Averile nejustificate de pana la un milion de euro primesc o perioada de gratie, respectiv pana pe 31 martie 2017, ca sa fie declarate si impozitate cu 16%.
Dupa aceasta data, daca vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Profit.ro.
De cativa ani, Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza un program de verificare a marilor averi, insa rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al institutiei, pana la sfarsitul anului 2015 au fost incasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate in acest program.
Amnistia fiscala este frecvent folosita de multe state pentru a atrage sume la buget din venituri nedeclarate.
In proiectul de modificare a Codului Fiscal se explica astfel impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate, la articolul 1173:
(1) In cazul in care patrimoniul net definit la art. 1171 alin. (1) lit. a) nu poate fi ...citeste mai departe despre "Amnistie pentru averile nejustificate: Daca trece perioada de gratie, impozitul va creste la 75%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 10:49
Agentia Nationala de Integritate a finalizat 402 dosare in primele patru luni ale acestui an, fiind constatate si 11 cazuri de averi nejustificate, cu o valoare totala de aproape un milion de euro.
Potrivit unui comunicat al ANI, in perioada ianuarie - aprilie 2016, inspectorii de integritate au finalizat 402 dosare, iar in 195 de dosare a constatat 211 incidente de integritate: 123 cazuri de incompatibilitate, 52 cazuri de conflicte de interese administrative, 11 cazuri privind constatarea unor diferente nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate, dar si 15 cazuri de conflicte de interese penale, respectiv 10 cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind savarsirea infractiunilor asimilate faptelor de coruptie, fals in declaratii.
Cum mai incearca parlamentarii sa scape de ANI - proiect legislativ
Diferenta totala constatata in cele 11 cazuri de averi nejustificate este de 4.082.139 lei (981.454 euro).
Cele 211 incidente de integritate au vizat 192 ...citeste mai departe despre "Averi nejustificate de aproape un milion de euro, descoperite de ANI doar in 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 10:56
Consiliul Fiscal estimeaza ca unele categorii de venit din proiectul de buget pe 2015 sunt prognozate sa creasca intr-un ritm nejustificat de mare, ca este putin probabila dublarea absorbtiei fondurilor UE si ca unele cheltuieli par subevaluate.
"La o analiza preliminara a agregatelor bugetare cuprinse in proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor , , , , care sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante si de masurile de politica fiscala adoptate. De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - , , - par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara aferenta anului 2014", arata Consiliul Fiscal in Opinia privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2015.
Totodata, Consiliul arata ca ajustarea deficitului bugetar in 2015 fata de executia previzionata a anului curent pare a se realiza in mare parte prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile (cu 0,6 pp din PIB), informatiile disponibile in acest moment neindicand modalitatea concreta prin care aceasta se va realiza.
"In plus, cresterea prognozata a cheltuielilor de investitii se bazeaza in cea mai mare parte pe o crestere proiectata spectaculoasa (aproape dublare fata de executia bugetara din 2014) a absorbtiei... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 13:31
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta unei diferente de peste 100.000 euro intre averea dobandita si veniturile realizate in anii 2008 si 2010 de catre consilierul superior in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului Adriana Vladeanu.
"In anii 2008 si 2010, Adriana Vladeanu a realizat, impreuna cu sotul ei, Andrei Vladeanu, venituri salariale in cuantum de 299.311,13 lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 727.118,83 lei, rezultand o diferenta nejustificata de 427.807,70 lei (aproximativ 108.584 euro)", se arata intr-un comunicat al ANI.
Agentia a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre cei doi.
Adriana Vladeanu a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza.
Aceasta a depus la dosarul de evaluare doua puncte de vedere in exercitarea dreptului la aparare. mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:13
Divizia ungara a fondurilor apartinand grupului olandez ING Groep NV a fost amendata cu 717.000 de euro de catre autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Ungaria (PSZAF), pentru ca a perceput clientilor comisioane care nu erau necesare.
Ancheta derulata de autoritatea de reglementare din Ungaria a inceput in luna ianuarie 2008, anunta Agerpres.
In urma acestei investigatii s-a constatat ca ING a perceput clientilor comisioane nejustificate in valoare de 11,5 milioane de euro.
In plus, in loc sa investeasca direct in fondurile straine, ING si-a folosit fondurile domestice ca intermediari pentru a-si creste veniturile.
