Se stie ca noi, romanii, nu suntem cel mai optimist popor, mai ales cand vine vorba despre speranta de viata, asa ca ne facem planuri dupa aceasta idee. Iar cei mai multi dintre cei care isi fac calcule pentru o pensie privata tin cont de faptul ca nu vor trai mai mult de 10 ani de la pensionare. Lucru care este total gresit.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti organizezi banii pentru o pensie usoara.
Zilele trecute, unul dintre oficialii BNR afirmase ca, in momentul de fata, pensiile din Romania ar fi undeva la 32% din ultimul salariu. Iar daca ai trait o viata intreaga cu un salariu infim cu care de abia te-ai descurcat de la o luna la alta, imagineaza-ti cum este sa traiesti numai cu 32% din el.
Bancile americane au facut un studiu si se spune ca o treime dintre americani isi subestimeaza speranta de viata cu cel putin 5 ani. Daca si in cazul romanilor este la fel si tu esti unul dintre ei, nu cred ca ai vrea sa traiesti ultimii 5 sau 10 ani intr-o saracie crunta sau la mila copiilor si a nepotilor.
Asa ca, desi nu este cea mai buna solutie, poate ca ar trebui sa te gandesti sa pui deoparte niste bani pentru o pensie privata si sa prelungesti perioada in campul muncii.
Daca stii ca de la stat vei primi o pensie de 1000 de lei si vrei sa mai primesti de la pensia privata inca 1.000 de lei, si mai ai 25 de ani pana la pensionare, atunci va trebui sa incepi sa pui de acum, lunar cam 220 de lei pentru a-ti asigura un trai cat de... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 08:30
Daca esti manager, director, patron sau sef de birou stii cat de greu poti lua uneori o decizie. Mai ales ca deciziile pot fi pe mai multe planuri, cum ar fi: concedieri, bonusuri, taieri salariale, marit sau micsorat echipa, programul de lucru.
Toate acestea fiind in relatie cu timpul petrecut impreuna cu familia si celelalte interactiuni sociale de care ai nevoie.
Cum procedam pentru a lua decizii cu mai multa usurinta?
Cel mai simplu mod este reprezentat de stabilirea unui sablon de norme, valori si elemente exterioare, pe care sa le faci cunoscute subordonatilor. Astfel poti avea o matrice la care sa ii poti raporta tot timpul.
Aceasta nu trebuie sa fie perfecta, doar respectata in proportie de 80-90%. Doar asa te poti asigura de faptul ca subordonatii inteleg care sunt normele si valorile echipei si care sunt momentele in care, singuri se pot exclude pentru ca nu le respecta.
Normele si valorile tin de tine, de modul in care vezi tu obtinerea rezultatelor si dezvoltarea companiei. Aici putem incadra: programul de lucru, pauzele de masa sau de tigara, incarcatura posturilor, interactiunea dintre posturi, deadline-uri, marjele de profit ce trebuiesc atinse, nivelul de motivare si implicare, gradul de omogenitate.
Elementele exterioare sunt factori ce nu tin de tine, deci decizia nu a fost a ta. De exemplu, ordinele date de seful tau, sau, in cazul in care esti patron, de influentele directe ale pietei sau ale clientilor nemultumiti.
Cum gestionezi... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 16:20
Viata nu a fost usoara in ultima perioada pentru sutele de mii de greci din Germania. Criticile politicienilor de la Berlin la adresa premierului elen Alexis Tsipras si a partidului sau anti-austeritate Syriza si imaginea deloc magulitoare conturata de presa germana grecilor au hranit sentimente ostile de ambele parti.
Cu un salariu tot mai mic si perspective putin incurajatoare in privinta carierei in Grecia, Andreas Ketselides s-a mutat anul trecut impreuna cu familia sa in orasul german Offenbach, de langa Frankfurt.
Barbatul de 40 de ani si-a deschis aici un restaurant cu specific grecesc, se arata intr-un reportaj BBC.
"Ti-e dor de tara, cu siguranta", spune Ketselides. Idilicele insule din Marea Egee contrasteaza puternic cu privelistile care il inconjoara acum.
Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse
"Dar este mai bine sa ai liniste sufleteasca, sa le poti asigura traiul sotiei si copilului", argumenteaza grecul.
