Grupul bancar austriac Erste Group estimeaza ca impactul suportat de pe urma taxei pe activele bancare introdusa recent de Guvernul de la Bucuresti va fi de peste 100 milioane euro in anul 2019, a declarat joi directorul general de la Erste Group, Andreas Treichl, transmite APA.
Suma anuntata de Andreas Treichl, in conferinta cu prilejul publicarii rezultatelor anuale organizata la Viena, este mai mica decat estimarile analistilor potrivit carora povara pentru Erste Group a noii taxe ar urma sa se situeze in jurul a 120-150 milioane de euro pe ansamblul anului 2019.
Treichl a subliniat ca Erste Group, care detine BCR, va face fata cu bine acestei taxe care va afecta insa mai serios bancile locale din Romania si ramane de vazut cum noile politici fiscale vor afecta economia romaneasca in ansamblu. In acest moment se poarta negocieri si este foarte posibil ca situatia sa fie clarificata, a declarat Andreas Treichl.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucuresti a stabilit, prin Ordonanta 114/2018, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.
Joi, Erste Group a raportat un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro in 2018, in crestere cu 36% fata de 2017, fiind cel mai bun rezultat inregistrat de grup in cei 200 de ani de activitate. De asemenea, subsidiara din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR) a realizat anul trecut un profit net de peste 1,202 miliarde de lei (258 milioane euro), in crestere cu 80% fata de... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 09:39
Actiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank si Raiffeisen Bank International au inregistrat miercuri scaderi semnificative, dupa ce autoritatile romane au anuntat planuri de a taxa activele bancare incepand din 2019, transmite Reuters.
Actiunile Erste Bank, care genereaza 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comerciala Romana, au cazut cu pana la 10%, cel mai mare declin inregistrat de o actiune din indicele STOXX 600, dupa care au recuperat o parte din pierderi.
Similar, actiunile Raiffeisen Bank International, care detin 6% din activele sale in Romania, inregistrau o scadere de 3,5%.
Proiectul de ordonanta privind masurile fiscale prezentat marti va afecta si castigurile bancii franceze Societe Generale, analistii de la KBW estimand impactul undeva intre 2% si 7% din castigurile pe actiune.
"Performantele dramatice ale actiunilor bancilor inregistrate in aceasta dimineata par putin exagerate. O noua taxa ar urma sa fie absorbita de public, in cele din urma, si ar trebui sa ajute la protejarea marjelor bancilor in viitor, chiar daca natural, pe termen scurt, castigurile vor avea de suferit", a declarat Tom Kinmonth, analist la ABN Amro.
Principalul indice al Bursei de la Bucuresti a coborat si el la cel mai redus nivel din ultimele sase luni dupa ce Guvernul a anuntat noi taxe pentru banci si companiile de energie precum si masuri care vizeaza fondurile private de pensii.
Una dintre cele mai importante masuri anuntate marti de ministrul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:05
Erste Group, proprietarul BCR, anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.
In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.
Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.
Ca urmare a acestor evolutii, Erste Group anticipeaza in cazul Romaniei o normalizare totala a costurilor de risc la 1%-1,5% din imprumuturile brute medii ale clientilor, incepand din 2015, insotita de o reducere accelerata a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% fata de sfarsitul anului 2013) in 2014, precum si o crestere semnificativa a ratei de acoperire a... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 09:40
Erste Group a raportat un profit net de 103,3 milioane euro in primul trimestru din 2014, in scadere fata de perioada similara a anului trecut, cand profitul net atribuibil proprietarilor societatii mame s-a situat la 176,6 milioane euro, potrivit unui comunicat al Erste Group.
"Erste Group a inregistrat un profit net de 103,3 milioane de euro in primul trimestru din 2014. Principalii factori care au influentat rezultatele sunt binecunoscuti: mentinerea dobanzilor la un nivelul scazut, cererea redusa de credite si, nu in ultimul rand, valoarea semnificativa a taxelor bancare si pe tranzactii din Austria, Ungaria si Slovacia", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.
Venitul net din dobanzi s-a diminuat in primul trimestru din 2014 la 1.123,9 milioane euro EUR (T1 2013: 1.196,7 milioane euro), in principal pe fondul cererii reduse de credite, in contextul caracterizat de mentinerea unui nivel scazut al dobanzilor, precum si al efectelor de schimb valutar.
