Criza economica determinata de pandemia COVID-19 este la inceput, dar afecteaza deja un numar important de organizatii din intreaga lume.
Masurile luate de guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, au vizat incetinirea raspandirii noului coronavirus, au avut consecinte imediate, in special asupra industriilor afectate direct. Astfel, afaceri din domenii precum turism, organizare de evenimente, transport sau restaurante/ catering au fost nevoite sa isi suspende activitatea - temporar sau definitiv.
Specialistii estimeaza insa un efect de domino: pe masura ce veniturile scad si neincrederea creste, consumul va fi cu siguranta afectat. Odata cu scaderea consumului, antreprenorii se vor confrunta cu diverse provocari, ce vor afecta cu siguranta cresterea business-ului lor.
Vorbim despre scaderi ale vanzarilor, restrangeri de activitate, intarzieri la plati ale facturilor si chiar suspendarea temporara a activitatii sau inchiderea unor firme.
Barometrul Coface Q1 2020 - Covid 19 estimeaza ca un numar mare de industrii din intreaga lume vor inregistra scaderi datorate actualei pandemii. Ne putem intreba cine va scapa de efectele acestei crize - mai degraba decat cine va fi afectat.
Economiile emergente vor avea mai mult de suferit, conform Barometrului, acestea confruntandu-se si cu scaderea preturilor la petrol sau iesirile de capital, care au crescut de patru ori fata de nivel din 2008.
Estimarea Coface este, in acest context, ca vom avea in... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:18
Actul normativ analizat astazi se adreseaza operatorilor economici ce si-au redus total sau partial activitatea economica fie datorita unor masuri impuse de autoritati pentru combaterea epidemiei a coronavirusului SARS-CoV-2 (Ordonanta militara 1/2020, Ordonanta militara 2/2020, Ordonanta Militara 3/2020), fie datorita reducerii activitatii economice in contextul situatiei din aceasta perioada.
Certificatul de situatii de urgenta (CSU) este necesar pentru unii angajatori (nu pentru toti), pentru decontarea somajului tehnic de catre bugetul fondului de somaj sau, dupa caz, pentru invocarea situatiei de forta majora de catre intreprinderile mici si mijlocii, avand in vedere OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Exista doua categorii de certificate situatii de urgenta, astfel:
TIP 1 - ALBASTRU eliberat pentru operatorii economici la care activitatea a fost inchisa total sau partial prin decizia autoritatilor competente;
TIP 2 - GALBEN pentru acei operatori economici ce si-au redus activitatea, in sensul ca incasarile din luna martie si urmatoarele sunt mai reduse cu minim 25% fata de media lunii ianuarie si februarie.
Foarte important: ordinul reglementeaza si formularul unei declaratii pe propria raspundere pe care o va completa solicitantul CSU in vederea CSU sub sanctiunea falsului in declaratii.
Cum se obtine certificatul CSU?
Certificatul se obtine in mod exclusiv electronic, accesand platforma:... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 11:15
Oamenii de afaceri trebuie sa fie atenti cu cine incheie parteneriate si de la cine cumpara produse, avertizeaza specialistii.
Expertii de la compania de business information si credit management Keysfin au incercat sa realizeze profilul firmei care risca sa intre in insolventa si de care e bine sa te feresti.
Ei au analizat datele financiare dintr-un esantion reprezentativ de peste 2.300 de proceduri de insolventa si faliment aflate in derulare in 2014, iar rezultatele au fost cat se poate de clare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
StatisticaKeysFin arata, astfel, ca domeniile cele mai riscante sunt constructiile (122 cazuri) si retailul (91), sectoare in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele. In top, in functie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activeaza in domenii precum transporturile, productia de energie electrica si HORECA.
"Sunt sute de firme de constructii aflate in insolventa, iar motivele tin, in principal, de problemele ...citeste mai departe despre "Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:05
1Controlul antifrauda este efectuat de inspectorii antifrauda si poate fi de doua tipuri, in functie de operatiunile de verificare. Spre deosebire de inspectia fiscala, controlul antifrauda se desfasoara dupa reguli diferite.
