Vineri, 21 mai, incepe prima etapa in programul Rabla pentru Electrocasnice 2021, astfel ca marile magazine din Romania au profitat de ocazie si au venit cu oferte care sa-i atraga pe romani sa-si cumpere aparate frigorifice, masini de spalat rufe sau masini de spalat vase.
Una dintre conditiile esentiale pentru a va putea achizitiona un nou aparat electrocasnic este ca pretul de comert al produsului sa fie mai mare de 50% decat valoarea voucherului. Astfel ca, daca tichetul este de 400 de lei, atunci pretul aparatului electrocasnic va trebui sa fie cel putin 801 lei.
Acestea sunt cele mai ieftine electrocasnice pe care le puteti gasi la marii comercianti din Romania, care s-au si inscris in program.
Frigidere sau congelatoare
Carrefour: Congelator Vortex VO1013, 83 litri, 84.5 cm, Clasa A+, Alb - 899,90 lei
Altex: Frigider cu o usa ELECTROLUX, 132 l, H 84.5 cm, Clasa E, alb - 999 lei
Flanco: Frigider cu o usa Electrolux, 134 l, Clasa E- 959,99 lei
Auchan: Combina frigorifica Vortex clasa A+ 268L - 907 lei
Dedeman: Frigider Samus A++, cu 2 usi si 3 rafturi, 212 l, alb, inaltime 141.5 cm - 859 lei
Masini de spalat rufe
Carrefour: Masina de spalat rufe Beko, 8 Kg, 1400 rotatii, Aquatech, SteamCure, Clasa A, Alb - 1599,9 lei
Altex: Masina de spalat rufe frontala ARCTIC, 8 kg, 1000 rpm, Clasa C, alb - 1.147 de lei
Flanco: Masina de spalat rufe slim LG, 1200 RPM, 7 kg, Clasa E - 1599,99 lei
Auchan: Masina de spalat rufe Vortex VO1505,... mai mult
Vineri, 21 Mai 2021, ora 10:13
Anul incepe cu sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii Ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi crestini, considerat "pazitor de duhuri rele". In ziua de Sfantul Vasile cel Mare, traditia spune este bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul. Traditia populara mai spune ca ai noroc daca prima persoana care intra in casa pe 1 ianuarie este barbat.
Sfantul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii Ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi crestini. S-a nascut in Pont in jurul anului 329 si a murit in Cezarea in ziua de 1 ianuarie 379.
Provenea dintr-o familie crestina binecunoscuta - tatal sau, Sfantul Vasile cel Batran, a fost un renumit invatator in Pont, iar sora sa, Macrina, si fratele sau, Grigore din Nyssa, au devenit de asemenea sfinti. Sfantul Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol si la Atena, remarcandu-se inca de tanar prin profunde cunostinte in filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica.
Sub influenta sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserica, iar episcopul Cezareii, care il aprecia deosebit de mult, il incurajeaza sa accepte o slujba bisericeasca. In cautarea cailor spre perfectiune, Vasile viziteaza multe manastiri din Egipt, Siria, Palestina si Mesopotamia. La intoarcerea in Pont, el infiinteaza o manastire pe malul... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 07:03
O investigatie derulata de zece echipe de jurnalisti a descoperit ca proprietarul navei care a transportat azotatul de amoniu care a provocat explozia mortala din portul Beirut, pe 4 august, a fost un antreprenor cipriot de transport maritim.
"Reporterii au descoperit ca proprietarul navei care a adus aproape 3.000 de tone de azotat de amoniu la Beirut, MV Rhosus, este altcineva decat rusul mediatizat pana acum. Adevaratul proprietar a fost un om de afaceri cipriot, Charalambos Manoli", scriu jurnalistii din cadrul Proiectului de Raportare al Crime Organizate si Coruptiei (OCCRP) care au facut descoperirea.
Raportul arata modul in care nava Rhosus- inchiriata de un cetatean rus, Igor Grechushkin - a parcurs ultimul drum, transportand 2.750 de tone de azotat de amoniu exploziv, inainte de a fi oprita in Beirut si ulterior abandonata de proprietar.
