Romania a intreprins in perioada 2006 - 2016 cea mai bizara politica a fondurilor publice dintre toate statele europene, potrivit unei analize date publicitatii de Eurostat. Pornita de pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in PIB, tara noastra a luptat din greu pentru a le reduce si mai mult anul trecut.
Doar relocarea masiva a unor multinationale in micuta Irlanda ne-a facut sa pierdem, in conditii statistice cu totul speciale, pozitia de lanterna rosie europeana la care ne-ar fi dat dreptul din plin strategia de-a dreptul iresponsabila de permanenta relaxare fiscala. Strategie cu care vom avea asigurata nu convergenta ci divergenta in raport cu Europa civilizata.
Astfel, de la un minus de 10% din PIB venituri bugetare din taxe si contributii sociale in raport cu media europeana imediat inainte de aderarea la UE, Romania a ajuns anul trecut la un dezastruos -14%, dupa ce a scazut incasarile cu trei puncte procentuale pe fondul cresterii mediei generale cu un punct procentual.
Pe acest trend divergent in raport cu practica din statele occidentale pe care vrem sa le ajungem din urma, raportul dintre banii de care dispune statul roman pentru sanatate, educatie, administratie, ordine publica, protectie sociala etc. si media UE (pastrand, desigur proportia nivelului de PIB) a scazut de la 74% la doar 65%.
Citeste mai multe despre Cu ce? Romania - de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor! Problemele punctuale... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 08:54
Consiliul Fiscal estimeaza evaziunea fiscala pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, fata de 13,8% cat a estimat pentru 2012, in timp ce gradul de colectare este foarte scazut, de sub 60% din obligatiile bugetare, potrivit presedintelui institutiei, Ionut Dumitru.
"Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranta zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranta nationala, viitorul acestei tari. Asa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondiala, dar rezultatele se lasa asteptate", a spus Dumitru la conferinta "Mugur Isarescu si invitatii sai", organizata de Finamedia la BNR.
El a aratat ca din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regasesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decat la paine, depasind 80%.
Gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat si de birocratia excesiva din Romania, care se situeaza pe pozitia 146 din 148 din tari in ceea ce priveste efectele taxarii fata de motivatia de a muncii si investitii.
Dumitru a mai aratat ca, in standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeana. El a precizat ca din 90' pana in prezent, Romania s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar in 1999 si 2007, in timp ce veniturile fiscale au trecut o singura... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 15:32
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta, ca impozitul pe constructiile speciale, "taxa pe stalpi", se va mentine la procentul de 1,5%, o estimare pesimista privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei.
"Nu (s-a decis reducerea taxei pe constructiile speciale - n.r.), procentul ramane 1,5% ca si la celelalte constructii, cladiri. Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe cladiri speciale este intre 480 si 500 de milioane de lei. Este o estimare pesimista. Noi consideram ca veniturile colectate sunt undeva la dublu sumei care a fost estimata. Aceasta impozitare a constructiilor speciale exista in toate statele europene. Noi o aveam exceptata. Povara fiscala nu va creste intr-un mod semnificativ. Si, asa cum spuneti si ati intitulat taxa pe stalp, vreau sa va spun ca toti stalpii de electricitate produc si alte venituri decat din activitatea de baza", a precizat ministrul Chitoiu.
Acesta sustine ca fiecare stalp este inchiriat de companiile detinatoare cu 50 de euro pe luna pentru companii de telefonie mobila, pentru companii de publicitate. Deci, aceste constructii speciale produc si alte venituri decat activitate de baza. Este si normal sa fie impozitate cum, de altfel, toate statele impoziteaza constructiile speciale.
In completare, premierul Victor Ponta a adaugat in legatura cu acest subiect, ca el si... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:30
Reducerea TVA la paine trebuie aprobata de Consiliul Fiscal sau compensata pe partea de venituri bugetare de o alta masura fiscala, a declarat luni, la finalul intalnirii cu misiunea FMI, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In primul rand trebuie sa respectam legea, iar in lege se spune ca atunci cand se reduce o taxa avem doua optiuni - trebuie sa obtinem aprobarea Consiliului Fiscal si a MFP, ca acea modificare nu afecteaza tintele bugetare pe termen mediu sau, in acelasi act normativ, se prevede o masura de compensare tot pe partea de venituri.
Daca se indeplineste una dintre aceste cerinte, din punctul nostru de vedere nu avem nicio problema cu reducerea TVA la paine", a spus presedintele Consiliului Fiscal.
Ionut Dumitru s-a intalnit luni cu misiunea FMI, temele principale de discutie fiind opinia Consiliului Fiscal despre evolutia economiei romanesti, executia bugetara si proiectiile bugetare pentru anii urmatori. mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 08:58
Premierul Victor Ponta a precizat ca este foarte hotarat ca Executivul sa gaseasca resursele necesare pentru a introduce TVA de 9% pentru paine.
