Bugetul pe anul viitor a fost construit de Guvern pe baza a ceea ce s-a reusit in 2013, ca si crestere economica, dar si pe ce se poate previziona pentru 2014, a declarat duminica premierul Victor Ponta.
''Bugetul pentru 2014 a fost construit de catre Guvern si este in discutia Parlamentului, asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii 23 de ani, pe baza a ceea ce am reusit in 2013, ca si crestere economica, si pe baza a ceea ce putem previziona pentru 2014. Cele mai importante prevederi ale bugetului se refera la faptul ca peste 5 milioane de pensionari (...) vor avea o crestere de 3,76%, poate ca nu suna impresionant, dar sa nu uitam ca au fost doi ani, 2010-2011, in care li s-a taiat din pensii. Nu doar ca am dat inapoi ceea ce li s-a taiat, dar si reusim in fiecare an sa adaugam ceva important. De asemenea avem in bugetul pe 2014 aproape 3 miliarde de lei, aproape 750 de milioane de euro, bani care vor merge catre profesori, catre diversi functionari publici, care au castigat procesele cu Guvernul Romaniei pentru taierile din 2010, in special insa spre profesori vor merge acesti bani'', a spus Ponta, la RTV.
In buget sunt prevazuti bani si pentru cresterea veniturilor medicilor rezidenti
''Avem banii prevazuti pentru cresterea semnificativa a veniturilor rezidentilor, pentru ca situatia rezidentilor in Romania era intr-adevar rusinoasa, niste venituri extrem de mici, dupa sase ani de facultate foarte grea pentru inca o perioada, intre doi si sapte ani de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 07:10
Rectificarea bugetara va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.
Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:40
Echilibrul bugetar al Romaniei ramane fragil, spune premierul Victor Ponta, care a facut o scurta sinteza a situatiei economice a statului roman, in sedinta de Guvern de miercuri.
Ponta a precizat ca Romania se incadreaza in cresterea economica luata in considerare la constructia bugetului, agreata cu partenerii internationali. De asemenea, premierul a amintit si de cresterea cu 8% a exporturilor.
"Ne incadram dupa primele luni si in cresterea economica luata in considerare la constructia bugetului, agreata cu partenerii nosri internationali.
Acea crestere de 27% in termeni reali este cea mai mare din regiune, fiind de invidat pentru cei din zona euro. Avem o situatie buna, dar nu atat de buna incat sa stam linistiti. Acest echilibru pozitiv este extrem de fragil", a spus Ponta.
Referitor la situatia de la Mechel, Ponta a promis ca angajatii isi vor primi salariile integral, pana la sfarsitul lunii aprilie. La randul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a confirmat ca plata drepturilor salariale va fi facuta.
"Administratorii judiciari sunt cei care platesc platile, avem o garantie. In legatura cu Oltchim, am incheiat o intelegere. 793 de milioane de euro este datoria acumulata de Oltchim, iar situatia este agravata de faptul ca toate activele sunt ipotecate. Le-am comunicat deja salariatilor ca salariile vor fi platite integral, pana la sfarsitul lunii aprilie", a spus Vosganian. mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 14:13
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, in plen, dupa votul la proiectele de buget de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2013, ca nu este un buget perfect, dar e cel mai bun pe care tara poate sa-l aiba astazi.
"Va multumesc in numele Guvernului pentru intreaga activitate, pentru toate dezbaterile. Nu este un buget prefect, dar este cel mai bun buget pe care putem sa-l avem astazi", a precizat Ponta.
El a adaugat ca spera ca in anul viitor Romania sa aiba un buget mai bun.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, in favoarea adoptarii proiectului de act normativ propus de Guvern pronuntandu-se 309 senatori si deputati si fiind inregistrate 108 voturi "impotriva".
Parlamentarii au votat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2013
Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 a fost adoptat cu 310 voturi "pentru" si 109 voturi "impotriva". La acest proiect de act normativ a fost adoptat un singur amendament, care propune eliminarea prevederii potrivit careia ordonatorul principal de credite are obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posture finantat prin prezenta lege si salariul mediu de baza pe functii, din anul 2013, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:49
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.
La ce trebuie sa se astepte mediul de afaceri?
Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, spre deosebire de anul trecut, cand PIB-ul a fost indicat la 132,6 miliarde euro.
Din datele prezentate de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Investitii
In primul rand, suma alocata sectorului investitional va fi mai mica. La sfarsitul anului 2011, proiectul bugetului de stat pentru 2012 aloca pentru investitii suma de 38,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului pentru 2013, asa cum a fost prezentat joi de premierul Victor Ponta, spune ca alocarile rezervate pentru investitii sunt in valoare de 7,8 miliarde de lei (35,1 miliarde de lei), din care 2,5 miliarde de euro (11,25 miliarde de lei) vor fi din fonduri europene.
