Camera Deputatilor a adoptat astazi un proiect de lege care le permite romanilor care au probleme cu banii din cauza pandemiei sa obtina amanarea platii chiriei pe toata perioada starii de urgenta si pentru o inca o luna dupa ridicarea acesteia.
Potrivit proiectului de lege adoptat, de aceste inlesniri la plata se pot bucura si persoanele fizice, dar si cele juridice. Mai exact, din document reiese ca:
"operatori economici, practicanti ai profesiilor liberale, entitatile juridice de drept privat, a caror activitate a fost intrerupta sau ale caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic in perioada de aplicare a starii de urgenta, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada de aplicare a starii de urgenta, pot amana la cerere, fara plata de dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinte".
Cum se poate obtine, procedural, aceasta amanare la plata?
Potrivit proiectului de lege, locatarul este cel care trebuie sa se adreseze "organului fiscal competent" (ANAF - n.red.) si sa ceara, cu documente, sa ii fie platita chiria de catre stat.
Iata ce documente sunt necesare:
1. contractul de locatiune (inchiriere) intre locator si locatar (proprietarul locuintei inchiriate)
2. act aditional intre locator si locatar la contractul de locatiune, care va contine:
- acordul partilor pentru amanarea platii... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 22:55
Amanarea la plata a chiriei de catre IMM-uri in baza certificatului de situatie de urgenta nu echivaleaza cu scutirea sau cu suspendarea obligatiei, intre cei trei termeni existand diferente atat din punct de vedere juridic, cat mai ales fiscal, au atras atentia specialistii Deloitte in sectorul imobiliar, in cadrul unui webinar dedicat pietei imobiliare.
Conform unei ordonante emise la inceputul starii de urgenta, IMM-urile pot, in anumite conditii, sa obtina de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri un certificat de situatie de urgenta, in baza caruia pot solicita amanarea la plata chiriei si la plata utilitatilor pe perioada starii de urgenta.
Atentie la posibilele efecte in lant
Specialistii Deloitte prezenti in webinar, printre care se numara Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale si Lider al Serviciilor de Consultanta pentru Sectorul Imobiliar, Deloitte Romania, Irina Dimitriu, Partener, Reff & Asociatii, si Mihnea Galgotiu-Sararu, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii, au mai explicat ca interventia statului intr-un anumit sector, concentrata pe o anumita obligatie a uneia dintre partile contractante poate fi benefica pentru respectiva parte (in cazul de fata, anumite categorii de chiriasi) pe durata de timp prevazuta de lege, dar risca sa produca dezechilibre majore pe intreg lantul operatiunilor si jucatorilor din domeniul respectiv. De exemplu, prin amanarea platii chiriei cu doua luni, un chirias isi rezolva punctual, dar... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 17:57
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) incepe verificarea mai amanuntita a contractelor de inchiriere. Prima etapa este o campanie de informare a proprietarilor de locuinte, urmata de actiuni de control si sanctiuni, a declarat miercuri seara presedintele ANAF, Dragos Doros.
"In cazul chiriilor, primul pas este ca am pus la punct o campanie de informare si vrem sa pornim prin a discuta cu administratori de bloc, in blocurile mai mari, unde stim ca exista zone sensibile, sa informam proprietarii. Pana la urma, daca vrem conformare voluntara din partea proprietarilor care inchiriaza, primul pas este sa ii informam si sa stie la ce sa se astepte in caz ca nu declara. Pasul doi este sa mergem in control si sa ii ...citeste mai departe despre "Fiscul, cu tunurile pe cei care obtin venituri din chirii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 22:58
Persoanele care obtin venituri din chirii si au primit de la Fisc in prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contributia de 5,5% pentru sanatate, prevedere introdusa din 2014, ar trebui sa-si calculeze procentul din veniturile realizate si sa achite suma, potrivit unui director ANAF.
"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca", a declarat joi directorul general adjunct al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul ANAF, Mihaela Hutanu.
Ea a aratat ca, desi pentru prima transa a contributiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost putin intarziat, obligatia contribuabilului de a plati este prevazuta in legislatie.
Cei care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca contributii de sanatate
"Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu (pentru cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru daca nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% - n.r.), dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie", a precizat Hutanu, intrebata daca vor fi penalitati in aceste cazuri, din vina Fiscului.
Persoanele care... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 15:00
Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati contributia la sanatate, taxa intrata in vigoare la 1 ianuarie 2014 in cazul lor, deoarece softul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu functioneaza.
