Toate autoturismele care circula pe drumurile publice din Romania trebuie sa aiba o stare tehnica in conformitate cu prevederile Legislatiei Rutiere in vigoare. Detii un autoturism? Asigura-te ca efectuezi o verificare ITP la intervalele specifice indicate in talonul masinii.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 81/2000, sunt supuse ITP-ului doar masinile inmatriculate sau inregistrate in Romania. Inspectia Tehnica Periodica presupune o verificare amanuntita, prin care autoritatile se asigura ca masina ta poate circula in siguranta din punct de vedere tehnic, pe drumurile publice.
Esti detinatorul certificatului de inmatriculare sau inregistrare? Conform Ordonantei Guvernului nr. 81/2000, "persoana juridica sau fizica pe al carei nume este inmatriculat/ inregistrat vehiculul" are obligatia de a efectua o verificare ITP periodica, in functie de vechimea autoturismului.
Cand trebuie efectuata o verificare ITP?
Intervalele de timp la care trebuie sa mergi cu masina la o statie ITP sunt stabilite de catre inspectorii RAR, in functie de vechimea masinii tale. Astfel, daca ai un autoturism nou, primul ITP trebuie efectuat dupa trei ani de la prima inmatriculare.
Daca masina ta are o vechime mai mare de 12 ani, ai obligatia de a efectua anual Inspectia Tehnica Periodica. Daca autoturismul are mai putin de 12 ani, atunci va trebui sa efectuezi o verificare ITP o data la doi ani.
Exista insa si exceptii. Daca te deplasezi cu un autovehicul destinat transportului de... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 16:20
Parteneriatele de afaceri nu mai reprezinta niciun fel de noutate pentru lumea in care traim avand in vedere ca numerosi antreprenori se vad nevoiti sa faca acest pas pentru a-si putea propulsa afacerile pe culmile succesului. In teorie lucrurile pot parea destul de simple, insa de indata ce un antreprenor este pus in situatia de a gasi partenerul de afaceri potrivit, lucrurile se complica destul de mult. La modul ideal, un parteneiat de afaceri presupune ca fiecare dintre cei implicati in proiect sa contribuie cu competente si resurse proprii, un aspect nu tocmai usor de identificat intr-o prima etapa. Foarte multi antreprenori aleg sa stabileasca parteneriate fara a tine cont de aceste aspecte, astfel ca in timp, realizeaza ca alegerea facuta este una mai mult decat neinspirata.
In prezent, avem acces la informatii mai simplu ca niciodata, astfel ca procesul de analizare al potentialilor parteneri de afaceri a devenit unul mult mai facil. La acest lucru se adauga si celebrele servicii de verificare firme la care in prezent ar trebui sa recurga orice antreprenor care isi doreste sa gaseasca mult mai simplu partenerii de afaceri compatibili. Ce presupune insa un astfel de serviciu si cum te poate ajuta sa iti gasesti mult mai simplu partenerii de care intreprinderea ta are nevoie?
Verificare datelor unei firme, la un click distanta
Un serviciu de verificare firme se face remarcat indeosebi prin faptul ca iti pune la dispozitie o multime de date despre statusul... mai mult
Joi, 06 Mai 2021, ora 18:53
Comisia Europeana a lansat o cerere de oferte in valoare de 9 milioane de euro pentru a-si consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicitatii informatiilor si cercetatorilor, asa cum este prevazut in recenta comunicare privind consolidarea actiunilor impotriva dezinformarii, a anuntat marti intr-un comunicat executivul comunitar.
Aceasta va extinde sfera de actiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin infiintarea unor centre nationale de verificare a informatiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare si impactul acestora asupra societatii, vor promova educatia in domeniul mass-mediei si vor monitoriza politicile platformelor online.
Vicepresedinta CE pentru valori si transparenta, Vera Jourova, a declarat: "Avem nevoie de o societate rezilienta si critica pentru a lupta impotriva dezinformarii. Aceasta este o componenta importanta a strategiei noastre si, in acest scop, trebuie sa sprijinim mass-media libera si independenta, verificatorii veridicitatii informatiilor si cercetatorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltarii unor centre nationale de cercetare in acest domeniu, care vor imbunatati capacitatea de a intelege raspandirea dezinformarii online".
