Prabusirea monedei nationale, care a trecut de la 4,7 lei la 4,8 lei pentru un euro, este de doi bani, iar in prezent nici nu mai atinge doi bani, a declarat duminica Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Se discuta foarte mult in aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt asa: cursul leu - euro a ajuns la un maxim istoric, se prabuseste moneda nationala, precum si variante pe aceste sintagme. Toata prabusirea monedei nationale, bunaoara exista un prag, 20 februarie catre 21. Acel prag a fost numit de presa pragul psihologic deoarece cursul leu - euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Si aceasta trecere a fost numita pragul psihologic. Si de atunci, din 20 spre 21 februarie si pana in ziua de astazi nu a fost moment lasat de Dumnezeu in care presa sa nu bata pe ideea de prabusire a monedei nationale si pe maxim istoric. Toata aceasta prabusire este de doi bani. Si in zilele din urma a scazut si sub doi bani pentru ca nu au fost numai zile de depreciere a monedei nationale, au fost combinatii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Pana la urma a ramas un net. Netul acesta este in favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Intrebat despre motivele pentru care avem aceasta depreciere a cursului, el a precizat ca sunt mai multi factori, iar inflatia este una dintre cauze.
"Inflatia este o asemenea cauza. Noi, cand facem analize, daca vrem sa le facem... mai mult
Duminica, 08 Martie 2020, ora 23:02
Romania si-a reiterat intentia de a adopta euro peste trei ani, cu toate ca restul statelor UE care nu au trecut la moneda unica nici nu vor sa auda de intrarea in zona euro.
Conform "Programului de convergenta 2012", aprobat saptamana aceasta de Guvernul Romaniei printr-un memorandum, Romania va adopta euro in 2015. Alte prevederi se refera la reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, in perioada 2013-2014.
"Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014. In acest fel, se poate ilustra capacitatea Romaniei de a se incadra incepand din anul 2013 in obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta, in cadrul Uniunii Economice si Monetare.
Se incearca atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe. De asemenea, se mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in 2015 prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
Romania pare a fi singura tara UE din afara zonei euro care sa vrea sa mai adere, state precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia spunand sub o forma sau alta ca nu se grabesc sa faca acest lucru pana cand nu va fi rezolvata criza datoriilor europene. Mai mult, statele slabe din zona euro, cum ar fi Grecia,... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 07:59
Adrian Vasilescu, consilierul Bancii Nationale a Romaniei sustine ca moneda euro nu are cum sa cada.
"Si despre dolar s-a spus ca va disparea, scenariile pesimiste incepand din 1973 odata cu criza petrolului, insa acestea nu s-au adeverit niciodata", a declarat Adrian Vasilescu la Antena 3.
Acesta a accentuat faptul ca Romania e dependenta de euro, aderarea la euro fiind in avantajul economiei tarii noastre.
In plus, liderii europeni intaresc opiniile consilierului BNR, afirmand in repetate randuri ca nu vor lasa moneda euro sa se prabuseasca. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:45
Banca Nationala a Romaniei nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea Romaniei in zona euro, intrucat aderarea depinde atat de indeplinirea unor criterii, cat si de contextul european, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale.
"Noi, la Banca Nationala, nu ne-am pus neaparat problema ca Romania sa fie in 2015 in zona euro, pentru ca traim o perioada atat de dinamica si atat de imprevizibila incat putem sa ne trezim si mai repede in zona euro, sau mult mai tarziu", a spus Vasilescu.
Pentr a adera la zona euro Romania are nevoie de un program de obiective clare si trebuie sa indeplineasca anumite criterii.
Astfel, in Romania este nevoie ca inflatia sa fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei tari europene din acest punct de vedere, iar datoria publica sa se situeze la sub 60% din PIB.
Totodata, cursul de schimb va trebui sa fluctueze intr-o banda stabila, iar dobanda pe termen lung sa fie cu doua puncte procentuale peste media celor mai performante trei tari europene sub acest aspect.
Un alt criteriu foarte important este nivelul PIB pe cap de locuitor.
"Ramane de vazut cum ne putem mobiliza ca pana in 2015 sa indeplinim criteriile, chiar daca nu vom intra", a spus consilierul guvernatorului BNR.
El a adaugat ca intrarea in zona euro depinde si de evolutia evenimentelor si de dezbaterile la nivelul Uniunii Europene.
Oficialul a adaugat ca din punctul sau de vedere crearea... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 16:07