Totusi, anumite drepturi si obligatii, pe care contribuabilii le au atunci cand sunt supusi inspectiei, se pot aplica si in cazul controlului. Cititi in materialul urmator ce presupune controlul antifrauda, cum se desfasoara si ce documente incheie agentii ANAF in cadrul acestui tip de verificare.
In Codul de procedura fiscala a fost introdusa, de la sfarsitul lunii februarie prin OUG nr. 8/2014, o sectiune noua, privind controlul antifrauda, separata de cea referitoare la inspectia fiscala.
Citeste mai multe despre Controlul antifrauda: ce trebuie sa stii cand esti verificat de Fisc? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 09:15
Situatiile financiare publicate de Ministerul Finantelor arata ca firmele din randul distribuitorilor autohtoni de produse alimentare, agricole si diverse acestor segmente au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 miliarde de lei si 120.784 de locuri de munca, detinand, astfel, o pondere de 9,4% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor considerate active la nivelul intregii economii.
Cresterea volumului vanzarilor si obtinerea de profit nu garanteaza intotdeauna o situatie buna a lichiditatilor efective, se arata intr-un studiu realizat de Coface.
"La un nivel agregat, situatia pozitiva a celor trei categorii de distribuitori, indicata de cresterea numarului de firme active, a cifrei de afaceri si a numarului de salariati nu este, din pacate, confirmata si de evolutia profitabilitatii companiilor. Astfel, profitul net total inregistrat in acest segment al comertului cu ridicata a scazut cu nu mai putin de 33%, in special din cauza evolutiei total nefavorabile a profitului net obtinut de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun (-37%) si de produse diverse (-43%), in timp ce doar profitul distribuitorilor de produse agricole a crescut cu 20%. Este clar ca nivelul consumului este inca redus, ceea ce impune o presiune asupra preturilor si profitabilitatii distribuitorilor.", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Corelarea evolutiei cifrei de afaceri si a profiturilor nete cu gradul de... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:35
Aproximativ 17% dintre business-urile mici nu au supravietuit anului 2013 si au decis lichidarea firmelor cu dizolvarea simultana, ca urmare a retragerii aportului asociatilor. Intre cauzele cel mai des intalnite care au condus la inchiderea voluntara sau falimentul afacerilor mici s-au aflat managementul defectuos al cash-flow-ului si semnarea unor contracte total neprofitabile.
Cele mai multe business-uri medii au stagnat anul trecut, in timp ce companiile mari au inregistrat o crestere medie a afacerilor de cca 12%, se arata in analiza R&M Audit Contabilitate.
"Firmele mari si-au continuat procesul de dezvoltare apeland la expertiza specialistilor: multe business-uri au inteles ca reducerea costurilor nu inseamna renuntarea la experti, acestia constituind o resursa ce permite o planificare fiscala legitima atat din punct de vedere al marimii taxelor platite, dar mai ales in ceea ce priveste legalitatea tranzactiilor si realinierea acestora in contextul schimbarii modelelor de afaceri si a dezvoltarii tehnologice", a spus Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.
Interesului managerilor pentru audituri, in crestere
Anul trecut s-a observat o usoara crestere a interesului managerilor companiilor mari de a solicita audituri inclusiv in cazurile in care nu aveau o obligatie legala in acest sens, dorind insa sa aiba o verificare suplimentara a documentelor contabile, taxelor si impozitelor, etc.
"In acelasi ton, ne asteptam ca suficient de... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 15:59
RisCo-Verificare Firme Online lanseaza, pentru companiile din Romania, serviciile Date Firme si Selectie Firme. Cu ajutorul acestora, firmele vor identifica si analiza mai simplu si mai rapid partenerii de afaceri.
In doar cateva minute, oamenii de vanzari afla informatii financiare despre potentialii clienti sau furnizori, precum si datele de identificare si de contact ale acestora.
In acelasi timp, pot realiza selectii de firme in functie de criteriile indicate: CAEN, judet, situatie financiara etc. Acestea pot fi prelucrate si salvate in aplicatie, sau pot fi exportate. Pentru fiecare firma se pot face adnotari.
