Premierul Viorica Dancila s-a laudat, marti, in Parlament, cand a luat cuvantul inaintea votului pentru motiunea de cenzura, ca avutia romanilor a ajuns la maximul ultimilor 10 ani. Dar oare ce ne spun cu adevarat statisticile?
Opozitia a adunat doar 200 din cele 233 de voturi necesare, astfel ca alianta PSD-ALDE pastreaza deocamdata guvernarea.
Vezi AICI desfasurarea dezbaterilor de la motiunea de cenzura de marti
"Avutia romanilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani" - este declaratia Voricai Dancila de marti pe care Ziare.com o analizeaza.
Citeste si: USR: 5 minciuni pe care le-a spus Viorica Dancila in Parlament la motiunea de cenzura
Cum premierul nu a explicat clar la ce se refera prin avutia romanilor, vom diseca doua statistici: venitul mediu lunar al unei gospodarii si valoarea activelor.
1. Venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania: Cat castigam, cat cheltuim si cat se duce la stat
In anul 2018, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 4.251 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Salariile (si celelalte beneficii financiare aferente lor) au avut cea mai mare pondere in venituri (67,2%).
Sa vedem cum a evoluat venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania, in ultimii 10 ani, conform INS:
2018: 4.251 de lei
2017: 3.392 de lei
2016: 2.945 de lei
2015: 2.352 de lei
2014: 2.500 de lei
2013: 2.559 de lei
2012: 2.475 de lei
2011: 2.417... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 07:51
Romania inregistra, in 2015, cea mai mare inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeana (UE), fiind urmata de Lituania si Bulgaria, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).
"In Romania, inegalitatea veniturilor este superioara mediei pe ansamblul Uniunii Europeane. In anul 2015, cei mai bogati 20% dintre cetatenii Uniunii Europene au realizat venituri de 5 ori mai mari decat cei mai saraci 20%. Cele mai mici ecarturi intre veniturile persoanelor bogate si cele sarace s-au inregistrat in Cehia si Slovacia (3,5 fiecare), Slovenia si Finlanda (3,6 fiecare), Belgia si Olanda (3,8 fiecare), iar cele mai mari in Romania (8,3), Lituania (7,5), Bulgaria (7,1), Spania (6,9), Grecia si Letonia (6,5 fiecare) ", informeaza INS.
Statele care au valori reduse ale indicelui inegalitatii veniturilor prezinta si rate de saracie mult inferioare mediei europene.
Potrivit publicatiei INS, anul trecut, persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut venituri de 7,2 ori mai mari decat cele din gospodariile sarace.
"In anul 2016, persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decat persoanele din gospodariile considerate sarace. Indicele inegalitatii veniturilor a avut o crestere accelerata pana in anul 2015, cand a atins si maximul perioadei (8,3%), insa in 2016 a scazut la valoarea atinsa si in 2014. Cum era de asteptat, inegalitate mai mare a veniturilor banesti disponibile se... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 18:51
Romanii anticipeaza o usoara crestere a salariilor si a tarifelor, cu influenta favorabila asupra dorintei de cumparare, iar campania electorala ii face mai optimisti si cu privire la performanta economica, in contrast cu asteptarile celorlalti europeni, potrivit unui sondaj realizat de GfK.
"In 2013, economia romaneasca a inregistrat o crestere de 3,5 procente. Este putin probabil ca aceasta rata de crestere sa continue in 2014. Ca de fiecare data in perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimisti, fiind de parere ca in urmatoarele cateva luni vor beneficia de performanta economica in crestere. La -3,7 puncte, asteptarile privind starea economiei continua sa fie negative, inregistrand insa o crestere constanta pe parcursul acestui an", arata rezultatele studiului GfK Climatul de Consum Europa, transmis de Mediafax.
Asteptarile romanilor privind veniturile au crescut deja cu mult peste media pe termen lung de zero, situandu-se la 5,3 puncte. Consumatorii romani se asteapta deci la o usoara crestere a salariilor si tarifelor. In iunie indicatorul a atins o valoare maxima de 6,5 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din noiembrie 2008.
