Fostul premier Victor Ponta a vorbit despre noul sau proiect Pro Romania, a avertizat ca modul de guvernare al PSD risca sa trimita tara in criza economica si a explicat in ce conditii ar accepta o coalitie cu fostul sau partid.
Intr-un interviu acordat EuroNews, Ponta a spus ca PSD apeleaza la politici populiste care ar putea arunca Romania in criza economica.
"Cand am inceput noul proiect, am spus foarte clar, ca vrem sa avem si sa promovam politicile de centru-stanga, pro-europene. Fostul meu partid este plin de oameni care se uita cu atentie la acest nou proiect. Dar, de asemenea, de oameni care prefera sa se intoarca in trecut, la o foarte populista (sic), nerealista, nedemocratica si conservatoare politica si sunt sigur ca este doar o chestiune de timp pana cand vor pierde pe aceasta cale, iar oamenii vor intelege ca, daca vor sa continue sa ne dezvoltam, sa progresam ca o tara europeana, va trebui sa ne luptam cu aceste idei si sa nu ne intoarcem intotdeauna la politicile populiste.
Ma refer la acest discurs politic care a fost imprumutat din Ungaria si putin din Polonia. Ideea ca toate lucrurile rele vin in Romania de la Bruxelles, de la multinationale si de la straini. Exista o lipsa de stabilitate si predictabilitate in privinta regulilor fiscale. [...] Acum ideea ca nu continuam ideile structurale, nu continuam sa fim competitivi, doar mituim oamenii sa vina si sa voteze, facand promisiuni care nu sunt sustenabile, aceasta este o politica foarte ingusta... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 21:33
ALDE este prima formatiune parlamentara in care se declanseaza o criza de proportii dupa scrutinul din decembrie 2016.
Deputatul Daniel Constantin, ministrul Mediului in Guvernul Grindeanu, a pornit un atac la adresa lui Calin Popescu Tariceanu. Amandoi sunt co-presedinti ai partidului.
Alianta Liberalilor si Democratilor din Romania s-a format in anul 2015 din asocierea Partidului Liberal Reformist creat de Tariceanu dupa plecarea din PNL si Partidul Conservator, condus de Daniel Constantin.
Relatia dintre cei doi s-a deteriorat progresiv, mai ales dupa esecul ordonantei 13, cand iesirile masive in strada au pus o presiune fara precedent pe alianta PSD-ALDE, aflata la guvernare.
Micuta formatiune liberala are noua senatori si 20 de deputati, iar asocierea cu social-democratii a dus la crearea unei majoritati linistitoare in Parlament pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu. In acest moment, la Camera Deputatilor, PSD si ALDE au impreuna 174 de membri cu o majoritate de plus 19 deputati, iar la Senat, cele doua formatiuni au 78 de membri si o majoritate de plus 20 de senatori.
Se discuta mult in ultima vreme de crearea unui nou proiect politic pastorit de Victor Ponta impreuna cu Daniel Constantin. Criticile fostului prim-ministru la adresa lui Liviu Dragnea, tensiunile dintre Daniel Constantin si Calin Popescu Tariceanu sugereaza ca liderii din planul doi au discutat intre ei si au un proiect. Dar ce sanse are acesta?
Ce vor nemultumitii din PSD si... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 20:05
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, continua sa fie pe primele locuri in topul personalitatilor politice in care romanii au incredere, releva un barometru de opinie realizat, in perioada 28 mai - 3 iunie, de Inscop Research.
Potrivit barometrului citat, Mugur Isarescu se afla pe primul loc in topul increderii in personalitatile politice, 41,9% dintre respondenti exprimand faptul ca au incredere "multa si foarte multa" in acesta, iar 51,2% - "putina si foarte putina". In acelasi top al increderii, Isarescu beneficia, in luna aprilie, de "multa si foarte multa" incredere din partea unui procent de 42,4%.
Guvernatorul BNR este urmat de premierul Victor Ponta, in care 40,7% dintre respondenti au "multa si foarte multa" incredere. In cazul premierului, in luna aprilie, procentul increderii in el era de 42,1%.
Sorin Oprescu ocupa locul al treilea in topul politicienilor in care romanii au incredere - 37,9% dintre romani au "multa si foarte multa" incredere in primarul general, fata de 39% in luna aprilie.
In presedintele PNL, Crin Antonescu, 30,8% dintre romani au "multa si foarte multa" incredere, in scadere fata de luna aprilie, cand beneficia de un procent de 33%.
Antonescu este urmat in topul increderii de liberalii Klaus Iohannis - 28,9% si Calin Popescu Tariceanu - 27,1%.
Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, este cotat cu 26,2% incredere multa... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:15
Liderul opozitiei romane de stanga Victor Ponta, desemnat vineri prim-ministru de catre presedintele Traian Basescu, este un lup tanar al politicii care are ambitia de a intra in cursa celor mari, relateaza AFP.
De formatiune jurist si procuror pana in 2001, Victon Ponta este la varsta de 39 de ani unul dintre cei mai tineri deputati ai Romaniei si liderul Partidului social-democrat (PSD) de doi ani.
Din aceasta pozitie el a format in februarie 2011 impreuna cu presedintele Partidului national liberal (PNL), Crin Antonescu, Uniunea social-liberala (USL), o alianta politica ce si-a desemnat ca principal obiectiv indepartarea de la putere a presedintelui Basescu.
Ponta, care vorbeste fluent engleza si franceza, a ocupat de doua ori pentru scurt timp functia de ministru, inzestrat cu Controlul programelor europene in 2004 iar apoi cu Relatiile cu Parlamentul in 2008.
In plan economic, acesta a criticat programul de privatizari lansat de guvernul demis de centru-dreapta, insa a asigurat ca va respecta liniile mari ale acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana semnat in martie 2011.
"Este o persoana care asculta, care are 11 ani de cariera politica si care nu ia decizii impulsive", a declarat pentru AFP analistul politic Andrei Taranu.
"El va conduce un guvern de coalitie si va trebui sa faca fata pana la alegerile legislative din noiembrie orgoliilor si ambitiilor electorale a doua alte partide" membre USL, a adaugat acesta.
Cu aerul... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 10:03
Conectarea Romaniei la masurile decise la Consiliul European de la Bruxelles este absolut necesara, a afirmat duminica intr-o conferinta de presa copresedintele Uniunii Social Liberale (USL) Victor Ponta, presedintele Partidului Social Democrat (PSD).
El spus ca "USL isi va asuma aceste masuri", deoarece alianta pe care o reprezinta este "dispusa la dialog si are un program concret anticriza".
Planul USL de scadere a deficitelor include cinci pasi: infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie, pentru gasirea celei mai rapide solutii de adoptare a acestei reguli, precum si pentru un acord de principiu cu privire la reducerea deficitului; adoptarea unei legi, in temeiul articolului 148 din Constitutie, in cel mai scurt timp, in care sa se prevada obligativitatea respectarii "regulii de aur"; formarea unui guvern de tehnocrati, care sa implementeze masurile convenite in acest plan.
In privinta legii care sa prevada obligativitatea respectarii "regulii de aur", presedintele PSD a aratat ca USL va "vota o astfel de lege, care are o majoritate suficienta, pentru a fi legislatie echivalenta cu UE".
In aceeasi conferinta de presa, copresedintele USL Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator, a apreciat: "In conditiile dezastrului economic in care se gaseste Romania astazi sub guvernarea Boc-Basescu, Romania nu-si putea permite sa nu implementeze masurile decise la Bruxelles".
Constantin considera ca masurile propuse la Consiliul European nu rezolva... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 14:59