Guvernul ungar a anuntat miercuri ca vrea sa acopere deficitul bugetar prin taxarea bancilor si introducerea unei noi taxe pe tranzactiile financiare, ceea ce va crea probleme pentru grupurile bancare care opereaza in Ungaria.
Ungaria dubleaza taxa pe tranzactii financiare
Guvernul de la Budapesta va implementa anul viitor noi masuri fiscale in valoare de 1,3 miliarde de euro pentru a se asigura ca tinta de deficit bugetar va fi respectata. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:39
ANI cere comisiei de specialitate a Curtii de Apel Bucuresti sa controleze averea Crinutei Nicoleta Dumitrean, dupa ce a constatat ca nu poate justifica peste 150.000 de euro, venituri realizate in perioada in care a fost presedintele ANRP, director adjunct la INA si director in cadrul APIA.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta unei diferente semnificative, in cuantum de 627.105 lei (aproximativ 152.634,99 euro), intre averea dobandita si veniturile realizate de Crinuta Nicoleta Dumitrean in perioada exercitarii functiilor de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (8 octombrie 2009 - 5 octombrie 2011), director general adjunct in cadrul Institutului National de Administratie (30 aprilie 2009 - 8 octombrie 2009) si director in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (17 iulie 2006 - prezent).
In urma verificarilor, ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la averea dobandita si veniturile realizate in perioada exercitarii de catre Crinuta Nicoleta Dumitrean a functiilor de presedinte al ANRP, director general adjunct al INA si director in cadrul APIA.
Crinuta Nicoleta Dumitrean a fost informata in 30 mai 2011, 19 decembrie 2011 si, respectiv, 3 aprilie 2012 despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza, aceasta depunand la dosar un punct... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 12:45
Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au gandit pasii pe care ii vor parcurge pentru verificarea romanilor care au averi suspecte pe care nu le pot justifica.Astfel, Fiscul va identifica, va evalua si va gestiona riscurile de nedeclarare ale persoanelor fizice care au fost selectate pentru verificare fiscala.
Reprezentantii ANAF au mai multe modalitati prin care vor putea identifica riscurile de nedeclarare a averii, potrivit EVZ.
Pasul 1: Stabilirea surselor de date
ANAF evalueaza informatiile detinute despre persoanele fizice si stabileste datele pe care trebuie sa le mai obtina pentru a identifica diferentele dintre situatia fiscala persoanala si veniturile declarate.
Fiscul va investiga persoanele fizice si va cauta surse de informatii si la alte autoritati publice.
Pasul 2: Culegerea datelor de la alte autoritati
ANAF va avea acces la bazele de date si va solicita altor autoritati informtii privind situatia fiscala personala a contribuabililor, precum si informatii obtinute de organele fiscale din surse publice.
Pasul 3: Formalizarea datelor in structura analizei
Acest lucru este valabil doar in cazul grupurilor mari de date sau in cazul bazelor de date ale altor autoritati publice, interne si externe, dar si a informatiilor punctuale obtinute din alte surse.
Pasul 4: Definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare
Autoritatile vor lua in considerare ca indicatori fiscali: veniturile declarate, cresterea valorii patrimoniului,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 14:24
Pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator, anunta Mediafax.Concluzia rezulta din raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, document aflat pe masa premierului si obtinut de MEDIAFAX.
Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV."Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative.
Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in document.Verificarile efectuate au indicat ca, in cursul anului 2010, cand pretul la pompa a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situatii in care s-a declansat o crestere semnificativa a acestuia, iar analiza efectuata a indicat ca, in majoritatea... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 13:40
Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor "de natura necunoscuta", conform NewsIn.Prin amendarea Codului Fiscal se urmareste fiscalizarea unor venituri nedeclarate de catre o persoana fizica, venituri a caror natura nu este depistata prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de catre respectiva persoana.
"Persoanele fizice care nu si-au declarat veniturile, iar in momentul controlului inspectia fiscala nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%", a anuntat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu. Astfel, inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folisite pana acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneste de la premisa ca orice cheltuiala are o sursa care trebuie, in consecinta, impozitata. Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac incasari si plati, dar nu declara venituri.
In al treilea rand, metoda patrimoniului va fi folosita pentru persoane care nu au declarat venituri, "dar are elemente de crestere de avere".Ialomitianu a precizat ca impozitarea va fi facuta doar daca organele fiscale vor putea proba existenta unor cheltuieli nejustificate prin prisma veniturilor.
"Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari.
Daca se constata ca diferenta dintre... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 23:06