"Salut lansarea acestui apel pentru a infiinta centre nationale de verificare a informatiilor pentru a sprijini si a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:59
Uber isi doreste sa le ofere utilizatorilor o experienta cat mai placuta si sigura, din momentul in care deschid aplicatia si pana cand ajung la destinatie, fie ca merg la birou, se indreapta spre casa sau se intalnesc cu cei dragi.
Astfel, compania anunta noi functii in aplicatie, prin care isi propune sa asigure o comunicare mai eficienta intre soferi si pasageri si sa contribuie la imbarcari mai simple si mai sigure.
Functia de verificare prin cod PIN
Utilizatorii Uber din Romania vor avea optiunea de a primi un cod PIN format din 4 cifre pe care sa il comunice soferilor inainte de a incepe cursa.
Acest nou pas de verificare isi propune sa ii ajute pe utilizatori sa se asigure ca urca in masina corecta, in timp ce soferii pot verifica daca pasagerul este cel care a efectuat comanda.
Pentru a activa functia de verificare prin cod PIN, utilizatorii trebuie sa acceseze setarile din aplicatia Uber si sa apese pe "Verifica-ti cursa" ("Verify Your Ride"). In continuare, acestia pot alege sa foloseasca functia de verificare prin cod PIN pentru fiecare cursa sau doar pentru cursele pe care le fac in timpul noptii, intre orele 21.00 si 06.00.
Odata ce functia a fost activata, utilizatorul va primi in aplicatie un cod PIN format din 4 cifre cat timp asteapta soferul la adresa de preluare. Odata soferul ajuns, utilizatorul va comunica verbal codul PIN, inainte de a intra in masina. Dupa ce soferul introduce PIN-ul corect, cursa poate incepe.
Cand aceasta... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 11:49
Politistii locali au verificat modul in care isi desfasoara activitatea taximetristii in zona Garii de Nord, iar in decurs de trei ore au aplicat amenzi in valoare de 38.200 de lei, au retinut doua autorizatii si au sesizat autoritatile ilfovene pentru retinerea altor sase.
Controalele au fost efectuate la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Politia Locala Bucuresti, pe pagina sa de Facebook. Acestea fac parte dintr-o serie de actiuni de verificare a legalitatii in ce priveste transportul public in regim de taxi si de combatere a pirateriei.
"In decurs de numai trei ore, doar in zona Garii de Nord, politistii locali ai Serviciilor Control Transporturi si Circulatie din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au verificat documentele de transport aferente unui numar de 81 de taxiuri, 15 conducatori auto fiind depistati cu nereguli.
Fiindca nu au putut prezenta documentele obligatorii necesare pentru desfasurarea activitatii de taximetrie, cei in culpa au fost sanctionati conform Legii privind transportul in regim de taxi.
Valoarea amenzilor a fost de 38.200 de lei, iar ca masuri complementare au fost retinute doua autorizatii taxi. In plus, inspectorii D.G.P.L.C.M.B. au sesizat autoritatile de autorizare din judetul Ilfov pentru retinerea altor sase autorizatii taxi, iar Brigada Rutiera a fost sesizata in vederea aplicarii suspendarii dreptului de utilizare a unui autovehicul", a precizat sursa citata.
Politia Locala mentioneaza ca actiunile de acest tip vor continua pana... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 16:26
Soferii romani sunt in continuare impartiti intre cumpararea unei masini noi si a unui autovehicul la mana a doua. Desigur, o masina la mana este de obicei mai ieftina decat una noua, iar un alt avantaj este ca pretul sau se degradeaza mai putin.
O vorba adevarata a cumparatorilor de masini spune ca un vehicul nou a pierdut cateva sute de euro din valoarea sa din secunda in care a iesit din curtea dealerului auto. Acest lucru nu este valabil si pentru o masina second hand.
Prin urmare, daca priviti masina ca investitie ori pur si simplu doriti sa o schimbati din cand in cand, masina de ocazie ar putea reprezenta o investitie mai buna.
Si in 2019, soferii romani care s-au orientat spre autovehicule de ocazie au preferat marcile nemtesti. Peste 110.000 de masini second-hand au fost cumparate in primele trei luni din 2019 in Romania, de 3 ori ori mai multe fata de masinile noi.