Statul nu a pus la punct modalitatea de calcul, informeaza Digi 24. Situatia ar trebui insa rezolvata pana la finalul lunii martie, avand in vedere ca acesta este termenul la care ar urma sa fie achitata prima transa din acest bir.
Mai mult, desi statul a decis ca cei care obtin venituri din chirii sa achite contributii la sanatate de 5,5% de la inceputul anului, ANAF a publicat formularul care trebuie completat de contribuabili abia la mijlocul lunii februarie.
Insa pana in prezent, institutia nu a trimis si sumele de plata.
Pe de alta parte, ...citeste mai departe despre "CAS: Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati taxa la Fisc - afla motivul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 16:47
Din 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite contributii la Sanatate, ceea ce ar trebui sa insemne pentru stat incasari in valoare de 165 de milioane de euro pe an.
"Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CASS-ului pentru proprietari sume substantiale avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate.
Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, am putea spune ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an. Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala. Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro.
In practica, evaziunea ar fi puternic resimtita
Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 10:49
O taxa suplimentara ar trebui sa se reflecte, in mod normal, in pretul cerut pentru bunul sau serviciul taxat, insa pe piata chiriilor aceasta logica economica nu este neaparat valabila, sustin specialistii din imobiliare.
Astfel, introducerea platii contributiilor la sanatate pentru toate veniturile din chirii nu va afecta preturile din piata, efectul cel mai probabil fiind o crestere insemnata a numarului deja mare al proprietarilor care fac evaziune.
"Intr-o piata normala, orice cost suplimentar, deci inclusiv taxe sau impozite, se regaseste pana la urma in pretul final al acelui serviciu sau produs pentru care este aplicat respectivul cost.
Cititi mai multe despre Taxarea chiriilor: Ce se intampla cu preturile pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 11:04
Veniturile obtinute de compania italiana Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) din inchirierea retelei de centre comerciale Winmarkt din Romania au scazut anul trecut cu 5,3%, la 11 milioane de euro, in urma inchiderilor de magazine detinute de retaileri locali, care au intrat in insolventa.
"Veniturile din chirii au scazut cu 620.000 de euro, in principal din cauza intrarii in insolventa a unor chiriasi locali importanti, ceea ce a condus la un plan de reorganizare substantial, la reducerea spatiilor inchiriate sau la scaderea chiriilor", se arata intr-o prezentare a companiei.
Grupul detine in Romania 15 centre comerciale, in 13 orase, care au generat in 2011 venituri din chirii de 11,7 milioane de euro. Centrele comerciale erau evaluate la sfarsitul anului trecut la 177,9 milioane de euro.
Centrele comerciale totalizeaza 147.000 de metri patrati. Portofoliul de retail din Romania reprezinta 9,3% din totalul activelor detinute de IGD, in Romania si Italia, evaluat la peste 1,9 miliarde de euro.
Anul trecut, numarul persoanelor care au vizitat centrele Winmarkt a crescut cu 7% la 33,5 milioane. Cresterea a fost consemnata in centrele din Braila, Buzau, Piatra Neamt, Galati si Vaslui, care au reusit sa atraga chiriasi noi, retele de supermarketuri.
In ceea ce priveste vanzarile retailerilor, in 2012 a continuat trendul de scadere semnificativa a vanzarilor de electronice si imbracaminte si o crestere a celor de produse alimentare (+5,9% in termeni... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 15:15
Dezvoltatorul City Business Centre Timisoara a obtinut venituri din chirii de 2,6 milioane de euro, in 2010, inregistrand o crestere cu 13% fata de anul anterior."Gradul de ocupare a cladirilor A si B, insumand 15.000 de mp inchiriabili, a ajuns la 95%.
Mutarea sediului Directiei Financiare in vecinatatea complexului a generat un interes crescut pentru spatiile noastre din partea mai multor jucatori din domeniul financiar-bancar", a declarat Ovidiu Sandor, CEO al ModaTim Investment SA, dezvoltatorul CBC Timisoara.
Odata cu darea in folosinta a cladirii C, in noiembrie 2010, suprafata inchiriabila a crescut la 25.087 metri patrati, gradul mediu de ocupare fiind de 90%.
O serie dintre companiile chiriase si-au extins prezenta in CBC: Alcatel-Lucent, Microsoft, Autoliv, Visma Software sau Cmed, dar au fost semnate si contracte cu chiriasi noi: Wipro Technologies, Raiffeisen Bank sau BCR totalizand 5.800 mp.
Numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in City Business Centre Timisoara a crescut cu aproape 55%, de la 1.300 in 2009, la peste 2.000 la finalul lui 2010. mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 12:15