Persoanele fizice autorizate care obtin venituri din drepturi de autor vor plati contributii potrivit prevederilor din ordonanta 58, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax."Persoanele fizice autorizate...ele obtin doua categorii de venituri - venituri din drepturi de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drepturi de autor se aplica ordonanta 58", a afirmat Ialomitianu.
Guvernul a decis miercuri ca platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor, masura urmand sa fie aplicata incepand cu luni, 13 septembrie.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca in cazul angajatiilor care primesc salariul in mod constant si realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plati contributii de asigurari sociale.
De asmenea, pentru persoanele care nu au o relatie contractuala si realizeaza exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contributile vor fi aplicate pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute pe an, adica 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.
Botis a explicat ca angajatii care au salarii si primesc cu reguralitate si repetitiv si venituri din drepturi de autor vor plati CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute lunar.
Acelasi sistem de plata se aplica si pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor in... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 15:11
Baza de calcul a contributiilor platite de catre persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetara de 20%, iar in cazul conventiilor civile contributiile vor fi calculate la nivelul total al venitului, potrivit unui proiect de OUG, transmite Mediafax.Baza de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Proiectul de ordonanta precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate, ceea ce echivaleaza cu o contributie totala de 11% din baza de calcul, fata de 16,5% in prezent.
Platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor.
Astfel, firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.
Proiectul este discutat in sedinta de Guvern de miercuri.
Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:40
Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) apreciaza ca OUG privind drepturile de autor este neconstitutionala din cauza ca intervine in domeniu fiscal fara pregatirea prealabila a mediului social si pentru ca nu a fost convocat Parlamentul in cinci zile de la depunere, asa cum prevede Constitutia, potrivit Mediafax.Reprezentantii CRJ arata miercuri intr-un comunicat de presa ca OUG 58/2010 este neconstitutionala si ca s-a incalcat articolul 115 din Constitutie, pentru ca Parlamentul nu a fost convocat in cinci zile de cand a fost depusa.
"Ghinionul este ca se vor strange mai putini bani la bugetul sanatatii, somajului si bugetul de pensii, lucru care va adanci si mai tare criza economica", sustin reprezentantii CRJ.
In opinia acestora, ordonanta incearca sa introduca in Codul Fiscal materii care apartin unor legi speciale, in cazul acesta fiind vorba despre sistemul de asigurari sociale, de somaj si de sanatate, apreciind ca se arunca pisica de la Ministerul Finantelor la Ministerul Muncii si inapoi.
"Daca scopul ordonantei a fost acela de a aduna mai multi bani la buget de la cei care prestau activitati specifice dreptului de autor ori activitati independente, efectul s-a dovedit a fi exact invers.
Oamenii, chiar daca ar dori sa plateasca, nu o pot face pentru ca nu au cum sa stea lunar la trei randuri de cozi, nu stiu sa completeze formularele neavand cunostinte juridico-contabile, ori pentru ca, pur si simplu li se pare imoral", se mai arata in documentul citat.
Mai mult,... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 01:14