Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Executia bugetara din trimestrul I este multumitoare si poate conduce, pe baza datelor si pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece masura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, spune premierul Ponta.
"Avem colectari mai mari decat in primul trimestru al anului 2013 si cheltuieli mai mici. Deocamdata, sunt multumit pentru ca, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem sa punem in aplicarea scaderea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale la angajator", a spus Ponta.
El a precizat ca impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scaderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 5,5 miliarde lei, reprezinta impactul pe un an intreg, Ponta apreciind ca Basescu este in general "Gica contra" doar pentru ca aceasta masura este sustinuta de Guvern.
Ponta a aratat ca cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte incasari, respectiv o colectare mai buna si reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la inceputul lunii iunie cu FMI.
Este un obiectiv politic si, poate, un obiectiv economic, care poate duce la pastrarea acestui trend pozitiv de crestere economica. Daca Basescu este impotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer sa fiu nici nu ma mira din moment ce el a fost cel care a taiat... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:52
Romania a inregistrat un excedent bugetar de 400 milioane de lei in luna iunie, deficitul inregistrat fiind mai mic cu 0,07% in iunie, fata de mai, a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.
"Inregistram un deficit de 1,12% din PIB, mai mic decat la sfarsitul lunii mai, cand era de 1,19%, ce inseamna ca in luna iunie am inregistrat excedent de 400 milioane de lei", a declarat ministrul de finante.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat, intr-un comunicat, ca deficitul bugetar a fost in primul semestru de 6,8 miliarde lei, fata de un deficit de 11,2 miliarde lei, in aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, veniturile bugetare au fost mai mari cu 0,5% la sfarsitul primului semestru, fata de perioada anterioara. Cheltuielile sunt mai mici cu 0,3%, respectiv de 16,4% din PIB, fata de 16,7% din PIB in perioada anterioara.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 93 miliarde lei (15,3% din PIB) au fost cu 8,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte ca pondere in PIB.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 99,8 miliarde lei, au reprezentat 16,4% din PIB, crescand in termeni nominali cu 3,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
"S-au inregistrat cresteri fata de semestrul I al anului 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 45,1%, dobanzi cu 34,4%, bunuri si servicii cu 7,1%", se precizeaza in comunicatul Finantelor.
In plus, au crescut... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 15:25