Recentul scandal de coruptie la nivel inalt care il vizeaza pe premierul Romaniei, Victor Ponta, face subiectul mai multor articole care vizeaza postura ingrata in care se afla oficialul roman.
Cea mai recenta analiza, publicata pe portalul Bloomberg, trateaza subiectul Ponta prin prisma sinuoaselor trasee luate de lupta anti-coruptie din regiunea de sud-est a Europei, Romania fiind in continuare un exemplu pozitiv, dar si o tara unde coruptia e la ea acasa.
Jucarii pentru baietii mari
Premierului Ponta ii plac masinile rapide. Mitsubishi-ul Lancer in care concureaza in raliuri nu este nici macar privit ca o masina, ci ca o jucarie pentru baietii mari.
In 2009, moment in care primea masina pe post de sponsorizare, Ponta admitea singur aceasta chestiune: "Nu este o masina. E o jucarie. Este penru baietii mari care cheltuiesc bani frumosi pe astfel de jucarii".
Sponsorizarea a fost facuta de firma de avocatura a lui Dan Sova, acelasi partener politic si de afaceri care a indesat in conturile cabinetului de avocatura al lui Victor Ponta echivalentul a 46.000 de dolari pentru servicii de consultanta neefectuate in realitate, dupa cum sustin procurorii DNA.
Dupa accederea in functia de prim ministru a lui Ponta, firma lui Sova a beneficiat de alte contracte grase cu statul, acestea fiind sub lupa procurorilor.
Scandalul in care este cercetat premierul roman a izbucnit exact cu o saptamana inainte de votul unei motiuni de cenzura depuse de Opozitie impotriva... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 10:58
Actorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.
Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.
Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari - care este tema
Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.
"Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul ...citeste mai departe despre "Romania si intrarea in zona euro: Il vom prinde pe Dumnezeu de picior?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 07:36
Premierul Victor Ponta sustine ca ministrul Finantelor, Darius Valcov, urmarit penal pentru luare de mita, va continua sa aiba un rol determinant la proiectul noului Cod Fiscal.
"Cel mai important proiect al Guvernului in anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Valcov a avut si va continua sa aiba un rol determinant!). Vreau sa asigur pe toata lumea ca acest proiect merge mai departe, cu orice pret si in orice conjunctura politica! Dezvoltarea economica a tarii este direct legata de adoptarea si implementarea acestui nou Cod - posibila datorita muncii oamenilor din aceasta tara si rezultatelor guvernarii din 2012-2015!", a scris, sambata dimneata, Victor Ponta pe Facebook.
Ministrul Finantelor Darius Valcov, urmarit penal pentru spaga de 2 milioane de euro
Ministrul Finantelor Darius Valcov este urmarit penal, a anuntat ...citeste mai departe despre "Ponta nu se leapada de Valcov: Va continua sa aiba un rol determinant la noul Cod Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Martie 2015, ora 10:06
Premierul Victor Ponta a reamintit, miercuri, ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019, cum a anuntat Guvernul si in luna februarie, surse oficiale precizand insa ca in programul de convergenta care va fi trimis la CE nu va fi mentionata nicio data pentru acest obiectiv.
"Este extrem de important ca toate aceste realizari economice sa fie de durata, sa putem sa indeplinim planul de convergenta pe care ni l-am asumat, pentru ca Romania sa se ridice la standardele economice si sociale ale Uniunii Europene si obiectivul intrarii in spatiul euro in 2019 sa fie atins", a spus Ponta in sedinta de guvern, dupa ce a ramarcat ca si presedintele Traian Basescu a vorbit investitorilor despre performantele economiei romanesti.
In luna februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie ...citeste mai departe despre "Ponta si trecerea Romaniei la euro: In declaratii - 2019, in practica..." pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 08:48
Romania va tine sub control cheltuielile publice, in ciuda alegerilor care urmeaza, si va continua sa vanda active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat publicatiei americane "Wall Street Journal", pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la directia politicii tarii.
Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permitand tarii sa iasa din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice raman ridicate intre principalii lideri politici ai tarii, iar FMI a avertizat luna aceasta fata de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.
Premierul Victor Ponta a promis mentinerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta si anul viitor si pastrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa.
'Prioritatea mea absoluta este mentinerea acestor date pozitive cat timp se pastreaza randamentele pentru obligatiunile guvernamentale romanesti la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. Totusi, consolidarea fiscala nu va fi atat de drastica incat sa descurajeze investitiile publice", a afirmat Victor Ponta.
