mentinerea unei datorii publice sub 60% din PIB.
Iata principalele obiective ale guvernului Victor Ponta:
- Un ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016
- Mentinerea unui deficit bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB pana in 2016, respectand criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht
- Atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB in 2014 si mentinerea la acest nivel in 2015 si 2016
- Mentinerea ponderii datoriei publice totale in PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decat nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht
- Realizarea unei Strategii de management a datoriei publice dupa model polonez, transpusa prin lege, care sa includa masuri automate de ajustare in cazul depasirii
unor praguri ale datoriei
- Rata somajului sub 5%
- Taxa TVA va reveni la nivelul de 19%
- Va fi pastrat plafonul de 16% si va fi introdus, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit
- Cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%
- Reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 10:13
Deficitul Romaniei in primele opt luni ale acestui an a fost de 1,2% din PIB, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu.
"Pana la finalul anului, deficitul se va inscrie in cifra de 2,2% deficit pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere la jumatate fata de 2011. Este vorba de o scadere a cheltuielilor bugetare cu peste 10 miliarde de lei", a declarat Victor Ponta.
Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene va fi de 0,1%, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.
Romania a iesit din recesiune
"Romania a reusit o macrostabilizare economica, financiara, bugetara, iesind dintr-o zona extrem de riscanta in care intrase la inceputul anului si iesind si din punct de vedere statistic si economic din recesiune", a spus Ponta.
Premierul a mai adaugat ca Romania va fi si in 2013 una dintre tarile "care performeaza, in conditiile in care datoria publica s-a mentinut sub 35% din PIB".
Premierul a vorbit si despre fondul de rezerva al Romaniei, care a ajuns in prezent la 6,35 de miliarde de euro."Este mult peste ceea ce FMI cere in mod normal. Avem sase luni asigurate".
Ce a discutat premierul cu presedintele Romaniei
Potrivit lui Victor Ponta, discutia pe care a avut-o cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a axat pe:
- negocierile cu FMI. "Cel mai probabil, in decembrie vom avea o vizita de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:05
Victor Ponta, noul premier al Romaniei, a declarat in presa internationala ca va crea politici care sa stimuleze cresterea economica, in timp ce va incerca sa limiteze cheltuielile publice.
Noul premier de stanga al Romaniai declara pentru presa internationala ca va respecta limitele de cheltuiala stricte in timp ce incearca sa reinvie cresterea economica. In acelasi timp, el vrea sa imbine si dorintele investitorilor speriati de deficitul tarii si cele de austeritate, scrie Wall Street Journal, publicatie care a luat premierului un interviu prin email.
"Vreau sa transmit in piata un semnal de stabilitate si responsabilitate", spune Victor Ponta, care a devenit premier in urma caderii guvernului precedent.
Social Democratul de 39 de ani promite ca Romania va onora termenii imprumutului de precautie stabiliti cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Ponta spune insa ca masurile de prudenta fiscala vor fi acompaniate de politici realiste care sa promoveze cresterea economica, dar si o "plasa de salvare" pentru cei vulnerabili, adaugand ca una din misiunile sale este sa "repare" greselile predecesorilor.
Pe masura ce criza datoriilor suverane aduce schimbari politice pe intreg continentul, liderii incearca sa gaseasca o reteta care sa tempereze atitudinea cetatenilor si care sa ajute economiile cu probleme fara sa se departeze de intelegerile cu creditorii, dar si cu investitorii cu toleranta scazuta pentru probleme fiscale.
In Romania,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:34