Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta in urma cu doar cateva zile ca salariile inaltilor demnitari au scazut cu zeci de procente, cel mai afectat fiind presedintele Klaus Iohannis, care a pierdut 40%.
"Presedintelui i s-a taiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Si mie mi s-a taiat salariul, la fel si altor ministri, pentru ca salariile erau foarte mari. Toti bugetarii vor avea o crestere pe brut la 25% de la 1 ianuarie 2018, echivalentul de 4% net", a declarat Olguta Vasilescu joia trecuta la Antena 3.
Ministrul nu a spus la ce raporteaza aceasta scadere, lasand insa impresia ca diminuarea cu 40% ar fi intervenit de la 1 ianuarie 2018, odata cu transferul contributiilor, care a afectat si continua sa afecteze foarte multi angajati, atat bugetari, cat si din mediul privat.
Cum in presa au inceput apoi sa fie vehiculate tot felul de cifre despre salariul actual al sefului statului, am cerut lamuriri de la Administratia Prezidentiala.
Cat castiga Iohannis?
Deci cat castiga cu adevarat Klaus Iohannis? In primul rand, in niciun caz cu 40% mai putin.
Ba chiar de la 1 ianuarie salariul brut i-a crescut cu 31%, ceea ce se traduce printr-o crestere neta de 9% (putin peste 1.100 de lei).
"In conformitate cu OG nr. 14/2015, indemnizatia bruta lunara pentru functia de Presedinte al Romaniei a fost, incepand de la data de 1 august 2015, 21.540 lei (indemnizatie neta lunara: 15.942 lei.).
Incepand cu data de 1 iulie 2017, in conformitate cu art. 38 alin.... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 14:09
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca nu intelege nemultumirea sindicalistilor din cauza Legii salarizarii.
"E ilogic ce se intampla cu sindicatele", a spus Olguta Vasilescu la Antena 3. "Astazi am fost anuntata ca Sanitas a solicitat sa faca proteste ca li s-au redus sporurile. Vreau sa se stie clar ca nu s-a taiat niciun spor de la nimeni. Nu am o explicatie logica, pentru ca nu inteleg de ce nu au iesit in strada cand Boc le-a taiat 25%, nu inteleg nici de ce ies acum cand li se dubleaza salariile. Nu dezavanteaza pe nimeni legea", a continuat ea.
Ministrul a explicat ca in afara de inaltii demnitari - cum ar fi presedintele sau presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului - nimeni nu are de pierdut din cauza acestei legi.
"Nu prea mai pierde nimeni in afara de inaltii demnitari. A fost ca sa se uniformizeze. Chiar nu vad pe nimeni care ar trebui sa fie nemultumiti. Legea este perfectibila. Noi am dat o varianta pe care am dus-o Parlamentului sa o imbunatateasca. Ceea ce s-a si intamplat. Legea e in linie dreapta.
E o lege buna. E o lege care ajuta foarte mult bugetarii care aveau salarii mici. E o lege care pune ordine in sistem si care are niste principii", a spus ministrul, oferind exemplul IT-istilor in domeniul justitiei care vor avea salarii mai mici.
"Nu putem sa le lasam, ca un IT-ist din justitie se duce cu salariu dupa judecator. Noua ni se pare corect si asa va fi ca un IT-ist indiferent de unde lucreaza sa aiba... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 18:18
Guvernul nu vrea sa atraga oameni din privat la stat gratie legii salarizarii, ci sa determine companiile sa inteleaga ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui, sustine ministrul Muncii. Olguta Vasilescu si-a propus sa forteze firmele mari sa creasca si ele nivelul de salarizare.
"Marile companii private trebuie sa inteleaga faptul ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui si ca trebuie sa munceasca si ei pe salarii decente. Poate ca nu vor putea din primii ani sa faca salariile cum sunt in Uniunea Europeana, dar in mod sigur isi vor permite sa creasca toate aceste venituri ale angajatilor lor, in conditiile in care statul roman le face facilitati fiscale. (...) Ne dorim de la mediul de afaceri sa-i dam cat mai multe facilitati fiscale, sa avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decat este peste tot in Uniunea Europeana din punct de vedere al fiscalizarii, dar in acelasi timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scazut de la 24% la 19%, din taxa de stalp care nu se mai colecteaza, din accizele scazute la inceputul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scazut de la 16% la 5% si de la anul o sa fie zero.