Premierul nu a mentionat daca primirea fondurilor europene depinde de indeplinirea anumitor criterii, in cadrul programelor operationale.
Promisiune: stoparea contractelor preferentiale
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:52
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat, luni, ca proiectul de buget al Romaniei pentru anul 2013 va fi prezentat joi, dupa ce va fi primit si completarile ministrilor Liviu Voinea si Daniel Chitoiu.
Discutiile cu FMI vor incepe in data de 15 ianuarie, iar Parlamentul va fi convocat pentru a vota bugetul pentru 2013 in data de 21 ianuarie.
Situatia economica a Romaniei "nu e catastrofala, dar nici foarte fericita", a declarat vineri Victor Ponta.
Potrivit premierului, bugetul va fi prezentat joi in fata mass-media, pentru ca societatea romaneasca sa stie "situatia reala in care ne aflam in acest moment".
"Vreau sa fie cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici", a declarat Victor Ponta. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:02
Guvernul condus de Victor Ponta discuta vineri bugetul pe anul in curs, bazat pe o crestere economica de 2% si pe un un deficit bugetar de 1,7% din PIB, fata de 2,2% din PIB anul anterior.
Prezentarea bugetului reprezinta primul pas al Executivului, inaintea negocierii lui cu delegatia FMI, care ajunge in Romania saptamana viitoare.
"Vreau sa fie cel mai transparent mod si cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici si sa reflecte viziunea pe care o avem si perspectiva pe urmatorii patru ani. Pentru prima data o sa vreau sa avem in buget, reglementat, publicat, estimarile noastre si modul in care gandim finantarea, in special a proiectelor de infrastructura, pe urmatorii patru ani", a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta.
Primul ministru s-a aratat optimist si a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni vom avea bugetul dezbatut si aprobat. Mai ales ca delegatia FMI trebuie sa ajunga in tara in perioada 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Bugetarii incarca factura... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:05
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca pentru bugetul pe anul 2013 este luata in calcul o crestere economica in jur de 2% din PIB, el aratand ca deficitul bugetar trebuie sa scada in continuare pana la 1,8% - 1,7% din PIB.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere economica, insa trebuie sa vedem daca actualizam sau nu, pentru ca nu are rost sa fim mai optimisti decat e cazul. Mai bine sa fim pesimisti si sa fie mai bine. Va fi in jur de 2. Deficitul trebuie scazut in continuare pana la 1,8 - 1,7", a spus Ponta.
Premierul a spus, miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca anul 2013 va fi unul foarte greu, dar mai bun decat 2012, in conditiile in care exista stabilitate politica, datele arata ca nu va mai fi seceta iar zona de investitii incepe sa se revigoreze.
Victor Ponta a spus ca in acest moment se lucreaza la integrarea programelor de guvernare ale ministrilor propusi astfel incat, joi la pranz, programul de guvernare in ansamblu sa poata fi trimis la Parlament, impreuna cu lista de ministri.
Premierul a afirmat ca, potrivit datelor existente, in 2013 nu va mai fi o seceta atat de puternica, iar zona de investitii incepe sa isi revina.
"Din toate datele, nu o sa mai avem acea seceta ingrozitoare care ne-a redus veniturile din agricultura enorm de mult. Partea investitionala a inceput sa isi revina in 2012, eu stiu foarte multe companii care mi-au spus ca ne vedem dupa alegeri... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 08:32
Premierul Romaniei Victor Ponta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca va prezenta bugetul Romaniei pe 2013 in fata Parlamentului Romaniei, la mijlocul lunii decembrie.
"O sa prezint bugetul pentru 2013 in Parlamentul Romaniei. Nu ma duc cu el la altcineva. Il contruiesc pe baza a ceea ce dumneavoastra (ministrii din cadrul cabinetului Ponta n.r.) transmiteti catre Ministerul de Finante. In jurul datei de 20-21 decembrie, trebuie sa il prezint in Parlament si apoi in ianuarie, sa il discutam cu partenerii nostri externi", a declarat Victor Ponta.
Pe langa propunerea de buget pentru anul 2013, premierul a facut declaratii si despre programele pe fonduri europene. Ponta a precizat ca Guvernul adopta ultimele masuri pentru deblocarea POR Mediu, iar auditul pentru un alt program pe fonduri europene POSDRU s-a incheiat. Romania asteapta rezultatele verificarilor si deblocarea banilor pe acest program. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:15