In timp ce venitul net din taxe si comisioane a crescut usor, la 452,1 milioane euro (T1 2013: 447,4 milioane euro), sustinut de operatiunile cu valori mobiliare, rezultatul net din tranzactionare s-a majorat considerabil, la 50,4 milioane euro (T1 2013: 30,7 milioane euro). Venitul operational s-a situat la 1.690,6 milioane euro (-3,3% fata de T1 2013; 1.748,0 milioane euro).
Managementul riguros al costurilor a determinat reducerea cheltuielilor administrative generale cu 2,7%, la 963,3... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 10:00
BCR nu va avea nevoie de noi masuri de restructurare, suplimentare planului deja anuntat, majoritatea costurilor cu eficientizarea fiind contabilizate in 2012, a declarat Andreas Treichl, care se asteapta ca activitatea economica din Romania sa fie sustinuta de proiectele de infrastructura.
Intrebat daca anticipeaza necesitatea unor noi masuri de restructurare in acest an in Romania, dincolo de cele anuntate anul trecut, directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, a raspuns negativ.
"Nu. Nu vedem absolut niciun motiv pentru care ar trebui sa modificam programul (de restructurare - n.r.) anuntat. Nimic nu va fi modificat in aceasta privinta (...) Majoritatea costurilor de restructurare au fost inregistrate in 2012. Ati vazut deja efectele programului de eficientizare. Efectul net se va vedea mai bine in 2013", a declarat Treichl joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena dupa prezentarea rezultatelor financiare ale grupului pentru anul trecut.
Treichl: Sper ca BCR sa revina pe profit in acest an
La finele lui 2012, presedintele BCR, Tomas Spurny, a anuntat ca grupul va disponibiliza 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni, reprezentand 17,5% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice.
Seful Erste a reiterat, joi, ca spera ca BCR sa revina pe profit in acest an, odata cu reducerea semnificativa a costului riscului.
Erste, banca-mama a BCR, mizeaza in acest an in Romania pe inceperea unor proiecte de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 15:45
SIF Oltenia (SIF5), singura SIF care nu a vandut actiunile BCR catre Erste, a inregistrat in primele noua luni venituri de 102,44 milioane lei (23,1 milioane euro), in crestere cu 4,6% fata de aceeasi perioada din 2011.
In perioda similara din anul trecut, societatea de investitii financiare a consemnat venituri de 97,93 milioane lei.
SIF Oltenia a incasat dividende de 34,8 milioane lei (7,9 milioane euro), cu 58% mai mult decat suma din perioada similara a anului trecut, iar veniturile din titlurile vandute au scazut cu 8,6%, la 60,62 milioane lei.
Cheltuielile totale au urcat cu 58% si au ajuns la 49,17 milioane lei (11 milioane euro), ca urmare a cresterii de aproape trei ori a costurilor cu investitiile financiare cedate, la 31,7 milioane lei.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu 76,3%, la 9,77 milioane lei.
Societatea de investitii financiare a incheiat primele noua luni cu un profit net de 53,26 milioane lei, cu 20,2% mai redus decat cel consemnat in perioada corespondenta din 2011, de 66,81 milioane lei.
SIF Oltenia este singura din cele cinci societati de investitii financiare care nu a iesit din actionariatul BCR si detine in prezent 6,59% din titlurile bancii.
Potrivit proiectului de venituri si cheltuieli pentru acest an aprobat in aprilie de actionari, veniturile ar urma sa creasca cu 18%, la 157,6 milioane lei (35,5 milioane euro), insa administratorii societatii nu exclud vanzarea pachetului de actiuni detinut la BCR, tranzactie... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 08:38
Veniturile SIF Muntenia (SIF4) au crescut de 2,2 ori in primele noua luni, la 167,88 milioane lei (37,8 milioane euro), in principal datorita tranzactiei prin care societatea a cedat catre Erste ultimele actiuni pe care le mai detinea la BCR, dar si din vanzare de titluri ale bancii austriece.
In luna februarie SIF a cedat o parte din actiunile BCR in schimbul a 0,38% din titlurile Erste, astfel ca participatia sa a urcat de la 0,66% la sfar?itul anului trecut la 1,02%. La inceputul lunii aprilie, societatea de investitii a vandut si ultimele actiuni BCR, pentru care a primit 53,5 milioane lei.
