Industria turismului din Turcia aproape s-a oprit, in aprilie numarul vizitatorilor straini a scazut cu 99%, comparativ cu perioada similara din 2019, din cauza restrictiilor de calatorie adoptate pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Luna trecuta, au sosit in Turcia 24.238 de turisti straini, fata de 3,29 milioane in aprilie 2019, arata datele publicate vineri de Ministerul Turismului.
In primele patru luni din acest an, numarul vizitatorilor straini a scazut cu peste 50%, la 4,3 milioane, de la 8,7 milioane in perioada similara din 2019.
In perioada ianuarie-aprilie 2020, cei mai multi vizitatori straini - 2,3 milioane - au fost in Istanbul.
In primele patru luni din acest an, cei mai multi turistri straini au sosit din Bulgaria aproape 400.000 - si Germania - peste 356.000.
Anul trecut, Turcia a fost vizitata de 45 milioane turisti, iar veniturile din turism au fost de aproximativ 34,5 de miliarde de dolari.
Din aceasta saptamana, autoritatile de la Ankara primesc din nou solicitari de peste hotare pentru reluarea serviciilor de turism medical pentru straini.
Ministerul turc al Sanatatii a pregatit directivele referitoare la criteriile de intrare in tara, tratare si externare a pacientilor si insotitorilor lor neinfectati cu coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2. Intre cele 31 de state se numara Romania, Marea Britanie, Germania, Irak si Rusia, iar tratamentele disponibile acopera o gama larga, de la... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 17:48
Veniturile Bulgariei de pe urma vizitatorilor straini au crescut usor, cu 0,02% in primele 11 luni din 2019, la 3,6 miliarde de euro, a anuntat Banca Centrala a Bulgariei, transmite Novinite.
In 2018, Bulgaria a obtinut din turism venituri record, de 4,29 miliarde de euro.
In noiembrie, veniturile Bulgariei de pe urma vizitatorilor straini s-au situat la 153 milioane de euro, o crestere de 6,7% comparativ cu perioada similara din 2018. Si numarul turistilor straini a inregistrat in noiembrie un avans anual de 7,5%.
In primele 11 luni ale anului trecut, 8,83 milioane de turisti straini au vizitat Bulgaria.
Rezultatele arata ca, in pofida dificultatilor globale si a crizelor, sectorul bulgar al turismului se dezvolta in mod constant si isi demonstreaza stabilitatea, a afirmat ministrul Turismului, Nikolina Angelkova.
In 2018, peste 9,2 milioane de turisti straini au vizitat Bulgaria (tara a carei populatie este de aproximativ sapte milioane), o crestere de 4,4% fata de 2017, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (NSI), cei mai multi vizitatori straini fiind din Romania, Grecia, Germania, Turcia, Macedonia si Rusia.
Turismul reprezinta una dintre principalele surse de venit ale Bulgariei, care asigura peste 5% din PIB si numeroase locuri de munca. mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 15:38
Turcia spera sa atraga in acest an un numar de aproximativ 58 de milioane de turisti straini si totodata mizeaza pe venituri din turism de peste 40 de miliarde dolari, a declarat luni ministrul turc al Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, transmite Reuters.
Oficialul mentionat a precizat ca abia la finele acestei luni vor fi date publicitatii cifrele definitive cu privire la numarul turistilor care au vizitat Turcia in 2019, dar a adaugat ca anul trecut Turcia a fost vizitata, cel mai probabil, de 51 milioane turisti, iar veniturile din turism au fost de aproximativ 34 de miliarde de dolari.
Mehmet Nuri Ersoy a reiterat ca obiectivul Turciei pentru anul 2023 este atragerea a 75 de milioane de turisti straini si venituri de 65 de miliarde dolari din turism. De asemenea, cheltuielile turistilor peste noapte sunt estimate la 71 de dolari in 2019, obiectivul autoritatilor fiind cresterea la 78 de dolari in acest an si la 91 de dolari in 2023.
"Trebuie sa extindem activitatile turistice in toate cele 81 de provincii ale Turciei", a spus Mehmet Nuri Ersoy, vorbind despre problema turistilor care viziteaza in mod repetat aceeasi destinatie. "Sunt turisti rusi care au vizitat Antalya de 40 de ori si incep sa se plictiseasca de Antalya. Acestora trebuie sa le promovam regiunea Egeea", a spus ministrul turc al Turismului.
