Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca pe primul semestru al acestui an s-au incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Un lucru important asupra caruia vreau ca toata lumea sa aiba datele corecte - pe primul semestru al anului 2014 am incasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, deci, daca s-ar mentine acest trend, 6 miliarde de lei incasari suplimentare fata de anul trecut. Important este insa ca acest trend trebuie sa creasca, nu sa se mentina doar in acest fel, atata timp cat, in sfarsit, dupa nenumarate blocaje, avem in vigoare noul Cod al insolventei, atata timp cat am aplicat schema de restructurare a ANAF in baza acordului si a programului cu Banca Mondiala, motiv pentru care, din aceste cresteri de incasari bugetare am putut sa acoperim descresterea deficitului. Noi nu ramanem la acelasi nivel de venituri si cheltuieli, ci avand o scadere constanta a deficitului, practic, de fiecare data, cresterea de venituri trebuie fie completata de scaderea unor cheltuieli bugetare", a spus Ponta intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
El a adaugat ca modul de efectuare a inspectiilor fiscale ale ANAF, in baza noii politici, s-a reorientat, in sfarsit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care platesc taxe si impozite in asa fel incat cheltuielile bugetare sa fie sustenabile si politicile economice, asa cum este reducerea... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 08:45
Rectificarea bugetara negativa preconizata de Guvern nu trebuie privita ca un dezastru, situatia datorandu-se in primul rand faptului ca la constructia bugetului s-a mers pe un scenariu prea optimist in privinta incasarilor, a afirmat duminica, la Pitesti, ministrul Economiei, Andrei Gerea.
"Suntem in fata unei rectificari bugetare negative si prin faptul ca, probabil, la momentul constructiei bugetului pe anul acesta, am fost un pic mai optimisti. Dar, totusi, asta nu este un dezastru, nu este o sperietoare. Vom inchide foarte bine si cu deficitul (...) si avem toate conditiile ca la anul economia Romaniei sa se dezvolte si sa intre pe un trend care sa duca si la ceva mai consistent in buzunarul cetateanului", a declarat Gerea.
El a apreciat ca evolutiile din economie sunt pozitive, chiar daca pe piata financiara exista un deficit de lichiditate.
"Avem in acest moment, dupa zece luni, o evolutie a economiei la nivel macro pozitiva. A crescut productivitatea muncii, a crescut productia industriala, au crescut exporturile, s-a imbunatatit fantastic balanta comerciala, contul curent este pe plus, dupa ani de zile (...). Dar in acest moment, paradoxal, ne confruntam si cu o criza de lichiditate, pe care o simte fiecare intreprinzator particular, fiecare societate comerciala", a spus ministru Economiei. mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 15:49
Guvernul va efectua o analiza la sfarsitul anului si, daca va constata ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) "tot nu functioneaza", vor fi luate masuri, a declarat premierul Victor Ponta, intrebat daca il va schimba din functie pe seful ANAF daca nu au fost stransi toti banii la buget.
"O sa facem o analiza la sfarsitul anului si, daca ANAF tot nu functioneaza, sigur ca vom lua si masuri", a spus Ponta.
ANAF este condusa de Gelu Stefan Diaconu, de la sfarsitul lunii aprilie.
Vineri, Mirel Palada, consilier guvernamental, a declarat ca, in sedinta de vineri a Guvernului, premierul Ponta s-a aratat ingrijorat de activitatea ANAF care se reflecta in colectarea sub tinte a veniturilor la buget si a solicitat imbunatatirea performantei institutiei, astfel incat pana la finalul anului sa fie atins nivelul de colectare prevazut la inceputul anului.
Incasarile ANAF vor fi cu 3,8 miliarde de lei mai mici la sfarsitul anului
A doua rectificare bugetara din acest an va fi negativa deoarece incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel ca resursele tuturor ministerelor vor fi mai putine pana la sfarsitul anului, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimari "mai realiste" ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 06:41
Din 2014, persoanele care obtin venituri din chirii vor fi obligate sa achite contributii la Sanatate, ceea ce ar trebui sa insemne pentru stat incasari in valoare de 165 de milioane de euro pe an.
"Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CASS-ului pentru proprietari sume substantiale avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.NET pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate.
Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, am putea spune ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an. Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala. Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro.
In practica, evaziunea ar fi puternic resimtita
Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 10:49
Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 14,8 miliarde de lei in 2012, mai mic cu 40% fata de anul anterior, cand a atins nivelul de 23,9 miliarde de lei. Procentual, deficitul bugetar s-a redus de la 4,3% din PIB la 2,5%, cu putin peste nivelul agreat cu Fondul Monetar International, de 2,4%.