"Aceste evolutii pozitive au favorizat si dorinta de cumparare. Indicatorul se situa la -6,9 puncte in septembrie, ceea ce marcheaza o crestere de 7 puncte pe parcursul trimestrului al treilea. Indicatorul a crescut cu circa 14 puncte fata de valoarea de anul trecut", precizeaza sursa citata.
Pe de... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 12:55
Romanii sunt la fel de pesimisti ca in 2013 in ceea ce priveste redresarea economiei si veniturile in acest an, doar dorinta de cumparare fiind in usoara crestere, potrivit indicatorilor GfK de la sfarsitul primul trimestru.
"In ansamblu, sentimentele consumatorilor s-au schimbat prea putin la inceputul lui 2014. Nivelul scazut care a persistat pe parcursul celei mai mari parti a anului trecut a continuat sa domine si in primul trimestru", se arata in sondajul GfK Climatul de consum Europa efectuat in 14 state europene.
Astfel, asteptarile privind starea economiei se situeaza in prezent la -17,2 puncte, fata de -14 puncte in decembrie si -13,6 puncte in urma cu un an. Totodata, asteptarile privind venitul prezinta o imagine similara, indicatorul situandu-se in prezent la -8,2 puncte. Este vorba de o imbunatatire minima, de 0,7 puncte, fata de decembrie, in timp ce, in martie 2013, indicatorul se situa la un nivel mai bun, de -5,4 puncte.
Dorinta de cumparare se situeaza in prezent la -13,8 puncte, ceea ce reprezinta o usoara crestere, de 1,7 puncte, comparativ cu decembrie. Cu un an in urma, cifra se situa la -18,3 puncte.
2014, anul in care criza economica poate lua sfarsit
Potrivit GfK, economia din statele UE reincepe sa creasca, iar consumatorii spera ca in acest an criza economica sa ia intr-un final sfarsit.
"Indicele climatului de consum pentru UE reflecta clar aceasta tendinta, castigand 0,8 puncte in primul trimestru al lui 2014. In prezent el... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 15:28
Statul a colectat in trimestrul al treilea la bugetul general consolidat cu 4 miliarde de lei mai putin compartiv cu suma prevazuta in programul stabilit de Ministerul Finantelor, respectiv 49,7 miliarde lei fata de 53,7 miliarde lei, potrivit datelor publicate in raportul privind executia bugetara.
Conform datelor operative pentru trimestrul al treilea, veniturile bugetului general consolidat au fost realizate in proportie de 92,5%, in timp ce cheltuielile s-au efectuat in proportie de 96%, situatie care a condus la un deficit de1,5 miliarde de lei, fata de tinta stabilita pe acest trimestru, care prevedea un plus de 400 milioane de lei.
Cu toate acestea, abaterile inregistrate pe partea de venituri au fost compensate partial de economiile inregistrate la cheltuieli, deficitul inregistrat pe primele noua luni ale anului, de 8,1 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB, fiind in limitele tintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 49,7 miliarde lei, au reprezentat 7,9% din PIB si au fost realizate in proportie de 92,5% din estimarile trimestriale.
Veniturile incasate din activitatea economica (fara fonduri de la Uniunea Europeana pre si post-aderare) au totalizat 47,5 miliarde lei, reprezentand 7,6% din PIB si un grad de incasare fata de tinta de 94,8%.
Veniturile fiscale s-au realizat in proportie de 95% si au reprezentat 4,8% din PIB.
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 2,6 miliarde... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:03
Orange Romania a inregistrat in trimestrul al treilea venituri de 241 milioane euro, in urcare cu 3,2% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a lui 2012, in baza comparabila, in contextul cresterii numarului clientilor la 10,383 milioane, a anuntat miercuri compania.
In primele noua luni ale anului, veniturile operatorului au urcat cu 0,7%, la 690 milioane euro, se arata intr-un comunicat transmis de Orange Romania.
Numarul clientilor companiei a urcat cu 183.000 fata de finele lunii iunie. Raportat la finalul anului trecut, compania are cu 100.000 mai multi clienti, reiese din datele financiare prezentate miercuri de grupul francez Orange.
