Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care incalcarea masurilor dispuse prin ordinul de protectie este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la 5 ani. Legea in vigoare prevede ca o astfel de infractiune este pedepsita cu inchisoare de la o luna la un an, insa impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Proiectul de lege, initiat de parlamentarii Pro Europa, Mihaela Hunca, Gabriela Podasca si Oana-Silvia Vladuca, modifica Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a fost adoptat, decizional, de catre Camera Deputatilor pe 28 iulie.
"Art.32.- (1) Incalcarea de catre persoana impotriva careia a fost emis un ordin de protectie a oricareia dintre masurile prevazute la art.23 alin.(1), (3) si (4) lit.a) si b) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Incalcarea de catre persoana impotriva careia a fost emis un ordin de protectie provizoriu a oricareia dintre masurile prevazute la art.224 alin.(l) si dispuse prin ordinul de protectie provizoriu constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani", arata legea promulgata de seful statului
In forma in vigoare, potrivit articolului 32: "Incalcarea oricareia dintre masurile prevazute la art. 23 alin. (1) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an. Impacarea... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 12:51
Fundatia AVON doneaza 1 milion de dolari la nivel global organizatiilor non-guvernamentale care sprijina victimele abuzului in familie pentru continuarea serviciilor de consiliere si adapost in contextul pandemiei de coronavirus.
Donatia face parte dintr-o initiativa globala Avon in sprijinul femeilor care se confrunta cu un risc crescut de violenta domestica in aceasta perioada, pe fondul izolarii la domiciliu chiar cu agresorul.
O parte din donatia globala va merge si catre organizatii si proiecte de sprijinire a victimelor violentei domestice din Romania, pe care AVON Romania le-a sprijinit si in trecut, prin programe de finantare.
VIOLENTA DOMESTICA IN CONTEXTUL PANDEMIEI
Organizatiile pentru femei din intreaga lume trag un semnal de alarma asupra cresterii cazurilor de violenta in familie, prin raportare la inmultirea cererilor de servicii de asistenta.
Date din China indica o crestere de trei ori a cazurilor raportate in februarie, comparativ cu anul precedent.
Potrivit EuroNews, in Franta, rata violentei domestice a crescut cu peste 30% din 17 pana in 28 martie, pe fondul izolarii la domiciliu. Liniile telefonice specializate din UK si US raporteaza cresteri similare, chiar dublari.
In Romania, inca nu exista raportari oficiale de la inceputul masurilor de izolare, dar expertii din organizatiile neguvernamentale se asteapta ca numarul cazurilor sa creasca si la noi1.
In prima jumatate a anului 2019, conform datelor de la Inspectoratul General... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:47
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a comentat, miercuri, faptul ca Municipalitatea nu mai poate finanta victimele violentei domestice.
Edilul sustine ca n-are nimic impotriva finantarii in continuare a adapostului destinat victimelor violentei domestice, coordonat de Asociatia Anais, dar ca Primaria are in acest moment un buget "de subzistenta".
"In ceea ce priveste solicitarea Anais de a continua proiectul pe care l-a avut pana acum cu DGASMB, eu nu am nimic impotriva, doar ca asa cum am comunicat noi nu avem buget in acest moment.
Suntem la un buget de subzistenta, pur si simplu. Suntem in pericol, de multe ori, si cu plata salariilor catre institutiile din subordinea Consiliului si a Primariei, prin urmare orice proiecte de colaborare stagneaza in aceasta perioada. Ne dorim sa avem un buget. Oricum, el a fost diminuat foarte mult, a fost taiat in ceea ce ne priveste. Multi s-au bucurat.
Acum vor vedea si efectele, pentru ca PMB gestioneaza toate serviciile publice si o multitudine de alte proiecte - si de infrastructura, si de investitii, si de sanatate, si proiecte sociale - si acestea trebuie sa continue. Noi nu vrem sa limitam accesul ONG-urilor sau asociatiilor la colaborarile cu DGASMB sau alte institutii din subordinea Primariei si a Consiliului, doar ca in acest moment nu avem buget", a spus primarul general, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PMB.
Ea a reamintit ca, in sedinta din 26 februarie, Consiliul General al Capitalei a adoptat... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 16:56
In Romania, 30.000 de persoane cad anual victime ale violentei in familie. In primele 6 luni ale anului 2016, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a comunicat ca la nivel national s-au inregistrat 8.926 de sesizari privind infractiunea de lovire si alte violente savarsite in familie.
Desi aceste cifre par enorme, ele nu reprezinta decat numarul de cazuri aflate in evidenta politiei; din pacate cifra reala este cu mult mai mare, un studiu recent indicand ca una din 4 persoane a fost macar o data in viata agresata fizic sau verbal de un membru al familiei.
Victimele violentei in familie pot sesiza oricand politia prin intermediul unei plangeri si in caz de urgenta prin apelarea la 112, sau pot introduce o cerere de obtinere a unui ordin de protectie in instanta.
Aceasta posibilitate, a dobandirii unui ordin de protectie impotriva agresorului, exista inca din anul 2003, dar din pacate ea a ramas relativ necunoscuta publicului.
De aceea, am discutat cu un avocat specializat in dreptul familiei pentru a descoperi ce pasi trebuie urmati in vederea obtinerii unui astfel de ordin.
Ce este, mai exact, ordinul de protectie?
Ordinul de protectie este un instrument de aparare a victimelor violentei in familie. Astfel, orice persoana care se simte amenintata de un membru al familiei, fie din cauza atitudinii si actiunilor violente ale acestuia la nivel fizic, ori din cauza violentei verbale sau a repetatelor acte de hartuire comise de agresor fata de ea, se... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 09:00
Cel putin una din 10 fete a fost victima unui abuz sexual, iar un miliard de copii din intreaga lume sunt supusi unor violente fizice si emotionale, din partea parintilor sau a celor care ii ingrijesc, potrivit unui raport emis de Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF).
Raportul, bazat pe date culese din 190 de tari, creeaza o imagine de ansamblu asupra violentelor fizice si emotionale la care sunt supusi copiii in propria lor casa, scrie Irish Times.
Studiul arata ca, in perioada unor conflicte sau a unor crize umanitare, violenta domestica tinde sa creasca in mod considerabil.
"De cele mai multe ori, actele de violenta impotriva copiilor sunt manifestate de cei cu care cei mici ...citeste mai departe despre "1 din 10 fete a fost victima unui abuz sexual - raport UNICEF" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 12:59