Veniturile la buget se vor diminua cu 2,6 milioane de euro anual in urma eliminarii unor taxe consulare, conform unui studiu de impact bugetar, a precizat MAE, la solicitarea Mediafax, subliniind ca o sursa de majorare ar putea fi eliberarea pe viitor a cartilor de identitate de catre consulate.
Incasarile la bugetul de stat se vor diminua in urma revizuirii taxelor consulare cu o suma anuala de aproximativ 11,4 milioane lei (2,6 milioane de euro), conform studiului de impact bugetar efectuat anterior promovarii proiectului OUG 64/2014, se arata in raspunsul MAE.
In ceea ce priveste acoperirea pierderilor la buget in urma eliminarii unor taxe prin adoptarea recenta a OUG 64/2014, Ministerul considera ca se vor putea obtine venituri din emiterea de carti de identitate de catre consulare.
"Ulterior introducerii in circulatie, in perioada urmatoare, a noilor modele de carti de identitate, inclusiv a celor electronice, prin punerea in aplicare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2012, se va generaliza procedura de eliberare prin intermediul consulatelor a cartilor de identitate, care in prezent este posibila doar in cazuri restrictive (numai pentru prima carte de identitate). Se preconizeaza ca, cel putin in statele membre ale Uniunii Europene, unde cartea de identitate este recunoscuta ca document de calatorie, cetatenii romani vor apela pe scara larga la acest serviciu consular, ceea ce va constitui o sursa importanta de majorare a veniturilor... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 08:34
Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 14,8 miliarde de lei in 2012, mai mic cu 40% fata de anul anterior, cand a atins nivelul de 23,9 miliarde de lei. Procentual, deficitul bugetar s-a redus de la 4,3% din PIB la 2,5%, cu putin peste nivelul agreat cu Fondul Monetar International, de 2,4%.
Principalele piedici in procesul de consolidare bugetara de anul trecut au fost blocarea temporara a rambursarilor fondurilor europene (0,2% din PIB) si revizuirea descrescatoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB), se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice.
Principalele categorii de venituri care au inregistrat o crestere au fost veniturile bugetului consolidat si veniturile fiscale.
Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 33,0 % din PIB sau 193,1 miliarde de lei, cu 6,2% mai mult fata de anul precedent in termeni nominali si cu 0,3 pp ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 8,9% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adaugata (+5,4%), accize (+6,0%), impozit pe profit (+5,3%).
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 207,9 miliarde lei, reprezentand 35,5% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 1,0% fata de anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 1,5 pp.
In plus, s-au inregistrat cresteri ale cheltuielilor fata de anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 11:11
Dezbaterile in plenul Parlamentului pe tema bugetului de stat si bugetului pentru asigurari sociale pe anul 2013 vor incepe pe 5 februarie, dupa ce saptamana viitoare vor avea loc audierile in comisiile de specialitate, urmate de discutiile din comisiile de buget-finante.
"In sedinta de azi (n.r. - miercuri) a Birourilor permanente am primit bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2013, le-am distribuit pe procedura catre parlamentari in aceasta saptamana, pentru a depune amendamente.
Saptamana viitoare luni, marti si miercuri vor fi facute audierile in comisiile de specialitate pentru fiecare minister in parte, incepand de joi pana luni inclusiv va fi dezbatut bugetul in comisiile comune de buget-finante, urmand ca marti, 5 februarie, la ora 9,00, sa inceapa dezbaterea pentru bugetul de stat", a declarat presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, dupa sedinta Birourilor permanente reunite.
Guvernul Romaniei a adoptat si transmis, miercuri, Parlamentului, bugetul consolidat pentru 2013, aprobat de catre partenerii externi, care prevede venituri consolidate de 209.285 de milioane de lei, adica 33,6% din PIB.
Veniturile consolidate ale bugetului Romaniei pentru anul 2013 vor fi in crestere cu 0,5% fata de veniturile bugetului din 2012, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.
Cheltuielile totale ale bugetului pentru 2013 vor fi 229.679 de milioane de lei, adica 35,7% din PIB. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:42
Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.
Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.
Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.
Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.
Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.
Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:17
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.
La sedinta de guvern au participat doar jumatate dintre ministri, restul fiind reprezentati de catre secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat in sedinta vreo observatie fata de rectificarea bugetara.
Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 11:43
Lucrarile de intretinere si reparatie a drumurilor au costat, in primele opt luni ale anului, mai mult cu 37,4% decat in aceeasi perioada din 2011.
