Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Romania a intreprins in perioada 2006 - 2016 cea mai bizara politica a fondurilor publice dintre toate statele europene, potrivit unei analize date publicitatii de Eurostat. Pornita de pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in PIB, tara noastra a luptat din greu pentru a le reduce si mai mult anul trecut.
Doar relocarea masiva a unor multinationale in micuta Irlanda ne-a facut sa pierdem, in conditii statistice cu totul speciale, pozitia de lanterna rosie europeana la care ne-ar fi dat dreptul din plin strategia de-a dreptul iresponsabila de permanenta relaxare fiscala. Strategie cu care vom avea asigurata nu convergenta ci divergenta in raport cu Europa civilizata.
Astfel, de la un minus de 10% din PIB venituri bugetare din taxe si contributii sociale in raport cu media europeana imediat inainte de aderarea la UE, Romania a ajuns anul trecut la un dezastruos -14%, dupa ce a scazut incasarile cu trei puncte procentuale pe fondul cresterii mediei generale cu un punct procentual.
Pe acest trend divergent in raport cu practica din statele occidentale pe care vrem sa le ajungem din urma, raportul dintre banii de care dispune statul roman pentru sanatate, educatie, administratie, ordine publica, protectie sociala etc. si media UE (pastrand, desigur proportia nivelului de PIB) a scazut de la 74% la doar 65%.
Citeste mai multe despre Cu ce? Romania - de 10 ani ultima din UE la venituri bugetare si prima la reducerea lor! Problemele punctuale... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 08:54
Cresterea cotei unice ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetar mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor, mai ales dupa o incasare la noua luni cu mult sub programul de la inceputul anului, afirma surse oficiale.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ sase miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.
Cu toate acestea, autoritatile au un program de baza pentru anul viitor care nu prespune majorari de taxe, daca va fi acceptata de Comisia Europeana o rectificare bugetara pe ultimul trimestru ce incorporeaza o crestere economica de 2,2% pe acest an si de aplicarea clauzei de investitii pentru 2014. Comisia Europeana discuta in prezent introducerea unei reguli care sa permita depasirea tintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investitiilor de cofinantare a programelor sustinute din fonduri UE pentru statele aflate in conditii dificile si fara a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 07:15
Veniturile bugetate pentru acest an sunt cu 15,6 miliarde lei mai mari decat cele realizate in 2012, din care 2,9 miliarde lei provin din masuri fiscale, in timp ce cheltuielile vor avansa cu 15,3 miliarde lei, daca nu se iau in calcul sumele alocate anul trecut pentru PNDI.
Ministerul Finantelor Publice a prezentat luni proiectiile privind bugetul pentru 2013, respectiv un deficit bugetar de 13,4 miliarde lei, rezultat din venituri prognozate in suma de 209,28 miliarde lei si cheltuieli de 222,67 miliarde lei.
Membrii Guvernului se reunesc miercuri in sedinta, fiind asteptat sa aprobe proiectul de buget de stat pe anul in curs pentru a fi transmis Parlamentului spre dezbatere.
Datele preliminate privind executia pe anul 2012 indica un deficit bugetar de 13,67 miliarde lei (fara sumele cheltuite pe investitiile din PNDI), la un nivel al cheltuielilor de 207,4 miliarde lei (exclusiv PNDI) si venituri de 193,7 miliarde lei.
Noua prognoza convenita cu FMI pentru PIB-ul din 2012 se cifreaza la 585,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca deficitul cash s-a situat la 2,33% din PIB.
Daca se adauga insa sumele alocate programelor din PNDI, care erau limitate la un miliard de lei potrivit scrisorii de intentie semnate in octombrie cu FMI, deficitul bugetar de anul trecut va urca la circa 2,5% din PIB.
Pentru 2013, veniturile programate, mai putin cele anticipate ca rezultat al masurilor de crestere a fiscalitatii, se cifreaza la 206,4 miliarde lei, cu 6,55% peste... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:17
Veniturile bugetare pentru 2013 sunt prognozate la 209 miliarde lei fata de 207 miliarde lei, nivelul estimat initial, majorarea fiind determinata de pachetul de masuri fiscale anuntat recent de Guvern, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat cresc in acest an la 33,6% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale fata de 33,1% din PIB in 2012.
Potrivit unor surse guvernamentale, misiunea FMI nu a acceptat ca aceasta crestere va fi determinata de imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, considerand mai prudent sa astepte datele pe primul semestru din 2013. Acest lucru sugereaza si faptul ca actualul acord cu FMI ar putea fi prelungit cu cateva luni, dar nu exista o confirmare oficiala in acest sens.
Pachetul de masuri fiscale anuntat recent de autoritatile romane aduce un plus de venituri bugetare de peste 2,7 miliarde lei.
Cum au fost acestea detaliate:
- Limitarea cheltuielilor cu amortizarea va aduce un plus de venituri de 168,8 milioane lei
- Impozitul simplificat de 3% din cifra de afaceri, obligatoriu pentru firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro va avea un impact pozitiv de 457 milioane lei
- Impozitul pe venit din limitarea deducerilor cu diurna si delegari/detasari - 6,8 milioane lei
- Revizuirea bazei de impunere pentru activitatile agricole - 578 milioane lei (430 milioane lei impozit pe venit, 148 milioane lei contributii la Fondul de sanatate)
- Majorarea accizelor la bere - 80... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:42
Romania a colectat aproximativ 32-33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent de nivelul taxarii, afirma Florian Libocor, economist-sef BRD.