Manoli a negat in mod repetat ca el ar fi fost proprietarul navei in momentul in care aceasta a stationat in Beirut, spunand ca a vandut-o in mai 2012, desi nu a furnizat niciun document care sa ateste tranzactia.
"Manoli detinea nava printr-o companie inregistrata in jurisdictia din Panama cunoscuta pentru caracterul sau secretos, care isi primea corespondenta in Bulgaria. El a inregistrat-o in Moldova, o tara din Europa de Est care este cunoscuta pentru legislatia permisiva asupra navelor care navigheaza sub pavilionul sau. Pentru a face acest lucru, el a lucrat printr-o alta companie a sa, Geoship, una dintre... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 12:30
Vase de lux pentru croaziere, ambarcatiuni de mare capacitate pentru exploatatii petroliere si nave de transport maritim vor fi construite la Damen Shipyards Mangalia, cel mai mare santier naval din Europa, informeaza miercuri Ministerul Economiei.
Potrivit unui comunicat al ME, la doar sase luni de cand santierul Damen Shipyards Mangalia beneficiaza de reteaua internationala de vanzari Damen, au fost atrase noi contracte majore care vor permite santierului sa functioneze la capacitate maxima inca din aceasta vara.
Noile contracte sunt axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale santierului din Mangalia: nave de croaziera, nave destinate transportului de pasageri si nave offshore.
"Putem spune ca, prin aceste contracte Santierul Naval Damen Mangalia isi reincepe activitatea si incepe sa produca nave de mari dimensiuni in cel mai mare santier naval din Europa. Economia Romaniei are de castigat, pentru ca sunt produse cu valoare adaugata mare. In plus, sunt create locuri de munca, oportunitati si perspective pentru viitorii investitori si furnizori Este o noua etapa in constructia navala din Romania, care permite continuarea unei lungi traditii a constructiilor navale in Marea Neagra", a declarat ministrul Economiei, Niculae Badalau.
Unul dintre noile proiecte ce va fi realizat la Santierul Naval Mangalia este o nava de croaziera - un mega-iaht de 155 de metri pentru calatorii de lux in intreaga lume. Contractul a fost semnat cu SeaDream Yacht Club din... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 16:01
Arheologii din China au descoperit intr-un vas de bronz antic, vechi de mii de ani, un lichid identificat ca fiind un stravechi "elixir al nemuririi".
Potrivit acestora, lichidul transparent cu o tenta galbui, care s-a pastrat in mod miraculos pana in ziua de azi, a fost descoperit la sfarsitul anului trecut intr-un mormant al unei persoane importante, data fiind marimea monumentului mortuar - 210 metri patrati.
Mormantul e vechi de circa 2.000 de ani si se afla in ceea ce astazi este orasul Luoyang, arata Science Alert. Alaturi de vasul care contine cei 3,5 litri de lichid au mai fost gasite si alte artefacte, asa cum sunt ceramica pictata, o lampa in forma de gasca, cat si ramasitele celui ingropat.
"Elixir of immortality" found in central China's ancient tomb https://t.co/h91PhQnpFy pic.twitter.com/gGEp0gyVcR- CGTN (@CGTNOfficial) March 2, 2019
Insa lichidul a fost cel care a aprins imaginatia arheologilor. Si pe buna dreptate. Acesta are o aroma bogata de vin, asa ca initial s-a crezut ca e vorba despre o bautura care se consuma in acea perioada.
S-a banuit ca e vorba despre un vin obtinut din orez, insa analiza lichidului, scos intre timp din vasul de bronz, a aratat ca nu era cazul. Lichidul continea un amestec de nitrat de potasiu si piatra acra (sulfat natural hidratat de aluminiu si potasiu), adica ingrediente din "reteta" elixirului nemuririi din vechile texte taoiste.
Astfel de elixiruri erau prezente in trecut in multe culturi. Licoarea... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 06:45
Vasul de expansiune este folosit la scara larga in toate sistemele de alimentare cu apa sau de incalzire (centrale termice, cazane pe lemne), dar si in sistemele solare.
Simplu spus, este un rezervor mic ce ne protejeaza instalatia sanitara si de incalzire impotriva socului de presiune si de expansiunea termica.
Durabilitatea in timp si functionarea fara sursa externa de energie o fac sa fie cea mai des utilizata metoda de mentinere a presiunii.