In conditiile in care dam mediului de afaceri toate aceste facilitati, ne asteptam ca banii respectivi sa se duca nu numai in profitul lor, in buzunarul lor, ci sa mearga si catre partea de investitii, sa mearga si catre partea de salarizare, ca sa poata aduce cat mai multi romani in clasa de mijloc", a spus... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 07:28
Pensiile speciale vor fi inghetate pana la o abordare foarte serioasa a Legii pensiilor, care va incepe sa fie facuta anul acesta, dupa ce "se va termina" cu Legea salarizarii unitare, a declarat, miercuri, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Olguta Vasilescu.
"Noi am inghetat aceste pensii (speciale - n. r.) pana la o abordare foarte corecta si serioasa a Legii pensiilor in general. Dupa ce iesim din Legea salarizarii unitare, vom intra in sistemul de pensii, care trebuie corectat, pentru ca avem aceasta indemnizatie minima care ajunge de anul acesta la 520 de lei. Ne-am propus ca de la 1 ianuarie sa fie de 600 lei, pentru ca nu poti sa traiesti in Romania cu o astfel de indemnizatie minima.
Dar, atentie, aici vorbim in general de oameni care nu au muncit poate niciodata in viata lor, nu au niciun an vechime in munca. Dar s-a ajuns in situatia in care, marind aceste indemnizatii sociale minime, sa ii ajunga din urma pe cei care au muncit 15 ani. Ceea ce nu este corect si vrem, cum am lucrat pe Legea salarizarii unitare, cand i-am departajat pe toti in functie de gradatie, de pregatire, de studii etc., exact asa trebuie sa se intample si in sistemul de pensii", a explicat Olguta Vasilescu, la Antena 3.
Aceasta a reiterat ca, deocamdata, pensiile speciale sunt inghetate si a subliniat ca se intentioneaza corectarea cu foarte mare atentie a sistemului de pensii, dar "nu vrem sa scadem nicio pensie in Romania".
"Vom ingheta toate pensiile speciale. Ei, de... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 23:29
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat asigurari, miercuri, ca Legea salarizarii unitare va intra in vigoare de la 1 iulie, chiar daca in acest moment proiectul nu este definitivat si nici inregistrat oficial in forul legislativ.
Prezenta la Parlament, Lia Olguta Vasilescu le-a spus jurnalistilor ca in acest moment se discuta despre amendamentele propuse la proiectul de lege prezentat public de PSD si postat pe site-ul partidului.
"In principiu nu sunt amendamente care sa modifice esenta legii. Urmeaza sa le studiez, am chemat specialistii, mai am lideri de sindicat care vor sa discute cu mine, pe unii i-am gasit si in fata ministerului protestand (...) Legea e in linie dreapta", a declarat ministrul Muncii.
Intrebata care este orizontul de timp in care legea va trece de Parlament, tinand cont ca liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marcel Ciolacu, nu a putut sa il precizeze, Lia Olguta Vasilescu a raspuns: "Orizontul de timp este in programul de guvernare: ca de la 1 iulie sa se aplice obligatoriu. Atunci intra administratia publica locala".
Mai mult, ministrul, care este si deputat PSD, a subliniat ca proiectul va trece prin Parlament "cat mai repede".
"Nu am niciun stres ca nu va trece destul de repede. Am luat amendamentele ca sa vedem ce mai putem modifica noi atunci cand o depunem", a mai precizat Lia Olguta Vasilescu.
Intrebata daca PSD a luat in considerare si posibilitatea ca legea sa fie atacata la CCR dupa adoptare sau retrimisa... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 12:53
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a explicat ca legea salarizarii unitare s-a lucrat, in proportie la 80%, la sediul PSD si ca a fost o secretomanie in legatura cu aceasta.
"La partid s-a lucrat legea, mai putin in minister. A fost o secretomanie aceasta lege, am tot discutat cu sindicatele si nu voiam sa scape inainte in presa pentru ca aparea un salariul maine, il corectam si ori paream neseriosi, ori ca am dat o informatie falsa.
Nici angajatii din minister nu stiau exact. Angajatii din Ministerul Muncii sunt printre cei mai prost platiti, justitia, finantele sunt mult peste Ministerul Muncii. Am corectat-o, acum toate ministerele sunt pe aceeasi grila.
Am lucrat-o in proportie de 80 la suta la partid. Legea nu e perfecta, in mod sigur ne-a scapat ceva care la Parlament poate fi corectat", a declarat Lia Olguta Vasilescu, marti seara, la Antena 3.