Principalele piedici in procesul de consolidare bugetara de anul trecut au fost blocarea temporara a rambursarilor fondurilor europene (0,2% din PIB) si revizuirea descrescatoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB), se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice.
Principalele categorii de venituri care au inregistrat o crestere au fost veniturile bugetului consolidat si veniturile fiscale.
Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 33,0 % din PIB sau 193,1 miliarde de lei, cu 6,2% mai mult fata de anul precedent in termeni nominali si cu 0,3 pp ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 8,9% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adaugata (+5,4%), accize (+6,0%), impozit pe profit (+5,3%).
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 207,9 miliarde lei, reprezentand 35,5% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 1,0% fata de anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 1,5 pp.
In plus, s-au inregistrat cresteri ale cheltuielilor fata de anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 11:11
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.
La sedinta de guvern au participat doar jumatate dintre ministri, restul fiind reprezentati de catre secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat in sedinta vreo observatie fata de rectificarea bugetara.
Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 11:43
Taxa pe Valoarea Adaugata poate fi scazuta numai daca vor fi gasite masurile necesare acoperirii veniturilor aduse de aceasta la bugetul de stat, iar respectivele masuri vor fi acceptate de Parlament, pentru ca doar impozitarea pensiilor nu este suficienta, a declarat la Tulcea, Emil Boc, potrivit Mediafax.La finalul sedintei Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Tulcea, premierul Emil Boc a fost intrebat de jurnalisti daca este posbil ca in perioada imediat urmatoare Guvernul sa decida scaderea TVA.
"Daca vom gasi o masura alternativa si acea masura va putea fi aprobata de Parlament, se va face. In acest moment, lucram la foarte multe scenarii, nu de acum, ci de foarte multa vreme, si pana la finalizarea bugetului pentru 2011 vom lucra in continuare.
Repet, cu aceasta dubla conditie: sa gasim masurile care se pun in locul TVA si pe de alta parte acele masuri sa fie acceptate de catre Parlament", a spus Boc. El a sustinut ca impozitarea tuturor pensiilor nu poate acoperi cuantumul veniturilor pe care TVA le aduce la bugetul de stat.
"Impozitarea pensiilor, de exemplu, nu acopera in totalitate cresterea TVA. In consecinta, vor trebui si alte masuri avute in vedere si de analizat", a sublinat premierul.
El a spus ca prin impozitarea tuturor pensiilor TVA poate fi redus cu "cateva procente", insa tot ramane o parte care trebuie acoperita in continuare prin alte masuri, in acest sens Guvernul avand in lucru mai multe "scenarii".
Emil Boc nu a vrut sa raspunda... mai mult
Duminica, 11 Iulie 2010, ora 18:49
Sindicatele sunt de acord cu propunerea legislativa a deputatului PSD Mugurel Surupaceanu privind impozitarea averilor de peste 500.000 de euro, dar vor clarificarea mecanismului de aplicare, de aceea i-au cerut parlamentarului amanarea cu o saptamana a depunerii proiectului in Parlament.
Mugurel Surupaceanu, care a spus initial ca vrea sa depuna proiectul in dezbaterea Parlamentului joi sau vineri, a fost de acord cu aceasta amanare, aratand ca il va depune la sfarsitul saptamanii viitoare, precizeaza Mediafax.
Discutiile au avut loc intre deputatul PSD Mugurel Surupaceanu si lideri ai confederatiilor sindicale, marti, la Palatul Parlamentului.
Deputatul PSD a subliniat ca intentioneaza sa stranga semnaturi, bazandu-se in mare masura si pe sindicate, pentru a organiza un referendum, daca Parlamentul respinge nejustificat acest proiect.
"Daca Parlamentul va respinge nejustificat proiectul de lege, voi strange semnaturi pentru un referendum, voi apela si la sindicate. Mie singur imi este greu. Am vorbit cu foarte multi colegi din PSD si sunt de acord cu initiativa mea. Dar sunt constient ca exista si parlamentari care nu o vor agrea, cei vizati de acest impozit. Pe unii ii deranjeaza ideea de solidaritate sociala, nu suma pe care ar trebui s-o plateasca", a spus Surupaceanu.
Sindicatele vor ca, odata cu aparitia unei astfel de legi, banii colectati sa mearga intr-un fond social, care sa vina in ajutorul celor cu venituri mici.
Secretarul general al CNSLR Fratia, Sorin... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:57