Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit joi seara, 7 ianuarie, despre salariile uriase din agentiile de stat, care ar trebui plafonate, ministrul Economiei spunand ca nu este "de bun simt" un venit de 17.000 euro pe luna, ca la ASF, sau 33.000 euro/luna la un institut de cercetare.
"Am vorbit si in programul de guvernare. Hai sa plafonam macar la salariul presedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simt. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru Romania si mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Romania nu debordeaza de bani, mai ales ca vine un an dificil bugetar", a declarat Nasui, la Antena 3.
Ministrul Economiei a sustinut ca a fost si este un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care au profitat de acest statut pentru a-si aloca salarii si sporuri exorbitante.
"Am fost si sunt un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care profitand de acesta statut isi dau niste salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine platit bugetar din Romania, un presedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe luna, bani de la stat.
Cum facea lucrul acesta? Spunea ca suntem autofinantati si putem sa ne dam cat vrem, sporuri, foarte multe recalculari si iesea la pensie cu o suma colosala. Avea in administrare niste bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie sa se regaseasca in veniturile catorva oameni care... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 08:22
Finantele statului roman sunt gestionate de cateva institutii cheie, in timp ce alte institute prognozeaza si prezinta statistici despre activitatea economica a tarii sau au un cuvant important de spus atunci cand se iau decizii financiare. Ziare.com va prezinta cine sunt si ce averi au actorii aflati la conducerea acestora.
Ministrul Finantelor
In fruntea finantelor statului sta ministrul Florin Citu. Principalul personaj catre care se indreapta toate degetele pentru modul in care functioneaza economia s-a scolit in Statele Unite, la Grinnell College si la Universitatea din Iowa. Si-a inceput doctoratul peste hotare, dar nu l-a finalizat.
Impreuna cu George Citu, actualul ministru al Finantelor are un teren agricol si unul forestier, o casa de locuit, un apartament si 350.000 de lei in banci. In ultimul an a imprumutat o persoana cu suma de 30.600 de euro. Are, insa, si o datorie de 303.000 de euro la ING. In 2019, Citu a castigat din functia de senator 122.259 de lei si 24.944 de lei ca ministru.
Presedinta ANAF de pe vremea guvernarii PSD
Mirela Calugareanu, in varsta de 53 de ani, a fost numita presedinta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in timpul guvernarii PSD si pastrata in functie in timpul mandatului de premier al liberalului Ludovic Orban. In luna septembrie a acestui an a fost numita presedinta Consiliului de Administratie al CEC Bank.
Calugareanu este economista, licentiata la Academia de Studii Economice din Bucuresti. In... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 00:04
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a renuntat la masura limitarii comisionului brokerilor pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) si va aplica aceasta masura daca in trei luni de zile nu scad costurile de intermediere, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, presedintele ASF, Misu Negritoiu.
"Comisionul de 10% (proiectul ASF de limitarea comisionului brokerilor pentru RCA - n.a.) a ridicat foarte multe emotii (...) Au fost multe proteste, inclusiv ca distrugem locurile de munca. Nu voi accepta niciodata ca locurile de munca in Romania sa fie subventionate prin primele de asigurari", a spus Negritoiu, potrivit Agerpres.
El a precizat ca ASF nu a renuntat la masura limitarii comisionului, dar in contextul in care au fost interventii locale si de la federatia europeana a brokerilor pentru ca masura sa fie mai bine fundamentata si eventual nivelul comisionului, a fost luat un ragaz pentru monitorizarea comisioanelor, care trebuie acum inscrise pe polita de asigurare RCA.
'Vrem sa vedem in acelasi timp si costurile de achizitie directa si costurile asiguratorilor in legatura cu politele, ne va da posibilitatea sa avem o documentare mai buna de ce vrem 10%. Noi am propus 10% pentru ca pietele mature nu au comisioane mai mari de 10%', a mai spus presedintele ASF.
In vara acestui an, ASF a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a normelor RCA, care includea limitarea comisionului brokerilor la 10%. Ulterior, modificarile... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 15:02
Romania trebuie sa aiba o legislatie europeana in domeniul pietei de capital, in cativa ani, iar pentru atingerea acestui obiectiv 'maturarea legislatiei secundare' este un demers mai mult decat necesar, a declarat marti Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu ocazia celei de-a treia editii a conferintei 'Finantare prin piata de capital', organizata de ziarul Bursa.
'Rolul Autoritatii de Supraveghere Financiara este de a implementa legislatia europeana in litera ei. Romania, in cativa ani, trebuie sa aiba o legislatie europeana. Noi am inceput un proces de transformare a pietei de capital. Din cauza supra-reglementarii, piata de capital a inceput sa fie neproductiva. Toate aceste adaugiri la lege n-au facut decat sa impovareze piata. In momentul de fata, maturarea intregii legislatii secundare nu va face decat sa creeze un mediu legislativ favorabil pietei. Trebuie acum sa ne ocupam de legislatia primara. In perioada urmatoare, va fi adoptat un act normativ pentru a rezolva, de exemplu, situatiile existente pe Piata Rasdaq. Pe 29 iulie am transmis Ministerului de Finante forma finala a actului normativ, in functie de observatiile facute de Ministerul de Justitie. De asemenea, pe 30 iulie a.c. am inaintat legiuitorului proiectul de modificare a legislatiei ce priveste fondurile alternative. Daca aceste aspecte se rezolva, imaginea pietei de capital va fi alta', a afirmat Mircea Ursache, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia,... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 14:50
Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a publicat declaratia de avere aferenta anului 2013.