Ministrul a sustinut ca a facut acord cu sindicatele pe aceasta lege, desi Cartel Alfa i-a cerut demisia in aceeasi zi.
In plus, Olguta Vasilescu a recunoscut ca a vrut sa evite dezbaterea publica.
"Eu intotdeauna am spus ca nu vreau sa mergem pe asumare de raspundere pe o lege importanta. Si atunci hai sa o trimitem Parlamentului. Am facut deja discutiile cu toate federatiile sindicale, am cazut la un acord. Acum, daca o transmitem la Guvern, va fi tot in dezbatere parlamentara, dar va fi trimisa peste o luna pentru ca pana atunci, conform procedurii, suntem obligati sa o mai tinem o luna in dezbatere... mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 09:14
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a inceput, luni, discutiile cu sindicalistii pe proiectul Legii salarizarii unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii si sigurantei publice.
Acestia spun ca vor sa obtina o salarizare corecta pentru angajatii din domeniu si eliminarea dezechilibrelor salariale in raport cu angajatii din alte domenii.
Vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, a declarat ca delegatia care participa la discutiile de la Ministerul Muncii urmeaza sa vada ce contine proiectul Legii salarizarii, iar in functie de prevederile acestuia raportat la domeniul ordine publica, vor spune ce modificari se impun pentru salarizarea angajatilor din ordine publica.
Liderul sindical a mai spus ca nu i se pare realista cresterea salariala despre care a vorbit ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, respectiv ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45%.
El a precizat ca ministrul Muncii nu a spus daca aceasta crestere se aplica din august 2017 sau in urmatorii ani.
Reprezentantii SNPPC vor propune ca, pentru agentii de politie, salariul de functie sa plece de la valoarea de 2.800 lei, pentru un debutant, si sa ajunga la valoarea de 5.100 lei pentru un agent cu vechime, suma in care sa fie inclus si sporul pentru studii superioare.
Presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 11:52
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat sambata seara, ca de luni incep discutiile cu sindicatele din ordine publica si sanatate despre Legea salarizarii unitare, urmand ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45%.
"Suntem in discutii pe Legea salarizarii unitare. De luni incepem sa avem intalniri cu sindicatele, primele care vor intra la discutii vor fi sindicatele din ordinea publica si din sanatate", a afirmat ministrul, la Romania Tv.
Intrebata daca ar putea aparea modificari la proiectul Legii salarizarii unitare, in conditiile in care sindicalistii si-ar dori anumite schimbari, Olguta Vasilescu a spus ca Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea sa modifice proiectul.
"Noi nu vrem sa fie niciun fel de modificari, sigur ca suntem deschisi la orice dezbatere cu sindicatele. Pe mine m-a distrat un pic faptul ca au inceput sa atace o lege pe care nici macar nu au vazut-o pana acum. Suntem deschisi tuturor discutiilor si eu sunt convinsa ca pentru cei cu salariile mici, vestile vor fi foarte bune", a raspuns ea.
De asemenea, intrebata cand va ajunge in Parlament Legea salarizarii unitare, Vasilescu a sustinut ca nu poate da un termen fix, deoarece trebuie sa aiba loc o serie de discutii cu sindicalistii.
"Nu pot sa va dau o data concreta, pentru ca trebuie sa avem mai intai discutii cu sindicatele, dar, cel mai clar, este termenul pe care il avem si in... mai mult
Sambata, 04 Martie 2017, ora 22:04
Proiectul privind salarizarea unitara pentru sectorul bugetar va fi depus in Parlament pana in luna iunie, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Noi lucram la salarizarea unitara. Toate salariile vor creste, evident ca vor creste si ale demnitarilor in raportul care este absolut necesar. Dar cred ca este bine sa se intample toate aceste majorari o data pentru toata lumea. (...)
Am cerut sprijinul colegilor de la celelalte ministere sa desemneze cate o persoana pentru fiecare minister in parte, ca sa ne uitam cu atentie pe legea salarizarii, pentru ca sunt anumite categorii care nu mai exista. (...)
Nu putem sa spunem ca o luam de la zero, raportul va fi de 1 la 13, asa cum ne dorim noi, dar nu pot sa dau mai multe detalii pentru ca va trebui sa intram in dezbatere si cu partenerii ...citeste mai departe despre "Legea salarizarii unitare va fi trimisa in Parlament cel tarziu in iunie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 16:30