Banca Centrala Europeana a dat publicitati datele referitoarela efectele crizei in zona euro. Diferentele sunt alarmante pentru experti, acestea reflectand evolutii diferite in veniturile populatiei din tarile membre ale uniunii monetare.
Practic, intre 2009-2013, populatia din tarile afectate de criza datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, in vreme ce in tarile creditoare din zona euro, localnicii au trait mult mai bine, relateaza Reuters.
Irlandezii, saraciti peste noapte
Cei mai afectati de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scadere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoana. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.
Topul perdantilor este completat de populatia Spaniei, unde criza a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.
Prin contrast, germanii si olandezii au trait mai bine pe timp de criza decat in perioada anterioara, ori cel putin asta arata statistica BCE.
In Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, in vreme ce in Olanda a inregistrat un salt de 19.000 de euro, populatia din ambele tari beneficiind de o crestere a investitiilor financiare in perioada respectiva.
Datele prelucrate de analistii BCE ilustreaza si mai bine diferentele economice care predomina in zona euro, incepand cu economia Finlandei si mergand spre cea mai afectata tara din regiune: Grecia.
Pana la bani!
Prezentarea facuta... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
Peste 44% dintre greci au avut anul trecut venituri sub pragul saraciei, potrivit estimarilor unui grup de analiza al Universitatii de Economie si Afaceri de la Atena, citat de cotidianul elen Kathimerini.
Pragul saraciei este de 60% din venitul mediu din 2009, ajustat la inflatie, sau pana la 665 de euro pe persoana, sau 1.397 de euro pentru un cuplu cu doi copii minori in intretinere, informeaza Kathimerini.
Raportul Grupului de Analiza pentru Politici Publice sugereaza ca, in loc sa intareasca sprijinul pentru persoanele fara loc de munca - o metoda eficienta de stimulare a cererii de consum, statul a fost nevoit sa reduca acest ajutor.
De asemenea, statul nu a reusit sa impiedice colapsul structurilor sociale atat din cauza masurilor de austeritate adoptate in ultimii ani, cat si a lipsei unor strategii adecvate si a utilizarii ineficiente a resurselor, probleme care au afectat Grecia si inainte de declansarea crizei.
Grecia a inregistrat in 2013 al saselea an de recesiune. Bugetul pentru acest an, aprobat de parlament la inceputul lunii decembrie, ia in calcul revenirea economiei pe crestere, cu un avans al PIB de 0,6%.
Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere in acest an, insa unii analisti au avertizat ca recesiunea va continua, insa cu o contractie a PIB mai redusa.
Guvernul de la Atena a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate, printre care cresteri de taxe, concedieri si reduceri de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:16