Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1Nivelul maxim de putere al unui sistem este dat de cea mai slaba veriga. Intarirea unei verigi expune vulnerabilitatile urmatoarei. Zona euro este acum fragila in atatea puncte incat pentru mentinerea monedei unice, Europa trebuie sa recreeze intreg sistemul.
Summitul european din 28/29 iunie este un test pentru liderii zonei euro. Chiar daca unii isi fac deja planuri pentru o uniune bancara si pentru achizitia directa a titlurilor de stat, pana acum e evident ca acest tel depaseste capacitatile lor.
Inutilitatea tratarii crizei din zona euro ca o serie de planuri de salvare separate a fost evidenta atat in Grecia, Spania, dar si la intrunirea G20 a liderilor din intreaga lume. Pe 17 iunie electoratul grec a ales partide care recunosc ca doresc sa mentina acordul cu oficialii internationali privind pachetul de salvare. Noul guvern, o coalitie a trei partide, condus de Antonis Samaras a jurat ca locul Greciei in Europa nu trebuie pus la indoiala.
A fost o victorie rara pentru euro, dar investitorii si-au aratat bucuria pentru doar cateva ore. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca Grecia are mai multe hopuri de trecut pana cand poate spune ca e in siguranta. Pentru a realiza ceva, Samaras trebuie sa puna deoparte rivalitatea dintre partide si sa ia masuri nepopulare. El trebuie sa convinga poporul, deja ingenuncheat de masurile de austeritate, sa accepte micsorarea salariului minim, a pensiilor si a cheltuielilor, dar si o serie de reforme structurale... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:02
Comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, a evocat in presa germana de duminica ipoteza unei reforme a pactului de stabilitate al Uniunii Europene, in conditiile crizei bugetare a Greciei, relateaza publicatia belgiana L'Echo."Statele UE trebuie sa inceapa sa-si reduca deficitele in 2011. Daca refuza, pactul de stabilitate trebuie sa fie modificat astfel incat institutiile europene sa poata interveni mai bine in ceea ce priveste politicile nationale. Stabilitatea euro trebuie sa fie garantata", a afirmat Oettinger, in Welt am Sonntag.
Comisarul, fost sef al guvernului landului Baden-Württemberg, estimeaza ca "lectia cea mai importanta a situatiei Greciei este ca statele din UE trebuie sa acorde mai multa atentie banului public si dezvoltarii unei noi structuri bugetare".
El a avertizat ca situatia actuala nu mai este sustenabila, in conditiile in care "datoriile publice explodeaza si o valoare mai mare a datoriei este sustinuta de un numar de contribuabili din ce in ce mai mic".
Comisia Europeana a anuntat vineri noi propuneri pentru a supraveghea mai bine politicile economice ale statelor din zona euro si pentru a imbunatati coordonarea acestora, in urma crizei bugetare din Grecia.
Luni, forumul ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup) se reuneste la Bruxelles, iar marti toti ministrii de finante din UE (Ecofin) urmeaza sa stabileasca detaliile finale ale masurilor exceptionale in legatura cu "veriga slaba" a zonei euro, Grecia.... mai mult
Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:46