Traficul de internet mobil in reteaua Orange a crescut cu 85% in trimestrul al treilea fata de perioada similara a anului trecut, evolutie sustinuta si de vanzarile de smartphone-uri, care s-au dublat in acelasi interval.
Lansarea Orange TV a contribuit de asemenea la cresterea numarului de clienti si la traficul mai intens de date, 62% dintre utilizatorii serviciului mobil Orange TV Go utilizand smartphone-ul pentru a urmari canale de televiziune, precizeaza compania.
Totodata, numarul tabletelor vandute de companie in trimestrul al doilea a crescut de 7 ori fata de perioada corspunzatoare a anului trecut, se spune in comunicatul Orange Romania.
Orange este cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania dupa numarul de clienti. Principalii concurenti ai companiei pe piata romaneasca sunt Vodafone si Cosmote. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 10:29
Credit Suisse Research Institute a lansat raportul pentru acest an asupra bogatiei la nivel mondial, Global Wealth Report 2013, in care romanii apar pe o tendinta descrescatoare, potrivit unui comunicat al companiei de consultanta EY, fosta Ernst & Young.
Astfel, de la o avere de 13.667 de dolari pe locuitor in 2012, romanii au coborat la 11.191 de dolari in 2013, ceea ce reprezinta o scadere semnificativa, de 18%, fata de anul trecut, a declarat Mihaela Matei, Marketing Supervising Associate EY Romania, coordonatorul proiectului EY Antreprenorii vorbesc.
Conform aceluiasi mentionat in analiza Credit Suisse dar pentru populatia adulta, averea romanilor apare, din nou, in descrestere de la 17.164 de dolari in 2012, la 14.044 de dolari in 2013. Ceea ce reprezinta, din nou, o scadere de 18%.
Romania, printre tarile cu venit mediu scazut
Aceste cifre ne claseaza in zona de venit mediu scazut, adica in zona de venit sub 25.000 de dolari pe adult. Aceasta in conditiile in care, pe harta bogatiei, tarile vestice intra toate in categoria peste 100.000 de dolari pe adult, cu cateva exceptii precum Portugalia si Polonia, care intra in categoria 25.000-100.000 de dolari.
In privinta ponderii averilor romanilor din totalul averii mondiale, din nou Romania este pe tendinta descrescatoare, ajungand de la 0,13% in 2012 la 0,1% in 2013, o scadere de 0,03 puncte procentuale.
Nivelul averii este calculat ca totalul activelor financiare si imobiliare minus totalul... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:51
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Dupa cum se cunoaste, romanii nu sunt cei mai bogati oameni din lume, insa din 2000 pana in 2012 au reusit sa creasca averea de 4,5 ori, chiar si cu ajustarea severa de 36% in perioada 2011-2012 la nivelul averii nationale.
Credit Suisse Research Institute a calculat in 2012 o "avere" (vezi definitia mai jos) pe cetatean adult in Romania de 17.164 USD, in conditiile in care cea mai mare parte a Europei de Vest trece de pragul de 100.000 USD pe locuitor adult.
Nivelul "averii" este calculat ca totalul activelor financiare si imobiliare minus totalul datoriilor. Acestea din urma au crescut si ele: de la o valoare medie de 60 USD pe adult in anul 2000, datoria medie a ajuns, la mijlocul lui 2012, la 2.369 USD, adica o crestere de 40 de ori, conform estimarilor Credit Suisse.
Trebuie sa devenim mai competitivi la nivel de companii
Dupa venituri, nu dupa avere, World Bank ne incadreaza in categoria sub 10.000 USD in 2012, cu 7.943 USD PIB per capita (nu pe adult) in 2012, in scadere cu 10%, de la 8.874 USD in 2011.
Ca sa depasim pragul de 20.000 USD si sa intram in urmatoarea categorie de "avere" 25.000-100.000 si sa depasim pragul de 10.000 USD la PIB pe cap de locuitor trebuie sa devenim mai competitivi la nivel de companii, iar politicile publice si reglementarile trebuie sa sustina aceasta transformare.
Potrivit Raportului asupra Competitivitatii Globale 2013 - 2014 (The Global Competitiveness Index) de catre Forumul Economic Mondial, in care Romania... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 12:22