SIF a vandut in trimestrul al treilea 0,16% din actiunile pe care le detinea la Erste Bank, participatia coborand la 0,859% la finalul lunii septembrie.
Cheltuielile societatii de innvestitii financiare au urcat in primele noua luni cu 18,7%, la 68,13 milioane lei (15,3 milioane euro).
Astfel, SIF Muntenia a incheiat luna septembrie cu un profit net de 67,75 milioane lei (15,2 milioane euro), de peste cinci ori peste castigul din primele noua luni din anul trecut.
Pentru acest an, societatea estimeaza venituri de 132,1 milioane lei si cheltuieli de 31,1 milioane lei, potrivit bugetului rectificat la inceputul lunii iulie. Totodata, noua proiectie de profit brut, de 101 milioane lei, este vizibil peste cea initiala, de 76 milioane lei.
Actiunile SIF Muntenia au incheiat sedinta bursiera de joi la un pret de 0,6985 lei, in scadere cu 0,36%. La aceasta cotatie,... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:21
Veniturile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 68% in primele noua luni, la 226 milioane lei (51 milioane euro), sustinute in principal de tranzactiile realizate cu titluri din portofoliu, in valoare cumulata de 160 milioane lei (36 milioane euro).
In primele noua luni ale anului trecut, societatea de investitii financiare a consemnat venituri de 134,5 milioane lei.
"In paralel cu operatiunile de vanzare, ce au vizat titlurile EBS (Erste - n.r.) si BRD, s-au efectuat operatiuni de acumulare, avand in vedere un orizont investitional pe termen lung, in conditiile in care pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2012, titlul EBS s-a apreciat cu 31,7%. Cele mai consistente expuneri din totalul activelor apartinand sectorului financiar raman Erste Bank (24,61%), alaturi de BRD (12,5%) si Banca Transilvania (9,6%). Strategia pe emitentul Erste Bank este, in continuare, de reducere a expunerii, concomitent cu valorificarea lichiditatii ridicate, a volatilitatii titlului si reactivitatii acestuia fata de piata. Aceste premise creaza conditii pentru operatiuni de trading. In ce priveste participatia BRD, vanzarile efectuate au redus impactul deprecierii activelor SIF Moldova ca urmare a evolutiei nefavoarabile a acestui titlu", se arata in raportul Consiliului de Administratie al SIF Moldova.
SIF Moldova si-a redus participatia la BRD cu aproape 0,97% in acest an, la 2,31% la finele lunii septembrie, fata de pachetul de 3,28% detinut la finele anului trecut. Cel mai... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 09:05
Erste Bank a realizat dupa primele noua luni un profit net de 597,3 milioane euro, fata de o pierdere de 973 milioane euro in septembrie 2011 si cu 145 de milioane euro peste rezultatul de la jumatatea anului, pe fondul unor provizioane mai mici in regiune si stabilizarii situatiei din Romania.
"Erste Group a inregistrat un profit net de 597,3 milioane euro, pe fondul unui profit operational stabil si al costurilor de risc mai reduse. Performantele solide inregistrate in continuare de cele mai importante piete principale, Austria, Cehia si Slovacia, precum si o oarecare stabilizare in Romania au fost decisive. In trimestrul al treilea, marjele au crescut in Romania pentru prima data in sase trimestre, iar formarea de noi credite neperformante a scazut, de asemenea", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, citat in comunicat.
Profitul operational a ramas stabil la, la 2,61 miliarde euroo in primele noua luni din 2012 (-0,5% fata de primele noua luni din 2011, de la 2,63 miliarde euroo), datorita diminuarii venitului operational si a costurilor operationale.
"Structura noastra bilantiera a ramas exemplara, raportul credite/depozite fiind de 109,2%, in timp ce indicele Core Tier 1 calculat conform metodologiei EBA, inainte de includerea profitului reportat, s-a mentinut la 9,9%", a mai spus Treichl.
Venitul operational s-a situat 5,44 miliarde euro, comparativ cu 5,52 miliarde euro in primele noua luni de anul trecut. Diminuarea cu 1,4% a fost... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 11:30