"Pe 25 iulie, 26, 27 iulie, o sa avem cifrele pe primul semestru, incasari, cheltuieli si eu sunt foarte hotarat, am discutat si cu ministrul de Finante, domnul Chitoiu, sa gasim resursele necesare pentru a introduce TVA de 9% la paine. (Pe tot lantul productiv, n.r.), altfel nu functioneaza, practic, daca nu mergi pe tot lantul. Am incercat, dar e singura solutie", a spus primul ministru, marti seara, la RTV.
Masurile privind reducerea TVA la paine ar putea fi adoptate in aceasta vacanta parlamentara, prin ordonanta simpla, dupa analizarea rezultatelor din primul semestru, a declarat premierul Victor Ponta, pe 1 iulie.
"Vom avea o discutie in prima sedinta de Guvern, imediat ce ma intorc (n.r. din turneul asiatic). Cand avem toate rezultatele pe primul semestru, deci pana la sfarsitul lunii iunie, rezultate care tin de venituri bugetare, cheltuieli bugetare - deocamdata ne incadram in mod sigur la deficit, dar trebuie sa vedem la partea de venituri - atunci putem lua decizia. Eu consider ca ambele modificari referitoare la reducerea TVA la paine si impozitul pe microintreprinderi pot fi introduse, le avem in legea de abilitare.
Deci Parlamentul ne-a dat voie prin ordonanta simpla sa le introducem si le introducem in aceasta vacanta. (...) Am vrut sa avem practic datele pe primul semestru destul de clar, pentru ca nu... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 10:47
Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.
Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.
Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.
Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.
Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.
Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:17
Romania a colectat aproximativ 32-33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent de nivelul taxarii, afirma Florian Libocor, economist-sef BRD.
"In zona de buget sau de echilibru bugetar ceea ce conteaza enorm de mult este colectarea veniturilor. Aici Romania nu a excelat pana acum. Noi am colectat in jur de 32 - 33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent care a fost nivelul taxarii, ceea ce face trimitere la o stare de fapt, subliniata de multi, anume nivelul evaziunii fiscale" a declarat, miercuri, Florian Libocor, in cadrul celei de-a IX-a editii din suita de evenimente Business Days.
"In acea zona trebuie sa se intre la modul cel mai serios, pentru ca este ca si cum ati muncii si altii ar trage foloasele din munca pe care o faceti, ceea ce nu este corect. Este profund imoral si incorect", a continuat oficialul BRD.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca pietele de export trebuie diversificate in conditiile in care aproximativ 79% din productia exportata merge catre UE.
"Trebuie sa diversificam pietele de export, productia de export. Avem cateva produse pe care le exportam. Avem o concentrare a exporturilor pe pietele europene, cateva dintre ele. Adica in jur de 70% din total exporturi merge catre Uniunea Europeana. Cehia este intr-o situatie si mai stransa, 82 - 83% din exporturi merg catre UE. Daca piata europeana se va contracta, incotro vei mai exporta? Avem piete traditionale pe care le-am parasit. Pietele traditionale... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:00
Veniturile bugetare estimate pentru 2012 vor ajunge la 32,3% din PIB anul acesta, urmand sa creasca la 32,8% din PIB in 2013 si la 33,3% din PIB in 2014, potrivit unui raport intocmit de Fondul Monetar International (FMI).
Cheltuielile Romaniei vor fi mai mari decat veniturile, pana la 34,5% din PIB in 2012 si respectiv pana la 34,6% anul viitor.
Raportul a fost publicat marti in Monitorul Fiscal.
Potrivit FMI, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 1,8% din PIB in 2013, iar datoriile ajunse la scadenta vor ajunge la 8,8% din PIB, fata de 8,7%, valoare estimata pentru anul 2012.
Anul acesta, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 2,2% din PIB, iar nevoia de finantare va ajunge la 10,9% din PIB, urmand ca anul viitor sa scada usor la 10,6% din PIB, potrivit specialistilor FMI.
Potrivit raportului, majoritatea tarilor, inclusiv Romania, au facut pasi semnificativi in reducerea deficitului fiscal. Imbunatatirea balantei fiscale este mai pronuntata in economiile avansate.
In ceea ce priveste stocurile de datorii, va dura mai mult timp pana se vor vedea rezultatele, acestea urmand sa se stabilizeze abia in 2014-2015, in cazul economiilor dezvoltate.
Potrivit documentului, Romania face parte, din punct de vedere economic, din grupul tarilor in curs de dezvoltare din Europa, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Turcia si Ucraina.
Anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:16
Executia bugetului general consolidat dupa primele sapte luni s-a incheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, fata de un deficit de 1,96% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,12% din PIB dupa primul semestru din acest an.
Comparativ cu primele sapte luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 4,3 miliarde de lei.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 110,4 miliarde lei (18,2% din PIB) la finele lunii august, inregistrand o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16%), impozit pe profit (+5,4%).
Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr. 77/2011.
La nivelul administratiilor locale, executia bugetara arata o crestere cu 4,3% fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate, si cu 13,4% la venituri nefiscale.
Contributiile de asigurari au fost in suma de 29,9 miliarde lei, mai mari cu... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 11:51