"In zona de buget sau de echilibru bugetar ceea ce conteaza enorm de mult este colectarea veniturilor. Aici Romania nu a excelat pana acum. Noi am colectat in jur de 32 - 33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent care a fost nivelul taxarii, ceea ce face trimitere la o stare de fapt, subliniata de multi, anume nivelul evaziunii fiscale" a declarat, miercuri, Florian Libocor, in cadrul celei de-a IX-a editii din suita de evenimente Business Days.
"In acea zona trebuie sa se intre la modul cel mai serios, pentru ca este ca si cum ati muncii si altii ar trage foloasele din munca pe care o faceti, ceea ce nu este corect. Este profund imoral si incorect", a continuat oficialul BRD.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca pietele de export trebuie diversificate in conditiile in care aproximativ 79% din productia exportata merge catre UE.
"Trebuie sa diversificam pietele de export, productia de export. Avem cateva produse pe care le exportam. Avem o concentrare a exporturilor pe pietele europene, cateva dintre ele. Adica in jur de 70% din total exporturi merge catre Uniunea Europeana. Cehia este intr-o situatie si mai stransa, 82 - 83% din exporturi merg catre UE. Daca piata europeana se va contracta, incotro vei mai exporta? Avem piete traditionale pe care le-am parasit. Pietele traditionale... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:00
Reorganizarea ANAF la nivel national si imbunatatirea relatiei contribuabil-administratia financiara vor avea ca efect cresterea cu "cateva procente" a veniturilor bugetare pe termen mediu, a declarat ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
"Impreuna cu Banca Mondiala am demarat un studiu pentru asigurarea cresterii veniturilor bugetare si a gradului de colectare pe termen mediu. Lucram pe doua planuri, respectiv reorganizarea ANAF la nivel national si imbunatattirea relatiei contribuabil-admnistratia fiscala. Chiar daca va fi un efect de termen mediu, acesta va fi vizibil. Sunt ferm convins ca aplicarea masurilor pe care Banca Mondiala le va propune vor avea ca efect cresterea cu cateva procente a veniturilor la buget", a spus Dragoi.
Potrivit bugetului pentru acest an, veniturile ar urma sa se plasesze la 33,7% din PIB.
El a adaugat ca studiul va fi finalizat in aproximativ 6 luni.
Reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va fi una dintre principalele conditionalitati ale acordului de imprumut de tip preventiv in valoare de un miliard de euro pe care Romania il va semna in vara cu institutia internationala.
La anceptul acestei saptamani, Dragoi a declarat pentru MEDIAFAX ca programul de actiuni care va rezulta in urma studiului Bancii Mondiale va urmari si cresterea flexibilizarii colectarii, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, avand ca rezultat limitarea interactiunii "fata in fata" intre contribuabil si institutia... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 19:34
Veniturile bugetare realizate de ANAF s-au ridicat in luna martie la 10,66 miliarde lei, in crestere cu 13,6% fata de luna martie 2010, ceea ce reprezinta un grad de realizare de 100,78% a programului de incasari, se arata intr-un comunicat al institutiei, preluat de Newsin. "De la inceputul anului si pana in prezent suntem pe un trend crescator in ceea ce priveste totalul veniturilor realizate de ANAF comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt se datoreaza pe de-o parte masurilor pe care le-am intreprins pentru sprijinirea mediului de afaceri, iar pe de alta parte unei intensificari a activitatii de control si inspectie fiscala. Totodata, in ceea ce priveste ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de ANAF se constata in luna martie o crestere de 0,12 puncte procentuale fata de luna martie a anului precedent", a declarat, luni, intr-un comunicat, Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Astfel, totalul veniturilor realizate in luna martie a fost de 10,66 miliarde lei, respectiv un grad de realizare de 100,78% a programului de incasari venituri bugetare comunicat de Ministerul Finantelor Publice.
Totodata, veniturile au inregistrat o depasire cu 13,62% a nivelului veniturilor realizate in luna martie a anului 2010, de 9,38 miliarde lei.
"In ceea ce priveste bugetul de stat, in luna martie 2011 programul de incasari venituri bugetare a fost realizat in proportie de 102,13% (program 6,46... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 15:15
Veniturile bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in decembrie au crescut cu 25,64% fata de aceeasi luna din 2009, pana la 13,52 miliarde lei, cu 11,44% peste programul bugetar stabilit de Ministerul Finantelor Publice, de 12,13 miliarde lei, informeaza NewsIn.ANAF a realizat venituri de 10,76 miliarde lei in decembrie 2009, potrivit institutiei.Veniturile bugetului de stat au fost in luna decembrie 2010 de 9,4 miliarde lei, cu 12,77% peste prevederile bugetare (8,34 miliarde lei), respectiv cu 32,09% mai mult decat veniturile perioadei similare din 2009 (7,12 miliarde lei).In cazul impozitului pe profit, prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 151,94%. Fata de aceeasi perioada a anului precedent s-a inregistrat o crestere cu 54,09 milioane lei, respectiv cu 29,74%.De asemenea, prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 107,36% in cazul impozitului pe venit si salarii. Fata de aceeasi perioada a anului precedent s-a inregistrat o scadere cu 57,35 milioane lei, respectiv cu 3,41%.
Incasarile din taxa pe valoarea adaugata au fost de 3,93 miliarde lei, cu 0,88% peste prevederile bugetare (3,9 miliarde lei) si cu 25,29%, peste incasarile din luna decembrie 2009 (3,14 miliarde lei).
Potrivit ANAF, incasarile din TVA au fost mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2009 pentru operatiunile interne cu 31,8% (1,1 miliarde lei) si cu 37,28% (143,69 milioane lei) la importul de bunuri.
Totalul veniturilor din TVA... mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 14:05