El a incasat, anul trecut, venituri de natura salariala in valoare de 2.273.347 lei, adica peste 500.000 de euro, ca presedinte al ING Bank.
Mai mult, Misu Negritoiu detine doua terenuri intravilane, in comuna Cornu din Prahova si in Otopeni, dar si un loc de veci in Bucuresti, obtinut prin concesiune.
In declaratia de avere, el a mai trecut casa de vacanta, garsoniera si garajul pe care le are in Cornu, dar si cele doua apartamente cu 3 camere din Bucuresti.
Toate aceste imobile sunt detinute impreuna cu sotia sa.
Seful ASF are o colectie de obiecte de arta si cult (tablouri si icoane), care valoreaza 20.000 de euro, dar si un ceas estimat la 10.000 de euro.
Misu Negritoiu are sute de mii de euro si conturi de economii, depozite si fonduri de investitii, dar si doua imprumuturi, un card de credit si un overdraft.
In declaratia de ...citeste mai departe despre "Ce avere are Misu Negritoiu, presedintele ASF" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 09:27
Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Finanaciara (ASF), a oferit o serie de informatii privind acuzatiile de nepotism din ASF si veniturile ridicate ale membrilor conducerii.
Prezent la emisiunea "Income" de la Antena 3, Radu Rusanu a sustinut ca salariile din ultimele doua luni incasate de persoanele aflate la conducerea ASF sunt mult mai mici decat cele prezentate in presa, al sau fiind de aproximativ 50.000 de euro, iar al lui Daniel Daianu fiind mai mic de 50.000 de euro.
In 2013, se aplicau doua prime: una de vacanta, alta de sfarsit de an, care erau cuprinse in contractul colectiv de munca, a precizat Rusanu, aratand ca sumele prezentate de media au fost obtinute prin cumul.
Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, urmarit penal (Video)
"Haideti sa fim rigurosi. Cu salariile de 72.000 si 68.000 la domnul Daianu, ele sunt mult mai mici, in jur de 50.000. Asa cum s-a aprobat prin Ordonanta de Urgenta, salariul este de 14.000. O prima de vacanta si o prima ...citeste mai departe despre "Dan Radu Rusanu, despre veniturile conducerii ASF si acuzatiile de nepotism" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 08:53
Conducerea Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost avertizata din piata de asigurari ca va fi demisa daca ia decizii dure in cazul societatii Astra, se arata intr-un comunicat transmis de ASF dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu.
"Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piata asigurarilor ca in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la Astra. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale", se arata in comunicatul autoritatii, citat de Mediafax.
Autoritatea de reglementare remarca faptul ca, pentru presedintele Romaniei, ASF este "o cloaca", iar patronul Astra este "domnia sa".
"Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, presedintele ASF habar nu are de asigurari, iar pentru presedintele Romaniei, presedintele ASF "nu are competente pe piata de capital". Si pentru presedintele Romaniei si pentru... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:24
Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, a declarat ca salariile institutiei sunt sub cele ale Bancii Nationale (BNR), dupa dezvaluiri ca presedintele ASF ar fi castigat peste 72.000 de euro in doua luni.
"ASF a fost de la inceput transparenta in privinta politicii de salarizare si cunoasteti comunicarea prin care am spus ca presedentile are 14.000 (de euro - n.red.) net, prim-vicepresedintele 12.000, vicepresedintele la fel.
Toate celelalte salarii sunt potrivit legii si sunt la un nivel mai mic decat cele intalnite in Banca Nationala a Romanie", a declarat Radu Soviani, la Realitatea Tv, potrivit Realitatea.net.
Explicatia acestuia pentru veniturile foarte mari a fost legatura cu anumite prime.
"E posibil ca in unele cazuri salariile din noiembrie si decembrie sa includa fie prima de vacanta, fie prima de sfarsit de an si de aceea pentru noiembrie sau decembrie e posibil ca veniturile brute comunicate sa fie mai mari decat ...citeste mai departe despre "Reactia ASF dupa dezvaluirea salariilor uriase: La noi sunt mai mici decat la BNR!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 17:32
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de declaratia premierului Victor Ponta in privinta dorintei unei taxari cu 85% a salariilor compensatorii acordate membrilor fostelor conduceri ale CNVM, CSSPP si CSA. Precizam ca de la momentul infiintarii, ASF nu a platit niciun fel de salariu compensatoriu membrilor fostelor conduceri. Mai mult, ASF a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
In privinta suprataxarii unor venituri obtinute anterior infiintarii ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara se abtine sa comenteze un drept suveran al Guvernului de a stabili politica fiscala a tarii.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca salariile compensatorii de la fostele institutii care acum se afla in componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt inacceptabile.
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de euro dupa ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe luna intr-o institutie totusi publica. In America, stiti foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:25