Economia romaneasca a fost sustinuta puternic de exporturi in anul 2011, care au crescut cu peste 21% fata de anul 2010, devansand cresterea de peste 17% inregistrata de importuri, conform unui comunicat al consilierului de stat Andreea Paul Vass.
Cu toate acestea, deficitul comercial a fost cu un miliard de lei mai mare, pe seama unui ritm mai moderat de crestere a exporturilor comparativ cu anul anterior.
Activitatea din comertul international s-a restrans in luna decembrie din anul 2011: atat exporturile, cat si importurile au scazut cu 20,8%, respectiv 15,4% fata de luna precedenta.
Volumul exporturilor s-a ridicat la circa 14,2 miliarde lei in luna decembrie 2011. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, exporturile au inregistrat o crestere de 0,2%. In anul 2011, exporturile au crescut cu peste 21,2% fata de anul 2010, totalizand 190,8 miliarde lei.
Importurile au insumat aproximativ 18,6 miliarde lei in luna decembrie 2011. Fata de luna decembrie 2010, importurile au crescut cu 4,7%. In anul 2011, valoarea importurilor s-a ridicat la 232 miliarde lei, corespunzatoare unei cresteri de 17,4% comparativ cu anul 2010.
Deficitul comercial a fost mai mare cu 793,5 millioane lei in luna decembrie 2011 fata de luna corespunzatoare din anul precedent, din cauza unei cresteri a importurilor de aproximativ 5%, care a devansat cresterea de doar 0,2% inregistrata de exporturi.
In anul 2011, deficitul comercial a fost de aproximativ 41 miliarde lei,... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 15:45
Andreea Paul Vass, consiliera fostului premier Emil Boc si-a recunoscut limitele prin refuzul postului de ministru al Economiei, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Acesta a declarat pentru Business24 ca experienta Andreei Vass este imcompatibila cu postul de ministru al Economiei, care este totodata o functie foarte complicata, a doua ca si greutate dupa ministerul Finantelor.
"Nu ai cum sa te implici in aceasta functie daca nu ai trecut prin economia reala, prin intreprinderi, prin consilii de administratie sau functii de conducere si de executie. E de apreciat faptul ca si-a recunoscut limitele si in ceasul al 12-lea a refuzat acest post.
A invocat motive personale, iar un proces de constiinta reprezinta un motiv extrem de personal", a declarat Ionel Blanculescu.
In opinia acestuia, ministrul Economiei ar trebui in primul rand sa fie barbat, sau mai degraba femeie, cunoscut fiind ca femeile, in functii de conducere sunt cu mult mai aplicate, exigente si organizate decat barbatii, sa aiba 30 de ani de experienta in domeniul economiei, sa fi trecut prin functii de executie in intreprinderi, prin functii de conducere si, eventual, sa fi trecut prin functii executive din Ministerul Economiei.
Consultantul financiar a indicat si doua nume care ar putea ocupa functia de ministru al Economiei: Stefan Margineanu, presedintele Grupului Metanef sau Vasile Blidar, proprietarul Astra vagoane. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 23:20
Consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass a declarat, marti seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu accepta propunerea de a ocupa postul de ministru al Economiei.
"Am refuzat nominalizarea. Argumentele sunt personale. Au fost voci in PDL care m-au sustinut foarte puternic. Este o decizie personala. Le multumesc colegilor din PDL care si-au pus increderea in mine", a declarat Andeea Paul Vass.
Andreea Vass fusese propusa luni seara de catre membrii PDL pentru postul de ministru al Economiei in noul Guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu.
La cei 33 de ani a fost consilierul personal pe probleme economice al fostului premier Emil Boc, insa a intrat in politica prin functia de consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan.
Doctor in economie, Andreea Vass a absolvit ASE cu o lucrare despre "Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb". mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:39
Andreea Paul Vass, sustinuta pentru portofoliul Economiei, declara intr-un interviu in decembrie ca nu doreste sa fie ministru.
Vass a devenit cunoscuta publicului dupa ce a fost numita consilier personal al primului ministru Emil Boc, post pe care l-a detinut din februarie 2009 pana in noiembrie 2010.
Andreea Vass are o licenta in Economie si Afaceri Internationale si un doctorat in Economie Internationala. Are de asemenea o cariera universitara. Din 2008 este lector la ASE, unde tine cursuri univesitare si de masterat despre guvernanta europeana, economie internationala si globalizarea economiei.
Opiniile feministe ale lui Vass sunt bine cunoscute. Ea militeaza pentru o implicare mai intensa a femeilor in politica si pentru introducerea unei cote minime obligatorii de prezenta a femeilor candidati la alegerile parlamentare.
In acelasi interviu declara ca nu este interesata inca sa devina ministru.
"Nu ma gandesc la asa ceva pentru simplul motiv ca imi repugna asumarea prematura a unei functii publice. O functie executiva de o asemenea anvergura presupune multa experienta in domeniu, implica responsabilitati enorme".
"Nu e, sau cel putin nu ar trebui sa fie un voiaj de agrement. Pentru moment, ma simt potrivita pentru functia de consilier pe probleme economice al premierului si sunt extrem de bucuroasa ca am avut sansa sa lucrez pentru unul dintre cei mai onesti si mai responsabili politicieni pe care i-a avut clasa noastra politica postdecembrista",... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 17:50
Nou numita in Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica, Andreea Paul Vass a declarat intr-un interviu Business24 ca din totalul privatizarilor la companiile de stat programate pentru 2012, statul va incasa o suma de peste 784 milioane euro.
