Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, a subliniat, joi, ca pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. "De la Alexandru Ioan Cuza pana in prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Indatoririle legale ale militarilor fata de tara continua si dupa ce trec in rezerva, spre deosebire de orice alte categorii de salariati," scrie acesta pe Facebook.
Ciuca aduce mai multe argumente in sprijinul afirmatiilor sale.
"Pe timpul activitatii, militarii au aproape cea mai mica grila de salarizare dintre bugetari, cu toate ca sunt permanent la ordin, stau aproape toata viata departe de familie, participa la misiuni de razboi sau sunt prin poligoane si, foarte important, au restranse mai multe drepturi constitutionale", a scris ministrul Apararii, pe pagina sa de Facebook.
El mentioneaza ca "militarii nu au voie sa aiba inca un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul sa se asocieze in sindicate, nu pot face greva, iar libertatea lor de circulatie este restransa pentru ca au nevoie de aprobari cand parasesc garnizoana sau tara; spre deosebire celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiaza de libertatea intrunirilor, libertatea de exprimare si dreptul de a fi ales".
"Militarii sunt pregatiti sa intervina in orice ora din zi sau din noapte in sprijinul populatiei la pace, pe timp de razboi sau in situatii speciale si dau aici un singur exemplu - situatia pe care o traim in prezent, generata de pandemia de COVID-19. Cred ca este foarte important sa... mai mult
Joi, 18 Iunie 2020, ora 11:08
Senatorul PNL Florin Citu acuza ca bugetarii sunt privilegiatii societatii, in conditiile in care salariile nete ale acestora sunt duble comparativ cu cele din sectorul privat. In replica, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, sustine ca "PNL dispretuieste romanii care muncesc".
"In medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble fata de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparatia nu este corecta. Nu surprinde toate informatiile.
Bugetarii primesc tichete de vacanta, tot felul de sporuri, zile libere si cel mai important siguranta ca, indiferent de cat prost isi fac meseria, nu pot fi concediati. Tot ce primesc in plus bugetarii este sustinut de taxe platite de privati.
Este clar ca bugetarii sunt privilegiatii societatii. Fara niciun dubiu. Trebuie sa avem curajul sa recunoastem TOTI acest lucru. Restul romanilor, din tara si din strainatate, muncesc pentru ca bugetarii sa traiasca bine, chiar daca majoritatea sunt praf la locul de munca (Exista o parte dintre bugetari care merita fiecare leu pe care il primesc. Ei sunt singurii care raman in guvernarea liberala.)
O DISCRIMINARE nenorocita care trebuie sa dispara din societate. AJUNGE!!!", a scris Florin Citu pe contul sau de Facebook.
Senatorul sustine ca exista doua solutii pentru a elimina aceasta "discriminare promovata si sustinuta de guvernele socialiste": taxe mai mari si renuntarea la vouchere, tichete si sporuri.
"Daca bugetarii vor sa-si pastreze aceste beneficii, atunci... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 11:35
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Asociatia Analistilor Financiari Certificati (CFA) avertizeaza ca modificarile propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar, aflat la baza economiei romanesti, si pun in pericol dreptul romanilor la un trai decent la batranete.
Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, modificarile recente anuntate de Guvern in ceea ce priveste fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, elimina ceea ce este, pentru majoritatea romanilor, singurul instrument de economisire si sansa la un trai decent la varsta pensiei.
"Prin masurile anuntate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piata, avand in vedere cerinte de capital marite si pana la de 20 de ori, in conditiile in care veniturile din administrare vor scadea de asemenea dramatic. Posibilitatea de a retrage contributiile virate dupa primii cinci ani este de asemenea un 'mar otravit'. Sub aparenta beneficiilor unei lichiditati imediate, se afecteaza stabilitatea financiara pe termen lung a milioane de romani, iar statul isi creeaza premisele de a reintregi contributiile la pilonul de stat, fara a garanta pensiile viitoare. In conditiile in care evolutiile demografice sunt ingrijoratoare, o astfel de masura este pur si simplu un atac la bunastarea pe termen lung a romanilor. In plus, se va alimenta si mai mult spirala inflationista in care ne aflam deja, si care va 'musca' serios atat din veniturile curente cat si din economiile de-o viata ale... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:50
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, referitor la demersul presedintelui de a cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR cu privire la bugetul rectificarii bugetare, ca Ordonanta isi produce deja efectele si "viata merge inainte".
"Bineinteles, domnul presedinte poate sa sesizeze ce doreste dansul in baza legii. (...) Nu se intampla absolut nimic (daca CCR ii da dreptate presedintelui - n.red.), ordonanta se publica in Monitorul Oficial, produce efecte, viata merge inainte", a spus Eugen Teodorovici, la Romania TV.
"Fiecare interpreteaza intr-un fel, noi am avut din partea Ministerului Justitiei, foarte bine facuta argumentarea ca nu suntem obligati sa dam un aviz. De ieri am avut o discutie cu ministrul Justitiei sa vedem daca este temei legal, ce spune legea, care sunt pasii de urmat", a mai spus Teodorovici.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa ce Executivul a aprobat rectificarea bugetara fara aviz CSAT, ca Guvernul forteaza limitele Constitutiei si a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in privinta OUG de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018.
"Ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor (...)
Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul institutional pe... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 23:42
Un functionar spaniol a fost amendat cu suma de 27.000 de euro pentru ca a lipsit de la munca... sase ani.
Joaquin Garcia trebuia sa se ocupe cu supravegherea unei uzine de tratare a apelor reziduale, scrie The Independent.
Culmea ironiei, autoritatile si-au dat seama ca bugetarul a incasat salariu timp de sase, fara sa calce pe la munca, cand au vrut sa ii ofere un premiu pentru cei 20 ...citeste mai departe despre "Viata de bugetar. A lipsit sase ani de la serviciu si nimeni nu si-a dat seama" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 18:21
Totul e bine cand se termina cu bine: presedintele SUA, Barack Obama, isi poate petrece in liniste (relativa, fireste) vacanta de iarna cu familia in Hawaii dupa ce Congresul a adoptat un buget considerat promitator si menit sa permita evitarea unei reeditari a paraliziei administratiei federale americane, asa cum s-a intamplat timp de mai bine de doua saptamani in luna octombrie.
Acordul asupra bugetului de la mijlocul lui decembrie a marcat o ameliorare semnificativa a relatiilor dintre republicani (majoritari in Camera Reprezentantilor) si democrati (ce detin controlul in Senat), care din 2011 nu mai reusisera sa ajunga la un compromis in chestiunea cheltuielilor federale si a impozitelor - blocaj ce a culminat in octombrie cu prima "inchidere" (shutdown), partiala, a activitatii administratiei federale din SUA incepand din 1996.
Bugetul promulgat de Obama inainte de plecarea sa, la 20 decembrie, in Hawaii, care stabileste cadrul de cheltuieli pentru 2014 si 2015, anuleaza reducerile automate ce urmau sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, iar datorita anularii acestor masuri de austeritate cheltuielile federale urmeaza sa creasca, dupa doi ani de scaderi istorice, ajungand de la 967 miliarde de dolari in 2013 la 1012 miliarde in 2014 si 1014 miliarde, in 2015.
Economistii au salutat, in afara de perspectiva unei reduceri a austeritatii, existenta in sine a unui acord care "ar trebui sa elimine riscul unei noi inchideri" - dupa cum a remarcat Jim O'Sullivan,... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:00
Angajatorii de pe piata locala strang cureaua din ce in ce mai mult si au devenit mai economi cand vine vorba de majorari salariale sau de acordarea unor beneficii extra-salariale chiar si pentru zona de top-management. Daca inainte de venirea crizei pachetul salarial al unui manager includea bonusuri consistente si decontari "extravagante", acum lucrurile s-au schimbat radical.
Criza a reprezentant un pretext eficient si de impact pentru angajatorii din Romania care s-au folosit de contextul economic pentru reducerea salariala sau pentru taierea beneficiilor extra-salariale.
Salariul mare depinde de "experienta departamentului de HR"
In unele cazuri, asa cum observa specialistul in resurse umane Vlad Dutescu, general manager la Sandler Training, au preferat sa elaboreze formule de optimizare fiscala, prin intermediul carora trec din valoarea bonusurilor platite in bani in beneficii suplimentare, care sunt deductibile fiscal sau care pot fi obtinute prin parteneriate comerciale si discounturi.
"Lucrurile depind de experienta celor din cadrul departamentului de Resurse Umane care gasesc variantele cele mai bune in optimizari fiscale, in asa fel incat angajatul sa ia cat mai mult, iar compania sa plateasca impozite cat mai mici", observa specialistul in resurse umane.
Diferente majore pentru ofertele din 2007 si cele din 2010
Vlad Dutescu mentioneaza ca un manager care se afla pe o functie de conducere din 2007, deci cu un an inainte de declansarea... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 15:33
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a transmis bugetarilor ca sunt prea multi si a facut precizari despre strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014. De asemenea, seful statului a explicat ce se intampla cu pensiile, in contextul in care legea pensiilor, intrata deja in vigoare, de la 1 ianuarie prevede anumite majorari, care nu sunt prezente si in strategie fiscala pentru perioada 2012-2014."In strategie nu scrie nimic despre inghetarea pensiilor, scrie doar despre cei din grupele 1 si 2 de munca, care s-au pensionat dupa 2001, ca nu pot incepe platile suplimentare pentru ei din anul 2012. La 1 ianuarie s-au marit pensiile la 1,4 milioane de pensionari care s-au pensionat inainte de 2001. In momentul de fata, se amana plata diferentei de pensii pentru cei care s-au pensionat dupa 2001" a declarat Basescu.
"Bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru: ca sunt prea multi, avem 1,2 milioane de bugetari, si trebuie redus numarul bugetarilor! Trebuie sa reducem cheltuielile de functionare a statului daca vrem sa fim un stat viabil care sa nu inghita resursele pe care le produce economia romaneasca", a declarat Traian Basescu.El a mai spus ca fondul de pensii si functionarea statului sunt cei doi mari consumatori, alaturi de ajutoarele sociale, care "inghit si ele 14 milioane de lei"."Deci am facut timp de 20 de ani politica de a consuma orice resursa produce statul. Nu se poate continua asa, iar criza datoriilor ne arata ca niciun stat nu mai poate trai pe datorie, ci... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 12:46