Deputatul USR Iulian Bulai a transmis, joi, ca femeile care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului, dupa ce o modificare din martie 2018 a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului.
Potrivit unui comunicat de presa, deputatul spune ca Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator ordonanta in cauza.
Bulai semnaleaza ca in cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actrite, muzicieni, artisti vizuali, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. El noteaza ca este vorba, anual, despre sute sau mii de mame cu venituri din drepturi de autor.
"E o forma de discriminare si o condamn cu fermitate. Acest act de rea-vointa sau ignoranta la adresa celor care muncesc in cultura si in industriile creative va avea un impact major asupra vietii unor parinti si, in definitiv, a copiilor lor.
PSD a hotarat ca aceasta categorie sociala sa nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii nascuti in familii creative sa petreaca mai... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:39
Drepturile de proprietate intelectuala, care includ si drepturile de autor, vor fi scoase din categoria veniturilor independente si tratate separat de Fisc.
Pentru acestea va fi reintrodusa retinerea la sursa a contributiilor la pensii si sanatate pentru persoanele fizice care obtin sume de la un platitor de venit cel putin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe tara, respectiv de minimum 22.800 lei in acest an, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Finante.
Pentru a mentine facilitatea fiscala acordata persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de scutire de la plata impozitului pentru veniturile din activitati independente, trebuie precizata in mod expres scutirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala obtinute de persoanele respective, arata nota de fundamentare a proiectului.
In categoria drepturilor de proprietate intelectuala se incadreaza drepturile de autor si drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de inventie, desenele si modelele sau marcile si indicatiile geografice.
Cum se calculeaza impozitul pe DA
Venitul net al persoanelor fizice care obtin sume din astfel de activitati va fi determinat prin scaderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40%.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra venitului net. Acesta este final si va fi retinut la sursa, de catre platitorii veniturilor.
Totodata, persoanele fizice pot opta pentru... mai mult
Sambata, 10 Martie 2018, ora 12:49
Scriitorii, jurnalistii, actorii, pictorii, arhitectii si toate persoanele care inregistreaza venituri din drepturi de autor vor beneficia de o crestere a veniturilor lunare, datorata reducerii fiscalitatii, sustine ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, pe pagina sa de Facebook.
Oficialul MFP prezinta pe pagina sa de Facebook o comparatie a evolutiei obligatiilor de plata aferente veniturilor obtinute din drepturi de autor pentru anii 2015, 2016 si 2017, pe baza modificarilor propuse in proiectul noului Cod Fiscal, transmite Agerpres.
Datele, care se refera la persoanele care in 2015 au venituri exclusiv din drepturi de autor, nu din alte surse, arata ca aceia care au obtinut in 2015 un venit lunar de 1.000 lei vor avea in 2016 un venit suplimentar de 54 de lei, ca urmare a scaderii obligatiilor totale de plata cu CAS, CASS si impozit pe venit, de la 236 lei la 181,92 lei. In 2017, venitul suplimentar va fi de 70 de lei.
Exemplele continua pentru venitul lunar de 2.000 lei, unde veniturile suplimentare se cifreaza la 107 lei in 2016 si 138 lei in 2017, pentru venit lunar de 4.000 de lei - venit suplimentar de 214 lei in 2017 si 275 lei in 2017, pentru 8.000 lei lunar - 429 lei in 2016 si 550 lei in 2017, pentru 10.000 lei lunar - 536 lei in 2016 si 687 lei in 2017, pentru 15.000 lei lunar - 804 lei in 2016 si 1.031 lei in 2017, iar pentru 20.000 lei lunar - 726 lei in 2017 si 1.028 lei in 2017.
Ministrul Finantelor prezinta pe Facebook si o comparatie a... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 13:07
Persoanele fizice trebuie sa isi declare la Fisc veniturile realizate in 2012 prin depunerea formularului 200 pana pana la 27 mai 2013 inclusiv, amenzile pentru depasirea acestui termen fiind cuprinse intre 50 si 500 de lei. Totusi, nu toate categoriile de venituri realizate anul trecut trebuie raportate in acest formular.
Potrivit reglementarilor fiscale, declaratia 200 trebuie depusa de persoanele fizice care, in anul 2012 au realizat venituri comerciale din fapte de comert, prestari de servicii (altele decat cele din profesii libere), practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente, venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente.
De asemenea, si persoanele fizice care au obtinut venituri din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:37
In sedinta de guvern de miercuri se va adopta o ordonanta de urgenta prin care toate veniturile pana la 65.000 euro pe an obtinute din activitati independente, inclusiv din drepturi de autor sunt scutite de TVA, a anuntat marti premierul Victor Ponta. mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 19:39
Persoanele fizice autorizate care obtin venituri din drepturi de autor vor plati contributii potrivit prevederilor din ordonanta 58, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax."Persoanele fizice autorizate...ele obtin doua categorii de venituri - venituri din drepturi de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drepturi de autor se aplica ordonanta 58", a afirmat Ialomitianu.
Guvernul a decis miercuri ca platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor, masura urmand sa fie aplicata incepand cu luni, 13 septembrie.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca in cazul angajatiilor care primesc salariul in mod constant si realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plati contributii de asigurari sociale.
De asmenea, pentru persoanele care nu au o relatie contractuala si realizeaza exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contributile vor fi aplicate pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute pe an, adica 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.
Botis a explicat ca angajatii care au salarii si primesc cu reguralitate si repetitiv si venituri din drepturi de autor vor plati CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute lunar.
Acelasi sistem de plata se aplica si pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor in... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 15:11
Baza de calcul a contributiilor platite de catre persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetara de 20%, iar in cazul conventiilor civile contributiile vor fi calculate la nivelul total al venitului, potrivit unui proiect de OUG, transmite Mediafax.Baza de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Proiectul de ordonanta precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate, ceea ce echivaleaza cu o contributie totala de 11% din baza de calcul, fata de 16,5% in prezent.
Platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor.
Astfel, firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.
Proiectul este discutat in sedinta de Guvern de miercuri.
Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:40
Sistemul de plata online a contributiilor pentru veniturile din drepturi de autor va fi 100% functional incepand cu 25 septembrie, contribuabilii urmand sa beneficieze de el pentru declaratiile aferente lunii septembrie, depuse in luna octombrie, a declarat pentru NewsIn ministrul Comunicatiilor, precizeaza NewsIn.Noul ministru al Comuniucatiilor, Valerian Vreme, a precizat ca, la 31 decembrie 2010, vor putea fi efectuate online toate platile contribuabililor catre stat.Premierul Emil Boc i-a convocat sambata pe fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, si pe noul detinator al acestui portofoliu, Valerian Vreme, pentru a discuta depre plata online a contributiilor de asigurari sociale.Problema platii online a aparut dupa ce luna trecuta s-au format cozi la ghisee pentru plata contributiilor aferente veniturilor din drepturi de autor.
Normele metodologice ale ordonantei 58/2010 privind drepturile de autor precizeaza ca persoanele care nu depun declaratia pana la data de 25 a lunii primesc amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei. mai mult
Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 18:19
Veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar, conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, potrivit Mediafax.Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal prevede in mod clar ca veniturile din drepturi de autor si drepturile conexe sunt considerate venituri din activitati independente, iar activitatile desfasurate in mod independent care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.
"Normele prevad excluderea de la recalificarea ca activitati dependente a activitatilor desfasurate in mod independent si care genereaza venituri din profesii libere, precum si a drepturilor de autor si drepturilor conexe", se arata in document.
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal stabileste ca persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate, daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale.
"In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. (...)
Orice activitate poate fi reconsiderata drept... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 23:49