Este unul ...citeste mai departe despre "Cum este viata grecilor din Germania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:06
Piata romaneasca a asigurarilor de viata se caracterizeaza printr-un nivel redus de dezvoltare, cu venituri din prime subscrise si pondere in PIB in declin, potrivit unei analize a Consiliului Concurentei (CC), care remarca si o tendinta de concentrare a acestui sector al pietei financiare.
"Analiza Consiliului Concurentei privind asigurarile de viata din Romania arata in mod clar declinul recent al acestui sector economic, scaderea fiind evidenta atunci cand valoarea primelor subscrise pentru aceste asigurari este exprimata in termeni reali (ajustata cu inflatia). Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurarilor de viata din Romania apare si mai pregnant atunci cand sunt efectuate comparatii internationale, din acest punct de vedere Romania situandu-se in urma tarilor din regiune", se arata intr-o analiza a institutiei, informeaza Mediafax.
Potrivit datelor CC, piata asigurarilor de viata a atins 1,63 miliarde de lei in 2013, de la 1,8 miliarde de lei in urma cu un an.
Scaderea subscrierilor a diminuat ponderea asigurarilor de viata atat in totalul veniturilor pietei asigurarilor, de la 21,28% in 2012 la 20,12% in 2013, cat si in Produsul Intern Brut (PIB), la 0,26% in 2013, de la 0,30% in urma cu un an.
"Dat fiind inceputul mai timid al anului 2014, cu cele mai reduse valori la trei si sase luni, asteptarile noastre privind gradul de penetrare in PIB a asigurarilor de viata propriu-zise sunt de reducere a indicatorului la nivelul anului 2014 (probabil... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:29
Symmetrica este o companie cu actionariat 100% romanesc si a crescut organic, de la an la an. Brandul a luat nastere in 1994, odata cu infiintarea companiei. Atunci s-au facut si primii pasi in decoperirea sistemelor de productie a pavelelor vibropresate.
La inceput produsele au fost fabricate in tavite de plastic intr-o hala inchiriata, pentru ca in 1999 sa se ia decizia de a se investi intr-o adevarata unitate de productie. Astfel, in 1999 a fost dechisa prima fabrica, la Veresti, in judetul Suceava.
"In cei 20 de ani de prezenta pe piata am realizat investitii totale de 23 de milioane de euro, din care 18,5 milioane de euro au fost directionate catre cele cinci unitati de productie", explica Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica, intr-un interviu acordat Business24.
"Raportat la evolutia business-ului companiei, in 2011 am inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 93% determinata in principal de inaugurarea celei de-a 3-a fabrici la Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (prima fabrica a fost deschisa in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatea de productie de la Podul Iloaiei, judetul Iasi in 2010) ", continua acesta.
Astfel, in 2011 a raportat un business de 13,5 milioane de euro, fata de 7 milioane de euro in 2010.
Treptat, portofoliul companiei s-a diversificat, iar in acest moment este cel mai mare producator local de prefabricate mici (pavele, borduri, rigole, capace de rigole) detinand o cota de 24% din piata in... mai mult
Sambata, 19 Iulie 2014, ora 00:00
Piata asigurarilor din Romania va incheia acest an sub nivelul atins in 2012 si va creste in 2014 cu mai putin de 5%, mult sub potentialul pe termen lung de dezvoltare al acesteia, a declarat pentru Mediafax directorul general al ING Asigurari de Viata, Marius Popescu.
In 2012, piata asigurarilor de viata a atins 1,8 miliarde de lei, in urcare cu 3,69% fata de anul precedent.
"Desi estimarile analistilor contureaza pentru 2014 un tablou macroeconomic pozitiv pentru Romania, impactul asupra industriei de asigurari de viata nu va fi unul imediat. Relaxarea monetara si o crestere mai accelerata a veniturilor populatiei, in conditiile unei inflatii reduse, in paralel cu majorarea numarului de locuri de munca sunt factori care influenteaza pozitiv situatia financiara a romanilor, capacitatea de consum si, pe termen mediu, increderea acestora in viitor si capacitatea lor de economisire", a spus Popescu.