Tipuri de vase de expansiune:
Vase de expansiune cu sistem deschis
Considerate cele mai sigure sisteme de incalzire, vasele de expansiune cu sisteme deschise elimina riscul de acumulare a presiunii in instalatie. Acest tip de sistem de incalzire nu lucreaza sub presiune. Pentru o buna functionare a vasului de expansiune, acesta trebuie montat la o inaltime minima de 1.5 m fata de inaltimea instalatiei. De asemenea, trebuie retinut ca vasul de expansiune trebuie protejat impotriva inghetului.
Vase de expansiune cu sistem inchis
Pe de alta parte, vasele de expansiune inchise lucreaza sub presiune. Acest sistem nu comunica cu exteriorul, iar toate componentele sale se pot monta in spatele cazanului sau, dupa caz, a termofocarului ori a termosemineului. Fata de vasele de expansiune cu sistem deschis, acestea necesita sisteme de siguranta suplimentare in scopul prevenirii acumularilor de presiune din instalatie.
De asemenea, in functie de aplicabilitatea lor, vasele de expansiune pot fi verticale sau orizontale.... mai mult
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 17:37
Un urias vas sud-coreean de marfa a disparut fara urma in sudul Oceanului Atlantic, in drumul sau din Brazilia catre China.
La bord se aflau 24 de persoane, insa doar doi marinari filipinezi au fost salvati deocamdata, fiind gasiti pe o barca de salvare, potrivit unui purtator de cuvant al marinei uruguayene, relateaza BBC.
Vineri, un membru al echipajului a trimis un mesaj spunand ca vasul comercial lung de 322 de metri si numit Stellar Daisy ia apa la bord.
Marina uruguayana a alertat vasele comerciale din zona, care au inceput cautarea, si a transmis ca a fost raportat un miros puternic de combustibil.
Cei doi supravietuitori au fost gasiti, sambata, de vasele comerciale care efectuau cautarile.
Pentru ceilalti 22 de oameni aflati la bord continua operatiunea de cautare, a transmis ministrul sud-coreean de Externe.
The Guardian scrie insa ca in zona in care au fost gasiti cei doi supravietuitori au fost depistate alte barci de salvare, insa goale.
Nava, care are o capacitate de peste 260.000 de tone, era operata de o companie sud-coreeana, insa sub pavilion al Insulelor Marshall. La bord se aflau 16 filipinezi si 8 sud-coreeni.
Vasul plecase cu o incarcatura de fier din Brazilia, catre China. ...citeste mai departe despre "Un vas urias, cat 100 de terenuri de tenis, a disparut in Oceanul Atlantic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 10:16
Un vas de mici dimensiuni al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, si-a indreptat armele spre un elicopter militar american in Stramtoarea Ormuz, aflata intre Golful Ares si Golful Persic, au declarat luni doi oficiali din Departamentului Apararii din SUA.
Potrivit oficialilor, citati de Reuters sub acoperirea anonimatului, incidentul a avut loc cand un elicopter MH-60 al Marinei SUA a zburat la circa 800 de metri distanta de doua vase iraniene, in ape internationale. Unul dintre vase a indreptat o arma spre elicopter, spun oficialii americani.
"Conform standardelor noastre, acest comportament este o provocare si poate fi vazut ca o escaladare" a situatiei, au avertizat oficialii.
Totusi, echipajul ...citeste mai departe despre "Un vas militar iranian a indreptat armele spre un elicopter american" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 11:41
Cel putin 29 de persoane s-au inecat, iar peste 150 au fost salvate, dupa ce o ambarcatiune cu 600 de migranti la bord s-a scufundat in Marea Mediterana, in largul coastei egiptene, au anuntat autoritatile din aceasta tara.
"Un vas cu imigranti ilegali s-a scufundat in largul coastei la Kafr al-Sheikh, cu 600 de migranti la bord, in cea mai ampla operatiune de migratie ilegala via Kafr al-Sheikh de pana acum", a declarat un oficial local, citat de agentia de presa MENA, arata BBC.
La bord se aflau egipteni, sirieni si ...citeste mai departe despre "Vas cu refugiati scufundat in Mediterana: Cel putin 29 de morti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:35