Potrivit celor mai recente date publicate de autoritatile turce, in perioada ianuarie-noiembrie 2019, numarul strainilor care au vizitat Turcia a crescut cu... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 17:09
Turcii stabiliti in strainatate sunt indemnati sa revina acasa insotiti de cetateni straini, intr-o campanie initiata de presedintele Recep Erdogan prin care se incearca salvarea turismului din tara.
"Veniti acasa cu vecinii vostri!" este sloganul prin care Erdogan spera sa opreasca declinul industriei turistice din Turcia, dupa ce acest sector a fost lovit de numarul ridicat de atentate teroriste si de o criza in relatia cu Rusia, informeaza Daily Sabah.
Datele prezentate de Institutul de Statistica al Turciei arata ca, intr-un singur an, incasarile din turism au coborat cu aproximativ 30 de procente, pe fondul lipsei de securitate in fata amenintarilor teroriste cu care se confrunta tara si al crizei diplomatice intervenite in relatia cu Rusia.
Veniturile industriei turistice au inregistrat o scadere de 9,4 miliarde dolari intre 2015-2016, de la 31,5 miliarde la 22,1 miliarde USD.
Planul lui Erdogan de revigorare a sectorului turistic se bazeaza pe cei 5 milioane de turci din diaspora, dintre care 3,5 milioane revin cu regularitate in tara natala.
"Ii consideram pe cetatenii turci care traiesc in strainatate drept ambasadori onorifici. Ii invitam pe toti sa vina sa isi petreaca cel putin o saptamana de vacanta acasa", a specificat presedinte turc, adaugand ca acestia sunt indemnati sa vina insotiti de vecini si prieteni.
Erdogan crede ca diversificare ofertei turistice din statiunile turcesti ar putea genera venituri cuprinse intre 50-86 miliarde de... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 13:28
Patronatele din industria turismului din Turcia se uita cu ingrijoare la dimensiunile atinse de proiectele de dezvoltare a spatiilor de cazare din cel mai vizitat oras al tarii, Istanbul.
Costul proiectelor care vizeaza constructia de noi hotelui in orasul de pe malul Bosforului se ridica la 1,3 miliarde de dolari, dar valurile de turisti nu se mai intrezaresc la orizont, remarca Hurriyet Daily News.
Amenintarile teroriste din Turcia, ca si blocada impusa timp de 10 luni de Kremlin vizitatorilor traditionali din Rusia a lasat urme adanci in veniturile operatorilor din turismul turcesc.
Numai pe al treilea trimestru, hotelierii si agentiile de turism au raportat pierderi de aproape 33% fata de anul 2015, in contextul in care industria turistica este factorul principal in reglarea deficitului de cont curent al tarii.
Numarul turistilor straini a scazut cu aproape 32% in primele noua luni ale acestui an, fapt ce ii face pe reprezentantii industrie sa se intrebe daca ridicarea unor noi unitati hoteliere in valoare de 1,3 miliarde de dolari nu reprezinta cumva o investitie inutila in acest moment.
Capacitatea de cazare a hotelurilor din oras ar urma sa creasca cu 47.000 de locuri, ducand cifra totala la 234.000 locuri de cazare, arata o analiza a Asociatiei Hotelierilor din Turcia.
In prezent, cele peste 186.000 de locuri de cazare din Istanbul pot asigura necesarul pentru un flux anual de 28 de milioane de vizitatori.
Chiar si in 2015, cand turismul din... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 19:51
Hotelierii turci sustin ca trebuie sa renunte treptat la ofertele all-inclusive, deoarece au ajuns sa vanda foarte ieftin, la volume extrem de mari, un sistem care isi arata incepand cu anul acesta limitele, pe fondul problemelor grave cu care se confrunta turismul din Turcia.
Moda all-inclusive este regasita in Turcia in mai toate complexurile turistice de pe tarmul Mediteranei si a reprezentat un adevarat magnet pentru vizitatorii de peste hotare. De acum insa, hotelierii privesc cu ingrijoarare la cercul vicios creat de acest tip de servicii, anunta Hurriyet Daily News.
"In masura in care, prin natura sa, acest tip de servicii se dovedeste a fi atractiv pentru turistii care vor sa economiseasca bani, hotelurile se trezesc in imposibilitatea de a creste tarifele, desi costurile cresc de la an la an.