De asemenea, sectiunea "Topuri Firme" permite companiilor sa realizeze topuri ordonate descrescator dupa cifra de afaceri sau dupa profitul net, iar numarul de firme in top este predefinit.
Utilizatorii pot compara datele financiare ale firmelor de care sunt interesati
Utilizatorii pot face comparatii intre datele financiare ale firmelor de care sunt interesati pentru dezvoltarea unor viitoare colaborari, precum si cu media pe sectorul din care fac parte respectivele firme.
Sectiunea dedicata "Competitie zonala" permite determinarea competitiei geografice pentru un anumit sector de activitate, in functie de codul CAEN. Firmele din sectorul respectiv se afiseaza pe harta cu denumirea si cifra de afaceri.
Mai mult decat atat, cu ajutorul "Simulatorului de vanzari" startup-urile sau companiile care doresc sa se extinda in alte orase pot estima... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 13:58
KeysFin lanseaza aplicatia gratuita de verificare companii direct de pe dispozitive cu sistem Android pentru segementul B2B!
Scopul aplicatiei KeysFin este de a facilita accesul utilizatorilor la informatii despre firmele din Romania punand la dispozitia celor interesati date de baza importante despre o companiile din Romania prin accesul direct de pe smartphone.
Prin aplicatia KeysFin, utilizatorul poate accesa rapid date contact, situatii financiare, ratii financiare si informatii juridice ce sunt relevante in analizarea unuei colaborari. Datele vizualizate pot fi salvate intr-un fisier pdf., pot fi trimise pe mail sau prin SMS.
Rapoartele de companie ce contin informatii generale si financiare analizeaza situatia unei firme pe mai multe nivele reliefand astfel nivelul de risc. Analizarea potentialilor parteneri sau a portofoliului intern de clienti reduce si chiar previne riscul de frauda sau altor tipuri de probleme ce pot fi identificate din timp agregand date din mai multe surse pentru un rezultat rapid si complex.
KeysFin Mobile este o aplicatie dedicata companiilor ai caror angajati lucreaza in departamentele de SALES (verificare a potentialilor clienti), ACHIZITII (verificare a potentialilor furnizori), MARKETING (verificare a potentialilor parteneri), MANAGEMENT (verficare parteneri, concurenti, etc.). In acelasi timp, aplicatia poate fi folosita de catre orice persoana care doreste sa verifice un angajator, un furnizor de servicii in urma unei... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 13:56
RisCo reprezinta cel mai rapid sistem de verificare a firmelor pe Internet, ce pune la dispozitie sapte tipuri de rapoarte cu date despre situatia financiara si juridica a firmelor.
De acum,persoanele care doresc sa-si verifice partenerii de afaceri pe Internet pot apela la rapoartele Rating Financiar si Limite Plati la Termen, care contin si datele bilantiere din primul semestru al anului 2011.
Astfel, cele doua rapoarte furnizeaza informatii referitoare la Cifra de Afaceri, Profitul Net si Numarul de angajati ai firmei verificate, valabile pentru anii 2008, 2009, 2010 si primul semestru al anului 2011.
De asemenea, in cadrul rapoartelor Rating Financiar si Limite Plati la Termen sunt disponibile si datele bilantiere ale firmelor din Romania, pana la data de 30 iunie 2011: Active Imobilizate, Active Circulante, Datorii pe termen scurt, Datorii pe termen mediu si lung, Capitaluri proprii si Contul de Profit si Pierdere.
Ratingul Financiar reprezinta o analiza detaliata a situatiei financiar-contabile a unei firme, care reflecta probabilitatea ca in urmatoarele 6 - 12 luni firma respectiva sa isi poata plati obligatiile fata de partenerii comerciali si institutiile de credit.
Raportul Limite Plati la Termen indica sumele maxime care pot fi acceptate pentru plata facturilor la termen sau platile cu bilete la ordin si cecuri.
"Ambele rapoarte contin datele bilantiere ale firmei verificate si reprezinta un instrument necesar atat distribuitorilor,... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:45