Chiar daca anul trecut a fost afectat de disputele politice si criticile internationale privind incercarea de demitere a presedintelui, Romania a reusit sa-si indeplineasca obiectivele fiscale, reducand deficitul la 2,9% din PIB in 2012, de la 5,6% din PIB in 2011, a... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 11:38
Premierul Victor Ponta considera ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015.
"Aici sunt doua variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune ca nu stabilim anul, ci prioritatile si incercam cat mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut si alte tari, inclusiv Romania - noi am avut anul 2015, pe care nu il respecti si atunci ai varanta sa iti cam pierzi credibilitatea, sa faci ca Petrica cu lupul, tot zici ca...Eu cred ca - nu stiu daca o sa punem intr-un document - un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist", a spus Ponta la Digi 24.
El a amintit insa ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.
Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro.
La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020.
Programele de convergenta transmise la Bruxelles de catre autoritatile romane au mentinut, de fiecare data, anul 2015 ca tinta pentru adoptarea monedei euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:41
Intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.
"Anul 2015 nu mai este o tinta credibila, trebuie sa fim realisti, nu se pune problema de 2015. Am impresia ca nici macar Polonia nu isi mai propune 2015 intrarea in zona euro, care are criterii de convergenta mult mai avansate decat Romania. Cred insa ca nu trebuie sa renuntam la obiectiv (...) Cred ca orizontul este undeva 2020", a spus Ponta la Adevarul Live.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.
El a arstat ca termenul oficial asumat de Romania, de adoptare a monedei comune in 2015, nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.
In opinia presedintelui, este esential pentru Romania sa intre in zona euro in urmatorii trei-patru ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:31
O delegatie din partea companiei Ford a discutat, luni dupa-amiaza, cu premierul Victor Ponta despre planurile de investitii si prioritatile constructorului american pentru uzina de la Craiova in perioada urmatoare.
La intalnire au participat, printre altii, primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, si Wolfgang Schneider, vicepresedintele pe probleme juridice, guvernamentale si de mediu al Ford Europa.
Grupul american Ford a preluat, in anul 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, si, conform contractului de privatizare, avea obligatia sa realizeze pana la 19 martie 2012 investitii tehnologice si de mediu in valoare de 675 milioane euro, precum si un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unitati.
La finele lunii iunie, producatorul auto a anuntat ca noul B-MAX va fi pus in vanzare in Europa spre sfarsitul acestui an si ca va fi lider de clasa la consumul de combustibil si emisii CO2 in ambele versiuni de motorizare pe motorina si benzina.
Noul model, disponibil cu ambele versiuni de 100 CP si 120 CP ale motorului EcoBoost de 1,0 litri, este produs la Craiova.
B-MAX se numara printre masinile mici cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa. Este echipat cu Active City Stop, ce poate sesiza o posibila coliziune la viteza mica si actioneaza automat asupra franelor.
Ford a confirmat, in aceeasi perioada, inceperea constructiei unui al doilea motor la Craiova, motorul de 1,5 litri pe benzina, ce va intra in productie de serie la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 16:31
Presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier, vineri seara, pe presedintele PSD, Victor Ponta.
Guvernul Ungureanu a fost demis, in cursul zilei de vineri, dupa ce motiunea de cenzura depusa de USL a fost aprobata cu 136 de voturi.
Iata care au fost cele mai importante declaratii:
Declaratiile lui Victor Ponta la Cotroceni
- Conform prevederilor constitutionale, mi-a fost incredintat un mandat care sa obtina in Parlament votul de investitura. Este un moment special in viata noastra politica si inteleg, alaturi de colegii din USL, sa accept acest mandat si sa-l duc la indeplinire cu toate puterile pana la momentul alegerilor.
- Ma bazez in acest efort pe USL si pe toate ceilalti parlamentari care vor considera utila sustinerea unui asemenea mandat, limitat pana la alegeri.
- Responsabilitatea care trebuie sa-i revina fiecarui om politic trebuie sa functioneze si voi incerca sa formez un Guvern si sa asigur o guvernare care sa le dea romanilor speranta ca lucrurile se indreapta in directia buna.
- Voi prezenta in scurt timp lista Cabinetului si programul de guvernare si ne vom prezenta in fata Parlamentului cu ele.
Traian Basescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta
- Exista un singur nume pronuntat: Victor Ponta, l-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul cabinet.
- Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru romani. A fost un proces democratic in Parlament, care a probat ca Guvernul Mihai... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 17:30