Intrebata daca se afla in conflict de interese in procsul privatizarii Hidroelectrica, avand in vedere ca cumnatul sau este broker, consiliera primului ministru a tinut sa sublinieze ca participarea sa nu ii va aduce niciun profit si, mai mult, cumnatul sau nu va beneficia de nicio informatie privilegiata.
Ati fost numita membru al Comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a "Hidroelectrica". Sunteti in conflict de interese avand in vedere ca cumnatul dumneavoastra este broker?
Nu sunt intr-un asemenea conflict. Aceasta intrebare induce in perceptia publica faptul ca as fi corupta, ceea ce nu este adevarat si nici corect.
Conflictul de interese sanctioneaza aducerea, in mod deliberat, a unui beneficiu "neamurilor" ori partenerilor de afaceri ai decidentului. Nu este cazul meu. Nu a fost niciodata si nici nu am de gand sa ma apuc vreodata de matraseli.
Faptul ca am un cumnat broker, nu naste niciun fel de conflict de interese cu participarea mea in comisia pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica.
Gradul de generalitate este urias, iar participarea mea nu prezuma vreun profit al sau. Intreaga piata de capital va beneficia din plin de masurile recente... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:03
Andreea Paul (Vass), consilierul primului-ministru, este incepand de miercuri membru al Comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a "Hidroelectrica", reiese dintr-o decizie publicata in Monitorul Oficial.
"La data intrarii in vigoare a prezentei decizii, doamna Andreea Maria Paul, consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru, se numeste in calitate de membru al Comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale "Hidroelectrica" - S.A. Bucuresti", se precizeaza in decizia semnata de premierul Emil Boc cu data de 31 ianuarie 2012.
Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial miercuri, 1 februarie.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a publicat pe site, la sfarsitul lui noiembrie, proiectele de hotarare pentru aprobarea strategiilor de vanzare a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica prin metode specifice pietei de capital.
Referitor la Hidroelectrica, proiectul de hotarare prevede ca se aproba majorarea cu 12,49% a capitalului social existent al societatii prin aport de capital in vederea oferirii spre subscriere prin oferta publica primara de actiuni a unui pachet de actiuni nou emise reprezentand 10% din capitalul social existent, precum si respectariidreptului de preferinta de subscriere, la pretul de vanzare al actiunilor nou emise in cadrul ofertei publice primare de actiuni, al actionarilor... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 13:31
Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 miliarde euro in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut, dar are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor in UE, potrivit unei analize elaborata de catre Andreea Paul-Vass, consilier de stat al primului ministru.
"Desi in crestere, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia) intre statele membre ale UE. Polonia a angajat o datorie externa de peste 2,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre", se arata in analiza remisa Agerpres, joi.
Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 miliarde euro in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut, iar pentru 2012 prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 miliarde euro.
Mai mult de jumatate (58%) din datoria externa totala este angajata de sectorul privat. Astfel, in noiembrie 2011, valoarea acesteia a atins 56,2 miliarde euro. Datoria externa privata a cunoscut o usoara diminuare la sfarsitul anului 2009, insa de atunci a revenit pe un trend ascendent.
Totusi, ritmul de crestere este inferior celui inregistrat inainte de anul 2008. Datoria privata este suportata doar de catre cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 19:18
Daca pana acum, economiile mondiale s-au bazat pe investitii in industrie, pe agricultura, dar si servicii, noul deceniu aduce schimbari la orizontul economic al lumii. Trendul va fi acela al economiilor creative, bazate pe cunoastere, puterea va sta in mainile celor creativi, care vor sti sa aduca plus valoare domeniului in care activeaza.
"Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa. A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.
Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii", a declarat consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat Business 24.
In 2011 am avut un an agricol bun, care a contribuit la cresterea economica, insa principalul motor de crestere economica a fost reprezentat de exporturi. Care va fi principalul motor de crestere economica in 2012 si cum va putea fi stimulat?
Am alcatuit bugetul pe anul 2012 pe o crestere economica de 2,1%, sustinuta de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte.
Trebuie totusi sa retinem ca exista o... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:50
Deficitul bugetului general consolidat s-ar fi apropiat de 10% din PIB in anul 2009 si de 14% din PIB in anii 2010 si 2011, in absenta masurilor de austeritate luate de Guvern, se arata intr-un document realizat de Cabinetul consilierului de stat Andreea Paul-Vass.
Doua treimi din masurile pentru diminuarea deficitului bugetar si insanatosirea finantelor publice s-au centrat pe eficientizarea si reducerea cheltuielilor publice, iar o treime a vizat cresterea veniturilor bugetare.
Cheltuielile de personal au scazut de la 45,6 miliarde lei in 2008 la 40,3 miliarde lei in 2011, in timp ce cheltuielile de investitii au urcat de la 32,6 miliarde lei la 36,1 miliarde lei.
In cadrul programelor de asistenta externa pentru asigurarea stabiluitatii Romaniei, valoarea totala a sumelor trase de catre Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice pana in prezent se ridica la 17,54 miliarde euro, din care 11,94 miliarde euro de la FMI. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 16:45