In primele noua luni ale acestui an, ING Asigurari de Viata a subscris prime de 408,2 milioane de lei, cu 0,2% mai mult fata de rezultatul consemnat in perioada similara din 2012, iar profitul brut a urcat cu 500.000 lei, la 13,6 milioane de lei.
Industria asigurarilor a stagnat in primele noua luni la 6,1 miliarde de lei, pe fondul scaderii cu 4,49% a primelor subscrise pentru asigurari de viata, la 1,23 miliarde de lei, in timp ce primele subscrise pentru asigurari generale au urcat cu 1,31%, la 4,94 miliarde de lei, potrivit datelor autoritatii de reglementare -... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 17:29
Cresterea cererii de polite medicale de calatorie este de aproximativ 30% in apropierea sarbatorilor pascale, conform Carpatica Asig.
Inainte de Pasti, romanii cumpara cu 30% mai multe asigurari de calatorie, comparativ cu o perioada normala a anului, cresterea fiind mai mare decat in cazul oricarui alt tip de asigurare. Estimarea nu ia in calcul perioada concediilor de vara, cand se incheie cele mai multe polite de asigurari medicale de calatorie, conform unui comunicat Carpatica Asig.
Analizand perioada premergatoare Pastelui, se pot constata doua varfuri: cu o luna si jumatate inainte, cand se face cea mai mare parte a rezervarilor pentru concediile de Paste si in saptamana de dinaintea Pastelui.
"Pentru prima perioada de varf clientii prefera o asigurare mai complexa, cum ar fi Golden Travel din portofoliul nostru, care pe langa riscurile de baza acoperite de o polita de calatorie, acopera si riscul de anulare a calatoriei, de pierdere, deteriorare sau furt al bagajelor, intarzierea cu mai mult de sase ore a livrarii bagajelor, asigurarea de raspundere civila privata in strainatate etc.
In saptamana ce precede Pastele, acestia aleg mai mult asigurari basic, care preiau cheltuielile necesare interventiei medicale de urgenta ocazionate de consultatie, tratament, medicatie, spitalizare, interventie chirugicala, repatriere (in caz de imbolnavire grava sau deces)", a declarat Mariana Flucus, director general Carpatica Asig.
Crestere de 15% fata de... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:34
Companiile cauta sa dezvolte noi si noi tehnici de leadership, insa regulile unui management eficient nu s-au schimbat prea mult, in ultimii ani. Concluziile unui studiu de amploare realizat de Google, menit sa contribuie la dezvoltarea unor manageri proprii, de cea mai buna calitate, vin sa confirme si sa intareasca aceasta afirmatie.Simplitatea acestor reguli a fost chiar socanta pentru cercetatori, care au fost surprinsi si de faptul ca un manager poate sa le invete si sa le aplice indiferent care ar fi personalitatea sa, numai sa le cunoasca si sa vrea.
Nu ai nevoie sa schimbi complet o persoana pentru a-i imbunatati aptitudinile de management. Orice manager care vrea rezultate mai bune de la angajati si o atmosfera placuta in birou trebuie sa se asigure ca are destul timp pentru acestia si ca este consecvent, scrie The New York Times.
Iata caracteristicile de baza ale unui sef de calitate superioara, descoperite de cei de la Google, analizand comportamentul propriilor manageri si angajati.
Sa fii un coach bun
Ofera feedback concret, constructiv, realizand un balans intre aspectele negative si cele pozitive.
Stabileste intalniri personale regulate, solutionand problemele in functie de aptitudinile fiecarui angajat.
Ofera incredere maxima echipei tale
Gaseste un echilibru intre libertatea pe care o acorzi angajatilor tai si autoritatea de a oferi sfaturi constructive.
Adapteaza sarcinile la nevoile companiei pentru a ajuta echipa sa rezolve problemele cele mai... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 22:27
Marina Sterpan, Business comunication &development manager CREDIT ZONE
•Consilierul financiar va face viata mai usoara
•Scutiti drumurile inutile la banca
•Gasirea agentului imobiliar nu mai e o problema
Brokerul de credite are in oferta mai multe banci si poate prezenta clientului toate produsele de creditare. In Romaina, brokerii de credite sunt vazuti cu o oarecare reticenta, chiar daca ei nu percep niciun comision, considera Marina Sterpan.
mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 00:00