Persoanele fizice par sa prefer autoturismele second-hand, care au ca tara de provenienta Germania, Franta sau Italia. Pentru moment nu sunt disponibile mai multe date, asteptam luna iulie pentru un bilant al vanzarilor de masini de ocazie in primul semestru al lui 2019.
Fiti insa atenti la achizitia unei masini la mana a doua pentru a nu ajunge sa cheltuiti o multime de bani pe reparatii sau pe indreptarea unor vicii ascunse. Pentru aceasta, comandanti un raport VIN online cu istoricul masinii second hand, pe baza seriei de sasiu, pe https://verificareavin.ro.
Din acest raport, veti... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 14:22
Scandalurile recente in care au fost implicate mai multe persoane care activau in sistemul medical romanesc fara a avea acest drept au declansat o ancheta la nivel national.
Astfel, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania au semnat un protocol in urma caruia vor fi verificati toti medicii din tara, anunta TVR 1.
Practic, vor fi verificate documentele si statutul medicilor care profeseaza in spitalele din tara.
Conform protocolului, dupa fiecate sesiune de examen cele doua institutii se vor informa intre ele si vor actualiza bazele de date cu toti medicii.
Masura a fost luata dupa ce in ultima vreme au iesit la iveala cateva cazuri de medici care profesau fara acest drept.
Cel mai recent caz a fost cel al Ralucai Daniela Birsan, femeia care facea voluntariat ca medic la Spitalul din Ilfov, fara sa aiba studii. Doua femei au depus plangere pana acum impotriva acesteia.
Citeste si despre cazuri similare:
Barbatul acuzat ca se dadea dentist desi era zidar respinge acuzatiile: Sunt la o specializare de medicinaInca un medic fals a fost descoperit: Ar fi fost zidar si ar fi invatat meserie de la sotieMinisterul Sanatatii anunta ca a descoperit inca un medic fals in Romania ...citeste mai departe despre "Colegiul Medicilor din Romania: Toti medicii din tara vor fi verificati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 08:51
Dupa adaugarea tehnologiei de criptare a mesajelor, WhatsApp ridica si mai mult stacheta securitatii pentru utilizatorii sai, prin adoptarea unui sistem de verificare dubla.
In cazul unei aplicatii de chat, cum este WhatsApp, informatiile utilizatorilor pot fi interceptate din doua directii. Pe de o parte, acestea ar putea fi interceptate in timpul transferului de la un device la altul, problema pe care WhatsApp a rezolvat-o prin criptare.
Pe de alta parte, comunicarea poate fi interceptata prin intrarea fizica in posesia dispozitivului. Cum nu toate telefoanele dispun de autentificare pe baza amprentei, dezvoltatorii de aplicatii care includ informatii sensibile sunt datori, la randul lor, sa faca eforturi pentru a creste securitatea la nivelul aplicatiei.
Acesta din urma este considerentul pentru care dubla verificare este binevenita in cazul WhatsApp, aplicatie care se bucura in prezent de 1,2 miliarde de utilizatori, fiind si cea mai populara din zona de chat, la ora actuala.
In mod obisnuit, verificarea utilizatorilor de WhatsApp se face prin intermediul numarului de telefon. Dubla verificare presupune adaugarea a inca unei metode de verificare. In cazul WhatsApp, aceasta metoda suplimentara va consta in crearea unui cod format din sase cifre.
Noua facilitate va fi optionala si va putea fi activata din sectiunea Account a meniului de configurarea aplicatiei. Aceasta va putea fi regasita sub denumirea "Two-step verification". Din cate se pare,... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 09:19
Un kamikaze care a participat la atentatele din Franta, in urma cu o saptamana, fusese verificat pe 3 octombrie, in Grecia, in acelasi timp cu un altul care se infiltrase printre imigranti proveniti din Siria.
Anuntul a fost facut vineri de justitia franceza, relateaza AFP.
Atentate la Paris: Franta cere UE sa "se trezeasca" in fata amenintarii teroriste
Barbatul, mentionat intr-un ...citeste mai departe despre "Atentate la Paris: E oficial - Un kamikaze fusese verificat in octombrie, in Grecia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 23:10