La cat de uzual se dovedeste a fi acest sistem in Turcia, nivelul veniturilor din sector a avut de suferit in ultimii ani. Ar trebui sa reducem numarul hotelurilor cu oferte all-inclusive in mod gradual", a explicat Basaran Ulusoy, presedintele Asociatiei Agentiilor de Turism din Turcia.
Acesta crede ca diversificarea ofertei turistice din tara ar trebui sa aiba la baza extinderea sezonului turistic la 12 luni, nu doar la perioada de primavara-vara si atragerea vizitatorilor cu dare de mana prin pachete de lux puse la dispozitia lor.
Industria de profil din Turcia se confrunta cu o descrestere dramatica a veniturilor prin prisma reducerii numarului de turisti... mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 17:51
1Pentru hotelierii turci, sansa unui sezon estival 2016 de succes pare sa se indeparteze cu viteza fulgeratoare.
Mai intai, blocada impusa de Vladimir Putin dupa doborarea avionului de vanatoare rusesc la granita cu Siria a alungat o masa enorma de turisti.
Acum, atentatul sinucigas din Istanbul care a ucis si raniti mai multi turisti germani, tinde sa puna pe harta neagra o destinatie aflata printre preferatele nemtilor amatori de sejururi ieftine, relateaza Bloomberg.
Prabusire dramatica
Afacerile din turismul turcesc ar putea inregistra o prabusire dramatica in urma celor doua incidente care pun in pericol evolutia industriei de profil in acest an. In 2015, incasarile din turism au fost de aproape 32 de miliarde de dolari.
La sfarsitul lui 2015, Turcia era inca una din primele zece destinatii turistice la nivel mondial si la acest lucru au contribuit masiv turistii rusi si germani, clienti fideli ai litoralului turcesc, dar si ai cluburilor de noapte din Istanbul.
"Sectorul turistic va suferi pierderi mari in 2016, daca este sa ne gandim ca germanii reprezinta cel mai numeros grup de turisti straini din Turcia. Deteriorarea mediului de securitate si impactul asupra industriei turistice va cantari mult din punct de vedere economic", sustine Naz Masraff, director pentru Europa in cadrul agentiei de consultanta Eurasia Group.
Planurile Turciei de a creste importanta sectorului turistic in economie pentru a contrabalansa colapsul pietelor emergente si... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 18:45
1Doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia din Turcia se poate solda cu repercursiuni resimtite pana si de industria de turism din aceasta tara. Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara pot genera pierderi imense pentru hotelierii turci.
In declaratiile facute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezentantii industriei turistice din Turcia au deslusit o amenintare iminenta. "Nu recomandam cetatenilor nostri sa calatoareasca in Turcia in scopuri turistice sau din alte motive", a spus Lavrov, citat de International Business Times.
Din rau in mai rau
Industria turistica din Turca este dependenta intr-o mare masura de clientii rusi, iar hotelierii se astepta la pierderea unui contingent masiv de calatori veniti din Rusia si, implicit, la reducerea veniturilor in viitor.
"Nu ne putem permite sa pierdem piata din Rusia", se arata inspaimantat Osman Ayik, seful Federatiei Hotelierilor din Turcia, intr-un interviu acordat ziarului Hurriyet Daily News.
Situatia poate fi cu adevarat dezastruoasa in conditiile in care industria de turism din Turcia s-a confruntat deja cu pierderea a 800.000 de turisti rusi anul acesta ca urmare a crizei economice aparute dupa impunerea sanctiunilor economice pentru Moscova.
In 2014, inainte ca sanctiunile economice si prabusirea pretului petrolului sa arunce Rusia in recesiune, aproximativ 3,3 milioane de turisti rusi au ajuns in statiunile din Turcia.
Numarul lor a scazut anul acesta cu 25%, iar un... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:11
Autoritatile turce se asteapta ca, anul viitor, veniturile din turism sa creasca cu 8,1%, pana la 25,4 miliarde dolari, de la 23,5 miliarde de dolari in acest an, potrivit unui program guvernamental publicat, duminica, de agentia Anadolu.
Numarul de turisti in Turcia ar urma sa creasca cu 3,8% pana la 33 milioane de vizitatori, de la 31,8 milioane in 2012.
Turcia controleaza 6,2% din piata europeana a turismului in termeni de numar de vizitatori si 5% in termeni de venituri.
Turcia este a saptea destinatie turistica la nivel mondial, iar obiectivul oficialilor turci este ca tara sa devina una dintre primele cinci din lume, dupa criteriul veniturilor generate din turism. mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 16:57