Costurile lucrarilor se ridica, pana in luna august 2012, la 369,4 milioane lei, fata de 268,7 milioane lei cheltuiti in aceeasi perioada a anului trecut, au declarat reprezentantii CNADNR, citati de Newsin.
Potrivit sursei citate, banii pentru aceste lucrari vin de la bugetul de stat, dar si din venituri proprii sau din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).
Datoriile Companiei de Autostrazi si Drumuri (CNADNR) catre firmele de constructii se ridica la 69,4 milioane lei, reprezentantii companiei precizand insa ca scadenta de plata este luna decembrie 2012.
CNADNR a aplicat in primele opt luni constructorilor penalitati in valoare totala de 26,038 milioane lei, dintre doar aproximativ 50%, adica 12,919 milioane lei au fost incasate.
Cea mai mare sanctiune de 0,05%/zi, in valoare de 9,906 milioane lei a fost aplicata pentru nerespectarea termenului contractual de finalizare a lucrarilor. Compania care a primit penalizarea este Euroconstruct Trading '98 SRL, firma care trebuia sa finalizeze lucrarile la autostrada autostrada Brasov-Bors, sectiunea Bucuresti-Ploiesti.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania a inregistrat in primul semestru din acest an venituri totale proprii de 725,4 milioane lei, in crestere cu 9,8% fata de aceeasi perioada din 2011, respectiv 660,5 milioane lei.... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 12:53
Guvernul va anula datoriile CFR SA de la finele anului trecut catre bugetul consolidat si fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro) prin conversia in actiuni, care vor fi preluate de MTI ca unic actionar.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii si asmiliate salariilor, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 ianuarie 2012, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA la aceasta data si neachitate la data eliberarii certificatului de atestare fiscala", se arata in proiect, intocmit de Ministerul Transporturilor.
La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.
CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar... mai mult
Sambata, 10 Martie 2012, ora 11:34
Premierul Ungureanu a cerut vineri ca, in 60 de zile, actiunile de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB, precizand ca obiectivul combaterii evaziunii este unul de "siguranta nationala", informeaza Executivul.
"Pentru Guvernul pe care il conduc, combaterea evaziunii fiscale este un obiectiv de siguranta nationala si de reforma administrativa, a subliniat astazi primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu, in cadrul intalnirii de lucru din cadrul Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale", se precizeaza intr-un comunicat remis NewsIn.
Potrivit sursei citate, seful Executivului a aratat ca accesarea fondurilor europene si combaterea evaziunii fiscale sunt cele "doua surse importante pentru cresterea veniturilor bugetare si a produsului intern brut".
"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer sa ca in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a declarat primul-ministru.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a aratat ca "intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale ne va permite sa fim mai flexibili in ceea ce priveste cheltuielile cu investitiile, in... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 15:27
Guvernul Boc nu a facut inca public bugetul de stat pe 2012, insa dupa ce FMI a scazut prognoza de crestere economica a Romaniei la 2%, Executivul a fost nevoit sa rescrie schitele bugetului.
Teoretic, acest lucru ar insemna noi ajustari pe partea de cheltuieli si o scadere a veniturilor bugetare. Practic, 2012 nu reprezinta doar un an in care Romania trebuie sa scape de recesiune, ci si un an electoral.
Prin urmare, specialistii si analistii contactati de Business24 sunt de parere ca masurile populiste vor fi mascate in masuri de macrostabilizare care vor da impresia populatiei ca exista un trend de crestere economica.
In opinia lui Mircea Cosea, programul de austeritate aplicat de Executiv anul acesta nu a avut efectul scontat, de aceea economistul vede o crestere economica de doar 1% pentru anul 2011.
"Agricultura, care trebuia sa aduca peste 3 miliarde de euro la buget, din cauza unei evaziuni nestapanite, nu va aduce mai mult de 1 miliard de euro. Motorul nostru de crestere economica, comertul exterior, chiar daca inregistreaza cresteri cu 2 cifre, nu are capacitatea sa ne ridice la cresterea pe care am previzionat-o. Previziunile externe arata ca Romania va avea in acest an cea mai mica crestere economica din Europa", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.
In opinia acestuia vor exista masuri populiste, insa nu de amploarea celor de acum 4 ani, masuri care vor fi mascate sub fel de fel de masuri de macro-stabilizare.
Potrivit economistului, Executivul va... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 21:00